Torstai 25.4.2019
"
Jeesus sanoi opetuslapsilleen: "Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa evankeliumi kaikille luoduille." Mark. 16:15

Jumalan poika, uhri syntisten puolesta

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 5.4.2015 00:00 | Päivämies


Jeesuksen ruumis luovutettiin Pilatuksen luvalla pitkäperjantain iltana Joosef Arimatialaiselle. Hän otti Jeesuksen alas ristiltä, kääri hänet liinavaatteeseen ja pani valmiiseen kalliohautaan. Tämän jälkeen Joosef Arimatialainen vieritti vielä kiven kalliohaudan suulle. Naiset, jotka olivat tulleet Jeesuksen mukana pääsiäisen edellä Galileasta, seurasivat ja näkivät, kuinka Jeesus pantiin hautaan.
Palattuaan kaupunkiin naiset hankkivat tuoksuvia öljyjä ja voiteita voidellakseen Jeesuksen ruumiin myöhemmin pääsiäispäivänä. Toisena päivänä ylipapit ja fariseukset pyysivät Pilatukselta haudan sinetöintiä ja vartiointia kolmanteen päivään asti. Pilatus hyväksyi tämän, ettei mitään yllättävää ja kansaa villitsevää pääsisi tapahtumaan.

Jumala herätti Poikansa

Päivän evankeliumitekstissä Matteus kertoo, että naiset menivät varhain aamulla haudalle. Matteus nimeää naisista Magdalan Marian ja toisen Marian eli Jaakobin ja Joosefin äidin. Hämmästyksekseen naiset näkivät, että kivi haudan suulta oli pois. Vartijat makasivat kuin kuolleina.

Jumala antoi maanjäristyksen vierittää kiven haudan suulta ja enkelin taivaallisen valon kaataa vartijat maahan. Mikään maallinen valta tai voima ei voinut estää Jumalaa herättämästä ainoaa, rakasta Poikaansa kuoleman haudasta. Jeesus oli ollut kuuliainen Isänsä tahdolle aina ristinkuolemaan asti. Siinä toteutui Jumalan mielen mukainen uhri ihmisten syntien edestä. ”Tämän tahdon mukaisesti meidät on pyhitetty ainutkertaisella uhrilla, kun Jeesus Kristus uhrasi oman ruumiinsa.” (Hebr. 10:10.)

Naiset ilosanoman välittäjinä

Hämmästys ja pelko valtasivat naiset myös siksi, että he näkivät enkelin avoimen haudan luona. Enkeli kuitenkin puhutteli naisia rauhoittavasti ja muistutti Jeesuksen puhuneen eläessään useasti ylösnousemisesta. Naiset eivätkä opetuslapset kuitenkaan olleet ymmärtäneet, että juuri nyt oli se päivä, jolloin Jeesus oli noussut ylös kuoleman haudasta.

Naisilla oli hyvänhajuiset voiteet mukanaan Jeesuksen ruumiin voitelua varten. Niitä ei enää tarvittu. Enkeli käski naisia viemään kiireesti sanaa opetuslapsille, että Jeesus on noussut kuolleista ja että he saavat nähdä Jeesuksen Galileassa, jonne hän menee heidän edellään lupauksensa mukaan (Matt. 26:32).

Hämmennys ja pelko alkoivat väistyä suuren ilosanoman tieltä: Kristus on todella ylösnoussut. Jeesuksen puheet ja profeettojen ennustukset alkoivat elää jälleen uskovien sydämissä poistaen pitkänperjantain pettymyksen ja epäilykset.

Jokainen uskova pelastuu

Apostolit julistivat Jeesuksen lähettäminä evankeliumin ilosanomaa Jerusalemista lähtien myös pakanakansojen keskuuteen. Julistuksen ydin oli siinä, että Kristuksen sovitustyöhön uskomalla saa iankaikkisen elämän.

Kaikille niille, jotka sanan uskoivat, Jumala lahjoitti sydämeen Pyhän Hengen iankaikkisen elämän osan sinetiksi. ”Kristukseen tekin nyt uskotte kuultuanne totuuden sanan, pelastuksenne evankeliumin. Häneen uskoessanne te myös olette saaneet luvatun Pyhän Hengen sinetiksenne” (Ef. 1:13).

Jumalan Pyhä Henki toimii edelleenkin samalla tavalla maailmassa. Hänen valtakunnastaan kuulutetaan vieläkin ilosanomaa: Jeesuksen ansion tähden, hänen nimessään ja veressään saa armosta uskoa synnit anteeksi ja omistaa iankaikkista elämää. Jokainen, joka tämän kuulee ja omistaa sydämelleen, saa luvatun palkkion. Jumalan sana on muuttumaton muuttuvan ajan keskellä.     

Mikko Hallikainen

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
Pääsiäispäivä: Ps. 118: 15–23 (24); Hoos. 6:1-3 tai Jes. 25:8–9; 1. Kor. 5:6–8; Matt. 28:1–8

Julkaistu Päivämiehessä 1.4.2015.

Kuva: Päivi Peltoniemi

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi