Keskiviikko 16.1.2019
"
Hän pelasti meidät pesemällä meidät puhtaiksi, niin että synnyimme uudesti ja Pyhä Henki uudisti meidät. Tit. 3:5

Riittää, kun tekee parhaansa

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 26.3.2014 00:01 | Päivämies

Hyvinvoinnista puhutaan nykyään paljon. Sille on yhteiskunnallisena käsitteenä erilaisia määritelmiä ja mittareita. Usein hyvinvoinnilla viitataan elinoloihin, taloudelliseen menestymiseen tai hyvään terveydentilaan. Yksilöllisiksi hyvinvoinnin osatekijöiksi taas luetaan muun muassa sosiaaliset suhteet, itsensä toteuttaminen ja onnellisuus.

Hyvinvointivaltion tehtävänä pidetään hyvän elämän lähtökohtien tarjoamista kaikille kansalaisille. Tutkimusten mukaan suomalaiset ovat valmiita maksamaan veroja hyvinvointivaltion ja sen tarjoamien palvelujen ylläpitämiseksi. Viime aikoina niiden järjestämisestä on käyty paljon keskustelua. Vaikka palveluista on jouduttu tinkimään, suomalaisten hyvinvointi on keskimäärin kehittynyt myönteiseen suuntaan. Toisaalta yhtenä huolenaiheena ovat kasvavat väestöryhmien väliset erot.

Yhteiskunnan nopea murros on luonut uudenlaisia ongelmia, jotka liittyvät arjen hallinnan vaikeuteen ja henkiseen hyvinvointiin. Monien tehtävien ja harrastusten yhteensovittaminen tuottaa vaikeuksia, koska käytettävissä oleva aika ei ole lisääntynyt uusien vaatimusten mukana. Kiire ja epätietoisuus saattavat aiheuttaa stressiä ja johtaa pidemmällä aikavälillä terveyden ja hyvinvoinnin kannalta huonoihin valintoihin.

Nykyaika luo monenlaisia paineita myös kodeille ja perheille. Työelämän vaatimusten kasvaessa työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen on yhä haastavampaa. On tärkeää muistaa, mitä tarkoittaa kohtuullinen vastuullisuus: riittää, kun tekee parhaansa. Työssä jaksamista tulee tarkastella työhyvinvoinnin lisäksi kodin hyvinvoinnin näkökulmasta. Ne vaikuttavat toisiinsa.

Kuormaa perheisiin voivat tuoda myös työttömyys, taloudelliset vaikeudet, sairaudet ja muut koettelemukset. Yhteen hiileen puhaltaminen tuo kodissakin iloa ja hyvinvointia koko perheelle. Kenenkään ei ole hyvä jäädä yksin ja uupua huolten keskellä.

Näissä tilanteissa korostuvat toistemme kohtaamisen ja rinnalla kulkemisen merkitys. Uskovaisten yhteys on voimavara, joka auttaa jaksamaan kuluttavassa ajassa ja elämän vaikeuksien keskellä. Muuttumaton Jumalan sana tarjoaa elämälle pohjan, joka ei petä.

Elävä usko suojaa monia haitallisia vaikutteita vastaan. Ennen kaikkea se pitää sisällään tulevaisuuden ja toivon näköalan. Kaikissa elämämme vaiheissa saamme luottaa siihen, että Jumala auttaa ja johtaa elämäämme. ”Minulla on omat suunnitelmani teitä varten, sanoo Herra. Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon.” (Jer. 29:11.)

Julkaistu Päivämiehessä 26.3.2014

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi