Maanantai 22.7.2019
"
Kuinka ihanat ovat vuorilla ilosanoman tuojan askelet! Hän ilmoittaa rauhan tulon, tuo suuren ilosanoman. Jes. 52:7

​Maailmassa, mutta ei maailmasta

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 23.7.2014 00:00 | Päivämies
Internetistä löytyy nopeasti tietoa ajankohtaisista tapahtumista ja asioista eripuolilta maailmaa. Liikkuminen maasta toiseen on lisännyt myös kulttuurien ja elämäntapojen tuntemusta. Monikulttuurisessa maailmassa kansainvälinen vuorovaikutus ja tiedonvälitys yhdistävät lähtökohdiltaan hyvinkin erilaisia ihmisiä toisiinsa. Vieras kulttuuri ja siihen liittyvät tavat voivat herättää ennakkoluuloja ja varauksellisuutta, mutta myös kiinnostusta.
Erilaiseen kulttuuriin tutustuminen on avartavaa ja usein myös opettavaista. Vaikka olemme luonteeltamme, ihonväriltämme, uskonnoltamme tai kulttuuriltamme erilaisia, meillä kaikilla on sama ihmisarvo ja samanlaiset inhimilliset kokemukset. Sen vuoksi ystävällinen kohtaaminen ja rakkauden osoittaminen kaikkia ihmisiä kohtaan on arvokasta, ja siihen Jumalan sanakin meitä kehottaa.

Kansainvälisyys ja lisääntynyt matkustaminen ovat avanneet mahdollisuuksia myös evankeliumin työlle. Keskustelut ihmisten kanssa vieraassa ympäristössä ja kulttuurissa ovat voineet johtaa elämän tärkeimpien kysymysten pohtimiseen. Toisinaan keskusteluissa on ilmennyt, että keskustelukumppani on etsinyt rauhaa sielulleen, ja halunnut uskoa syntinsä anteeksi.

Lähetyskäskyssään Jeesus kehottaa hänen omiansa menemään kaikkeen maailmaan julistamaan parannusta ja syntien anteeksiantamusta (Matt. 28:19–20). Kuluvan kesän aikana olemme saaneet kuulla evankeliumin sanomaa isoista seuroista eri paikkakunnilta ja eri maista. Seurasaarnoissa on kirkastettu uskon lahjaa ja Jumalan valtakuntaa eri kielillä. Viestimet ovat välittäneet saarnat kaukaisiinkin maihin.

Uskovaiset ihmiset ovat Kristuksen eläviä lähetyskirjoja (2. Kor. 3:2–3). Meitä kehotetaan palvelemaan uskollisesti Jumalan valtakunnan työssä ­(Matt. 25:14–30). Erilaisuuden hyväksyminen ei tarkoita synnin ja sopimattoman elämän hyväksymistä. Meitä opetetaan suhtautumaan ystävällisesti lähimmäisiimme, vaikka heidän valintansa eivät nousisikaan elävän uskon pohjalta.

Raamattuun on kirjoitettu siitä, ettemme voi rakastaa sellaista, mikä vie eroon Jumalasta. Johannes kirjoittaa kirjeessään: ”Älkää rakastako maailmaa, älkää sitä, mikä maailmassa on. Jos joku rakastaa maailmaa, Isän rakkaudella ei ole hänessä sijaa. Sillä mitä kaikkea maailmassa onkin, ruumiin halut, silmien pyyteet ja mahtaileva elämä, se kaikki on maailmasta, ei Isästä. Ja maailma himoineen katoaa, mutta se, joka tekee Jumalan tahdon, pysyy iäti.” ­(1. Joh. 2:15–17.)

Uskovaisia yhdistää lahjana saatu samankaltainen usko ja Kristuksen rakkaus. Olemme keskenämme erilaisia ja saatamme asua kaukanakin toisiamme, mutta olemme saman kodin lapsia, Jumalan valtakunnan kansalaisia. Kun uskovainen ihminen elää niin kuin uskoo, hän välittää viestiä Jumalan valtakunnasta ja Jumalan rakkaudesta. Tämä yhteys ja rakkaus on välillä koetuksella, kun elämme taistelevassa seurakunnassa inhimillisinä ihmisinä. Sen vuoksi on aina ajankohtaista muistuttaa Jumalan lapsia keskinäisen rakkauden vaalimisesta.

Julkaistu Päivämiehessä 23.7.2014.

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi