Lauantai 22.9.2018
"
Tomuun vaipuneet, herätkää ja riemuitkaa! Sinun kimaltava aamukasteesi virvoittaa maan, ja niin maa palauttaa kuolleet elämään. Jes. 26:19

Evankeliumin työtä kärsimystien varjossa

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 25.3.2015 00:01 | Päivämies


Palmusunnuntaina Jeesuksen tulo Jerusalemiin kuvataan Messiaan kruunajaiskulkueena. Hän ratsasti Jerusalemiin, ja ihmiset olivat tien varressa heittämässä palmunoksia ja levittelemässä vaatteita kulkutielle. Kuningas otettiin vastaan hoosianna-huudoin.
Tarkkasilmäinen havainnoitsija pani kuitenkin merkille, ettei kuningas saapunut orilla vaan aasilla ratsastaen. Juhlahetkestä huolimatta oli alkamassa kunnian kuninkaan alennustie. 

Jeesus oli valmistautunut tähän hetkeen. Hän oli menossa kohti kärsimystä ja kuolemaa. Maria oli hänet voidellut Betaniassa tätä tehtävää varten.

Hiljentymisen ja rukoilemisen paikka

Alkuviikosta Jeesus meni Jerusalemin temppeliin. Siellä hän näki yllättävän näyn. Herralle pyhitetystä paikasta oli tullut rahanvaihtajien ja kyyhkysten myyjien työpaikka. Näytti siltä kuin kaiken markkinahumun keskellä ihmisiltä oli unohtunut se, mitä tarkoitusta varten temppeli oli rakennettu.

Jeesus ei voinut hyväksyä tällaista elämänmenoa. Sellainen ihminen, joka oli tullut rukoilemaan ja hiljentymään, joutui hämmennyksiin. Paikka ei tuntunut oikealta paikalta sellaiselle, joka halusi rauhoittua arkisten kiireiden keskellä. Siellä ei voinut noina hetkinä palvella Jumalaa. Ei ihme, että Jeesus pyhässä kiivaudessaan ajoi kauppiaat tavaroineen ulos. Ihmiset tottelivatkin Jeesusta, sillä he tunsivat sydämessään, että Jeesus toimi oikein.

Jeesus on apu monelle

Jerusalemin kaupungissa oli todennäköisesti sellaisia ihmisiä, jotka olivat aiempien pääsiäismatkojensa aikana kuulleet Jeesuksen opettavan. He olivat nähneet hänen hallitsevan ihmiset, kirjoitukset ja pahat henget. Jeesus oli tehnyt kaiken sanallaan. Läsnäolijat olivat nähneet Messiaan parantavan ihmisiä monenlaisista sairauksista, jotka rajoittivat heidän elämäänsä. Ennen kaikkea hän oli antanut ihmisille synnit anteeksi. Näin tapahtui myös tuona hetkenä Jerusalemin temppelissä.

Hurskaan hengellisen papiston mielestä tämän jälkeen tapahtumaan liittyi aivan kuin riitasointu. Oli hämmentävää kuulla, kuinka lapset ylistivät Jeesusta. Taivaan valtakunnan suurimpien toiminta loukkasi heidän tunteitaan, ja he närkästyivät. Jeesus joutui heitä muistuttamaan profeetan ennustuksesta, jonka mukaan lapset ja pikkuvauvatkin kiittävät Messiasta (Ps. 8:2). Ihmisten oli tärkeää muistaa, että auttaja oli edelleen heidän keskellään.

Jeesuksen julkinen toiminta oli vääjäämättömästi päättymässä. Kaikki kirjoitukset olivat täyttymässä. Näihin asioihin on tänäkin aikana aihetta palata. Jokaisen ihmisen tulisi pysähtyä pitkäperjantain ja pääsiäisen tapahtumiin. Tuolloin Jeesus sovitti kaikkien ihmisten synnit Golgatan keskimmäisellä ristillä. Sieltä kuului voittohuuto: ”Se on täytetty!” Sen vuoksi hän voi meitä auttaa ja onkin jo auttanut.

Usko voi siirtää vuoria

Temppelistä poistuttuaan Jeesus palasi Betaniaan, jossa hän yöpyi. Palatessaan aikaisin aamulla kaupunkiin Jeesus huomasi tien vierellä viikunapuun. Kun Jeesus etsi siitä hedelmiä, hän löysi vain lehtiä. Sen vuoksi Jeesus sanoi: ”Ikinä et enää tee hedelmää.” Välittömästi tämän jälkeen puun lehdet kuivettuivat.

Tapahtuma aiheutti opetuslasten keskuudessa ihmetteleviä kysymyksiä. Käytännön esimerkin avulla Jeesus halusi opettaa lähimmille seuraajilleen uskon merkitystä. Uskon tulisi olla lapsen kaltaista uskoa, joka ei epäile. Uskoon liittyy sellainen voima, että sen avulla voidaan siirtää vuoria. Tämä on ihmisjärjelle käsittämätön asia.

Vielä on evankeliumin työn aika. Sen vuoksi uskoa ja turvallista luottamusta työnantajaa kohtaan tarvitaan edelleen. Jumala on luvannut antaa työhön voimansa ja siunauksensa. Onhan kyseessä ihmissielujen autuus.

Hannu Heinänen

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
Palmusunnuntai: Ps. 22:2–6; Jes. 50: 4–10 tai Sak. 9:9–10; Fil. 2:5–11 tai Hepr. 7:24–27; Matt. 21:12–17 (18–22) 

Julkaistu Päivämiehessä 25.3.2015.

Kuvituskuva: Juha Konttila

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi