Keskiviikko 19.9.2018
"
Minulle elämä on Kristus ja kuolema on voitto. Fil. 1:21

​Tie kulki erämaasta voittoon

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 18.2.2015 00:00 | Päivämies
Ensimmäisen paastonajan sunnuntain aihe on Jeesus kiusausten voittajana. Raamatun sana kuvaa eri evankeliumikirjoissa, kuinka Jeesus joutui kaikkien ihmisten tavoin sielunvihollisen kiusattavaksi. Häntä houkuteltiin pettämään kutsumuksensa, ja näin kääntymään Lähettäjäänsä vastaan. Jeesus oli kiusauksista huolimatta kuuliainen Isälleen kaikessa aina ristinkuolemaansa saakka.
Päivän evankeliumiteksti on lyhyt kuvaus Jeesuksen kiusauksien voittamisesta. Markus kuvaa evankeliumin edellä Jeesuksen kasteen, juhlahetken, missä Pyhä Henki oli läsnä. Nyt juhlahetken ääreltä avautuikin autiomaa, villieläimet ja yksinäisyys. Merkille pantavaa on, että Henki ajoi Jeesuksen autiomaahan. Jeesus ei ollut Saatanan johdateltavissa. Hengen ajamana hän kohtasi autiomaan ankeuden ja sen mukanaan tuomat kiusaukset. Toisaalta Jeesuksen ei tarvinnut olla yksin, sillä hän sai kulkea Hengen johdattelemana ja enkeleiden suojeluksen alla.

Autiomaa ylistää Jumalaa

Jeesus paastosi neljäkymmentä päivää. Autiomaan kautta oli kuljettava tie kohti ristiä. Autiomaasta oli jo aiemmin kaikunut parannussaarna, jota Johannes Kastaja tienraivaajana kuulutti (Mark. 1:2–4). Autiomaan ankeus muutti muotoaan, kun Jeesus kulki Jumalan rakkauden uhritietä. Nyt autiomaakin sai päästää valloilleen Jumalan Pojan ylistyksen.

Profeetta Jesaja ennusti Jumalan suuresta pelastustyöstä: ”Aavikko iloitsee, autiomaa iloitsee, aro riemuitsee, se puhkeaa kukkaan! Kuin Lilja kukkikoon maa, se riemuitkoon, huutakoon ääneen! Sen osaksi tulee Libanonin kunnia, Karmelin ja Saaronin ihanuus. Kaikki saavat katsella Herran kunniaa, meidän Jumalamme ihanuutta.” (Jes. 35:1–2.)

Jumalan sana turvanamme

Autiomaa tarjosi Sielunviholliselle houkuttelevan ympäristön synnin ansojen virittämiseen. Matteus kuvaa evankeliumissaan Saatanan tekemiä houkutuksia. Jeesus ei taipunut nälkäisenäkään tekemään Paholaisen edessä kivistä leipiä eikä hyppäämään temppelimuurin harjalta luottaen enkeleiden kannatteleviin käsiin. Hän ei suostunut polvistumaan Paholaisen edessä saadakseen kaikki maailman valtakunnat ja niiden loiston. (Matt. 4:1–11.) 

Jeesus torjui kaikki houkutukset Jumalan sanalla. Tämä Jeesuksen esimerkki kutsuu meitä erityisellä tavalla valvomaan uskossamme. Jumalan sana on edelleen keskeisin lääke kiusausten voittamiseen. Lähteenä meille ”autiomaan” vaeltajille olkoon aina Kristuksen ristinkuoleman voitto, sillä hänen nimessään ja veressään meillä on syntien anteeksiantamus. Kutsuva ääni kaikuu edelleen Jeesuksen ja hänen opetuslastensa seuraan – Jumalan valtakuntaan.

Lohdullinen ja kaunis on profeetta Jesajan ennustus tiestä, joka kulki erämaasta lopulta voittoon saakka. Tälle Vapahtajan valmistamalle tielle meidät on kutsuttu: ”Leijona ei nouse sille tielle, ei yksikään raateleva peto, ei yksikään. Vain vapaaksi lunastetut sitä vaeltavat. Herran vapaiksi ostamat palaavat ja saapuvat riemuiten Siioniin. He kantavat päänsä päällä ikuista iloa. Ilo ja riemu astuvat portista, huoli ja huokaus pakenevat kauas.” (Jes. 35:9–10.)

Jukka Joensuu

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
1. paastonajan sunnuntai: Ps. 91:1–4, 11–12; Jes. 1:16–20 tai 1. Moos. 3:1–7 (8–19); Hepr. 2:9, 17–18; Mark. 1:12–13

Julkaistu Päivämiehessä 18.2.2015.

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi