Perjantai 22.2.2019
"
Minä rakastan sinua, Herra, sinä olet minun voimani. Ps. 18:2

Jeesus on lammastarhan portti

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 15.4.2015 00:00 | Päivämies
Jeesus opetti Jumalan valtakuntaa esittämällä vertauspuheen lammastarhasta. Kuulijat eivät ymmärtäneet sitä. Siksi Jeesus avasi yhden vertauksen kohdan: Jeesus itse on lammastarhan portti.
Oikea paimen tulee sisälle hänen kauttaan, ja lampaat kuulevat hänen äänensä. Paimen johtaa lampaat päivisin laitumelle ja yöllä suojaan. Väärät paimenet eivät tule sisälle portin kautta, eivätkä lampaat kuule heitä. Väärät paimenet eivät katso lauman parasta, vaan omaa hyväänsä. 

Jeesuksen selitysosan lopussa näkökulma vaihtuu. Jeesus puhuu nyt itsestään elämänsä antavana Hyvänä Paimenena.

Hyvä Paimen antaa henkensä

Jumala rakasti maailmaa niin, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä. Jeesus antoi Hyvänä Paimenena itsensä eläväksi uhriksi koko maailman syntien puolesta. 

Pietari kirjoittaa: ”Itse, omassa ruumiissaan, hän kantoi meidän syntimme ristinpuulle, jotta me kuolisimme pois synneistä ja eläisimme vanhurskaudelle. ’Hänen haavansa ovat teidät parantaneet’.  Te olitte ’eksyksissä niin kuin lampaat’, mutta nyt te olette palanneet sielujenne paimenen ja kaitsijan luo.” (1. Piet. 2:24–25.)  Pietarin mukaan kirjeen vastaanottajat olivat pelastuneet tulemalla sielujensa kaitsijan, Herran Kristuksen luo.

Oikea paimen

Oikean paimenen tuntomerkki on oven eli Kristuksen kautta lammastarhaan sisälle tuleminen. Johannes kuvaa evankeliuminsa lopussa Pietarin kutsumista paimenvirkaan. Kaiken lähtökohtana oli rakkaus henkensä antaneeseen Ylimmäiseen Paimeneen.

Rakkaus on Hengen hedelmä (Gal. 5:19). Ne, jotka ovat Jumalasta syntyneet, rakastavat Jumalaa ja Jumalan lapsia. ”Jokainen, joka uskoo, että Jeesus on Kristus, on Jumalasta syntynyt; ja jokainen, joka rakastaa häntä, joka on synnyttänyt, rakastaa myöskin sitä, joka hänestä on syntynyt.” (1. Joh. 5:1.)

Ruoki ja kaitse lampaita

Asettaessaan Pietarin paimenvirkaan ylösnoussut Jeesus antoi hänelle tehtäväksi ruokkia ja kaitsea lampaita (Joh. 21:15–18). Jeesus sanoi kiusaajalle erämaassa: ”Ei ihminen elä ainoastaan leivästä, vaan jokaisesta sanasta, joka Jumalan suusta lähtee”.

Pietari itse opetti kirjeessään paimenvirassa olevia kaitsemisesta: ”Kaitkaa teille uskottua Jumalan laumaa, ei pakosta, vaan vapaaehtoisesti, Jumalan tahdon mukaan, ei häpeällisen voiton tähden, vaan sydämen halusta, ei herroina halliten niitä, jotka ovat teidän osallenne tulleet, vaan ollen laumalle esikuvina” (1. Piet. 5:2–3). Lauma tarvitsi myös evankeliumin kokonaisuuteen kuuluvia neuvon ja rohkaisun sanoja (1. Piet. 5:6–9).

Sananpalvelijat paimenina

Kun Jeesus nisunjyvän tavoin kuoli ja nousi kuolleista, hän tuotti elämän monille, jotka uskovat häneen. Niiden joukosta, jotka uskovat häneen, kutsutaan monia sananpalvelijoita. Heidän kauttaan Jumalan elävän sanan siemen taas tuottaa elämää monille (1. Piet. 1:23). 

Näin Kristuksen kuolema on kantanut ja kantaa runsasta hedelmää. Vielä tänäkin päivänä sananpalvelijat paimenina jakavat Kristuksen seurakunnassa Jumalan valtakunnan eläväksi tekevää evankeliumia.

Matti Kontkanen

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
2. sunnuntai pääsiäisestä: Ps. 23; Miika 7:14–20; Hepr. 13:20–21; Joh. 10:1–10

Julkaistu Päivämiehessä 15.4.2015.

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi