Perjantai 18.1.2019
"
Minä olen löytänyt palvelijani Daavidin ja voidellut hänet pyhällä öljylläni. Minun voimani vahvistaa häntä ja käteni on hänen tukenaan. Ps. 89:21-22

Työ suojelee ja kasvattaa

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 13.8.2014 00:00 | Päivämies
Ihmisen ei ole aina helppoa olla tyytyväinen työhönsä ja omaan elämäntehtäväänsä. Olemme taipuvaisia häilymään sinne tänne ja etsimään helppoa tietä onneen. Vaikean taloudellisen ajan keskellä ymmärrämme paremmin työn arvon. 
Työhön liittyy tässä ajassa monia epävarmoja kysymyksiä. Viime aikoina olemme kuulleet suurista irtisanomisista. Näihin tilanteisiin joudutaan monesti yllättäen, kun maailma ympärillä muuttuu ja yritykset reagoivat muutoksiin nopeasti. Työ ei useinkaan jakaudu tasaisesti, vaan keskuudessamme on sekä työttömiä että ylityöllistettyjä. Kuulemme lukuisia kertomuksia myös työn aiheuttamasta liiallisesta kuormasta ja paineesta.
 
Elämässä tulee näkyviin se, että ihminen joutuu ponnistelemaan hankkiakseen jokapäiväisen leipänsä. Työllä on kuitenkin myös elämää suojeleva ja kasvattava vaikutus. Se suojelee joutilaisuudelta ja kasvattaa velvollisuudentuntoa. Antaessaan ihmiselle työn ja tehtävän Jumala ottaa ihmisen työtoverikseen oman hyvän tahtonsa toteuttamiseksi luomakunnassaan. Hän tahtoo, että palvelisimme tuossa tehtävässä hänen antamillaan lahjoilla.

Lapsiperheen vanhemmilla on paljon arvokasta työtä kotona. Tämä lehti käsittelee kasvatukseen liittyviä kysymyksiä. Jumala on kutsunut vanhemmat hoitamaan, kasvattamaan ja rakastamaan lapsia. Ansiotyö on usein vaativaa ja aikaa vievää, mutta lasten kasvatustehtävän ja kodin hoitamiseen tulisi olla myös aikaa. Lasten hoitaminen ja kasvattaminen vaatii voimia ja kärsivällisyyttä, mutta antaa myös paljon iloa.  

Monessa kodissa toinen vanhemmista hoitaa kotia elämäntehtävänään. Jokaisessa perheessä on hyvä miettiä toimiva käytäntö oman perheen näkökulmasta. Vastuu lasten hoitamisesta ja kasvattamisesta on annettu äidille ja isälle yhteisesti. Tähän sisältyvät myös kodinhoitoon liittyvät vastuut ja tehtävät. Kotityön arvostaminen luo kotiin yhteishenkeä. Yhteinen tekeminen antaa myös lapsille valmiuksia elämää varten.

Lasten on hyvä oppia järjestykseen ja hyviin tapoihin. Neljäs käsky kehottaa lasta kunnioittamaan isäänsä ja äitiänsä. Selkeät säännöt kodissa luovat turvallisuutta ja helpottavat yhteiselämää. Rakastava ja armollinen suhtautuminen lapseen on kasvatuksessa parempi lähtökohta kuin ankaruus.

Koti on ennen kaikkea turvapaikka. Lapset ja vanhemmat kaipaavat hellyyttä, rakkautta, läheisyyttä ja turvallisuutta. Aviopuolisoiden välinen rakkaus ja uskollisuus luovat kotiin turvallisuuden ja viihtyvyyden tunteen, joka on lasten kasvun kannalta tärkeää. Lapsi tarvitsee rinnalleen aikuisen, joka kulkee rinnalla ohjaten ja neuvoen.

Julkaistu Päivämiehessä 13.8.2014.

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi