Sunnuntai 21.4.2019
"
Muistakaa, mitä hän sanoi teille ollessaan vielä Galileassa: 'Näin täytyy käydä: Ihmisen Poika annetaan syntisten ihmisten käsiin ja ristiinnaulitaan, mutta kolmantena päivänä hän nousee kuolleista.' Luuk.24:7

​Tie kulki erämaasta voittoon

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 18.2.2015 00:00 | Päivämies
Ensimmäisen paastonajan sunnuntain aihe on Jeesus kiusausten voittajana. Raamatun sana kuvaa eri evankeliumikirjoissa, kuinka Jeesus joutui kaikkien ihmisten tavoin sielunvihollisen kiusattavaksi. Häntä houkuteltiin pettämään kutsumuksensa, ja näin kääntymään Lähettäjäänsä vastaan. Jeesus oli kiusauksista huolimatta kuuliainen Isälleen kaikessa aina ristinkuolemaansa saakka.
Päivän evankeliumiteksti on lyhyt kuvaus Jeesuksen kiusauksien voittamisesta. Markus kuvaa evankeliumin edellä Jeesuksen kasteen, juhlahetken, missä Pyhä Henki oli läsnä. Nyt juhlahetken ääreltä avautuikin autiomaa, villieläimet ja yksinäisyys. Merkille pantavaa on, että Henki ajoi Jeesuksen autiomaahan. Jeesus ei ollut Saatanan johdateltavissa. Hengen ajamana hän kohtasi autiomaan ankeuden ja sen mukanaan tuomat kiusaukset. Toisaalta Jeesuksen ei tarvinnut olla yksin, sillä hän sai kulkea Hengen johdattelemana ja enkeleiden suojeluksen alla.

Autiomaa ylistää Jumalaa

Jeesus paastosi neljäkymmentä päivää. Autiomaan kautta oli kuljettava tie kohti ristiä. Autiomaasta oli jo aiemmin kaikunut parannussaarna, jota Johannes Kastaja tienraivaajana kuulutti (Mark. 1:2–4). Autiomaan ankeus muutti muotoaan, kun Jeesus kulki Jumalan rakkauden uhritietä. Nyt autiomaakin sai päästää valloilleen Jumalan Pojan ylistyksen.

Profeetta Jesaja ennusti Jumalan suuresta pelastustyöstä: ”Aavikko iloitsee, autiomaa iloitsee, aro riemuitsee, se puhkeaa kukkaan! Kuin Lilja kukkikoon maa, se riemuitkoon, huutakoon ääneen! Sen osaksi tulee Libanonin kunnia, Karmelin ja Saaronin ihanuus. Kaikki saavat katsella Herran kunniaa, meidän Jumalamme ihanuutta.” (Jes. 35:1–2.)

Jumalan sana turvanamme

Autiomaa tarjosi Sielunviholliselle houkuttelevan ympäristön synnin ansojen virittämiseen. Matteus kuvaa evankeliumissaan Saatanan tekemiä houkutuksia. Jeesus ei taipunut nälkäisenäkään tekemään Paholaisen edessä kivistä leipiä eikä hyppäämään temppelimuurin harjalta luottaen enkeleiden kannatteleviin käsiin. Hän ei suostunut polvistumaan Paholaisen edessä saadakseen kaikki maailman valtakunnat ja niiden loiston. (Matt. 4:1–11.) 

Jeesus torjui kaikki houkutukset Jumalan sanalla. Tämä Jeesuksen esimerkki kutsuu meitä erityisellä tavalla valvomaan uskossamme. Jumalan sana on edelleen keskeisin lääke kiusausten voittamiseen. Lähteenä meille ”autiomaan” vaeltajille olkoon aina Kristuksen ristinkuoleman voitto, sillä hänen nimessään ja veressään meillä on syntien anteeksiantamus. Kutsuva ääni kaikuu edelleen Jeesuksen ja hänen opetuslastensa seuraan – Jumalan valtakuntaan.

Lohdullinen ja kaunis on profeetta Jesajan ennustus tiestä, joka kulki erämaasta lopulta voittoon saakka. Tälle Vapahtajan valmistamalle tielle meidät on kutsuttu: ”Leijona ei nouse sille tielle, ei yksikään raateleva peto, ei yksikään. Vain vapaaksi lunastetut sitä vaeltavat. Herran vapaiksi ostamat palaavat ja saapuvat riemuiten Siioniin. He kantavat päänsä päällä ikuista iloa. Ilo ja riemu astuvat portista, huoli ja huokaus pakenevat kauas.” (Jes. 35:9–10.)

Jukka Joensuu

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
1. paastonajan sunnuntai: Ps. 91:1–4, 11–12; Jes. 1:16–20 tai 1. Moos. 3:1–7 (8–19); Hepr. 2:9, 17–18; Mark. 1:12–13

Julkaistu Päivämiehessä 18.2.2015.

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi