Perjantai 19.4.2019
"
Jeesus huusi kovalla äänellä: "Isä, sinun käsiisi minä uskon henkeni." Tämän sanottuaan hän henkäisi viimeisen kerran. Luuk. 23:46

Pääsiäinen – ylösnousemuksen juhla

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 16.4.2014 00:00 | Päivämies
Moni ihmettelee toistuvasti pääsiäisen ajankohdan suurta vaihtelua, sillä muiden vuoden keskeisten juhlapäivien ajankohdat ovat melko vakiintuneita. Vaihtelu johtuu siitä, että pääsiäisjuhlan aihe, Jeesuksen ylösnousemus, tapahtui juutalaisten pääsiäisenä ja kristillinen pääsiäinen noudattaa juutalaista kuukalenteria. Pääsiäissunnuntai on kevätpäiväntasausta seuraavan täydenkuun jälkeinen sunnuntai. Se on aikaisintaan 22. maaliskuuta ja viimeistään 25. huhtikuuta.
Pääsiäinen on kirkkovuoden vanhin ja tärkein juhlapyhä. Kristityt ovat alkukirkon ajoista lähtien viettäneet sitä Kristuksen ylösnousemuksen riemullisena muistojuhlana.

Pääsiäistä edeltää hiljainen viikko, jonka aikana muistellaan Vapahtajan kärsimystietä ja joka huipentuu pitkäperjantaihin, ristiinnaulitsemisen päivään. Varsinaisia pääsiäispyhiä ovat ensimmäinen ja toinen pääsiäispäivä, sunnuntai ja maanantai. Sunnuntain aiheena on Jeesuksen ylösnousemus ja maanantaina hänen ilmestymisensä opetuslapsille ja muutamille naisille.

Vuosisatojen kuluessa pääsiäisenviettoon on yhdistynyt monia kevääseen ja luonnon heräämiseen liittyviä perinteitä. Joissakin perinteissä sekoittuvat kristillinen ja pakanallinen aines, kuten nykyisessä virpomisessa. Virpominen on alun perin ollut ortodoksien tapa, jonka taustalla on Raamatun kertomus palmunoksia heiluttaneista kansanjoukoista Jeesuksen ratsastaessa Jerusalemiin. Virpomalla on toivotettu sukulaisille ja ystäville Jumalan siu­nausta tulevaksi vuodeksi. 

Pääsiäisenvietto on maassamme pitkälti maallistunut. Monille pääsiäispyhät merkitsevät vain vuotuista loma-aikaa vailla hengellistä sisältöä. Jotkut eivät välttämättä edes tiedä, että pääsiäinen on alkuperältään kristillinen juhla. Pääsiäisen maallistuminen huolettaa myös kristillisyytemme piirissä. Vaikka lähes kaikki rauhanyhdistykset järjestävät seuroja pääsiäisenä, on seurojen merkitys monien pääsiäisenvietossa vähentynyt ja vapaa-ajan harrastuksien osuus lisääntynyt. Pitkän viikonlopun tarjoamista virkistysmahdollisuuksista kannattaa toki nauttia arjen kiireiden keskellä. Jotakin olennaista jää kuitenkin puuttumaan, jos koko viikonlopun aikana ei tule tilaisuutta hiljentyä pääsiäisen sanoman äärelle.

Kristinuskon keskeisin sanoma on Kristuksen sovitustyö ristillä ja hänen ylösnousemuksensa pääsiäisenä. Ylösnousemususko on kristillisen uskon ydin. Apostoli Paavalin mukaan se on niin keskeinen asia, että ilman ylösnousemusta koko usko olisi turhaa (1. Kor. 15:14). Ristiltä kaikui huuto: ”Se on täytetty” (Joh. 19:30). Koko maailman synnit on sovitettu. Pääsiäisaamun ilon voi kokea, kun kuulee synnin aiheuttamaan murheeseen evankeliumin sanoman syntien sovituksesta.

Julkaistu Päivämiehessä 16.4.2014

Lisää aiheesta:

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi