Lauantai 17.11.2018
"
"He eivät enää voi kuolla, sillä he ovat enkelien kaltaisia. He ovat Jumalan lapsia, ylösnousemuksesta osallisia." Luuk. 20:36

Ylösnousseen todistajia

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 8.4.2015 00:00 | Päivämies
Kuolemansa jälkeen Jeesus ilmestyi apostoleille neljänkymmenen päivän ajan ja puhui heille Jumalan valtakunnasta. ”Senjälkeen hän nähtiin usiammalta kuin viideltäsadalta veljeltä yhdellä haavalla, joista monta vielä elävät, mutta muutamat ovat nukkuneet”(1. Kor. 15:6).
Sitä ennen vaimot saivat nähdä hänet ylösnousseena. Pietarikin sai katsella tyhjää hautaa. Myös Emmauksen tiellä kaksi opetuslasta kohtasivat ylösnousseen Jeesuksen. Vapahtajan puhuttelu sai heidän sydämensä palamaan. Näissä kaikissa tapahtumissa kuvastuu se, kuinka Raamatun ennustukset kävivät toteen.

Jeesus on omiensa kanssa

Jeesus oli juuri järkyttävällä tavalla kuollut. Tavatessaan opetuslapset hän arvasi heidän tuntemisensa ja aloitti puheensa: ”Rauha olkoon teille!”

Jeesuksen rauhoittava avaus tuntui menevän kuuroille korville, sillä opetuslapset luulivat näkevänsä hengen. Jeesus osoitti tietävänsä heidän ajatuksensa, kun hän sanoi: ”Miksi senkaltaiset ajatukset tulevat sydämeenne?”

 Jeesus elää edelleen omiensa kanssa. Hän tuntee meidät. Jaksammeko aina uskoa sen? Muistammeko me sen? Evankeliumi vahvistaa uskoamme tässäkin.

Havainnollista todistusaineistoa

Apostolit havaitsivat konkreettisesti, että kyseessä on ylösnoussut Vapahtaja. Jeesus antoi heidän koskea haavojaan käsissään ja jaloissaan. Se aiheutti opetuslapsissa niin suurta iloa, että ”ei he vielä uskoneet ilon tähden vaan ihmettelivät”.

Jumalan lapsen usko ei ole tuntemisissa. Se perustuu Jumalan sanaan. Esimerkiksi masennuksen tai ilon keskelläkin Jumalan lapsi saa uskoa armosta. Hänen kaikki syntinsä ovat anteeksi taivaassa saakka Kristuksen sovitustyön ansiosta. Jumalan lapsen ilo on Pyhän Hengen hedelmää. Se on onnellinen asia. Raamattu kehottaa meitä iloitsemaan.

Jeesus antoi vielä toisen todistuksen siitä, että hän oli voittanut kuoleman. Hän kysyi: ”Onko teillä tässä mitään syötävää?” Hän söi paistettua kalaa ja hunajaa opetuslastensa keskellä.

Kirjoitukset toteutuivat

Jeesus muistutti opetuslapsiaan siitä, että ”kaikki pitää täytettämän mitä kirjoitettu on Moseksen laissa ja prophetaissa ja psalmeissa minusta”. Emmauksen tiellä Jeesus ”avasi heidän ymmärryksensä, kirjoituksia ymmärtämään”.

Jeesus tiivisti Raamatun kirjoitusten toteutumista ja samalla raamatullisen uskon peruskysymyksiä. Hän selitti, että Kristuksen tuli kärsiä ja nousta kolmantena päivänä kuolleista. Hänen nimessään tuli saarnata parannusta ja syntien anteeksiantamista kaikissa kansoissa alkaen Jerusalemista.

Lopuksi Jeesus muistutti: ”Te olette näiden todistajat”. Hän rohkaisi heitä evankeliumin työhön sanomalla: ”Ja katso, minä lähetän minun Isäni lupauksen teidän päällenne!” Pyhä Henki johtaa evankeliumin työtä ja avaa Raamatun sanaa. Pyhä Henki ilmoittaa meille Jumalan seurakunnasta kaikki, mitä taivasmatkalla tarvitsemme.

Näkyvä merkki Pyhästä Hengestä

Jeesus kehotti apostoleita pysymään Jerusalemissa kunnes heidät ”puetetaan voimalla korkeudesta”. Pyhä Henki laskeutui heidän päälleen näkyvän liekin muotoisena. Sillä Jumala vahvisti ihmiskunnalle, että Pyhä Henki on todellisuutta.

Teemme evankeliumin työtä Jumalan voimalla, mutta kaksiosaisina. Sielunvihollinen koettaa saada Jumalan lapsen syntiin. Se monesti onnistuukin siinä.  Kun tuemme toisiamme tässä taistelussa, säilymme voitolla. Syntihaavoja parannetaan Jumalan valtakunnan evankeliumilla. Niille, jotka haluavat uskoa, Jumala antaa voiman säilyä lapsenaan. 

Jorma Hintikka

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
1. sunnuntai pääsiäisestä: Ps. 116:1–9; Sak. 8:12–13; Ap. t. 13:23–33; Luuk. 24:36–49

Julkaistu Päivämiehessä 1.4.2015.

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi