Sunnuntai 24.2.2019
"
Jeesus sanoi: "Hyvään maahan pudonnut siemen tarkoittaa niitä, jotka sanan kuultuaan pysyvät siinä puhtain ja ehein sydämin ja kestävinä tuottavat satoa." Luuk. 8:15

Perheen perustana rakkaus

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 7.5.2014 00:00 | Päivämies
Kristilliseen avioliittoon perustuva perhe ja koti ovat suurta Jumalan lahjaa ja osa elämän syvintä olemusta. Jumalan jo luomistyössään säätämä miehen ja vaimon keskinäinen pyhä liitto on tarkoitettu elinikäiseksi ja erottamattomaksi. Käsitys suhteen pyhyydestä ja pysyvyydestä luo turvallisuutta aviopuolisoille ja lapsille sekä antaa lujan lähtökohdan avioliiton hoitamiseen ja kodin yhteiseen elämään.
Avioliittoon  kuuluu yhteinen vastuu kodista ja perheestä. Viime aikoina on puhuttu paljon perheiden ja sen ohella myös äidin ja isän jaksamisesta. Perheissä on hyvä arvioida voimavaroja niin, että jokainen jaksaa omassa tehtävässään. Kodin ilmapiiriin ja yhteiseen tekemiseen on hyvä osallistua jokaisen. Yhteinen tekeminen tuo onnea, jota ei voi rahalla ostaa. On tärkeää ymmärtää, että tavallinen arki ja yhteinen aika ovat välttämättömiä perheen hyvinvoinnille.

Nykyihmiselle on tyypillistä ajatella ensisijaisesti itseään ja rakentaa elämäänsä omista lähtökohdistaan käsin. Epäitsekkyys ja pyyteetön yhteisen hyvän rakentaminen ei ole kovin muodikasta. Jokaisen pitäisi saada mahdollisimman paljon omaa aikaa ja tehdä kaikki ratkaisunsa itsenäisesti. Tällainen ajattelu sopii huonosti perhe-elämään, koska perheenjäsenet tarvitsevat aikaa yhdessäoloon ja keskusteluun. Jos toinen puoliso laiminlyö vastuunsa kodista, voi seurauksena olla toisen uupuminen ja keskinäisen rakkauden säröily.

Viimeaikaiset päätökset kotiäitien ja lapsiperheiden tukemisesta ovat huolestuttavia. Lapsiperheet asetetaan yhä vaikeampaan taloudelliseen tilanteeseen. Tällaisten viestien keskellä lapsiperheet kaipaavat rohkaisua ja arvostusta. Viime aikoina monet järjestöt ovat onneksi antaneet tätä tukea kannanotoissaan ja lausunnoissaan. Olisiko myös valtiovallalla nyt aika pysähtyä ja arvostaa konkreettisesti kotien tekemää työtä lisäämällä yhteiskunnan resursseja lapsiperheiden tukemiseen?

Ajassamme korostuva materialistinen elämäntapa sekä kilpailu opiskelu- ja työmarkkinoilla asettavat erityisesti äideille valtavia vaatimuksia. Huolenaiheena on, muuttaako aika käsityksiämme äitiydestä entistä kapea-alaisemmaksi. Äideillä on merkittävä vaikutus uusien sukupolvien kasvattajina. He rakentavat kivijalkaa lasten ja koko yhteiskunnan tulevaisuudelle.

Monessa kodissa vietetään äitienpäivää. Äidin muistaminen kortein tuo äideille lämpimän tunteen. Samalla se on herkkä hetki isälle ja lapsille. Oma äiti on ihminen, joka vaikuttaa jokaisen ihmisen elämään. Olipa äitisuhde millainen vain, äidin merkitystä ei voi väheksyä. Äidin kanssa lapsi kokee ensimmäisen kiinteän, jatkuvan ihmissuhteensa, jonka luoma perusturva vaikuttaa myöhempään elämään. 

Jokaisen kodin perusta on keskinäinen rakkaus. Parhaiten lapsi kehittyy turvallisessa kodissa, jota sävyttää puolisoiden välinen rakkaus. Rakkautta on hyvä vaalia ja pitää esillä kodin yhteisissä juhlissa. Se on koko perheen voimavara. 

Julkaistu Päivämiehessä 7.5.2014.

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi