Keskiviikko 20.2.2019
"
Tiedättehän, että vaikka juoksukilpailussa kaikki juoksevat, vain yksi saa palkinnon. Juoskaa siis niin, että voitatte sen! 1 Kor. 9:24

Jumalan poika, uhri syntisten puolesta

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 5.4.2015 00:00 | Päivämies


Jeesuksen ruumis luovutettiin Pilatuksen luvalla pitkäperjantain iltana Joosef Arimatialaiselle. Hän otti Jeesuksen alas ristiltä, kääri hänet liinavaatteeseen ja pani valmiiseen kalliohautaan. Tämän jälkeen Joosef Arimatialainen vieritti vielä kiven kalliohaudan suulle. Naiset, jotka olivat tulleet Jeesuksen mukana pääsiäisen edellä Galileasta, seurasivat ja näkivät, kuinka Jeesus pantiin hautaan.
Palattuaan kaupunkiin naiset hankkivat tuoksuvia öljyjä ja voiteita voidellakseen Jeesuksen ruumiin myöhemmin pääsiäispäivänä. Toisena päivänä ylipapit ja fariseukset pyysivät Pilatukselta haudan sinetöintiä ja vartiointia kolmanteen päivään asti. Pilatus hyväksyi tämän, ettei mitään yllättävää ja kansaa villitsevää pääsisi tapahtumaan.

Jumala herätti Poikansa

Päivän evankeliumitekstissä Matteus kertoo, että naiset menivät varhain aamulla haudalle. Matteus nimeää naisista Magdalan Marian ja toisen Marian eli Jaakobin ja Joosefin äidin. Hämmästyksekseen naiset näkivät, että kivi haudan suulta oli pois. Vartijat makasivat kuin kuolleina.

Jumala antoi maanjäristyksen vierittää kiven haudan suulta ja enkelin taivaallisen valon kaataa vartijat maahan. Mikään maallinen valta tai voima ei voinut estää Jumalaa herättämästä ainoaa, rakasta Poikaansa kuoleman haudasta. Jeesus oli ollut kuuliainen Isänsä tahdolle aina ristinkuolemaan asti. Siinä toteutui Jumalan mielen mukainen uhri ihmisten syntien edestä. ”Tämän tahdon mukaisesti meidät on pyhitetty ainutkertaisella uhrilla, kun Jeesus Kristus uhrasi oman ruumiinsa.” (Hebr. 10:10.)

Naiset ilosanoman välittäjinä

Hämmästys ja pelko valtasivat naiset myös siksi, että he näkivät enkelin avoimen haudan luona. Enkeli kuitenkin puhutteli naisia rauhoittavasti ja muistutti Jeesuksen puhuneen eläessään useasti ylösnousemisesta. Naiset eivätkä opetuslapset kuitenkaan olleet ymmärtäneet, että juuri nyt oli se päivä, jolloin Jeesus oli noussut ylös kuoleman haudasta.

Naisilla oli hyvänhajuiset voiteet mukanaan Jeesuksen ruumiin voitelua varten. Niitä ei enää tarvittu. Enkeli käski naisia viemään kiireesti sanaa opetuslapsille, että Jeesus on noussut kuolleista ja että he saavat nähdä Jeesuksen Galileassa, jonne hän menee heidän edellään lupauksensa mukaan (Matt. 26:32).

Hämmennys ja pelko alkoivat väistyä suuren ilosanoman tieltä: Kristus on todella ylösnoussut. Jeesuksen puheet ja profeettojen ennustukset alkoivat elää jälleen uskovien sydämissä poistaen pitkänperjantain pettymyksen ja epäilykset.

Jokainen uskova pelastuu

Apostolit julistivat Jeesuksen lähettäminä evankeliumin ilosanomaa Jerusalemista lähtien myös pakanakansojen keskuuteen. Julistuksen ydin oli siinä, että Kristuksen sovitustyöhön uskomalla saa iankaikkisen elämän.

Kaikille niille, jotka sanan uskoivat, Jumala lahjoitti sydämeen Pyhän Hengen iankaikkisen elämän osan sinetiksi. ”Kristukseen tekin nyt uskotte kuultuanne totuuden sanan, pelastuksenne evankeliumin. Häneen uskoessanne te myös olette saaneet luvatun Pyhän Hengen sinetiksenne” (Ef. 1:13).

Jumalan Pyhä Henki toimii edelleenkin samalla tavalla maailmassa. Hänen valtakunnastaan kuulutetaan vieläkin ilosanomaa: Jeesuksen ansion tähden, hänen nimessään ja veressään saa armosta uskoa synnit anteeksi ja omistaa iankaikkista elämää. Jokainen, joka tämän kuulee ja omistaa sydämelleen, saa luvatun palkkion. Jumalan sana on muuttumaton muuttuvan ajan keskellä.     

Mikko Hallikainen

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
Pääsiäispäivä: Ps. 118: 15–23 (24); Hoos. 6:1-3 tai Jes. 25:8–9; 1. Kor. 5:6–8; Matt. 28:1–8

Julkaistu Päivämiehessä 1.4.2015.

Kuva: Päivi Peltoniemi

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi