Tiistai 15.10.2019
"
Minä pyyhin pois sinun rikkomuksesi kuin pilven, sinun syntisi kuin pilviverhon. Palaa minun luokseni, minä olen lunastanut sinut vapaaksi. Jes. 44:22

Koulusta eväitä elämäntielle

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 6.8.2014 00:00 | Päivämies


Suomessa jokaisella kansalaisella on oppivelvollisuus. Se on suuri Jumalan siunaus. Hyvin suoritettu peruskoulu avaa mahdollisuuksia elämään. Monien tietojen ja taitojen ohella yleissivistävä koulutus kehittää valmiuksia yhteiskunnan vastuullisena kansalaisena toimimiseen. Lapsissa ja nuorissa on yhteiskunnan tulevaisuus, siksi voimavarojen ohjaaminen heidän kasvatukseensa ja hyvinvointiinsa on kaikkien yhteinen etu.
Koululla on oma merkityksensä lasten kasvatuksessa ja ohjauksessa. Kodin myönteinen asenne koulua ja opiskelua kohtaan merkitsee paljon. Äidin ja isän on hyvä tiedostaa oman mielipiteensä ja esimerkkinsä vaikutus lapsiin. Innostunut asenne ja kiinnostus uuden oppimiseen usein siirtyy lapsille. Se voi näkyä siinä, että lapsi nauttii uuden oppimisesta ja vaikuttaa omalla esimerkillään rakentavasti myös kavereihin ja luokkansa ilmapiiriin. 

On tärkeää, että vanhemmat kannustavat ja tukevat lapsia opiskelemaan. Parhaimmillaan se tarkoittaa sitä, että osoitetaan kiinnostusta lapsen koulunkäyntiä kohtaan. Toinen lapsi tarvitsee enemmän tukea esimerkiksi kotitehtävien tekemisessä kuin toinen. On tärkeää, että lapsi huomaa hänen oppimisensa merkitsevän myös vanhemmille iloa ja vastuuta.

Vanhemmilla on mahdollisuus vaikuttaa lapsen koulumenestykseen myös huolehtimalla perustarpeista. Koulutyö edistyy ja oppimistavoitteet saavutetaan paremmin silloin, kun vanhemmat huolehtivat riittävästä yöunesta, liikunnasta, ravinnosta ja turvallisuudesta sekä valvovat läksyjen säännöllistä tekemistä. 

Joskus vanhempien odotukset lapsen menestymisen suhteen voivat olla liian suuret. Lapsen kehitykselle ei ole hyväksi, jos hän joutuu toimimaan suuren paineen alla. Jokaisen lapsen ja nuoren tulisi saada kehittyä ja kasvaa omaan tahtiinsa ja saamiensa lahjojen puitteissa. Jumala on antanut jokaiselle omat lahjat, ja olemme erilaisia myös oppijoina. 

Jokainen ihminen on Jumalan luomana arvokas, eikä koulumenestyksellä mitata lapsen arvoa. Kaikilla on oma paikkansa ja tehtävänsä. Saamme rukoilla Jumalalta, että lapsemme löytäisi itselleen sellaisen koulupaikan ja kutsumustyön, johon olisi tyytyväinen. Koulu ja työ ovat suuria lahjoja, joiden parissa saamme palvella Jumalaa ja lähimmäisiämme.

Koulun alkamiseen liittyy haikeutta kesän loppumisen johdosta. Oppilaat, opettajat ja muu koulujen henkilökunta kokevat kuitenkin myös hyvää mieltä ja innostusta, kenties hieman jännittynyttäkin odotusta uuden alkamisesta. Mieleen saattaa hiipiä huoliakin: kuinka pärjään, kuinka jaksan, kuinka selviydyn uusista haasteista?

Monet rukoukset saattelevat lapsia ja nuoria koulutielle. Saamme luottaa siihen, että Jumala varjelee ja siunaa alkavan koulutyön. ”Herra varjelee kaikki sinun askeleesi, sinun lähtösi ja tulosi nyt ja aina” (Ps. 121:8).

Julkaistu Päivämiehessä 6.8.2014.

Kuva: Päivi Peltoniemi

Tunnisteet:


elämä koulu

Lisää aiheesta:

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi