Keskiviikko 19.9.2018
"
Minulle elämä on Kristus ja kuolema on voitto. Fil. 1:21

Raamattu rohkaisee vastuun kantamiseen

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 21.5.2014 00:00 | Päivämies
Kenen on vastuu? Vastuunkantajia etsitään usein silloin, kun tapahtuu jotain yllätyksellistä, kun suunnitelmat epäonnistuvat tai tapahtuu esimerkiksi onnettomuus tai rikos. Onnettomuuden jälkeen käynnistetään usein selvitys, jonka tarkoituksena on tutkia, onko riskit ja uhat ennakoitu ja onko varautuminen ollut riittävää.
Yksityisinä ihmisinä meillä jokaisella on vastuu itsestämme, toimistamme ja lähimmäisistämme. Vanhemmat kantavat vastuun perheestään ja lastensa kasvatuksesta. Työtehtävissä itse kullakin on erilaisia vastuutehtäviä. Joillakin on lainsäätäjän ja päätöksentekijän vastuu.

Suomalaiset ovat voineet vaikuttaa päätöksentekoon jo reilun 150 vuoden ajan. Säännöllisen valtiopäivätoiminnan katsotaan alkaneen vuoden 1863 valtiopäivistä, vaikka tuolloin elettiin vielä vieraan vallan alla eikä äänioikeus ollut yleinen ja yhtäläinen.

Globalisaation myötä myös suomalaisia koskeva päätöksenteko on kansainvälistynyt. Ensi sunnuntaina Euroopan unionin maissa käydään vaaliuurnille. Me suomalaiset valitsemme 13 edustajaa EU-parlamenttiin osallistumaan ja vaikuttamaan unionin päätöksentekoon. On tärkeää, että kannamme osaltamme vastuuta käyttämällä äänioikeuttamme.

Yleinen mielipide ja media ylläpitävät monesti negatiivista ja pinnallista mielikuvaa yhteisten asioiden vastuunkantajista. Sensaatiohakuinen uutisointi jättää varjoon ne todelliset toimet ja aikaansaannokset, joita edustajamme eri tavoin hyväksemme tekevät.

On tärkeää ohjata lapsiamme ja nuoriamme käyttämään äänioikeutta ja korostaa sen merkitystä. Jos aikuisina suhtaudumme välinpitämättömästi äänestämiseen ja puhumme vähättelevään ja arvostelevaan sävyyn lainsäätäjistä ja päätöksentekijöistä, kasvaako lapsistamme tulevaisuuden osallistujia ja vastuunkantajia?

Turvallinen ohje yhteiskuntamme rakentamiseen ja vastuun kantamiseen löytyy Raamatusta. ”Toimikaa sen kaupungin parhaaksi, johon minä olen teidät siirtänyt. Rukoilkaa sen edestä Herraa, sillä sen menestys on teidänkin menestyksenne.” (Jer. 29:7.)

Olipa elämäntilanteemme ja vastuumme millaisia tahansa, Raamatun sanat antavat hyvän neuvon: ”Tehkää, mitä oikeus ja vanhurskaus vaativat! Pelastakaa riistetty riistäjän käsistä. Älkää sortako muukalaisia, orpoja ja leskiä, älkää tehkö vääryyttä kenellekään. Älkää vuodattako tässä maassa viattomien ihmisten verta.” (Jer. 22:3.)

Kaikkien aikojen suurin vastuunkantaja oli Vapahtajamme. Hän kantoi koko maailman synnit. Tämän sovitustyön uskojan on turvallista luottaa Jumalan johdatukseen niin yksittäisen ihmisen kuin kansojen vaiheissa. Jeesus antoi omilleen myös vastuutehtävän: ”Menkää kaikkeen maailmaan ja saarnatkaa evankeliumia kaikille luoduille” (Mark. 16:15).

Julkaistu Päivämiehessä 21.5.2014.

Lisää aiheesta:

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi