Torstai 20.6.2019
"
Kiitetty olet sinä, Herra, meidän isiemme Jumala, ylistetty ja korkealle korotettu ikuisesti. Dan. 3:52 (apokr.)

Evankeliumin työtä kärsimystien varjossa

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 25.3.2015 00:01 | Päivämies


Palmusunnuntaina Jeesuksen tulo Jerusalemiin kuvataan Messiaan kruunajaiskulkueena. Hän ratsasti Jerusalemiin, ja ihmiset olivat tien varressa heittämässä palmunoksia ja levittelemässä vaatteita kulkutielle. Kuningas otettiin vastaan hoosianna-huudoin.
Tarkkasilmäinen havainnoitsija pani kuitenkin merkille, ettei kuningas saapunut orilla vaan aasilla ratsastaen. Juhlahetkestä huolimatta oli alkamassa kunnian kuninkaan alennustie. 

Jeesus oli valmistautunut tähän hetkeen. Hän oli menossa kohti kärsimystä ja kuolemaa. Maria oli hänet voidellut Betaniassa tätä tehtävää varten.

Hiljentymisen ja rukoilemisen paikka

Alkuviikosta Jeesus meni Jerusalemin temppeliin. Siellä hän näki yllättävän näyn. Herralle pyhitetystä paikasta oli tullut rahanvaihtajien ja kyyhkysten myyjien työpaikka. Näytti siltä kuin kaiken markkinahumun keskellä ihmisiltä oli unohtunut se, mitä tarkoitusta varten temppeli oli rakennettu.

Jeesus ei voinut hyväksyä tällaista elämänmenoa. Sellainen ihminen, joka oli tullut rukoilemaan ja hiljentymään, joutui hämmennyksiin. Paikka ei tuntunut oikealta paikalta sellaiselle, joka halusi rauhoittua arkisten kiireiden keskellä. Siellä ei voinut noina hetkinä palvella Jumalaa. Ei ihme, että Jeesus pyhässä kiivaudessaan ajoi kauppiaat tavaroineen ulos. Ihmiset tottelivatkin Jeesusta, sillä he tunsivat sydämessään, että Jeesus toimi oikein.

Jeesus on apu monelle

Jerusalemin kaupungissa oli todennäköisesti sellaisia ihmisiä, jotka olivat aiempien pääsiäismatkojensa aikana kuulleet Jeesuksen opettavan. He olivat nähneet hänen hallitsevan ihmiset, kirjoitukset ja pahat henget. Jeesus oli tehnyt kaiken sanallaan. Läsnäolijat olivat nähneet Messiaan parantavan ihmisiä monenlaisista sairauksista, jotka rajoittivat heidän elämäänsä. Ennen kaikkea hän oli antanut ihmisille synnit anteeksi. Näin tapahtui myös tuona hetkenä Jerusalemin temppelissä.

Hurskaan hengellisen papiston mielestä tämän jälkeen tapahtumaan liittyi aivan kuin riitasointu. Oli hämmentävää kuulla, kuinka lapset ylistivät Jeesusta. Taivaan valtakunnan suurimpien toiminta loukkasi heidän tunteitaan, ja he närkästyivät. Jeesus joutui heitä muistuttamaan profeetan ennustuksesta, jonka mukaan lapset ja pikkuvauvatkin kiittävät Messiasta (Ps. 8:2). Ihmisten oli tärkeää muistaa, että auttaja oli edelleen heidän keskellään.

Jeesuksen julkinen toiminta oli vääjäämättömästi päättymässä. Kaikki kirjoitukset olivat täyttymässä. Näihin asioihin on tänäkin aikana aihetta palata. Jokaisen ihmisen tulisi pysähtyä pitkäperjantain ja pääsiäisen tapahtumiin. Tuolloin Jeesus sovitti kaikkien ihmisten synnit Golgatan keskimmäisellä ristillä. Sieltä kuului voittohuuto: ”Se on täytetty!” Sen vuoksi hän voi meitä auttaa ja onkin jo auttanut.

Usko voi siirtää vuoria

Temppelistä poistuttuaan Jeesus palasi Betaniaan, jossa hän yöpyi. Palatessaan aikaisin aamulla kaupunkiin Jeesus huomasi tien vierellä viikunapuun. Kun Jeesus etsi siitä hedelmiä, hän löysi vain lehtiä. Sen vuoksi Jeesus sanoi: ”Ikinä et enää tee hedelmää.” Välittömästi tämän jälkeen puun lehdet kuivettuivat.

Tapahtuma aiheutti opetuslasten keskuudessa ihmetteleviä kysymyksiä. Käytännön esimerkin avulla Jeesus halusi opettaa lähimmille seuraajilleen uskon merkitystä. Uskon tulisi olla lapsen kaltaista uskoa, joka ei epäile. Uskoon liittyy sellainen voima, että sen avulla voidaan siirtää vuoria. Tämä on ihmisjärjelle käsittämätön asia.

Vielä on evankeliumin työn aika. Sen vuoksi uskoa ja turvallista luottamusta työnantajaa kohtaan tarvitaan edelleen. Jumala on luvannut antaa työhön voimansa ja siunauksensa. Onhan kyseessä ihmissielujen autuus.

Hannu Heinänen

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
Palmusunnuntai: Ps. 22:2–6; Jes. 50: 4–10 tai Sak. 9:9–10; Fil. 2:5–11 tai Hepr. 7:24–27; Matt. 21:12–17 (18–22) 

Julkaistu Päivämiehessä 25.3.2015.

Kuvituskuva: Juha Konttila

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi