Lauantai 20.7.2019
"
Kuinka sinä voit tuomita veljesi? Tai sinä toinen, kuinka voit halveksia veljeäsi? Kaikki me joudumme Jumalan tuomioistuimen eteen. Room. 14:10

​Käyttäytymisemme heijastaa meille tärkeitä arvoja

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 30.7.2014 00:00 | Päivämies
Ihmistä ja ihmisarvoa kunnioittava arvomaailma rakentuu siitä, että näemme jokaisen ihmisen Jumalan luomana lahjana ja samanarvoisena. Arvomme ilmenevät siinä, miten suhtaudumme elämän lahjaan ja millä tavalla huomioimme ja kohtelemme läheisiä ihmisiä.
Jumala on rakkaudessaan luonut jokaisen ihmisen ja antanut hänelle elämän. Ihminen luotiin Jumalan kuvaksi. Hän sai tehtäväkseen välittää eteenpäin Jumalan rakkautta. Jumala loi ihmisen viljelemään ja varjelemaan ja näin suojelemaan Jumalan luomaa elämää. Tätä tehtävää voimme hoitaa siinä paikassa, jonka Jumala on meille osoittanut.

Läheisin ihmissuhde muodostuu avioliitossa, jonka Jumala asetti luomistyönsä yhteydessä. Avioliitto muodostuu kahden ihmisen, miehen ja naisen, rakkaudesta ja kiintymyksestä, ja se on tarkoitettu elinikäiseksi liitoksi. ”Niin he eivät enää ole kaksi, vaan yksi liha. Minkä siis Jumala on yhdistänyt, sitä älköön ihminen erottako.” (Mark. 10:6–9.)

Avioliittoon sisältyy myös uuden elämän vastaanottaminen. Luomiskertomuksessa Jumala siunasi ensimmäisen ihmisparin ja sanoi: ”Olkaa hedelmälliset, lisääntykää ja täyttäkää maa” (1. Moos. 1:28). Tämä opetus Jumalasta Luojana, elämän ylläpitäjänä, ei ole muuttunut, vaan ihminen on tarkoitettu hoitamaan ja jatkamaan elämää tässä maailmassa. Jokainen syntymä on Jumalan siunauksen varassa: ”Lapset ovat Herran lahja, kohdun hedelmä on hänen antinsa” (Ps. 127:3).

Jumala on antanut meille läheiset ja kodin. Hyvä koti on suuri Jumalan lahja. Se liittää yhteen lapset ja vanhemmat. Vanhempien tehtävänä on hoitaa toisiaan ja lapsiaan sekä kasvattaa heitä Jumalan tuntemiseen ja kunnioittamiseen. Tämä kunnioitus lähtee liikkeelle rakkauden kaksoiskäskystä: ”Rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.”

On tärkeää, että kotona jokainen voi tuntea olevansa arvokas sellaisenaan. Lapsen asema perheessä ei riipu koulutodistuksesta tai muusta ulkoisesta menestyksestä, eivätkä mies ja vaimo perusta rakkautta toisen uramenestykseen ja taloudelliseen tuottoon.

Aikamme yksi suuri vaara on itsekkyys. Tämän ajan ihminen haluaa elää omaehtoisesti. Hän ottaa lähimmäisen huomioon, jos se sopii hänen elämäntilanteeseensa ja tavoitteisiinsa ja jos siitä on hänelle hyötyä. Itsekkyys saattaa ajaa hänet Raamatun sanan vastaisiin ratkaisuihin, jotka eivät ole kestäviä.

Jumalan sanasta nousevat kristilliset perusarvot ovat kestävä perusta muuttuvassa maailmassa. Tämä koskee myös kristityn kodin elämää, sen arkea ja juhlaa. Kristityn kodin paras voimanlähde on evankeliumi, joka antaa ilon ja voiman taistella syntiä vastaan sekä palvella Jumalaa ja lähimmäistä.

Julkaistu Päivämiehessä 30.7.2014.

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi