Keskiviikko 14.11.2018
"
Minut itseni uhrataan jo pian, lähtöni hetki on tullut. Olen kilpaillut hyvän kilpailun, olen juossut perille ja säilyttänyt uskoni. 2 Tim. 4:6-7

Koulusta eväitä elämäntielle

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 6.8.2014 00:00 | Päivämies


Suomessa jokaisella kansalaisella on oppivelvollisuus. Se on suuri Jumalan siunaus. Hyvin suoritettu peruskoulu avaa mahdollisuuksia elämään. Monien tietojen ja taitojen ohella yleissivistävä koulutus kehittää valmiuksia yhteiskunnan vastuullisena kansalaisena toimimiseen. Lapsissa ja nuorissa on yhteiskunnan tulevaisuus, siksi voimavarojen ohjaaminen heidän kasvatukseensa ja hyvinvointiinsa on kaikkien yhteinen etu.
Koululla on oma merkityksensä lasten kasvatuksessa ja ohjauksessa. Kodin myönteinen asenne koulua ja opiskelua kohtaan merkitsee paljon. Äidin ja isän on hyvä tiedostaa oman mielipiteensä ja esimerkkinsä vaikutus lapsiin. Innostunut asenne ja kiinnostus uuden oppimiseen usein siirtyy lapsille. Se voi näkyä siinä, että lapsi nauttii uuden oppimisesta ja vaikuttaa omalla esimerkillään rakentavasti myös kavereihin ja luokkansa ilmapiiriin. 

On tärkeää, että vanhemmat kannustavat ja tukevat lapsia opiskelemaan. Parhaimmillaan se tarkoittaa sitä, että osoitetaan kiinnostusta lapsen koulunkäyntiä kohtaan. Toinen lapsi tarvitsee enemmän tukea esimerkiksi kotitehtävien tekemisessä kuin toinen. On tärkeää, että lapsi huomaa hänen oppimisensa merkitsevän myös vanhemmille iloa ja vastuuta.

Vanhemmilla on mahdollisuus vaikuttaa lapsen koulumenestykseen myös huolehtimalla perustarpeista. Koulutyö edistyy ja oppimistavoitteet saavutetaan paremmin silloin, kun vanhemmat huolehtivat riittävästä yöunesta, liikunnasta, ravinnosta ja turvallisuudesta sekä valvovat läksyjen säännöllistä tekemistä. 

Joskus vanhempien odotukset lapsen menestymisen suhteen voivat olla liian suuret. Lapsen kehitykselle ei ole hyväksi, jos hän joutuu toimimaan suuren paineen alla. Jokaisen lapsen ja nuoren tulisi saada kehittyä ja kasvaa omaan tahtiinsa ja saamiensa lahjojen puitteissa. Jumala on antanut jokaiselle omat lahjat, ja olemme erilaisia myös oppijoina. 

Jokainen ihminen on Jumalan luomana arvokas, eikä koulumenestyksellä mitata lapsen arvoa. Kaikilla on oma paikkansa ja tehtävänsä. Saamme rukoilla Jumalalta, että lapsemme löytäisi itselleen sellaisen koulupaikan ja kutsumustyön, johon olisi tyytyväinen. Koulu ja työ ovat suuria lahjoja, joiden parissa saamme palvella Jumalaa ja lähimmäisiämme.

Koulun alkamiseen liittyy haikeutta kesän loppumisen johdosta. Oppilaat, opettajat ja muu koulujen henkilökunta kokevat kuitenkin myös hyvää mieltä ja innostusta, kenties hieman jännittynyttäkin odotusta uuden alkamisesta. Mieleen saattaa hiipiä huoliakin: kuinka pärjään, kuinka jaksan, kuinka selviydyn uusista haasteista?

Monet rukoukset saattelevat lapsia ja nuoria koulutielle. Saamme luottaa siihen, että Jumala varjelee ja siunaa alkavan koulutyön. ”Herra varjelee kaikki sinun askeleesi, sinun lähtösi ja tulosi nyt ja aina” (Ps. 121:8).

Julkaistu Päivämiehessä 6.8.2014.

Kuva: Päivi Peltoniemi

Tunnisteet:


elämä koulu

Lisää aiheesta:

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi