Keskiviikko 16.10.2019
"
Vapauteen Kristus meidät vapautti. Pysykää siis lujina älkääkä alistuko uudelleen orjuuden ikeeseen. Gal. 5:1

Perheen perustana rakkaus

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 7.5.2014 00:00 | Päivämies
Kristilliseen avioliittoon perustuva perhe ja koti ovat suurta Jumalan lahjaa ja osa elämän syvintä olemusta. Jumalan jo luomistyössään säätämä miehen ja vaimon keskinäinen pyhä liitto on tarkoitettu elinikäiseksi ja erottamattomaksi. Käsitys suhteen pyhyydestä ja pysyvyydestä luo turvallisuutta aviopuolisoille ja lapsille sekä antaa lujan lähtökohdan avioliiton hoitamiseen ja kodin yhteiseen elämään.
Avioliittoon  kuuluu yhteinen vastuu kodista ja perheestä. Viime aikoina on puhuttu paljon perheiden ja sen ohella myös äidin ja isän jaksamisesta. Perheissä on hyvä arvioida voimavaroja niin, että jokainen jaksaa omassa tehtävässään. Kodin ilmapiiriin ja yhteiseen tekemiseen on hyvä osallistua jokaisen. Yhteinen tekeminen tuo onnea, jota ei voi rahalla ostaa. On tärkeää ymmärtää, että tavallinen arki ja yhteinen aika ovat välttämättömiä perheen hyvinvoinnille.

Nykyihmiselle on tyypillistä ajatella ensisijaisesti itseään ja rakentaa elämäänsä omista lähtökohdistaan käsin. Epäitsekkyys ja pyyteetön yhteisen hyvän rakentaminen ei ole kovin muodikasta. Jokaisen pitäisi saada mahdollisimman paljon omaa aikaa ja tehdä kaikki ratkaisunsa itsenäisesti. Tällainen ajattelu sopii huonosti perhe-elämään, koska perheenjäsenet tarvitsevat aikaa yhdessäoloon ja keskusteluun. Jos toinen puoliso laiminlyö vastuunsa kodista, voi seurauksena olla toisen uupuminen ja keskinäisen rakkauden säröily.

Viimeaikaiset päätökset kotiäitien ja lapsiperheiden tukemisesta ovat huolestuttavia. Lapsiperheet asetetaan yhä vaikeampaan taloudelliseen tilanteeseen. Tällaisten viestien keskellä lapsiperheet kaipaavat rohkaisua ja arvostusta. Viime aikoina monet järjestöt ovat onneksi antaneet tätä tukea kannanotoissaan ja lausunnoissaan. Olisiko myös valtiovallalla nyt aika pysähtyä ja arvostaa konkreettisesti kotien tekemää työtä lisäämällä yhteiskunnan resursseja lapsiperheiden tukemiseen?

Ajassamme korostuva materialistinen elämäntapa sekä kilpailu opiskelu- ja työmarkkinoilla asettavat erityisesti äideille valtavia vaatimuksia. Huolenaiheena on, muuttaako aika käsityksiämme äitiydestä entistä kapea-alaisemmaksi. Äideillä on merkittävä vaikutus uusien sukupolvien kasvattajina. He rakentavat kivijalkaa lasten ja koko yhteiskunnan tulevaisuudelle.

Monessa kodissa vietetään äitienpäivää. Äidin muistaminen kortein tuo äideille lämpimän tunteen. Samalla se on herkkä hetki isälle ja lapsille. Oma äiti on ihminen, joka vaikuttaa jokaisen ihmisen elämään. Olipa äitisuhde millainen vain, äidin merkitystä ei voi väheksyä. Äidin kanssa lapsi kokee ensimmäisen kiinteän, jatkuvan ihmissuhteensa, jonka luoma perusturva vaikuttaa myöhempään elämään. 

Jokaisen kodin perusta on keskinäinen rakkaus. Parhaiten lapsi kehittyy turvallisessa kodissa, jota sävyttää puolisoiden välinen rakkaus. Rakkautta on hyvä vaalia ja pitää esillä kodin yhteisissä juhlissa. Se on koko perheen voimavara. 

Julkaistu Päivämiehessä 7.5.2014.

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi