Sunnuntai 24.2.2019
"
Jeesus sanoi: "Hyvään maahan pudonnut siemen tarkoittaa niitä, jotka sanan kuultuaan pysyvät siinä puhtain ja ehein sydämin ja kestävinä tuottavat satoa." Luuk. 8:15

Opistotyö tarvitsee kristillisyyden tuen

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 16.7.2014 00:00 | Päivämies


Näin Suomen kansanopistojen 125-vuotisjuhlavuonna on hyvä pysähtyä miettimään kansanopistojen merkitystä vanhoillislestadiolaiselle kristillisyydelle. Ensin Ylitornion ja myöhemmin Reisjärven, Jämsän ja Ranuan kristillisillä kansanopistoilla on ollut suuri ja monitahoinen merkitys herätysliikkeemme toiminnassa.
Kansanopistojen perustehtävänä oli alun perinkin nuorison kasvattaminen mahdollisuutensa ja vastuunsa tunteviksi ihmisiksi. Vapaan sivistystyön periaatteen mukaisesti nuoret ovat kansanopistoissamme omaehtoisesti oppineet lukuisia tietoja ja taitoja. He ovat myös suorittaneet lukiokursseja tai musiikkitutkintoja tai korottaneet peruskoulun arvosanoja. Samalla opistojemme kristillinen arvomaailma aamuhartauksineen, seuroineen, jumalan­palveluksineen ja keskusteluineen on vahvistanut monen nuoren uskoa.

Kansanopistomme ovat vuosikymmenien ajan palvelleet myös satojen rippikoulujen pitopaikkana. Samoin lyhytkurssitoiminta on vuosikymmenten saatossa kasvanut niin suureksi, että viime vuosina kolmessa opistossa on järjestetty vuosittain yhteensä lähes 300 kurssia ja kurssilaisten määrä on lähemmäs 10 000.

Monelle meistä on syntynyt kiinteä yhteys kansan­opistoihimme juuri lyhytkurssitoiminnan kautta. Näillä kursseilla on opittu erilaisia taitoja ja tietoja. Samalla on ollut mahdollisuus tutustua uusiin ystäviin, tavata vanhoja tuttuja ja saada tukea uskonelämään.

Jokakesäiset opistoseurat ovat vahvin osoitus opistojemme ja taustayhteisön välisestä vahvasta siteestä. Yhteenlaskettuna kolmet opistoseurat kokoavat kesäisin jopa 50 000 ihmistä opistojemme pihapiireihin ja niiden lähiympäristöön. Opistoseurat ovat nimensä mukaisesti seurat, joissa kaikkein tärkein asia on uskon vahvistuminen. Samalla ne ovat muiden seurojen tapaan kaikille avoimia lähetystapahtumia, joihin toivotamme kaikki lähimmäisemme lämpimästi tervetulleiksi. Rukoilemme, että Jumala kirkastaisi opistoseuroissa Vapahtajamme sovitustyön merkitystä ja kutsuisi valtakuntaansa uusia kansalaisia.

Opistoseuroilla on uskon vahvistumisen lisäksi muitakin merkityksiä. Ne kokoavat taustayhteisöä vuosittain opistolle näkemään ja kuulemaan, mitä opistolle kuuluu. Toisaalta opistoseurat ovat opistojemme talouden kannalta merkittäviä tapahtumia – niiden tuotto menee suoraan kunkin opiston toiminnan hyväksi.

Opistotyö tarvitsee kristillisyyden tuen. Oletko tullut ajatelleeksi, että esimerkiksi osallistumalla työvuoroon opistoseuroissa tuet opistojemme työtä? Opistoja voit tukea myös liittymällä niiden kannatusyhdistysten jäseneksi tai ostamalla niiden tuotteita opistoseuroissa tai netti­kaupoista.

Olet lämpimästi tervetullut opistoseuroihin!

Teksti: Jukka Palola, Jämsän Kristillisen Kansanopiston rehtori
Kuva: Reisjärven opistoseurojen kuvapalvelu

Julkaistu Päivämiehessä 16.7.2014.

Tunnisteet:


opistoseurat opisto koulu

Lisää aiheesta:

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi