Sunnuntai 21.4.2019
"
Muistakaa, mitä hän sanoi teille ollessaan vielä Galileassa: 'Näin täytyy käydä: Ihmisen Poika annetaan syntisten ihmisten käsiin ja ristiinnaulitaan, mutta kolmantena päivänä hän nousee kuolleista.' Luuk.24:7

Raamatun arvot suojelevat elämää

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 12.3.2014 11:50 | Päivämies
Jokainen lienee joskus pohtinut sitä, mikä elämässä on arvokasta ja tärkeää. Arvostuksen kohteet voivat vaihdella eri elämäntilanteiden mukaan. Historiasta huomaamme, että myös eri aikakausina on arvostettu eri asioita.
Ajasta aikaan kestäviä arvoja löydämme Raamatusta. Niitä ovat muun muassa rakkaus, uskollisuus, elämän kunnioitus, totuudellisuus ja anteeksiantamus. Elämä kannattaa rakentaa raamatullisten arvojen varaan, koska ne suojelevat elämää.

Ihmisten välisessä kanssakäymisessä arvoilla on suuri merkitys, koska asenteemme ja käyttäytymisemme muodostuvat arvojemme mukaisesti. Myös kodin ilmapiiri rakentuu arvopohjalle, joka sisältää niin aineellisia, henkisiä kuin hengellisiä arvoja. On hyvä pohtia, mitkä arvot ovat kodissa vallitsevassa asemassa. Uskovaisen perheen toiveena olisi hyvä olla, että kodissa vaikuttaisi usko, toivo ja rakkaus.

Tässä ajassa on tarpeen puhua myös aviopuolisoiden välisestä rakkaudesta ja aviouskollisuudesta. Puolisot tarvitsevat yhteiselämälleen luonnollisen rakennuksen tavoin vahvan perustuksen. Kestävän aviosuhteen perustus luodaan ensimmäisten avioliittovuosien aikana. Sitä rakentaessaan aviopuolisot sovittavat yhteen erilaisuutensa. Molemmilla on omat tottumuksensa ja tapansa sekä myös sukulaisensa ja ystävänsä. Kaiken tämän keskellä on löydettävä yhteinen kieli ja toistensa ymmärtäminen.
Kodin ulkoisten rakenteiden luomisessa on hyvä ottaa huomioon ajankohtaiset tarpeet ja taloudelliset mahdollisuudet. Kodin ei tarvitse olla ylellinen; vaatimatonkin koti voi olla viihtyisä.

Jokaiselle ihmiselle on hyväksi, että hänen elämässään on asioita, jotka hän näkee tavoittelemisen arvoisiksi. Se tuo elämään sisältöä ja mielekkyyttä. Jonkin asian arvon saattaa ymmärtää vasta menetettyään sen. Tällaisen viestin kuulemme usein ihmiseltä, joka on menettänyt läheisensä tai kamppailee terveytensä kanssa. Toisaalta, kun olemme saavuttaneet jotain, sen arvo monesti himmenee ja alamme tavoitella jotain mielestämme vielä arvokkaampaa.

Tavoittelemisen ja kilpailun oravanpyörässä lähimmäinen unohtuu helposti. Jeesus tiivisti Jumalan tahdon rakkauden kaksoiskäskyyn: rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi (Matt. 22:37–39). Se on hyvä muistolause elämän jokaiseen päivään.

On hyvä muistaa, että elämä itsessään on arvokas ja lahja. Jumala on luonut kaiken näkyvän ja näkymättömän. Hän asetti ihmisen viljelemään ja varjelemaan luomakuntaa. Uskon kautta elämän ja luomakunnan näkee syvemmin kuin inhimillisen ymmärryksen varassa.

Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen, yhteyteensä. Se on kaikkein arvokkain lahja. Jumalan lapsi saa elää täällä ajassa iankaikkisen elämän toivossa. Opetuslapset kysyivät Jeesukselta, mitä heidän pitää tehdä, että he tekisivät Jumalan tekoja. Jeesus vastasi: ”Uskokaa häneen, jonka Jumala on lähettänyt. Se on Jumalan teko.” (Joh. 6:29.)

Julkaistu Päivämiehessä 12.3.2014

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi