Keskiviikko 16.10.2019
"
Vapauteen Kristus meidät vapautti. Pysykää siis lujina älkääkä alistuko uudelleen orjuuden ikeeseen. Gal. 5:1

Opistotyö tarvitsee kristillisyyden tuen

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 16.7.2014 00:00 | Päivämies


Näin Suomen kansanopistojen 125-vuotisjuhlavuonna on hyvä pysähtyä miettimään kansanopistojen merkitystä vanhoillislestadiolaiselle kristillisyydelle. Ensin Ylitornion ja myöhemmin Reisjärven, Jämsän ja Ranuan kristillisillä kansanopistoilla on ollut suuri ja monitahoinen merkitys herätysliikkeemme toiminnassa.
Kansanopistojen perustehtävänä oli alun perinkin nuorison kasvattaminen mahdollisuutensa ja vastuunsa tunteviksi ihmisiksi. Vapaan sivistystyön periaatteen mukaisesti nuoret ovat kansanopistoissamme omaehtoisesti oppineet lukuisia tietoja ja taitoja. He ovat myös suorittaneet lukiokursseja tai musiikkitutkintoja tai korottaneet peruskoulun arvosanoja. Samalla opistojemme kristillinen arvomaailma aamuhartauksineen, seuroineen, jumalan­palveluksineen ja keskusteluineen on vahvistanut monen nuoren uskoa.

Kansanopistomme ovat vuosikymmenien ajan palvelleet myös satojen rippikoulujen pitopaikkana. Samoin lyhytkurssitoiminta on vuosikymmenten saatossa kasvanut niin suureksi, että viime vuosina kolmessa opistossa on järjestetty vuosittain yhteensä lähes 300 kurssia ja kurssilaisten määrä on lähemmäs 10 000.

Monelle meistä on syntynyt kiinteä yhteys kansan­opistoihimme juuri lyhytkurssitoiminnan kautta. Näillä kursseilla on opittu erilaisia taitoja ja tietoja. Samalla on ollut mahdollisuus tutustua uusiin ystäviin, tavata vanhoja tuttuja ja saada tukea uskonelämään.

Jokakesäiset opistoseurat ovat vahvin osoitus opistojemme ja taustayhteisön välisestä vahvasta siteestä. Yhteenlaskettuna kolmet opistoseurat kokoavat kesäisin jopa 50 000 ihmistä opistojemme pihapiireihin ja niiden lähiympäristöön. Opistoseurat ovat nimensä mukaisesti seurat, joissa kaikkein tärkein asia on uskon vahvistuminen. Samalla ne ovat muiden seurojen tapaan kaikille avoimia lähetystapahtumia, joihin toivotamme kaikki lähimmäisemme lämpimästi tervetulleiksi. Rukoilemme, että Jumala kirkastaisi opistoseuroissa Vapahtajamme sovitustyön merkitystä ja kutsuisi valtakuntaansa uusia kansalaisia.

Opistoseuroilla on uskon vahvistumisen lisäksi muitakin merkityksiä. Ne kokoavat taustayhteisöä vuosittain opistolle näkemään ja kuulemaan, mitä opistolle kuuluu. Toisaalta opistoseurat ovat opistojemme talouden kannalta merkittäviä tapahtumia – niiden tuotto menee suoraan kunkin opiston toiminnan hyväksi.

Opistotyö tarvitsee kristillisyyden tuen. Oletko tullut ajatelleeksi, että esimerkiksi osallistumalla työvuoroon opistoseuroissa tuet opistojemme työtä? Opistoja voit tukea myös liittymällä niiden kannatusyhdistysten jäseneksi tai ostamalla niiden tuotteita opistoseuroissa tai netti­kaupoista.

Olet lämpimästi tervetullut opistoseuroihin!

Teksti: Jukka Palola, Jämsän Kristillisen Kansanopiston rehtori
Kuva: Reisjärven opistoseurojen kuvapalvelu

Julkaistu Päivämiehessä 16.7.2014.

Tunnisteet:


opistoseurat opisto koulu

Lisää aiheesta:

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi