Lauantai 17.8.2019
"
Jeesus sanoi opetuslapsilleen: "Ei jokainen, joka sanoo minulle: 'Herra, Herra', pääse taivasten valtakuntaan. Sinne pääsee se, joka tekee taivaallisen Isäni tahdon." Matt. 7:21

Jeesus näkee sydämeen

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 25.2.2015 00:00 | Päivämies
Simon, fariseus, oli kutsunut kotiinsa Jeesuksen. Hän oli kutsunut myös muita vieraita. Halusiko hän vain tutustua ihmeidentekijään vai kysellä Jeesukselta jotakin? Simon unohti hyvät käytöstavat. Epäkohteliaisuus oli tarkoituksellista. Yhden asian saattoi unohtaa, mutta ei kolmea, kuten tekstistämme käy ilmi. Hän ei arvostanut kunniavierastaan eikä uskonut Jeesukseen.
Ruokailijat loikoilivat vasemmalla kyljellään ja nojailivat vasemman kätensä varassa pehmusteisiin. Oikealla kädellään he ottivat ruokaa matalalta pöydältä. Ateriointi keskeytyi, sillä sisälle tuli kutsumaton vieras. Hän oli eräs nainen, joka oli saanut tietää, missä Jeesus oli. Hän asettui Jeesuksen taakse jalkojen luo ja itki. Jeesuksen jalat kastuivat naisen kyynelistä. Nainen kuivasi ne hiuksillaan, suuteli niitä ja voiteli ne tuoksuöljyllä. Simon oli närkästynyt. Hän ei kuitenkaan puhunut mitään. Mitähän mielenkiintoista tästä seuraa? Eikö Jeesus tiedä, minkälainen nainen häneen koskee? 

Kumpi rakastaa enemmän?

Kyllä Jeesus tiesi naisen elämästä kaiken. Hän luki ihmisiä kuin kirjaa, mutta hänelle kaikki ihmiset olivat samanarvoisia. Jeesus oli täynnä lämpöä, lempeyttä, rakkautta ja ennen kaikkea armoa ja anteeksiantamusta. Jeesus näki myös Simonin ajatukset, niin kuin hän näkee meidänkin ajatuksemme. ”Simon, minulla on sinulle puhuttavaa.” Ei tiennyt Simon, mitä kohta kuulee. ”Puhu vain, opettaja.”

Jeesus kertoi kahdesta miehestä, jotka olivat velkaa rahanlainaajalle. Toisen miehen velka oli noin kahden kuukauden palkan verran. Toisella oli suurempi velka, lähes kahden vuoden palkka. Miehet eivät pystyneet maksamaan velkaansa takaisin. Rahanlainaaja antoi velat anteeksi. ”Miten on, kumpi heistä nyt rakastaa häntä enemmän?” Simonin oli helppo vastata: ”Eiköhän se, joka sai enemmän anteeksi.” Aivan oikein.

”Katso tätä naista.” Nyt Simon kuuli, mitä kaikkea hän oli jättänyt tekemättä: jalkojen pesu, suudelma ja pään voitelu öljyllä. Nainen, jota Simon halveksi, olikin hoitanut isännän velvollisuudet! Huono ja epäkohtelias käytös ei ollut kunniaksi Simonille, joka ajatteli olevansa kunnon juutalainen.

Jumala antoi kasvun

Ruma käytös ja rumat sanat eivät ole kunniaksi kenellekään. On tärkeää olla ystävällinen kaikille ihmisille. Vanhat suomalaiset sananlaskut ovat edelleenkin mitä parhaimpia neuvoja: ‘hyvät tavat kaunistavat’ ja ‘niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan’ tai ‘hyvä kello kauas­ kuuluu, paha kello vielä kauemmas’. Saamme opetella Jeesuksen antamaa koko elämän mittaista läksyä: ”Kaikki mitä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te myös heille” (Matt. 7:12). 

Jeesus näki naisen sydämeen. Hän näki naisen hädän ja katumuksen. Jeesus armahti, vaikka nainen ei sanonut mitään. ”Kaikki sinun syntisi on annettu anteeksi.” Tätä evankeliumia nainen oli kaivannut. Ihminen ei pysty tutkimaan toisen ihmisen katumuksen määrää tai sydämen tilaa. Sanan siementä kylvetään erilaisiin kylvömaihin (Matt. 13). Kylväjän ei tarvitse huolehtia siemenen itämisestä tai kasvusta. Paavali opetti korinttolaisia, että ”minä istutin, Apollos kasteli, mutta Jumala antoi kasvun” (1. Kor. 3:6). Kaikki on Jumalan kädessä.

Evankeliumilla on ihmeellinen voima. Nainen sai lähteä vapain tunnoin ja iloisella mielellä. Taakat oli otettu pois. ”Uskosi on pelastanut sinut. Mene rauhassa.”

Arto Heikkilä

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
2. paastonajan sunnuntai: Ps. 25:1–10; 1. Moos. 32:23–32; Jaak. 1:2–6; Luuk. 7:36–50 

Julkaistu Päivämiehessä 25.2.2015.

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi