Lauantai 19.1.2019
"
Muistakaa johtajianne, niitä, jotka julistivat teille Jumalan sanaa. Pitäkää mielessänne, miten he elämänsä elivät, ja ottakaa heidän uskonsa esikuvaksenne. Hepr. 13:7

Raamatun arvot suojelevat elämää

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 12.3.2014 11:50 | Päivämies
Jokainen lienee joskus pohtinut sitä, mikä elämässä on arvokasta ja tärkeää. Arvostuksen kohteet voivat vaihdella eri elämäntilanteiden mukaan. Historiasta huomaamme, että myös eri aikakausina on arvostettu eri asioita.
Ajasta aikaan kestäviä arvoja löydämme Raamatusta. Niitä ovat muun muassa rakkaus, uskollisuus, elämän kunnioitus, totuudellisuus ja anteeksiantamus. Elämä kannattaa rakentaa raamatullisten arvojen varaan, koska ne suojelevat elämää.

Ihmisten välisessä kanssakäymisessä arvoilla on suuri merkitys, koska asenteemme ja käyttäytymisemme muodostuvat arvojemme mukaisesti. Myös kodin ilmapiiri rakentuu arvopohjalle, joka sisältää niin aineellisia, henkisiä kuin hengellisiä arvoja. On hyvä pohtia, mitkä arvot ovat kodissa vallitsevassa asemassa. Uskovaisen perheen toiveena olisi hyvä olla, että kodissa vaikuttaisi usko, toivo ja rakkaus.

Tässä ajassa on tarpeen puhua myös aviopuolisoiden välisestä rakkaudesta ja aviouskollisuudesta. Puolisot tarvitsevat yhteiselämälleen luonnollisen rakennuksen tavoin vahvan perustuksen. Kestävän aviosuhteen perustus luodaan ensimmäisten avioliittovuosien aikana. Sitä rakentaessaan aviopuolisot sovittavat yhteen erilaisuutensa. Molemmilla on omat tottumuksensa ja tapansa sekä myös sukulaisensa ja ystävänsä. Kaiken tämän keskellä on löydettävä yhteinen kieli ja toistensa ymmärtäminen.
Kodin ulkoisten rakenteiden luomisessa on hyvä ottaa huomioon ajankohtaiset tarpeet ja taloudelliset mahdollisuudet. Kodin ei tarvitse olla ylellinen; vaatimatonkin koti voi olla viihtyisä.

Jokaiselle ihmiselle on hyväksi, että hänen elämässään on asioita, jotka hän näkee tavoittelemisen arvoisiksi. Se tuo elämään sisältöä ja mielekkyyttä. Jonkin asian arvon saattaa ymmärtää vasta menetettyään sen. Tällaisen viestin kuulemme usein ihmiseltä, joka on menettänyt läheisensä tai kamppailee terveytensä kanssa. Toisaalta, kun olemme saavuttaneet jotain, sen arvo monesti himmenee ja alamme tavoitella jotain mielestämme vielä arvokkaampaa.

Tavoittelemisen ja kilpailun oravanpyörässä lähimmäinen unohtuu helposti. Jeesus tiivisti Jumalan tahdon rakkauden kaksoiskäskyyn: rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi (Matt. 22:37–39). Se on hyvä muistolause elämän jokaiseen päivään.

On hyvä muistaa, että elämä itsessään on arvokas ja lahja. Jumala on luonut kaiken näkyvän ja näkymättömän. Hän asetti ihmisen viljelemään ja varjelemaan luomakuntaa. Uskon kautta elämän ja luomakunnan näkee syvemmin kuin inhimillisen ymmärryksen varassa.

Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen, yhteyteensä. Se on kaikkein arvokkain lahja. Jumalan lapsi saa elää täällä ajassa iankaikkisen elämän toivossa. Opetuslapset kysyivät Jeesukselta, mitä heidän pitää tehdä, että he tekisivät Jumalan tekoja. Jeesus vastasi: ”Uskokaa häneen, jonka Jumala on lähettänyt. Se on Jumalan teko.” (Joh. 6:29.)

Julkaistu Päivämiehessä 12.3.2014

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi