Raamattu rohkaisee vastuun kantamiseen

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 21.5.2014 00:00 | Päivämies
Kenen on vastuu? Vastuunkantajia etsitään usein silloin, kun tapahtuu jotain yllätyksellistä, kun suunnitelmat epäonnistuvat tai tapahtuu esimerkiksi onnettomuus tai rikos. Onnettomuuden jälkeen käynnistetään usein selvitys, jonka tarkoituksena on tutkia, onko riskit ja uhat ennakoitu ja onko varautuminen ollut riittävää.
Yksityisinä ihmisinä meillä jokaisella on vastuu itsestämme, toimistamme ja lähimmäisistämme. Vanhemmat kantavat vastuun perheestään ja lastensa kasvatuksesta. Työtehtävissä itse kullakin on erilaisia vastuutehtäviä. Joillakin on lainsäätäjän ja päätöksentekijän vastuu.

Suomalaiset ovat voineet vaikuttaa päätöksentekoon jo reilun 150 vuoden ajan. Säännöllisen valtiopäivätoiminnan katsotaan alkaneen vuoden 1863 valtiopäivistä, vaikka tuolloin elettiin vielä vieraan vallan alla eikä äänioikeus ollut yleinen ja yhtäläinen.

Globalisaation myötä myös suomalaisia koskeva päätöksenteko on kansainvälistynyt. Ensi sunnuntaina Euroopan unionin maissa käydään vaaliuurnille. Me suomalaiset valitsemme 13 edustajaa EU-parlamenttiin osallistumaan ja vaikuttamaan unionin päätöksentekoon. On tärkeää, että kannamme osaltamme vastuuta käyttämällä äänioikeuttamme.

Yleinen mielipide ja media ylläpitävät monesti negatiivista ja pinnallista mielikuvaa yhteisten asioiden vastuunkantajista. Sensaatiohakuinen uutisointi jättää varjoon ne todelliset toimet ja aikaansaannokset, joita edustajamme eri tavoin hyväksemme tekevät.

On tärkeää ohjata lapsiamme ja nuoriamme käyttämään äänioikeutta ja korostaa sen merkitystä. Jos aikuisina suhtaudumme välinpitämättömästi äänestämiseen ja puhumme vähättelevään ja arvostelevaan sävyyn lainsäätäjistä ja päätöksentekijöistä, kasvaako lapsistamme tulevaisuuden osallistujia ja vastuunkantajia?

Turvallinen ohje yhteiskuntamme rakentamiseen ja vastuun kantamiseen löytyy Raamatusta. ”Toimikaa sen kaupungin parhaaksi, johon minä olen teidät siirtänyt. Rukoilkaa sen edestä Herraa, sillä sen menestys on teidänkin menestyksenne.” (Jer. 29:7.)

Olipa elämäntilanteemme ja vastuumme millaisia tahansa, Raamatun sanat antavat hyvän neuvon: ”Tehkää, mitä oikeus ja vanhurskaus vaativat! Pelastakaa riistetty riistäjän käsistä. Älkää sortako muukalaisia, orpoja ja leskiä, älkää tehkö vääryyttä kenellekään. Älkää vuodattako tässä maassa viattomien ihmisten verta.” (Jer. 22:3.)

Kaikkien aikojen suurin vastuunkantaja oli Vapahtajamme. Hän kantoi koko maailman synnit. Tämän sovitustyön uskojan on turvallista luottaa Jumalan johdatukseen niin yksittäisen ihmisen kuin kansojen vaiheissa. Jeesus antoi omilleen myös vastuutehtävän: ”Menkää kaikkeen maailmaan ja saarnatkaa evankeliumia kaikille luoduille” (Mark. 16:15).

Julkaistu Päivämiehessä 21.5.2014.

Lisää aiheesta:

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi