Sunnuntai 23.9.2018
"
Jeesus vastasi fariseuksille ja lainopettajille: "Taitavasti te teette tyhjäksi Jumalan käskyn, jotta voisitte noudattaa omia sääntöjänne." Mark. 7:9

Suvaitaanko suvivirttä?

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 30.4.2014 00:00 | Päivämies


Eduskunnan perustuslakivaliokunta linjasi viime viikolla, että suvivirttä voidaan laulaa maamme kouluissa vapaasti jatkossakin. Kannanotto liittyy apulaisoikeuskanslerin maaliskuiseen ratkaisuun, jossa hän näki jopa yksittäisen virren laulamisen ongelmalliseksi kansalaisten yhdenvertaisuuden näkökulmasta.
Perustuslakivaliokunta on uskonnonvapauteen ja lain tulkintaan liittyvissä asioissa maamme ylin päättäjä. Se linjasi jo vuonna 2002, ettei esimerkiksi koulujen perinteisiä juhlia voida pitää uskonnollisina tilaisuuksina niihin mahdollisesti sisältyvän yksittäisen virren johdosta.

Suvivirsi on paitsi vuosikymmenien perinne maamme koulujen kevätjuhlissa myös vapauden ja Raamatusta nousevien kristillisten arvojen symboli. Perustuslakivaliokunnan ratkaisu on linjassa maamme uskonnonvapauslain kanssa, joka painottaa myönteistä uskonnonvapautta eli vapautta uskoon ja uskonnonharjoittamiseen.

On tärkeää, että maassamme suvaitaan niin kevätjuhlien suvivirttä kuin koululaisten osallistumista jumalanpalveluksiin ja uskonnollisiin päivänavauksiin. Valiokunta totesi mietinnössään, etteivät yksittäisen virren ohella ongelmallisia ole myöskään esimerkiksi koulujen juhlapyhien viettoon liittyvät jumalanpalvelukset, joista tiedotetaan etukäteen ja joihin osallistuminen on kaikille vapaaehtoista.

Raamatullinen usko ohjaa aina ihmistä hyvään ja oikeaan. Oppilaiden yhdenvertaisuuden kannalta on kuitenkin hyvä muistaa perustuslakivaliokunnan kanta, että oppilaalle tai hänen huoltajalleen on jäätävä aito vapaus valita, osallistuuko oppilas uskonnollista ainesta sisältäviin tilaisuuksiin.

Maassamme ja länsimaissa laajemminkin on meneillään murros, jossa luovutaan kristillisistä arvoista ja pyritään nostamaan tilalle muita arvoja. Muun muassa keskustelussa suvivirrestä ja koulujen uskonnonopetuksesta näkyy halu riisua yhteiskunnasta kristilliset arvot, joiden varaan maatamme on vuosisatoja rakennettu.

Viime sunnuntaina vietetty kansallinen veteraanipäivä muistuttaa ajasta, jolloin Suomen kansa taisteli mahdollisuudesta rakentaa elämäänsä itselleen pyhien ja tärkeiden arvojen varaan. Raamatun arvoista luopuminen merkitsee tappiota niin kansakunnalle kuin yksittäiselle ihmiselle. ”Vanhurskaus kansan korottaa, mutta synti on kansakuntien häpeä” (Sananl. 14:34). Raamattu ohjaa rakastamaan Jumalaa yli kaiken sekä toimimaan lähimmäisten ja koko yhteiskunnan parhaaksi. 

Kuva: Elisa Raappana

Lisää aiheesta:

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi