Perjantai 21.9.2018
"
Herra, neuvo minulle tiesi, että noudattaisin sinun totuuttasi. Ps. 86:11

Työ suojelee ja kasvattaa

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 13.8.2014 00:00 | Päivämies
Ihmisen ei ole aina helppoa olla tyytyväinen työhönsä ja omaan elämäntehtäväänsä. Olemme taipuvaisia häilymään sinne tänne ja etsimään helppoa tietä onneen. Vaikean taloudellisen ajan keskellä ymmärrämme paremmin työn arvon. 
Työhön liittyy tässä ajassa monia epävarmoja kysymyksiä. Viime aikoina olemme kuulleet suurista irtisanomisista. Näihin tilanteisiin joudutaan monesti yllättäen, kun maailma ympärillä muuttuu ja yritykset reagoivat muutoksiin nopeasti. Työ ei useinkaan jakaudu tasaisesti, vaan keskuudessamme on sekä työttömiä että ylityöllistettyjä. Kuulemme lukuisia kertomuksia myös työn aiheuttamasta liiallisesta kuormasta ja paineesta.
 
Elämässä tulee näkyviin se, että ihminen joutuu ponnistelemaan hankkiakseen jokapäiväisen leipänsä. Työllä on kuitenkin myös elämää suojeleva ja kasvattava vaikutus. Se suojelee joutilaisuudelta ja kasvattaa velvollisuudentuntoa. Antaessaan ihmiselle työn ja tehtävän Jumala ottaa ihmisen työtoverikseen oman hyvän tahtonsa toteuttamiseksi luomakunnassaan. Hän tahtoo, että palvelisimme tuossa tehtävässä hänen antamillaan lahjoilla.

Lapsiperheen vanhemmilla on paljon arvokasta työtä kotona. Tämä lehti käsittelee kasvatukseen liittyviä kysymyksiä. Jumala on kutsunut vanhemmat hoitamaan, kasvattamaan ja rakastamaan lapsia. Ansiotyö on usein vaativaa ja aikaa vievää, mutta lasten kasvatustehtävän ja kodin hoitamiseen tulisi olla myös aikaa. Lasten hoitaminen ja kasvattaminen vaatii voimia ja kärsivällisyyttä, mutta antaa myös paljon iloa.  

Monessa kodissa toinen vanhemmista hoitaa kotia elämäntehtävänään. Jokaisessa perheessä on hyvä miettiä toimiva käytäntö oman perheen näkökulmasta. Vastuu lasten hoitamisesta ja kasvattamisesta on annettu äidille ja isälle yhteisesti. Tähän sisältyvät myös kodinhoitoon liittyvät vastuut ja tehtävät. Kotityön arvostaminen luo kotiin yhteishenkeä. Yhteinen tekeminen antaa myös lapsille valmiuksia elämää varten.

Lasten on hyvä oppia järjestykseen ja hyviin tapoihin. Neljäs käsky kehottaa lasta kunnioittamaan isäänsä ja äitiänsä. Selkeät säännöt kodissa luovat turvallisuutta ja helpottavat yhteiselämää. Rakastava ja armollinen suhtautuminen lapseen on kasvatuksessa parempi lähtökohta kuin ankaruus.

Koti on ennen kaikkea turvapaikka. Lapset ja vanhemmat kaipaavat hellyyttä, rakkautta, läheisyyttä ja turvallisuutta. Aviopuolisoiden välinen rakkaus ja uskollisuus luovat kotiin turvallisuuden ja viihtyvyyden tunteen, joka on lasten kasvun kannalta tärkeää. Lapsi tarvitsee rinnalleen aikuisen, joka kulkee rinnalla ohjaten ja neuvoen.

Julkaistu Päivämiehessä 13.8.2014.

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi