Lauantai 22.9.2018
"
Tomuun vaipuneet, herätkää ja riemuitkaa! Sinun kimaltava aamukasteesi virvoittaa maan, ja niin maa palauttaa kuolleet elämään. Jes. 26:19

Perheen perustana rakkaus

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 7.5.2014 00:00 | Päivämies
Kristilliseen avioliittoon perustuva perhe ja koti ovat suurta Jumalan lahjaa ja osa elämän syvintä olemusta. Jumalan jo luomistyössään säätämä miehen ja vaimon keskinäinen pyhä liitto on tarkoitettu elinikäiseksi ja erottamattomaksi. Käsitys suhteen pyhyydestä ja pysyvyydestä luo turvallisuutta aviopuolisoille ja lapsille sekä antaa lujan lähtökohdan avioliiton hoitamiseen ja kodin yhteiseen elämään.
Avioliittoon  kuuluu yhteinen vastuu kodista ja perheestä. Viime aikoina on puhuttu paljon perheiden ja sen ohella myös äidin ja isän jaksamisesta. Perheissä on hyvä arvioida voimavaroja niin, että jokainen jaksaa omassa tehtävässään. Kodin ilmapiiriin ja yhteiseen tekemiseen on hyvä osallistua jokaisen. Yhteinen tekeminen tuo onnea, jota ei voi rahalla ostaa. On tärkeää ymmärtää, että tavallinen arki ja yhteinen aika ovat välttämättömiä perheen hyvinvoinnille.

Nykyihmiselle on tyypillistä ajatella ensisijaisesti itseään ja rakentaa elämäänsä omista lähtökohdistaan käsin. Epäitsekkyys ja pyyteetön yhteisen hyvän rakentaminen ei ole kovin muodikasta. Jokaisen pitäisi saada mahdollisimman paljon omaa aikaa ja tehdä kaikki ratkaisunsa itsenäisesti. Tällainen ajattelu sopii huonosti perhe-elämään, koska perheenjäsenet tarvitsevat aikaa yhdessäoloon ja keskusteluun. Jos toinen puoliso laiminlyö vastuunsa kodista, voi seurauksena olla toisen uupuminen ja keskinäisen rakkauden säröily.

Viimeaikaiset päätökset kotiäitien ja lapsiperheiden tukemisesta ovat huolestuttavia. Lapsiperheet asetetaan yhä vaikeampaan taloudelliseen tilanteeseen. Tällaisten viestien keskellä lapsiperheet kaipaavat rohkaisua ja arvostusta. Viime aikoina monet järjestöt ovat onneksi antaneet tätä tukea kannanotoissaan ja lausunnoissaan. Olisiko myös valtiovallalla nyt aika pysähtyä ja arvostaa konkreettisesti kotien tekemää työtä lisäämällä yhteiskunnan resursseja lapsiperheiden tukemiseen?

Ajassamme korostuva materialistinen elämäntapa sekä kilpailu opiskelu- ja työmarkkinoilla asettavat erityisesti äideille valtavia vaatimuksia. Huolenaiheena on, muuttaako aika käsityksiämme äitiydestä entistä kapea-alaisemmaksi. Äideillä on merkittävä vaikutus uusien sukupolvien kasvattajina. He rakentavat kivijalkaa lasten ja koko yhteiskunnan tulevaisuudelle.

Monessa kodissa vietetään äitienpäivää. Äidin muistaminen kortein tuo äideille lämpimän tunteen. Samalla se on herkkä hetki isälle ja lapsille. Oma äiti on ihminen, joka vaikuttaa jokaisen ihmisen elämään. Olipa äitisuhde millainen vain, äidin merkitystä ei voi väheksyä. Äidin kanssa lapsi kokee ensimmäisen kiinteän, jatkuvan ihmissuhteensa, jonka luoma perusturva vaikuttaa myöhempään elämään. 

Jokaisen kodin perusta on keskinäinen rakkaus. Parhaiten lapsi kehittyy turvallisessa kodissa, jota sävyttää puolisoiden välinen rakkaus. Rakkautta on hyvä vaalia ja pitää esillä kodin yhteisissä juhlissa. Se on koko perheen voimavara. 

Julkaistu Päivämiehessä 7.5.2014.


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi