Torstai 25.4.2019
"
Jeesus sanoi opetuslapsilleen: "Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa evankeliumi kaikille luoduille." Mark. 16:15

Riittää, kun tekee parhaansa

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 26.3.2014 00:01 | Päivämies

Hyvinvoinnista puhutaan nykyään paljon. Sille on yhteiskunnallisena käsitteenä erilaisia määritelmiä ja mittareita. Usein hyvinvoinnilla viitataan elinoloihin, taloudelliseen menestymiseen tai hyvään terveydentilaan. Yksilöllisiksi hyvinvoinnin osatekijöiksi taas luetaan muun muassa sosiaaliset suhteet, itsensä toteuttaminen ja onnellisuus.

Hyvinvointivaltion tehtävänä pidetään hyvän elämän lähtökohtien tarjoamista kaikille kansalaisille. Tutkimusten mukaan suomalaiset ovat valmiita maksamaan veroja hyvinvointivaltion ja sen tarjoamien palvelujen ylläpitämiseksi. Viime aikoina niiden järjestämisestä on käyty paljon keskustelua. Vaikka palveluista on jouduttu tinkimään, suomalaisten hyvinvointi on keskimäärin kehittynyt myönteiseen suuntaan. Toisaalta yhtenä huolenaiheena ovat kasvavat väestöryhmien väliset erot.

Yhteiskunnan nopea murros on luonut uudenlaisia ongelmia, jotka liittyvät arjen hallinnan vaikeuteen ja henkiseen hyvinvointiin. Monien tehtävien ja harrastusten yhteensovittaminen tuottaa vaikeuksia, koska käytettävissä oleva aika ei ole lisääntynyt uusien vaatimusten mukana. Kiire ja epätietoisuus saattavat aiheuttaa stressiä ja johtaa pidemmällä aikavälillä terveyden ja hyvinvoinnin kannalta huonoihin valintoihin.

Nykyaika luo monenlaisia paineita myös kodeille ja perheille. Työelämän vaatimusten kasvaessa työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen on yhä haastavampaa. On tärkeää muistaa, mitä tarkoittaa kohtuullinen vastuullisuus: riittää, kun tekee parhaansa. Työssä jaksamista tulee tarkastella työhyvinvoinnin lisäksi kodin hyvinvoinnin näkökulmasta. Ne vaikuttavat toisiinsa.

Kuormaa perheisiin voivat tuoda myös työttömyys, taloudelliset vaikeudet, sairaudet ja muut koettelemukset. Yhteen hiileen puhaltaminen tuo kodissakin iloa ja hyvinvointia koko perheelle. Kenenkään ei ole hyvä jäädä yksin ja uupua huolten keskellä.

Näissä tilanteissa korostuvat toistemme kohtaamisen ja rinnalla kulkemisen merkitys. Uskovaisten yhteys on voimavara, joka auttaa jaksamaan kuluttavassa ajassa ja elämän vaikeuksien keskellä. Muuttumaton Jumalan sana tarjoaa elämälle pohjan, joka ei petä.

Elävä usko suojaa monia haitallisia vaikutteita vastaan. Ennen kaikkea se pitää sisällään tulevaisuuden ja toivon näköalan. Kaikissa elämämme vaiheissa saamme luottaa siihen, että Jumala auttaa ja johtaa elämäämme. ”Minulla on omat suunnitelmani teitä varten, sanoo Herra. Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon.” (Jer. 29:11.)

Julkaistu Päivämiehessä 26.3.2014

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi