Keskiviikko 24.4.2019
"
Jeesus tuli, otti leivän ja antoi heille, samoin hän antoi kalaa. Tämä oli jo kolmas kerta, kun Jeesus kuolleista noustuaan ilmestyi opetuslapsilleen. Joh. 21:13-14

Perheen perustana rakkaus

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 7.5.2014 00:00 | Päivämies
Kristilliseen avioliittoon perustuva perhe ja koti ovat suurta Jumalan lahjaa ja osa elämän syvintä olemusta. Jumalan jo luomistyössään säätämä miehen ja vaimon keskinäinen pyhä liitto on tarkoitettu elinikäiseksi ja erottamattomaksi. Käsitys suhteen pyhyydestä ja pysyvyydestä luo turvallisuutta aviopuolisoille ja lapsille sekä antaa lujan lähtökohdan avioliiton hoitamiseen ja kodin yhteiseen elämään.
Avioliittoon  kuuluu yhteinen vastuu kodista ja perheestä. Viime aikoina on puhuttu paljon perheiden ja sen ohella myös äidin ja isän jaksamisesta. Perheissä on hyvä arvioida voimavaroja niin, että jokainen jaksaa omassa tehtävässään. Kodin ilmapiiriin ja yhteiseen tekemiseen on hyvä osallistua jokaisen. Yhteinen tekeminen tuo onnea, jota ei voi rahalla ostaa. On tärkeää ymmärtää, että tavallinen arki ja yhteinen aika ovat välttämättömiä perheen hyvinvoinnille.

Nykyihmiselle on tyypillistä ajatella ensisijaisesti itseään ja rakentaa elämäänsä omista lähtökohdistaan käsin. Epäitsekkyys ja pyyteetön yhteisen hyvän rakentaminen ei ole kovin muodikasta. Jokaisen pitäisi saada mahdollisimman paljon omaa aikaa ja tehdä kaikki ratkaisunsa itsenäisesti. Tällainen ajattelu sopii huonosti perhe-elämään, koska perheenjäsenet tarvitsevat aikaa yhdessäoloon ja keskusteluun. Jos toinen puoliso laiminlyö vastuunsa kodista, voi seurauksena olla toisen uupuminen ja keskinäisen rakkauden säröily.

Viimeaikaiset päätökset kotiäitien ja lapsiperheiden tukemisesta ovat huolestuttavia. Lapsiperheet asetetaan yhä vaikeampaan taloudelliseen tilanteeseen. Tällaisten viestien keskellä lapsiperheet kaipaavat rohkaisua ja arvostusta. Viime aikoina monet järjestöt ovat onneksi antaneet tätä tukea kannanotoissaan ja lausunnoissaan. Olisiko myös valtiovallalla nyt aika pysähtyä ja arvostaa konkreettisesti kotien tekemää työtä lisäämällä yhteiskunnan resursseja lapsiperheiden tukemiseen?

Ajassamme korostuva materialistinen elämäntapa sekä kilpailu opiskelu- ja työmarkkinoilla asettavat erityisesti äideille valtavia vaatimuksia. Huolenaiheena on, muuttaako aika käsityksiämme äitiydestä entistä kapea-alaisemmaksi. Äideillä on merkittävä vaikutus uusien sukupolvien kasvattajina. He rakentavat kivijalkaa lasten ja koko yhteiskunnan tulevaisuudelle.

Monessa kodissa vietetään äitienpäivää. Äidin muistaminen kortein tuo äideille lämpimän tunteen. Samalla se on herkkä hetki isälle ja lapsille. Oma äiti on ihminen, joka vaikuttaa jokaisen ihmisen elämään. Olipa äitisuhde millainen vain, äidin merkitystä ei voi väheksyä. Äidin kanssa lapsi kokee ensimmäisen kiinteän, jatkuvan ihmissuhteensa, jonka luoma perusturva vaikuttaa myöhempään elämään. 

Jokaisen kodin perusta on keskinäinen rakkaus. Parhaiten lapsi kehittyy turvallisessa kodissa, jota sävyttää puolisoiden välinen rakkaus. Rakkautta on hyvä vaalia ja pitää esillä kodin yhteisissä juhlissa. Se on koko perheen voimavara. 

Julkaistu Päivämiehessä 7.5.2014.

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi