Maanantai 21.1.2019
"
Kiittäkää Herraa, huutakaa avuksi hänen nimeään, kertokaa kansoille hänen suurista teoistaan! Ps. 105:1

Lähimmäisen kohtaaminen kertoo arvostamisesta

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 11.6.2014 00:00 | Päivämies
Eräs eri puolilla maapalloa asunut ja työskennellyt asiantuntija totesi, että eri kulttuureissa asuvia ihmisiä, niin rikkaita ja köyhiä kuin oppineita ja oppimattomia, yhdistää tarve tulla aidosti kohdatuksi. Se on eräs ihmisen perustarpeista.
Ystävien ja läheisten, onnellisten ja menestyvien ihmisten kohtaaminen on meille yleensä luontaista ja helppoa. Saatamme kokea kohtaamisen miellyttäväksi, koska koemme saavamme kohtaamisesta usein myös itse jotain.

Sen sijaan elämässään suuriin vaikeuksiin joutunutta ihmistä on monesti vaikeampi kohdata. Kyse ei ole useinkaan siitä, ettemmekö haluaisi kohdata häntä. Emme vain tiedä, miten kohtaamisen tulisi tapahtua tai mitä meidän tulisi sanoa ja välttelemme sen vuoksi vaikeuksiin joutunutta. Aidossa kohtaamisessa ei kuitenkaan aina tarvita sanoja, syvällisiä kysymyksiä tai paneutumista vaikeisiin asioihin. Usein riittää yksinkertainen, aidosti arvostava hetki toisen ihmisen lähellä.

Hyvä ja aito kohtaaminen on pyyteetöntä. Sen keskiössä on ihminen, ei hänen sosiaalinen asemansa, ulkonäkönsä tai edes hänen käytöksensä. Kohtaaminen vaatii joskus myös vaivannäköä ja uhrautumista ilman vastapalveluodotuksia.

Kohtaamiseen tuo oman haasteensa se, että kohtaamista kaipaava saattaa joskus käyttäytyä torjuvasti. Vaikeuksien keskellä yksin jäänyt, väsynyt ja masentunut ihminen saattaa muuttua epäsosiaaliseksi ja syrjäytyä. Kehon kieli voi viestiä halusta olla yksin, vaikka sisin kaipaisi lähelle arvostavaa ja ymmärtävää ihmistä. Jos tällainen ihminen ei saa apua syrjäytymiseensä, kohtaamiseen tarvitaan ääritilanteessa ammatillisesti asiaa hoitava viranomainen.

Yhteisö voi olla parhaimmillaan hoitava, kun yksilö tarpeineen ja vaikeuksineen tulee siinä huomioiduksi. On myös mahdollista, että tiiviissäkin yhteisössä talouden, terveyden, avioliiton, perheen tai työttömyyden vakavaan kriisiin ajautunut ihminen jää yksin. Vaikeuksissa olevan ihmisen hätä saatetaan tiedostaa ja siitä ehkä myös puhutaan, mutta kenelläkään ei ole rohkeutta kohdata häntä.

Kesän suurissa seuroissa tapaamme lukuisia tuttavia, läheisiä ja ystäviä. Parhaimmillaan siellä toteutuu myös aitoja, todellisia kohtaamisia. On hyvin arvokasta, jos joku yksinäinen, vaikeuksia kohdannut lähimmäisemme saa seurojen keskellä kokea tulleensa aidosti kohdatuksi.

Jos tiedämme jonkun lähimmäisen kärsivän yksinäisyydestä, on meidän hyvä lähestyä häntä Kristuksen mielellä. Jeesus antoi omalla toiminnallaan useita esimerkkejä kohtaamisesta. Eräs niistä on väärän elämäntapansa vuoksi syrjäytyneen syntisen naisen kohtaaminen Sykarin kaivolla (Joh. 4). Vaikka Jeesus tiesi naisen elämästä kaiken, hänen keskusteluavauksensa oli arvostava ja rohkaiseva. Hän asettui naisen kanssa samalle tasolle.

Opettava kohtaaminen tapahtui myös Golgatalla. Jeesus vastasi rikollisen ahdistuneeseen hätähuutoon lupaamalla tälle ehdoitta arvokkaimman lahjan, minkä epäonnistunut voi saada: ”Jo tänään olet minun kanssani paratiisissa” (Luuk. 23:43).


Teksti on julkaistu Päivämiehessä 11.6.2014.

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi