Perjantai 26.4.2019
"
Herra, minun Jumalani, kukaan ei ole sinun vertaisesi! Sinä olet tehnyt suuria tekoja, sinä ajattelet meidän parastamme. Ps. 40:6

​Päivämies kristillisyyden uutislehtenä 60 vuotta

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 3.9.2014 00:00 | Päivämies
Päivämies-lehti täyttää kuluvana vuonna 60 vuotta. Ajatus vanhoillislestadiolaisten omasta viikoittain ilmestyvästä uutislehdestä oli kypsynyt kauan; siitä oli puhuttu 1930-luvulta lähtien. Kerran kuukaudessa ilmestyvä Siionin Lähetyslehti, joka oli perustettu vuonna 1912, ei soveltunut tiedotus- ja uutislehdeksi.
Tarve tiedottamiselle lisääntyi, kun kristillisyyden toiminta 1950-luvun alussa voimistui. Oman uutislehden toteuttaminen tuli konkreettisemmaksi vuoden 1953 syksyllä, kun Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen työvaliokunta päätti käynnistää lehden suunnittelun ja kutsui Antti Koukkarin keskusyhdistyksen julkaisusihteeriksi. Työvaliokunta antoi hänen tehtäväkseen toimittaa ensimmäisen näytenumeron. Se esiteltiin puhujien kokouksessa seuraavan vuoden loppiaisena.  

Päivämiehestä ilmestyi vielä kolme näytenumeroa kesään 1954 mennessä. Kysymys lehden perustamisesta tuli SRK:n vuosikokouksen päätettäväksi samana vuonna Tampereen suviseuroissa. Koukkari esitteli vuosikokoukselle Päivämiehen toiminta- ja taloussuunnitelmaehdotukset. Vuosikokous hyväksyi suunnitelmat ja valitsi lehteä varten toimitusneuvoston, jonka tehtäviin kuului tukea lehden toimitusta ja valvoa lehtien sisältöä.

Lehden nimi ”Päivämies” kuvaa Jumalan valtakunnan työmiestä. Nimi tulee vuoden 1938 virsikirjan virren 217 viimeisen säkeistön mukaan: ”Ain seuraa sota rauha, päivämies palkitaan.” Nimensä mukaisesti lehden tehtävänä oli tukea evankeliumin työtä. Tampereen vuosikokouksen puheenvuoroissa muistutettiin, että kirjoitusten on hyvä perustua Jumalan sanaan ja niiden tulee pitää esillä Jumalan valtakuntaa ja sen pyhää evankeliumia.

Päivämies vakiinnutti asemansa ensimmäisten vuosiensa aikana. Alkuun se tiedotti myös yleisesti Suomen evankelis-luterilaisen kirkon asioista, mutta painottui varsin pian vanhoillislestadiolaisuuden pää-äänenkannattajaksi. Nykyään Päivämies tarjoaa tietoa SRK:n ja rauhanyhdistysten toiminnasta, palveluista ja suunnitelmista sekä kristillisyyden opetuksesta, uskosta ja elämästä.

Päivämiehen toiminta-ajatuksen mukaan ”lehden linja perustuu näkemykseen, että Raamatun mukainen usko on pohjimmiltaan elämistä Jumalan armosta ja syntien anteeksiantamuksesta. Tämä näkyy kirjoituksissa uskoa vahvistavana elämän-myönteisyytenä. Lehti pitäytyy kristilliseen arvomaailmaan. Se tukee sisällöllään vanhoillislestadiolaista lähetystyötä”.

Hengellisen sisällön ja keskinäisen yhteyden vaalimisen lisäksi Päivämiehellä on tärkeä viestinnällinen ulottuvuus. Toiminta-ajatuksensa mukaisesti ”se kertoo vanhoillislestadiolaisuudesta ja sen toiminta-ympäristöstä sekä ottaa rakentavasti kantaa keskeisiin yhteiskunnallisiin ja kirkollisiin kysymyksiin”. 

Kuluvan juhlavuoden huhtikuussa alkoi ilmestyä Päivämies-verkkolehti, joka tukee printtilehteä ja toimii nopeana tiedotuskanavana. Aika ja viestintäympäristö on muuttunut. Lehden tavoitteena on edelleen palvella kristillisyyden toimintaa, välittää uskoa vahvistavaa sanomaa lukijoilleen ja tehdä lähetystyötä, jotta yhä useampi voi saada tietoa elävästä uskosta. 

Kaikille avoimia Päivämiehen 60-vuotisjuhlia vietetään lauantai-iltana 6. syyskuuta Oulun rauhanyhdistyksellä kello 18 alkaen. Tervetuloa!

Julkaistu Päivämiehessä 3.9.2014.

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi