Maanantai 23.9.2019
"
Hyvä on kiittää Herraa, laulaa ylistystä sinun nimellesi, Korkein. Ps. 92:2

Evankeliumin työtä kärsimystien varjossa

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 25.3.2015 00:01 | Päivämies


Palmusunnuntaina Jeesuksen tulo Jerusalemiin kuvataan Messiaan kruunajaiskulkueena. Hän ratsasti Jerusalemiin, ja ihmiset olivat tien varressa heittämässä palmunoksia ja levittelemässä vaatteita kulkutielle. Kuningas otettiin vastaan hoosianna-huudoin.
Tarkkasilmäinen havainnoitsija pani kuitenkin merkille, ettei kuningas saapunut orilla vaan aasilla ratsastaen. Juhlahetkestä huolimatta oli alkamassa kunnian kuninkaan alennustie. 

Jeesus oli valmistautunut tähän hetkeen. Hän oli menossa kohti kärsimystä ja kuolemaa. Maria oli hänet voidellut Betaniassa tätä tehtävää varten.

Hiljentymisen ja rukoilemisen paikka

Alkuviikosta Jeesus meni Jerusalemin temppeliin. Siellä hän näki yllättävän näyn. Herralle pyhitetystä paikasta oli tullut rahanvaihtajien ja kyyhkysten myyjien työpaikka. Näytti siltä kuin kaiken markkinahumun keskellä ihmisiltä oli unohtunut se, mitä tarkoitusta varten temppeli oli rakennettu.

Jeesus ei voinut hyväksyä tällaista elämänmenoa. Sellainen ihminen, joka oli tullut rukoilemaan ja hiljentymään, joutui hämmennyksiin. Paikka ei tuntunut oikealta paikalta sellaiselle, joka halusi rauhoittua arkisten kiireiden keskellä. Siellä ei voinut noina hetkinä palvella Jumalaa. Ei ihme, että Jeesus pyhässä kiivaudessaan ajoi kauppiaat tavaroineen ulos. Ihmiset tottelivatkin Jeesusta, sillä he tunsivat sydämessään, että Jeesus toimi oikein.

Jeesus on apu monelle

Jerusalemin kaupungissa oli todennäköisesti sellaisia ihmisiä, jotka olivat aiempien pääsiäismatkojensa aikana kuulleet Jeesuksen opettavan. He olivat nähneet hänen hallitsevan ihmiset, kirjoitukset ja pahat henget. Jeesus oli tehnyt kaiken sanallaan. Läsnäolijat olivat nähneet Messiaan parantavan ihmisiä monenlaisista sairauksista, jotka rajoittivat heidän elämäänsä. Ennen kaikkea hän oli antanut ihmisille synnit anteeksi. Näin tapahtui myös tuona hetkenä Jerusalemin temppelissä.

Hurskaan hengellisen papiston mielestä tämän jälkeen tapahtumaan liittyi aivan kuin riitasointu. Oli hämmentävää kuulla, kuinka lapset ylistivät Jeesusta. Taivaan valtakunnan suurimpien toiminta loukkasi heidän tunteitaan, ja he närkästyivät. Jeesus joutui heitä muistuttamaan profeetan ennustuksesta, jonka mukaan lapset ja pikkuvauvatkin kiittävät Messiasta (Ps. 8:2). Ihmisten oli tärkeää muistaa, että auttaja oli edelleen heidän keskellään.

Jeesuksen julkinen toiminta oli vääjäämättömästi päättymässä. Kaikki kirjoitukset olivat täyttymässä. Näihin asioihin on tänäkin aikana aihetta palata. Jokaisen ihmisen tulisi pysähtyä pitkäperjantain ja pääsiäisen tapahtumiin. Tuolloin Jeesus sovitti kaikkien ihmisten synnit Golgatan keskimmäisellä ristillä. Sieltä kuului voittohuuto: ”Se on täytetty!” Sen vuoksi hän voi meitä auttaa ja onkin jo auttanut.

Usko voi siirtää vuoria

Temppelistä poistuttuaan Jeesus palasi Betaniaan, jossa hän yöpyi. Palatessaan aikaisin aamulla kaupunkiin Jeesus huomasi tien vierellä viikunapuun. Kun Jeesus etsi siitä hedelmiä, hän löysi vain lehtiä. Sen vuoksi Jeesus sanoi: ”Ikinä et enää tee hedelmää.” Välittömästi tämän jälkeen puun lehdet kuivettuivat.

Tapahtuma aiheutti opetuslasten keskuudessa ihmetteleviä kysymyksiä. Käytännön esimerkin avulla Jeesus halusi opettaa lähimmille seuraajilleen uskon merkitystä. Uskon tulisi olla lapsen kaltaista uskoa, joka ei epäile. Uskoon liittyy sellainen voima, että sen avulla voidaan siirtää vuoria. Tämä on ihmisjärjelle käsittämätön asia.

Vielä on evankeliumin työn aika. Sen vuoksi uskoa ja turvallista luottamusta työnantajaa kohtaan tarvitaan edelleen. Jumala on luvannut antaa työhön voimansa ja siunauksensa. Onhan kyseessä ihmissielujen autuus.

Hannu Heinänen

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
Palmusunnuntai: Ps. 22:2–6; Jes. 50: 4–10 tai Sak. 9:9–10; Fil. 2:5–11 tai Hepr. 7:24–27; Matt. 21:12–17 (18–22) 

Julkaistu Päivämiehessä 25.3.2015.

Kuvituskuva: Juha Konttila

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi