Tiistai 23.7.2019
"
Herra sanoi Abramille: "Lähde maastasi, asuinsijoiltasi ja isäsi kodista siihen maahan, jonka minä sinulle osoitan." 1 Moos. 12:1

Usko antaa vapauden

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 19.3.2014 11:11 | Päivämies
Vapaus kuuluu ihmisen perusoikeuksiin. On suuri Jumalan lahja, että meillä on vapaa, itsenäinen isänmaa, jossa meillä on sananvapaus, kokoontumisen vapaus ja uskonnonvapaus. Saamme käydä koulua ja tehdä työtä, kasvattaa lapsiamme ja harrastaa. Ennen kaikkea saamme vapaasti uskoa ja tunnustaa uskoamme.
Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille, ja ne ovat luovuttamattomia oikeuksia. Yleismaailmallisessa ihmisoikeuksien julistuksessa ja Euroopan ihmisoikeussopimuksessa todetaan: ”Kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan. Heille on annettu järki ja omatunto, ja heidän on toimittava toisiaan kohtaan veljeyden hengessä.” Jokaisella ihmisellä on oikeus ihmisarvoiseen elämään, oli hänen uskontonsa, elämäntilanteensa, siviilisäätynsä, ammattinsa, kielensä tai ihonvärinsä mikä tahansa.

On hyvä, että ajassamme puhutaan paljon vapaudesta. Vapaudesta keskusteltaessa nousee usein esille myös erilaisia näkemyksiä ja vaatimuksia, jotka aiheuttavat ristiriitoja. Vapaus ei merkitse oikeutta tehdä, mitä haluaa. Tällainen ajattelu johtaisi anarkismiin. Vapauden tarkoituksena tulee olla hyvän tekeminen, itselle ja toisille. On tärkeää, että keskustelussa otetaan oikeuksien lisäksi huomioon myös vastuun ja velvollisuuksien näkökulma.

Ihminen sortuu vapauden tavoittelussaan joskus itsekkyyteen, mikä puolestaan rajoittaa toisen vapautta. Joskus taas itseä tai toista vahingoittava toiminta on pukeutunut vapauden viittaan. Hetkellinen vapauden tunteen tavoittelu esimerkiksi päihteiden avulla voi todellisuudessa johtaa riippuvuuteen.

Jumalan sana opettaa, että usko Jumalaan antaa ihmiselle vapauden. Tämä vapaus on vapautta synnistä, kuolemasta ja sielunvihollisen vallasta. Se on vapautta, johon Kristus meidät vapautti. Koska meidät on näin kalliisti lunastettu, apostoli varoittaakin meitä sitomasta itseämme uudelleen orjuuden ikeeseen.

Olemme itsemme lisäksi vastuussa lähimmäisistämme. Lutherin mukaan kristityn vapaus on vapautta jostakin, mutta samalla vapautta johonkin. Kristitty on vapaaherra, joka hallitsee kaikkea eikä ole kenenkään alamainen, mutta samalla kaikkien altis palvelija ja jokaisen alamainen. Kun Jumala pelastaa ihmisen synnin vallasta, se antaa täyden vapauden ja samalla vapauttaa rakastamaan. Syntien anteeksiantamuksen voima ja elävä usko saavat aikaan rakkauden, joka antaa voimaa palvella lähimmäisiä.

Raamatun mukaan ihminen on ratkaisuistaan vastuussa kaikkivaltiaalle Jumalalle. Kukaan meistä ei ole täydellinen. Siksi on onnellista, että Jumala on luomaansa ihmistä kohtaan armollinen. Kukaan meistä ei kykene täyttämään Jumalan vanhurskasta tahtoa. Sen vuoksi hän lähetti ainoan Poikansa sovittamaan koko maailman synnit.

Kristuksen lunastustyön tähden jokainen ihminen saa uskoa syntinsä anteeksi rauhaan, vapauteen ja iloon asti. Tämä ilosanoma vapauttaa synnin orjuudessa elävän ihmisen kokemaan todeksi Jumalan valtakunnan olemusta, joka on vanhurskautta, rauhaa ja iloa Pyhässä Hengessä. Tämän evankeliumin osallisuuteen kutsutaan edelleen jokaista maailman ihmistä.

Julkaistu Päivämiehessä 19.3.2014

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi