Tiistai 23.7.2019
"
Herra sanoi Abramille: "Lähde maastasi, asuinsijoiltasi ja isäsi kodista siihen maahan, jonka minä sinulle osoitan." 1 Moos. 12:1

Arvokas vanhuus kuuluu kaikille

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 1.10.2014 00:00 | Päivämies
Ensi sunnuntaina vietettävästä vanhustenpäivästä alkaa vanhustenviikko, jonka aiheena on tänä vuonna ”Arvokas vanhuus on ihmisoikeus. Aina.” On hyvä, että yhteiskunnassamme pysähdytään aika ajoin pohtimaan, miten keskuudessamme elävät vanhukset voivat: saavatko he riittävän tuen ja hoivan, arvostetaanko heitä ja näkyykö se paitsi puheissa myös teoissa?
Vanhuus ja vanheneminen ovat ihmiselämään luontaisesti kuuluvia asioita, mutta ne saattavat myös pelottaa ja ahdistaa. Joku miettii, pärjääkö enää kotonaan, jos toimintakyky vanhuuden myötä heikentyy. Toinen pohtii mahdollisia iän tuomia sairauksia tai eläkkeen riittävyyttä jokapäiväisiin menoihin.

Ajassamme ihannoidaan nuoruutta ja nuorekkuutta kenties enemmän kuin koskaan. Ihmisen arvoa tunnutaan mitattavan usein hänen tekojensa ja pystyvyytensä kautta. Mainoksissa ja mediassa luodaan ihannekuvaa ihmisestä, joka on nuori, terve ja tehokas. Työelämässä viisikymppisenkin on monesti vaikea löytää uutta työtä.

Ihmiskunnan historiassa vanhuutta on yleensä pidetty tärkeänä ja tavoittelemisen arvoisena asiana. Kansalliskirjallisuutemme klassikossa huolimatonta elämää eläneiden veljesten itsetutkiskelu johtaa Juhanin toteamaan: ”Nuoruus ja hulluus, vanhuus ja viisaus.” Veljekset päättävät tavoitella jälkimmäistä ja parantaa tapansa. Vanhuuden ja sen mukanaan tuoman elämänkokemuksen arvoa on tärkeää pitää esillä. Tähän rohkaisee myös Raamattu, joka kehottaa: ”Nouse harmaapään edessä, anna arvo vanhukselle” (3. Moos. 19:32).

Ihmiselämän vaiheista puhuttaessa on muistettava, että jokainen ihminen on Jumalan luomana ja Kristuksen lunastamana yhtä tärkeä ja arvokas. Kenenkään ihmisarvo ei ole riippuvainen hänen teoistaan tai tekemättä jättämisistään. Tähän ajatukseen viittaa myös YK:n yleismaailmallinen ihmisoikeuksien julistus, jonka mukaan ”kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan” (§ 1).

Nykyinen vanhuuden aliarvostaminen ja sivuuttaminen saattaa kertoa siitä, että ajatus elämän kulumisesta ja loppumisesta on tähän maailmaan kiintyneelle ihmiselle liian ahdistava. Jumalaan turvautuva ihminen voi sen sijaan katsella luottavaisesti kohti vanhuutta ja myös kuoleman jälkeistä aikaa.

Ihmiselämän tärkein ja kantavin voima on henkilökohtainen sydämen usko, johon sisältyy lupaus sekä tätä ajallista elämää että iankaikkista elämää varten. Jumala itse vakuuttaa: ”Teidän vanhuutenne päiviin saakka minä olen sama, vielä kun hiuksenne harmaantuvat, minä teitä kannan. Niin minä olen tehnyt ja niin yhä teen, minä nostan ja kannan ja pelastan.” (Jes. 46:4.)

Julkaistu Päivämiehessä 1.10.2014.

 

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi