Perjantai 19.4.2019
"
Jeesus huusi kovalla äänellä: "Isä, sinun käsiisi minä uskon henkeni." Tämän sanottuaan hän henkäisi viimeisen kerran. Luuk. 23:46

Työ suojelee ja kasvattaa

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 13.8.2014 00:00 | Päivämies
Ihmisen ei ole aina helppoa olla tyytyväinen työhönsä ja omaan elämäntehtäväänsä. Olemme taipuvaisia häilymään sinne tänne ja etsimään helppoa tietä onneen. Vaikean taloudellisen ajan keskellä ymmärrämme paremmin työn arvon. 
Työhön liittyy tässä ajassa monia epävarmoja kysymyksiä. Viime aikoina olemme kuulleet suurista irtisanomisista. Näihin tilanteisiin joudutaan monesti yllättäen, kun maailma ympärillä muuttuu ja yritykset reagoivat muutoksiin nopeasti. Työ ei useinkaan jakaudu tasaisesti, vaan keskuudessamme on sekä työttömiä että ylityöllistettyjä. Kuulemme lukuisia kertomuksia myös työn aiheuttamasta liiallisesta kuormasta ja paineesta.
 
Elämässä tulee näkyviin se, että ihminen joutuu ponnistelemaan hankkiakseen jokapäiväisen leipänsä. Työllä on kuitenkin myös elämää suojeleva ja kasvattava vaikutus. Se suojelee joutilaisuudelta ja kasvattaa velvollisuudentuntoa. Antaessaan ihmiselle työn ja tehtävän Jumala ottaa ihmisen työtoverikseen oman hyvän tahtonsa toteuttamiseksi luomakunnassaan. Hän tahtoo, että palvelisimme tuossa tehtävässä hänen antamillaan lahjoilla.

Lapsiperheen vanhemmilla on paljon arvokasta työtä kotona. Tämä lehti käsittelee kasvatukseen liittyviä kysymyksiä. Jumala on kutsunut vanhemmat hoitamaan, kasvattamaan ja rakastamaan lapsia. Ansiotyö on usein vaativaa ja aikaa vievää, mutta lasten kasvatustehtävän ja kodin hoitamiseen tulisi olla myös aikaa. Lasten hoitaminen ja kasvattaminen vaatii voimia ja kärsivällisyyttä, mutta antaa myös paljon iloa.  

Monessa kodissa toinen vanhemmista hoitaa kotia elämäntehtävänään. Jokaisessa perheessä on hyvä miettiä toimiva käytäntö oman perheen näkökulmasta. Vastuu lasten hoitamisesta ja kasvattamisesta on annettu äidille ja isälle yhteisesti. Tähän sisältyvät myös kodinhoitoon liittyvät vastuut ja tehtävät. Kotityön arvostaminen luo kotiin yhteishenkeä. Yhteinen tekeminen antaa myös lapsille valmiuksia elämää varten.

Lasten on hyvä oppia järjestykseen ja hyviin tapoihin. Neljäs käsky kehottaa lasta kunnioittamaan isäänsä ja äitiänsä. Selkeät säännöt kodissa luovat turvallisuutta ja helpottavat yhteiselämää. Rakastava ja armollinen suhtautuminen lapseen on kasvatuksessa parempi lähtökohta kuin ankaruus.

Koti on ennen kaikkea turvapaikka. Lapset ja vanhemmat kaipaavat hellyyttä, rakkautta, läheisyyttä ja turvallisuutta. Aviopuolisoiden välinen rakkaus ja uskollisuus luovat kotiin turvallisuuden ja viihtyvyyden tunteen, joka on lasten kasvun kannalta tärkeää. Lapsi tarvitsee rinnalleen aikuisen, joka kulkee rinnalla ohjaten ja neuvoen.

Julkaistu Päivämiehessä 13.8.2014.

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi