Lauantai 19.1.2019
"
Muistakaa johtajianne, niitä, jotka julistivat teille Jumalan sanaa. Pitäkää mielessänne, miten he elämänsä elivät, ja ottakaa heidän uskonsa esikuvaksenne. Hepr. 13:7

​Tie kulki erämaasta voittoon

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 18.2.2015 00:00 | Päivämies
Ensimmäisen paastonajan sunnuntain aihe on Jeesus kiusausten voittajana. Raamatun sana kuvaa eri evankeliumikirjoissa, kuinka Jeesus joutui kaikkien ihmisten tavoin sielunvihollisen kiusattavaksi. Häntä houkuteltiin pettämään kutsumuksensa, ja näin kääntymään Lähettäjäänsä vastaan. Jeesus oli kiusauksista huolimatta kuuliainen Isälleen kaikessa aina ristinkuolemaansa saakka.
Päivän evankeliumiteksti on lyhyt kuvaus Jeesuksen kiusauksien voittamisesta. Markus kuvaa evankeliumin edellä Jeesuksen kasteen, juhlahetken, missä Pyhä Henki oli läsnä. Nyt juhlahetken ääreltä avautuikin autiomaa, villieläimet ja yksinäisyys. Merkille pantavaa on, että Henki ajoi Jeesuksen autiomaahan. Jeesus ei ollut Saatanan johdateltavissa. Hengen ajamana hän kohtasi autiomaan ankeuden ja sen mukanaan tuomat kiusaukset. Toisaalta Jeesuksen ei tarvinnut olla yksin, sillä hän sai kulkea Hengen johdattelemana ja enkeleiden suojeluksen alla.

Autiomaa ylistää Jumalaa

Jeesus paastosi neljäkymmentä päivää. Autiomaan kautta oli kuljettava tie kohti ristiä. Autiomaasta oli jo aiemmin kaikunut parannussaarna, jota Johannes Kastaja tienraivaajana kuulutti (Mark. 1:2–4). Autiomaan ankeus muutti muotoaan, kun Jeesus kulki Jumalan rakkauden uhritietä. Nyt autiomaakin sai päästää valloilleen Jumalan Pojan ylistyksen.

Profeetta Jesaja ennusti Jumalan suuresta pelastustyöstä: ”Aavikko iloitsee, autiomaa iloitsee, aro riemuitsee, se puhkeaa kukkaan! Kuin Lilja kukkikoon maa, se riemuitkoon, huutakoon ääneen! Sen osaksi tulee Libanonin kunnia, Karmelin ja Saaronin ihanuus. Kaikki saavat katsella Herran kunniaa, meidän Jumalamme ihanuutta.” (Jes. 35:1–2.)

Jumalan sana turvanamme

Autiomaa tarjosi Sielunviholliselle houkuttelevan ympäristön synnin ansojen virittämiseen. Matteus kuvaa evankeliumissaan Saatanan tekemiä houkutuksia. Jeesus ei taipunut nälkäisenäkään tekemään Paholaisen edessä kivistä leipiä eikä hyppäämään temppelimuurin harjalta luottaen enkeleiden kannatteleviin käsiin. Hän ei suostunut polvistumaan Paholaisen edessä saadakseen kaikki maailman valtakunnat ja niiden loiston. (Matt. 4:1–11.) 

Jeesus torjui kaikki houkutukset Jumalan sanalla. Tämä Jeesuksen esimerkki kutsuu meitä erityisellä tavalla valvomaan uskossamme. Jumalan sana on edelleen keskeisin lääke kiusausten voittamiseen. Lähteenä meille ”autiomaan” vaeltajille olkoon aina Kristuksen ristinkuoleman voitto, sillä hänen nimessään ja veressään meillä on syntien anteeksiantamus. Kutsuva ääni kaikuu edelleen Jeesuksen ja hänen opetuslastensa seuraan – Jumalan valtakuntaan.

Lohdullinen ja kaunis on profeetta Jesajan ennustus tiestä, joka kulki erämaasta lopulta voittoon saakka. Tälle Vapahtajan valmistamalle tielle meidät on kutsuttu: ”Leijona ei nouse sille tielle, ei yksikään raateleva peto, ei yksikään. Vain vapaaksi lunastetut sitä vaeltavat. Herran vapaiksi ostamat palaavat ja saapuvat riemuiten Siioniin. He kantavat päänsä päällä ikuista iloa. Ilo ja riemu astuvat portista, huoli ja huokaus pakenevat kauas.” (Jes. 35:9–10.)

Jukka Joensuu

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
1. paastonajan sunnuntai: Ps. 91:1–4, 11–12; Jes. 1:16–20 tai 1. Moos. 3:1–7 (8–19); Hepr. 2:9, 17–18; Mark. 1:12–13

Julkaistu Päivämiehessä 18.2.2015.

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi