Tiistai 23.4.2019
"
Me julistamme teille ilosanoman: Minkä Jumala lupasi meidän isillemme, sen hän on täyttänyt meille, heidän lapsilleen. Hän on herättänyt Jeesuksen kuolleista. Ap. t. 13:32-33

Jeesus on lammastarhan portti

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 15.4.2015 00:00 | Päivämies
Jeesus opetti Jumalan valtakuntaa esittämällä vertauspuheen lammastarhasta. Kuulijat eivät ymmärtäneet sitä. Siksi Jeesus avasi yhden vertauksen kohdan: Jeesus itse on lammastarhan portti.
Oikea paimen tulee sisälle hänen kauttaan, ja lampaat kuulevat hänen äänensä. Paimen johtaa lampaat päivisin laitumelle ja yöllä suojaan. Väärät paimenet eivät tule sisälle portin kautta, eivätkä lampaat kuule heitä. Väärät paimenet eivät katso lauman parasta, vaan omaa hyväänsä. 

Jeesuksen selitysosan lopussa näkökulma vaihtuu. Jeesus puhuu nyt itsestään elämänsä antavana Hyvänä Paimenena.

Hyvä Paimen antaa henkensä

Jumala rakasti maailmaa niin, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä. Jeesus antoi Hyvänä Paimenena itsensä eläväksi uhriksi koko maailman syntien puolesta. 

Pietari kirjoittaa: ”Itse, omassa ruumiissaan, hän kantoi meidän syntimme ristinpuulle, jotta me kuolisimme pois synneistä ja eläisimme vanhurskaudelle. ’Hänen haavansa ovat teidät parantaneet’.  Te olitte ’eksyksissä niin kuin lampaat’, mutta nyt te olette palanneet sielujenne paimenen ja kaitsijan luo.” (1. Piet. 2:24–25.)  Pietarin mukaan kirjeen vastaanottajat olivat pelastuneet tulemalla sielujensa kaitsijan, Herran Kristuksen luo.

Oikea paimen

Oikean paimenen tuntomerkki on oven eli Kristuksen kautta lammastarhaan sisälle tuleminen. Johannes kuvaa evankeliuminsa lopussa Pietarin kutsumista paimenvirkaan. Kaiken lähtökohtana oli rakkaus henkensä antaneeseen Ylimmäiseen Paimeneen.

Rakkaus on Hengen hedelmä (Gal. 5:19). Ne, jotka ovat Jumalasta syntyneet, rakastavat Jumalaa ja Jumalan lapsia. ”Jokainen, joka uskoo, että Jeesus on Kristus, on Jumalasta syntynyt; ja jokainen, joka rakastaa häntä, joka on synnyttänyt, rakastaa myöskin sitä, joka hänestä on syntynyt.” (1. Joh. 5:1.)

Ruoki ja kaitse lampaita

Asettaessaan Pietarin paimenvirkaan ylösnoussut Jeesus antoi hänelle tehtäväksi ruokkia ja kaitsea lampaita (Joh. 21:15–18). Jeesus sanoi kiusaajalle erämaassa: ”Ei ihminen elä ainoastaan leivästä, vaan jokaisesta sanasta, joka Jumalan suusta lähtee”.

Pietari itse opetti kirjeessään paimenvirassa olevia kaitsemisesta: ”Kaitkaa teille uskottua Jumalan laumaa, ei pakosta, vaan vapaaehtoisesti, Jumalan tahdon mukaan, ei häpeällisen voiton tähden, vaan sydämen halusta, ei herroina halliten niitä, jotka ovat teidän osallenne tulleet, vaan ollen laumalle esikuvina” (1. Piet. 5:2–3). Lauma tarvitsi myös evankeliumin kokonaisuuteen kuuluvia neuvon ja rohkaisun sanoja (1. Piet. 5:6–9).

Sananpalvelijat paimenina

Kun Jeesus nisunjyvän tavoin kuoli ja nousi kuolleista, hän tuotti elämän monille, jotka uskovat häneen. Niiden joukosta, jotka uskovat häneen, kutsutaan monia sananpalvelijoita. Heidän kauttaan Jumalan elävän sanan siemen taas tuottaa elämää monille (1. Piet. 1:23). 

Näin Kristuksen kuolema on kantanut ja kantaa runsasta hedelmää. Vielä tänäkin päivänä sananpalvelijat paimenina jakavat Kristuksen seurakunnassa Jumalan valtakunnan eläväksi tekevää evankeliumia.

Matti Kontkanen

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
2. sunnuntai pääsiäisestä: Ps. 23; Miika 7:14–20; Hepr. 13:20–21; Joh. 10:1–10

Julkaistu Päivämiehessä 15.4.2015.

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi