Torstai 18.4.2019
"
Jeesus otti leivän, siunasi, mursi ja antoi sen opetuslapsilleen sanoen: "Tämä on minun ruumiini, joka annetaan teidän puolestanne. Tehkää tämä minun muistokseni." Luuk. 22:19

Kiitoslaulu uskon lahjasta

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 18.3.2015 00:00 | Päivämies
Marian ilmestyspäivän aihe on enkeli Gabrielin ilmoitus Jeesuksen syntymisestä. Maria iloitsi saamastaan suuresta armosta, josta enkeli hänelle puhui. Nuori neitsyt asettui nöyrästi Jumalan käytettäväksi: ”Minä olen Herran palvelijatar. Tapahtukoon minulle niin kuin sanoit.” (Luuk. 1: 38.)
Enkeliltä Maria sai kuulla sukulaisestaan Elisabetista, joka myös odotti lasta. Niinpä Maria lähti pitkälle matkalle Juu­deaan, Elisabetin ja Sakariaan kotiin. Hän viipyi siellä kolme kuukautta.

Jumalan lupaus täyttyy

Luukas piirtää kauniin kuvan kahden naisen kohtaamisesta. Erityispiirteenä sekä Luukkaan evankeliumissa että hänen kirjoittamassaan Apostolien teoissa näkyy se, että hän kertoo paljon naisista ja heidän elämästään. Koska Luukas oli ammatiltaan lääkäri, hän näki läheltä naisten arkielämää ja tunsi hyvin heidän asemansa.

Luukkaan kuvauksessa Marian ja Elisabetin tapaamisessa ovat mukana myös heidän pienet, vielä syntymättömät poikansa Jeesus ja Johannes: syntisten Vapahtaja ja hänen tienraivaajansa. Maailmanhistoriassa ja Jumalan pelastushistoriassa oli alkamassa uusi vaihe.

Maria tunsi kantavansa sydämensä alla taivaan siunausta. Vähitellen hänelle näiden ihmeellisten kokemusten kautta avautuivat Raamatun ennustukset Vapahtajan syntymästä.

Marian sydämessä läikkyivät enkelin ja Elisabetin sanat: Sinä armoitettu, sinä naisista siunatuin, Herran sinulle antama lu­paus on täyttyvä! (Ks. Luuk. 1:28.) Marian sydän oli kiitosta tulvillaan ja Elisabet sai kuunnella sieltä kumpuavan kiitoslaulun.

Armoitetun kiitoslaulu

Marian kiitosvirressä kaikuu kiitollisuus Jumalan laupeudesta ja suuresta voimasta. Hän laulaa Jumalan huolenpidosta, rakkaudesta ja luottamuksesta Jumalan johdatukseen. Köyhän Maria-äidin laulussa heijastuu onnellisen ihmisen nöyryys ja kuuliaisuus. Samanlaisesta luottamuksesta Jumalan voimaan lauloi kiitosvirressään Vanhan testamentin Hanna-äiti, joka oli saanut Jumalan lahjana Samuel-pojan (1. Sam. 2:1–10).

Marian kiitosvirsi on vanhan rukousperinteen mukaan luet­tu tai laulettu joka ilta. Jokainen Jumalan lapsi saa elää Marian tavoin Jumalan rakkaudessa ja varjeluksessa hänen valtakunnassaan. Hänen ei tarvitse kantaa tulevaisuuden huolia ja taakkoja, koska Jumala on luvannut pitää omistaan huolen. Soikoon sydämessämme iloisen, nöyrän ja kuuliaisen Marian kiitoslaulu.

Juha Heikkilä

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
Marian ilmestyspäivä: Ps. 113:1–8; 1. Sam. 2:1–2, 6–9; Room. 8:1–4; Luuk. 1:46–55 

Julkaistu Päivämiehessä 18.3.2015.

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi