Torstai 20.9.2018
"
Tuonelan kohdusta minä huudan apua, ja sinä, Herra, kuulet ääneni. Joona 2:3

Pääsiäinen – ylösnousemuksen juhla

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 16.4.2014 00:00 | Päivämies
Moni ihmettelee toistuvasti pääsiäisen ajankohdan suurta vaihtelua, sillä muiden vuoden keskeisten juhlapäivien ajankohdat ovat melko vakiintuneita. Vaihtelu johtuu siitä, että pääsiäisjuhlan aihe, Jeesuksen ylösnousemus, tapahtui juutalaisten pääsiäisenä ja kristillinen pääsiäinen noudattaa juutalaista kuukalenteria. Pääsiäissunnuntai on kevätpäiväntasausta seuraavan täydenkuun jälkeinen sunnuntai. Se on aikaisintaan 22. maaliskuuta ja viimeistään 25. huhtikuuta.
Pääsiäinen on kirkkovuoden vanhin ja tärkein juhlapyhä. Kristityt ovat alkukirkon ajoista lähtien viettäneet sitä Kristuksen ylösnousemuksen riemullisena muistojuhlana.

Pääsiäistä edeltää hiljainen viikko, jonka aikana muistellaan Vapahtajan kärsimystietä ja joka huipentuu pitkäperjantaihin, ristiinnaulitsemisen päivään. Varsinaisia pääsiäispyhiä ovat ensimmäinen ja toinen pääsiäispäivä, sunnuntai ja maanantai. Sunnuntain aiheena on Jeesuksen ylösnousemus ja maanantaina hänen ilmestymisensä opetuslapsille ja muutamille naisille.

Vuosisatojen kuluessa pääsiäisenviettoon on yhdistynyt monia kevääseen ja luonnon heräämiseen liittyviä perinteitä. Joissakin perinteissä sekoittuvat kristillinen ja pakanallinen aines, kuten nykyisessä virpomisessa. Virpominen on alun perin ollut ortodoksien tapa, jonka taustalla on Raamatun kertomus palmunoksia heiluttaneista kansanjoukoista Jeesuksen ratsastaessa Jerusalemiin. Virpomalla on toivotettu sukulaisille ja ystäville Jumalan siu­nausta tulevaksi vuodeksi. 

Pääsiäisenvietto on maassamme pitkälti maallistunut. Monille pääsiäispyhät merkitsevät vain vuotuista loma-aikaa vailla hengellistä sisältöä. Jotkut eivät välttämättä edes tiedä, että pääsiäinen on alkuperältään kristillinen juhla. Pääsiäisen maallistuminen huolettaa myös kristillisyytemme piirissä. Vaikka lähes kaikki rauhanyhdistykset järjestävät seuroja pääsiäisenä, on seurojen merkitys monien pääsiäisenvietossa vähentynyt ja vapaa-ajan harrastuksien osuus lisääntynyt. Pitkän viikonlopun tarjoamista virkistysmahdollisuuksista kannattaa toki nauttia arjen kiireiden keskellä. Jotakin olennaista jää kuitenkin puuttumaan, jos koko viikonlopun aikana ei tule tilaisuutta hiljentyä pääsiäisen sanoman äärelle.

Kristinuskon keskeisin sanoma on Kristuksen sovitustyö ristillä ja hänen ylösnousemuksensa pääsiäisenä. Ylösnousemususko on kristillisen uskon ydin. Apostoli Paavalin mukaan se on niin keskeinen asia, että ilman ylösnousemusta koko usko olisi turhaa (1. Kor. 15:14). Ristiltä kaikui huuto: ”Se on täytetty” (Joh. 19:30). Koko maailman synnit on sovitettu. Pääsiäisaamun ilon voi kokea, kun kuulee synnin aiheuttamaan murheeseen evankeliumin sanoman syntien sovituksesta.

Julkaistu Päivämiehessä 16.4.2014

Lisää aiheesta:

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi