Maanantai 17.6.2019
"
Ylistetty olkoon meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen Jumala ja Isä! Hän on siunannut meitä kaikella Hengen siunauksella, taivaallisilla aarteilla Kristuksessa. Ef. 1:3

Opistotyö tarvitsee kristillisyyden tuen

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 16.7.2014 00:00 | Päivämies


Näin Suomen kansanopistojen 125-vuotisjuhlavuonna on hyvä pysähtyä miettimään kansanopistojen merkitystä vanhoillislestadiolaiselle kristillisyydelle. Ensin Ylitornion ja myöhemmin Reisjärven, Jämsän ja Ranuan kristillisillä kansanopistoilla on ollut suuri ja monitahoinen merkitys herätysliikkeemme toiminnassa.
Kansanopistojen perustehtävänä oli alun perinkin nuorison kasvattaminen mahdollisuutensa ja vastuunsa tunteviksi ihmisiksi. Vapaan sivistystyön periaatteen mukaisesti nuoret ovat kansanopistoissamme omaehtoisesti oppineet lukuisia tietoja ja taitoja. He ovat myös suorittaneet lukiokursseja tai musiikkitutkintoja tai korottaneet peruskoulun arvosanoja. Samalla opistojemme kristillinen arvomaailma aamuhartauksineen, seuroineen, jumalan­palveluksineen ja keskusteluineen on vahvistanut monen nuoren uskoa.

Kansanopistomme ovat vuosikymmenien ajan palvelleet myös satojen rippikoulujen pitopaikkana. Samoin lyhytkurssitoiminta on vuosikymmenten saatossa kasvanut niin suureksi, että viime vuosina kolmessa opistossa on järjestetty vuosittain yhteensä lähes 300 kurssia ja kurssilaisten määrä on lähemmäs 10 000.

Monelle meistä on syntynyt kiinteä yhteys kansan­opistoihimme juuri lyhytkurssitoiminnan kautta. Näillä kursseilla on opittu erilaisia taitoja ja tietoja. Samalla on ollut mahdollisuus tutustua uusiin ystäviin, tavata vanhoja tuttuja ja saada tukea uskonelämään.

Jokakesäiset opistoseurat ovat vahvin osoitus opistojemme ja taustayhteisön välisestä vahvasta siteestä. Yhteenlaskettuna kolmet opistoseurat kokoavat kesäisin jopa 50 000 ihmistä opistojemme pihapiireihin ja niiden lähiympäristöön. Opistoseurat ovat nimensä mukaisesti seurat, joissa kaikkein tärkein asia on uskon vahvistuminen. Samalla ne ovat muiden seurojen tapaan kaikille avoimia lähetystapahtumia, joihin toivotamme kaikki lähimmäisemme lämpimästi tervetulleiksi. Rukoilemme, että Jumala kirkastaisi opistoseuroissa Vapahtajamme sovitustyön merkitystä ja kutsuisi valtakuntaansa uusia kansalaisia.

Opistoseuroilla on uskon vahvistumisen lisäksi muitakin merkityksiä. Ne kokoavat taustayhteisöä vuosittain opistolle näkemään ja kuulemaan, mitä opistolle kuuluu. Toisaalta opistoseurat ovat opistojemme talouden kannalta merkittäviä tapahtumia – niiden tuotto menee suoraan kunkin opiston toiminnan hyväksi.

Opistotyö tarvitsee kristillisyyden tuen. Oletko tullut ajatelleeksi, että esimerkiksi osallistumalla työvuoroon opistoseuroissa tuet opistojemme työtä? Opistoja voit tukea myös liittymällä niiden kannatusyhdistysten jäseneksi tai ostamalla niiden tuotteita opistoseuroissa tai netti­kaupoista.

Olet lämpimästi tervetullut opistoseuroihin!

Teksti: Jukka Palola, Jämsän Kristillisen Kansanopiston rehtori
Kuva: Reisjärven opistoseurojen kuvapalvelu

Julkaistu Päivämiehessä 16.7.2014.

Tunnisteet:


opistoseurat opisto koulu

Lisää aiheesta:

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi