Maanantai 24.9.2018
"
Sinun sanasi on lamppu, joka valaisee askeleeni, se on valo minun matkallani. Ps. 119:105

Raamatun arvot suojelevat elämää

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 12.3.2014 11:50 | Päivämies
Jokainen lienee joskus pohtinut sitä, mikä elämässä on arvokasta ja tärkeää. Arvostuksen kohteet voivat vaihdella eri elämäntilanteiden mukaan. Historiasta huomaamme, että myös eri aikakausina on arvostettu eri asioita.
Ajasta aikaan kestäviä arvoja löydämme Raamatusta. Niitä ovat muun muassa rakkaus, uskollisuus, elämän kunnioitus, totuudellisuus ja anteeksiantamus. Elämä kannattaa rakentaa raamatullisten arvojen varaan, koska ne suojelevat elämää.

Ihmisten välisessä kanssakäymisessä arvoilla on suuri merkitys, koska asenteemme ja käyttäytymisemme muodostuvat arvojemme mukaisesti. Myös kodin ilmapiiri rakentuu arvopohjalle, joka sisältää niin aineellisia, henkisiä kuin hengellisiä arvoja. On hyvä pohtia, mitkä arvot ovat kodissa vallitsevassa asemassa. Uskovaisen perheen toiveena olisi hyvä olla, että kodissa vaikuttaisi usko, toivo ja rakkaus.

Tässä ajassa on tarpeen puhua myös aviopuolisoiden välisestä rakkaudesta ja aviouskollisuudesta. Puolisot tarvitsevat yhteiselämälleen luonnollisen rakennuksen tavoin vahvan perustuksen. Kestävän aviosuhteen perustus luodaan ensimmäisten avioliittovuosien aikana. Sitä rakentaessaan aviopuolisot sovittavat yhteen erilaisuutensa. Molemmilla on omat tottumuksensa ja tapansa sekä myös sukulaisensa ja ystävänsä. Kaiken tämän keskellä on löydettävä yhteinen kieli ja toistensa ymmärtäminen.
Kodin ulkoisten rakenteiden luomisessa on hyvä ottaa huomioon ajankohtaiset tarpeet ja taloudelliset mahdollisuudet. Kodin ei tarvitse olla ylellinen; vaatimatonkin koti voi olla viihtyisä.

Jokaiselle ihmiselle on hyväksi, että hänen elämässään on asioita, jotka hän näkee tavoittelemisen arvoisiksi. Se tuo elämään sisältöä ja mielekkyyttä. Jonkin asian arvon saattaa ymmärtää vasta menetettyään sen. Tällaisen viestin kuulemme usein ihmiseltä, joka on menettänyt läheisensä tai kamppailee terveytensä kanssa. Toisaalta, kun olemme saavuttaneet jotain, sen arvo monesti himmenee ja alamme tavoitella jotain mielestämme vielä arvokkaampaa.

Tavoittelemisen ja kilpailun oravanpyörässä lähimmäinen unohtuu helposti. Jeesus tiivisti Jumalan tahdon rakkauden kaksoiskäskyyn: rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi (Matt. 22:37–39). Se on hyvä muistolause elämän jokaiseen päivään.

On hyvä muistaa, että elämä itsessään on arvokas ja lahja. Jumala on luonut kaiken näkyvän ja näkymättömän. Hän asetti ihmisen viljelemään ja varjelemaan luomakuntaa. Uskon kautta elämän ja luomakunnan näkee syvemmin kuin inhimillisen ymmärryksen varassa.

Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen, yhteyteensä. Se on kaikkein arvokkain lahja. Jumalan lapsi saa elää täällä ajassa iankaikkisen elämän toivossa. Opetuslapset kysyivät Jeesukselta, mitä heidän pitää tehdä, että he tekisivät Jumalan tekoja. Jeesus vastasi: ”Uskokaa häneen, jonka Jumala on lähettänyt. Se on Jumalan teko.” (Joh. 6:29.)

Julkaistu Päivämiehessä 12.3.2014

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi