Torstai 21.2.2019
"
Kuinka suuri onkaan sinun hyvyytesi! Se on ehtymätön aarre niille, jotka sinua pelkäävät. Kaikkien nähden sinä annat apusi niille, jotka turvautuvat sinuun. Ps. 31:20

Raamattu rohkaisee vastuun kantamiseen

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 21.5.2014 00:00 | Päivämies
Kenen on vastuu? Vastuunkantajia etsitään usein silloin, kun tapahtuu jotain yllätyksellistä, kun suunnitelmat epäonnistuvat tai tapahtuu esimerkiksi onnettomuus tai rikos. Onnettomuuden jälkeen käynnistetään usein selvitys, jonka tarkoituksena on tutkia, onko riskit ja uhat ennakoitu ja onko varautuminen ollut riittävää.
Yksityisinä ihmisinä meillä jokaisella on vastuu itsestämme, toimistamme ja lähimmäisistämme. Vanhemmat kantavat vastuun perheestään ja lastensa kasvatuksesta. Työtehtävissä itse kullakin on erilaisia vastuutehtäviä. Joillakin on lainsäätäjän ja päätöksentekijän vastuu.

Suomalaiset ovat voineet vaikuttaa päätöksentekoon jo reilun 150 vuoden ajan. Säännöllisen valtiopäivätoiminnan katsotaan alkaneen vuoden 1863 valtiopäivistä, vaikka tuolloin elettiin vielä vieraan vallan alla eikä äänioikeus ollut yleinen ja yhtäläinen.

Globalisaation myötä myös suomalaisia koskeva päätöksenteko on kansainvälistynyt. Ensi sunnuntaina Euroopan unionin maissa käydään vaaliuurnille. Me suomalaiset valitsemme 13 edustajaa EU-parlamenttiin osallistumaan ja vaikuttamaan unionin päätöksentekoon. On tärkeää, että kannamme osaltamme vastuuta käyttämällä äänioikeuttamme.

Yleinen mielipide ja media ylläpitävät monesti negatiivista ja pinnallista mielikuvaa yhteisten asioiden vastuunkantajista. Sensaatiohakuinen uutisointi jättää varjoon ne todelliset toimet ja aikaansaannokset, joita edustajamme eri tavoin hyväksemme tekevät.

On tärkeää ohjata lapsiamme ja nuoriamme käyttämään äänioikeutta ja korostaa sen merkitystä. Jos aikuisina suhtaudumme välinpitämättömästi äänestämiseen ja puhumme vähättelevään ja arvostelevaan sävyyn lainsäätäjistä ja päätöksentekijöistä, kasvaako lapsistamme tulevaisuuden osallistujia ja vastuunkantajia?

Turvallinen ohje yhteiskuntamme rakentamiseen ja vastuun kantamiseen löytyy Raamatusta. ”Toimikaa sen kaupungin parhaaksi, johon minä olen teidät siirtänyt. Rukoilkaa sen edestä Herraa, sillä sen menestys on teidänkin menestyksenne.” (Jer. 29:7.)

Olipa elämäntilanteemme ja vastuumme millaisia tahansa, Raamatun sanat antavat hyvän neuvon: ”Tehkää, mitä oikeus ja vanhurskaus vaativat! Pelastakaa riistetty riistäjän käsistä. Älkää sortako muukalaisia, orpoja ja leskiä, älkää tehkö vääryyttä kenellekään. Älkää vuodattako tässä maassa viattomien ihmisten verta.” (Jer. 22:3.)

Kaikkien aikojen suurin vastuunkantaja oli Vapahtajamme. Hän kantoi koko maailman synnit. Tämän sovitustyön uskojan on turvallista luottaa Jumalan johdatukseen niin yksittäisen ihmisen kuin kansojen vaiheissa. Jeesus antoi omilleen myös vastuutehtävän: ”Menkää kaikkeen maailmaan ja saarnatkaa evankeliumia kaikille luoduille” (Mark. 16:15).

Julkaistu Päivämiehessä 21.5.2014.

Lisää aiheesta:

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi