Perjantai 16.11.2018
"
Jotka kyynelin kylvävät, ne riemuiten korjaavat. Jotka itkien menevät kylvämään vakkaansa kantaen, ne riemuiten palaavat kotiin lyhteet sylissään. Ps. 126:5-6

Arvokas vanhuus kuuluu kaikille

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 1.10.2014 00:00 | Päivämies
Ensi sunnuntaina vietettävästä vanhustenpäivästä alkaa vanhustenviikko, jonka aiheena on tänä vuonna ”Arvokas vanhuus on ihmisoikeus. Aina.” On hyvä, että yhteiskunnassamme pysähdytään aika ajoin pohtimaan, miten keskuudessamme elävät vanhukset voivat: saavatko he riittävän tuen ja hoivan, arvostetaanko heitä ja näkyykö se paitsi puheissa myös teoissa?
Vanhuus ja vanheneminen ovat ihmiselämään luontaisesti kuuluvia asioita, mutta ne saattavat myös pelottaa ja ahdistaa. Joku miettii, pärjääkö enää kotonaan, jos toimintakyky vanhuuden myötä heikentyy. Toinen pohtii mahdollisia iän tuomia sairauksia tai eläkkeen riittävyyttä jokapäiväisiin menoihin.

Ajassamme ihannoidaan nuoruutta ja nuorekkuutta kenties enemmän kuin koskaan. Ihmisen arvoa tunnutaan mitattavan usein hänen tekojensa ja pystyvyytensä kautta. Mainoksissa ja mediassa luodaan ihannekuvaa ihmisestä, joka on nuori, terve ja tehokas. Työelämässä viisikymppisenkin on monesti vaikea löytää uutta työtä.

Ihmiskunnan historiassa vanhuutta on yleensä pidetty tärkeänä ja tavoittelemisen arvoisena asiana. Kansalliskirjallisuutemme klassikossa huolimatonta elämää eläneiden veljesten itsetutkiskelu johtaa Juhanin toteamaan: ”Nuoruus ja hulluus, vanhuus ja viisaus.” Veljekset päättävät tavoitella jälkimmäistä ja parantaa tapansa. Vanhuuden ja sen mukanaan tuoman elämänkokemuksen arvoa on tärkeää pitää esillä. Tähän rohkaisee myös Raamattu, joka kehottaa: ”Nouse harmaapään edessä, anna arvo vanhukselle” (3. Moos. 19:32).

Ihmiselämän vaiheista puhuttaessa on muistettava, että jokainen ihminen on Jumalan luomana ja Kristuksen lunastamana yhtä tärkeä ja arvokas. Kenenkään ihmisarvo ei ole riippuvainen hänen teoistaan tai tekemättä jättämisistään. Tähän ajatukseen viittaa myös YK:n yleismaailmallinen ihmisoikeuksien julistus, jonka mukaan ”kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan” (§ 1).

Nykyinen vanhuuden aliarvostaminen ja sivuuttaminen saattaa kertoa siitä, että ajatus elämän kulumisesta ja loppumisesta on tähän maailmaan kiintyneelle ihmiselle liian ahdistava. Jumalaan turvautuva ihminen voi sen sijaan katsella luottavaisesti kohti vanhuutta ja myös kuoleman jälkeistä aikaa.

Ihmiselämän tärkein ja kantavin voima on henkilökohtainen sydämen usko, johon sisältyy lupaus sekä tätä ajallista elämää että iankaikkista elämää varten. Jumala itse vakuuttaa: ”Teidän vanhuutenne päiviin saakka minä olen sama, vielä kun hiuksenne harmaantuvat, minä teitä kannan. Niin minä olen tehnyt ja niin yhä teen, minä nostan ja kannan ja pelastan.” (Jes. 46:4.)

Julkaistu Päivämiehessä 1.10.2014.

 

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi