Tiistai 20.8.2019
"
Älä unohda laupeutta, älä uskollisuutta - kiedo ne kaulaasi, kirjoita sydämesi tauluun, niin saat rakkautta ja kiitosta sekä Jumalalta että ihmisiltä. Sananl. 3:3-4

Jeesus on lammastarhan portti

Usko ja elämä - Sana sunnuntaiksi 15.4.2015 00:00 | Päivämies
Jeesus opetti Jumalan valtakuntaa esittämällä vertauspuheen lammastarhasta. Kuulijat eivät ymmärtäneet sitä. Siksi Jeesus avasi yhden vertauksen kohdan: Jeesus itse on lammastarhan portti.
Oikea paimen tulee sisälle hänen kauttaan, ja lampaat kuulevat hänen äänensä. Paimen johtaa lampaat päivisin laitumelle ja yöllä suojaan. Väärät paimenet eivät tule sisälle portin kautta, eivätkä lampaat kuule heitä. Väärät paimenet eivät katso lauman parasta, vaan omaa hyväänsä. 

Jeesuksen selitysosan lopussa näkökulma vaihtuu. Jeesus puhuu nyt itsestään elämänsä antavana Hyvänä Paimenena.

Hyvä Paimen antaa henkensä

Jumala rakasti maailmaa niin, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä. Jeesus antoi Hyvänä Paimenena itsensä eläväksi uhriksi koko maailman syntien puolesta. 

Pietari kirjoittaa: ”Itse, omassa ruumiissaan, hän kantoi meidän syntimme ristinpuulle, jotta me kuolisimme pois synneistä ja eläisimme vanhurskaudelle. ’Hänen haavansa ovat teidät parantaneet’.  Te olitte ’eksyksissä niin kuin lampaat’, mutta nyt te olette palanneet sielujenne paimenen ja kaitsijan luo.” (1. Piet. 2:24–25.)  Pietarin mukaan kirjeen vastaanottajat olivat pelastuneet tulemalla sielujensa kaitsijan, Herran Kristuksen luo.

Oikea paimen

Oikean paimenen tuntomerkki on oven eli Kristuksen kautta lammastarhaan sisälle tuleminen. Johannes kuvaa evankeliuminsa lopussa Pietarin kutsumista paimenvirkaan. Kaiken lähtökohtana oli rakkaus henkensä antaneeseen Ylimmäiseen Paimeneen.

Rakkaus on Hengen hedelmä (Gal. 5:19). Ne, jotka ovat Jumalasta syntyneet, rakastavat Jumalaa ja Jumalan lapsia. ”Jokainen, joka uskoo, että Jeesus on Kristus, on Jumalasta syntynyt; ja jokainen, joka rakastaa häntä, joka on synnyttänyt, rakastaa myöskin sitä, joka hänestä on syntynyt.” (1. Joh. 5:1.)

Ruoki ja kaitse lampaita

Asettaessaan Pietarin paimenvirkaan ylösnoussut Jeesus antoi hänelle tehtäväksi ruokkia ja kaitsea lampaita (Joh. 21:15–18). Jeesus sanoi kiusaajalle erämaassa: ”Ei ihminen elä ainoastaan leivästä, vaan jokaisesta sanasta, joka Jumalan suusta lähtee”.

Pietari itse opetti kirjeessään paimenvirassa olevia kaitsemisesta: ”Kaitkaa teille uskottua Jumalan laumaa, ei pakosta, vaan vapaaehtoisesti, Jumalan tahdon mukaan, ei häpeällisen voiton tähden, vaan sydämen halusta, ei herroina halliten niitä, jotka ovat teidän osallenne tulleet, vaan ollen laumalle esikuvina” (1. Piet. 5:2–3). Lauma tarvitsi myös evankeliumin kokonaisuuteen kuuluvia neuvon ja rohkaisun sanoja (1. Piet. 5:6–9).

Sananpalvelijat paimenina

Kun Jeesus nisunjyvän tavoin kuoli ja nousi kuolleista, hän tuotti elämän monille, jotka uskovat häneen. Niiden joukosta, jotka uskovat häneen, kutsutaan monia sananpalvelijoita. Heidän kauttaan Jumalan elävän sanan siemen taas tuottaa elämää monille (1. Piet. 1:23). 

Näin Kristuksen kuolema on kantanut ja kantaa runsasta hedelmää. Vielä tänäkin päivänä sananpalvelijat paimenina jakavat Kristuksen seurakunnassa Jumalan valtakunnan eläväksi tekevää evankeliumia.

Matti Kontkanen

Raamatunkohtia, joihin kirjoitus pohjautuu:
2. sunnuntai pääsiäisestä: Ps. 23; Miika 7:14–20; Hepr. 13:20–21; Joh. 10:1–10

Julkaistu Päivämiehessä 15.4.2015.

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi