Sunnuntai 20.1.2019
"
Jeesus sanoi palvelijoille: "Täyttäkää astiat vedellä", ja he täyttivät ne reunoja myöten. Sitten hän sanoi: "Ottakaa nyt siitä ja viekää pitojen valvojalle", ja he veivät. Joh. 2:7-8

Jeesus näkee sydämeen

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 25.2.2015 00:00 | Päivämies
Simon, fariseus, oli kutsunut kotiinsa Jeesuksen. Hän oli kutsunut myös muita vieraita. Halusiko hän vain tutustua ihmeidentekijään vai kysellä Jeesukselta jotakin? Simon unohti hyvät käytöstavat. Epäkohteliaisuus oli tarkoituksellista. Yhden asian saattoi unohtaa, mutta ei kolmea, kuten tekstistämme käy ilmi. Hän ei arvostanut kunniavierastaan eikä uskonut Jeesukseen.
Ruokailijat loikoilivat vasemmalla kyljellään ja nojailivat vasemman kätensä varassa pehmusteisiin. Oikealla kädellään he ottivat ruokaa matalalta pöydältä. Ateriointi keskeytyi, sillä sisälle tuli kutsumaton vieras. Hän oli eräs nainen, joka oli saanut tietää, missä Jeesus oli. Hän asettui Jeesuksen taakse jalkojen luo ja itki. Jeesuksen jalat kastuivat naisen kyynelistä. Nainen kuivasi ne hiuksillaan, suuteli niitä ja voiteli ne tuoksuöljyllä. Simon oli närkästynyt. Hän ei kuitenkaan puhunut mitään. Mitähän mielenkiintoista tästä seuraa? Eikö Jeesus tiedä, minkälainen nainen häneen koskee? 

Kumpi rakastaa enemmän?

Kyllä Jeesus tiesi naisen elämästä kaiken. Hän luki ihmisiä kuin kirjaa, mutta hänelle kaikki ihmiset olivat samanarvoisia. Jeesus oli täynnä lämpöä, lempeyttä, rakkautta ja ennen kaikkea armoa ja anteeksiantamusta. Jeesus näki myös Simonin ajatukset, niin kuin hän näkee meidänkin ajatuksemme. ”Simon, minulla on sinulle puhuttavaa.” Ei tiennyt Simon, mitä kohta kuulee. ”Puhu vain, opettaja.”

Jeesus kertoi kahdesta miehestä, jotka olivat velkaa rahanlainaajalle. Toisen miehen velka oli noin kahden kuukauden palkan verran. Toisella oli suurempi velka, lähes kahden vuoden palkka. Miehet eivät pystyneet maksamaan velkaansa takaisin. Rahanlainaaja antoi velat anteeksi. ”Miten on, kumpi heistä nyt rakastaa häntä enemmän?” Simonin oli helppo vastata: ”Eiköhän se, joka sai enemmän anteeksi.” Aivan oikein.

”Katso tätä naista.” Nyt Simon kuuli, mitä kaikkea hän oli jättänyt tekemättä: jalkojen pesu, suudelma ja pään voitelu öljyllä. Nainen, jota Simon halveksi, olikin hoitanut isännän velvollisuudet! Huono ja epäkohtelias käytös ei ollut kunniaksi Simonille, joka ajatteli olevansa kunnon juutalainen.

Jumala antoi kasvun

Ruma käytös ja rumat sanat eivät ole kunniaksi kenellekään. On tärkeää olla ystävällinen kaikille ihmisille. Vanhat suomalaiset sananlaskut ovat edelleenkin mitä parhaimpia neuvoja: ‘hyvät tavat kaunistavat’ ja ‘niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan’ tai ‘hyvä kello kauas­ kuuluu, paha kello vielä kauemmas’. Saamme opetella Jeesuksen antamaa koko elämän mittaista läksyä: ”Kaikki mitä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te myös heille” (Matt. 7:12). 

Jeesus näki naisen sydämeen. Hän näki naisen hädän ja katumuksen. Jeesus armahti, vaikka nainen ei sanonut mitään. ”Kaikki sinun syntisi on annettu anteeksi.” Tätä evankeliumia nainen oli kaivannut. Ihminen ei pysty tutkimaan toisen ihmisen katumuksen määrää tai sydämen tilaa. Sanan siementä kylvetään erilaisiin kylvömaihin (Matt. 13). Kylväjän ei tarvitse huolehtia siemenen itämisestä tai kasvusta. Paavali opetti korinttolaisia, että ”minä istutin, Apollos kasteli, mutta Jumala antoi kasvun” (1. Kor. 3:6). Kaikki on Jumalan kädessä.

Evankeliumilla on ihmeellinen voima. Nainen sai lähteä vapain tunnoin ja iloisella mielellä. Taakat oli otettu pois. ”Uskosi on pelastanut sinut. Mene rauhassa.”

Arto Heikkilä

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
2. paastonajan sunnuntai: Ps. 25:1–10; 1. Moos. 32:23–32; Jaak. 1:2–6; Luuk. 7:36–50 

Julkaistu Päivämiehessä 25.2.2015.

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi