Maanantai 24.6.2019
"
Jumala lunastaa minut, hän tempaa minut tuonelan otteesta. Ps. 49:16

Koulusta eväitä elämäntielle

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 6.8.2014 00:00 | Päivämies


Suomessa jokaisella kansalaisella on oppivelvollisuus. Se on suuri Jumalan siunaus. Hyvin suoritettu peruskoulu avaa mahdollisuuksia elämään. Monien tietojen ja taitojen ohella yleissivistävä koulutus kehittää valmiuksia yhteiskunnan vastuullisena kansalaisena toimimiseen. Lapsissa ja nuorissa on yhteiskunnan tulevaisuus, siksi voimavarojen ohjaaminen heidän kasvatukseensa ja hyvinvointiinsa on kaikkien yhteinen etu.
Koululla on oma merkityksensä lasten kasvatuksessa ja ohjauksessa. Kodin myönteinen asenne koulua ja opiskelua kohtaan merkitsee paljon. Äidin ja isän on hyvä tiedostaa oman mielipiteensä ja esimerkkinsä vaikutus lapsiin. Innostunut asenne ja kiinnostus uuden oppimiseen usein siirtyy lapsille. Se voi näkyä siinä, että lapsi nauttii uuden oppimisesta ja vaikuttaa omalla esimerkillään rakentavasti myös kavereihin ja luokkansa ilmapiiriin. 

On tärkeää, että vanhemmat kannustavat ja tukevat lapsia opiskelemaan. Parhaimmillaan se tarkoittaa sitä, että osoitetaan kiinnostusta lapsen koulunkäyntiä kohtaan. Toinen lapsi tarvitsee enemmän tukea esimerkiksi kotitehtävien tekemisessä kuin toinen. On tärkeää, että lapsi huomaa hänen oppimisensa merkitsevän myös vanhemmille iloa ja vastuuta.

Vanhemmilla on mahdollisuus vaikuttaa lapsen koulumenestykseen myös huolehtimalla perustarpeista. Koulutyö edistyy ja oppimistavoitteet saavutetaan paremmin silloin, kun vanhemmat huolehtivat riittävästä yöunesta, liikunnasta, ravinnosta ja turvallisuudesta sekä valvovat läksyjen säännöllistä tekemistä. 

Joskus vanhempien odotukset lapsen menestymisen suhteen voivat olla liian suuret. Lapsen kehitykselle ei ole hyväksi, jos hän joutuu toimimaan suuren paineen alla. Jokaisen lapsen ja nuoren tulisi saada kehittyä ja kasvaa omaan tahtiinsa ja saamiensa lahjojen puitteissa. Jumala on antanut jokaiselle omat lahjat, ja olemme erilaisia myös oppijoina. 

Jokainen ihminen on Jumalan luomana arvokas, eikä koulumenestyksellä mitata lapsen arvoa. Kaikilla on oma paikkansa ja tehtävänsä. Saamme rukoilla Jumalalta, että lapsemme löytäisi itselleen sellaisen koulupaikan ja kutsumustyön, johon olisi tyytyväinen. Koulu ja työ ovat suuria lahjoja, joiden parissa saamme palvella Jumalaa ja lähimmäisiämme.

Koulun alkamiseen liittyy haikeutta kesän loppumisen johdosta. Oppilaat, opettajat ja muu koulujen henkilökunta kokevat kuitenkin myös hyvää mieltä ja innostusta, kenties hieman jännittynyttäkin odotusta uuden alkamisesta. Mieleen saattaa hiipiä huoliakin: kuinka pärjään, kuinka jaksan, kuinka selviydyn uusista haasteista?

Monet rukoukset saattelevat lapsia ja nuoria koulutielle. Saamme luottaa siihen, että Jumala varjelee ja siunaa alkavan koulutyön. ”Herra varjelee kaikki sinun askeleesi, sinun lähtösi ja tulosi nyt ja aina” (Ps. 121:8).

Julkaistu Päivämiehessä 6.8.2014.

Kuva: Päivi Peltoniemi

Tunnisteet:


elämä koulu

Lisää aiheesta:

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi