Maanantai 17.6.2019
"
Ylistetty olkoon meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen Jumala ja Isä! Hän on siunannut meitä kaikella Hengen siunauksella, taivaallisilla aarteilla Kristuksessa. Ef. 1:3

Jeesus näkee sydämeen

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 25.2.2015 00:00 | Päivämies
Simon, fariseus, oli kutsunut kotiinsa Jeesuksen. Hän oli kutsunut myös muita vieraita. Halusiko hän vain tutustua ihmeidentekijään vai kysellä Jeesukselta jotakin? Simon unohti hyvät käytöstavat. Epäkohteliaisuus oli tarkoituksellista. Yhden asian saattoi unohtaa, mutta ei kolmea, kuten tekstistämme käy ilmi. Hän ei arvostanut kunniavierastaan eikä uskonut Jeesukseen.
Ruokailijat loikoilivat vasemmalla kyljellään ja nojailivat vasemman kätensä varassa pehmusteisiin. Oikealla kädellään he ottivat ruokaa matalalta pöydältä. Ateriointi keskeytyi, sillä sisälle tuli kutsumaton vieras. Hän oli eräs nainen, joka oli saanut tietää, missä Jeesus oli. Hän asettui Jeesuksen taakse jalkojen luo ja itki. Jeesuksen jalat kastuivat naisen kyynelistä. Nainen kuivasi ne hiuksillaan, suuteli niitä ja voiteli ne tuoksuöljyllä. Simon oli närkästynyt. Hän ei kuitenkaan puhunut mitään. Mitähän mielenkiintoista tästä seuraa? Eikö Jeesus tiedä, minkälainen nainen häneen koskee? 

Kumpi rakastaa enemmän?

Kyllä Jeesus tiesi naisen elämästä kaiken. Hän luki ihmisiä kuin kirjaa, mutta hänelle kaikki ihmiset olivat samanarvoisia. Jeesus oli täynnä lämpöä, lempeyttä, rakkautta ja ennen kaikkea armoa ja anteeksiantamusta. Jeesus näki myös Simonin ajatukset, niin kuin hän näkee meidänkin ajatuksemme. ”Simon, minulla on sinulle puhuttavaa.” Ei tiennyt Simon, mitä kohta kuulee. ”Puhu vain, opettaja.”

Jeesus kertoi kahdesta miehestä, jotka olivat velkaa rahanlainaajalle. Toisen miehen velka oli noin kahden kuukauden palkan verran. Toisella oli suurempi velka, lähes kahden vuoden palkka. Miehet eivät pystyneet maksamaan velkaansa takaisin. Rahanlainaaja antoi velat anteeksi. ”Miten on, kumpi heistä nyt rakastaa häntä enemmän?” Simonin oli helppo vastata: ”Eiköhän se, joka sai enemmän anteeksi.” Aivan oikein.

”Katso tätä naista.” Nyt Simon kuuli, mitä kaikkea hän oli jättänyt tekemättä: jalkojen pesu, suudelma ja pään voitelu öljyllä. Nainen, jota Simon halveksi, olikin hoitanut isännän velvollisuudet! Huono ja epäkohtelias käytös ei ollut kunniaksi Simonille, joka ajatteli olevansa kunnon juutalainen.

Jumala antoi kasvun

Ruma käytös ja rumat sanat eivät ole kunniaksi kenellekään. On tärkeää olla ystävällinen kaikille ihmisille. Vanhat suomalaiset sananlaskut ovat edelleenkin mitä parhaimpia neuvoja: ‘hyvät tavat kaunistavat’ ja ‘niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan’ tai ‘hyvä kello kauas­ kuuluu, paha kello vielä kauemmas’. Saamme opetella Jeesuksen antamaa koko elämän mittaista läksyä: ”Kaikki mitä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te myös heille” (Matt. 7:12). 

Jeesus näki naisen sydämeen. Hän näki naisen hädän ja katumuksen. Jeesus armahti, vaikka nainen ei sanonut mitään. ”Kaikki sinun syntisi on annettu anteeksi.” Tätä evankeliumia nainen oli kaivannut. Ihminen ei pysty tutkimaan toisen ihmisen katumuksen määrää tai sydämen tilaa. Sanan siementä kylvetään erilaisiin kylvömaihin (Matt. 13). Kylväjän ei tarvitse huolehtia siemenen itämisestä tai kasvusta. Paavali opetti korinttolaisia, että ”minä istutin, Apollos kasteli, mutta Jumala antoi kasvun” (1. Kor. 3:6). Kaikki on Jumalan kädessä.

Evankeliumilla on ihmeellinen voima. Nainen sai lähteä vapain tunnoin ja iloisella mielellä. Taakat oli otettu pois. ”Uskosi on pelastanut sinut. Mene rauhassa.”

Arto Heikkilä

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
2. paastonajan sunnuntai: Ps. 25:1–10; 1. Moos. 32:23–32; Jaak. 1:2–6; Luuk. 7:36–50 

Julkaistu Päivämiehessä 25.2.2015.

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi