Sunnuntai 23.9.2018
"
Jeesus vastasi fariseuksille ja lainopettajille: "Taitavasti te teette tyhjäksi Jumalan käskyn, jotta voisitte noudattaa omia sääntöjänne." Mark. 7:9

Usko antaa vapauden

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 19.3.2014 11:11 | Päivämies
Vapaus kuuluu ihmisen perusoikeuksiin. On suuri Jumalan lahja, että meillä on vapaa, itsenäinen isänmaa, jossa meillä on sananvapaus, kokoontumisen vapaus ja uskonnonvapaus. Saamme käydä koulua ja tehdä työtä, kasvattaa lapsiamme ja harrastaa. Ennen kaikkea saamme vapaasti uskoa ja tunnustaa uskoamme.
Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille, ja ne ovat luovuttamattomia oikeuksia. Yleismaailmallisessa ihmisoikeuksien julistuksessa ja Euroopan ihmisoikeussopimuksessa todetaan: ”Kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan. Heille on annettu järki ja omatunto, ja heidän on toimittava toisiaan kohtaan veljeyden hengessä.” Jokaisella ihmisellä on oikeus ihmisarvoiseen elämään, oli hänen uskontonsa, elämäntilanteensa, siviilisäätynsä, ammattinsa, kielensä tai ihonvärinsä mikä tahansa.

On hyvä, että ajassamme puhutaan paljon vapaudesta. Vapaudesta keskusteltaessa nousee usein esille myös erilaisia näkemyksiä ja vaatimuksia, jotka aiheuttavat ristiriitoja. Vapaus ei merkitse oikeutta tehdä, mitä haluaa. Tällainen ajattelu johtaisi anarkismiin. Vapauden tarkoituksena tulee olla hyvän tekeminen, itselle ja toisille. On tärkeää, että keskustelussa otetaan oikeuksien lisäksi huomioon myös vastuun ja velvollisuuksien näkökulma.

Ihminen sortuu vapauden tavoittelussaan joskus itsekkyyteen, mikä puolestaan rajoittaa toisen vapautta. Joskus taas itseä tai toista vahingoittava toiminta on pukeutunut vapauden viittaan. Hetkellinen vapauden tunteen tavoittelu esimerkiksi päihteiden avulla voi todellisuudessa johtaa riippuvuuteen.

Jumalan sana opettaa, että usko Jumalaan antaa ihmiselle vapauden. Tämä vapaus on vapautta synnistä, kuolemasta ja sielunvihollisen vallasta. Se on vapautta, johon Kristus meidät vapautti. Koska meidät on näin kalliisti lunastettu, apostoli varoittaakin meitä sitomasta itseämme uudelleen orjuuden ikeeseen.

Olemme itsemme lisäksi vastuussa lähimmäisistämme. Lutherin mukaan kristityn vapaus on vapautta jostakin, mutta samalla vapautta johonkin. Kristitty on vapaaherra, joka hallitsee kaikkea eikä ole kenenkään alamainen, mutta samalla kaikkien altis palvelija ja jokaisen alamainen. Kun Jumala pelastaa ihmisen synnin vallasta, se antaa täyden vapauden ja samalla vapauttaa rakastamaan. Syntien anteeksiantamuksen voima ja elävä usko saavat aikaan rakkauden, joka antaa voimaa palvella lähimmäisiä.

Raamatun mukaan ihminen on ratkaisuistaan vastuussa kaikkivaltiaalle Jumalalle. Kukaan meistä ei ole täydellinen. Siksi on onnellista, että Jumala on luomaansa ihmistä kohtaan armollinen. Kukaan meistä ei kykene täyttämään Jumalan vanhurskasta tahtoa. Sen vuoksi hän lähetti ainoan Poikansa sovittamaan koko maailman synnit.

Kristuksen lunastustyön tähden jokainen ihminen saa uskoa syntinsä anteeksi rauhaan, vapauteen ja iloon asti. Tämä ilosanoma vapauttaa synnin orjuudessa elävän ihmisen kokemaan todeksi Jumalan valtakunnan olemusta, joka on vanhurskautta, rauhaa ja iloa Pyhässä Hengessä. Tämän evankeliumin osallisuuteen kutsutaan edelleen jokaista maailman ihmistä.

Julkaistu Päivämiehessä 19.3.2014

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi