Tiistai 23.7.2019
"
Herra sanoi Abramille: "Lähde maastasi, asuinsijoiltasi ja isäsi kodista siihen maahan, jonka minä sinulle osoitan." 1 Moos. 12:1

Avioliitto perustuu Jumalan luomisjärjestykseen

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 8.10.2014 00:01 | Päivämies
Yhteiskunnassa keskustellaan paljon avioliiton merkityksestä. Erityisesti se nousi keskusteluun viime vuoden lopulla, kun eduskuntaan jätettiin kansalaisaloite avioliittolain muuttamisesta. Viime vuosikymmeninä tapahtuneet kulttuuriset ja yhteiskunnalliset muutokset ovat monella tavalla murentaneet tämän yhteiskunnan perusyksikön, avioliiton, asemaa.
Raamatun mukaan avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto, joka perustuu Jumalan luomisjärjestykseen. Sukupuolisuus on erottamaton osa ihmisenä olemista ja avioliittoa. Se on Jumalan lahja, jonka tarkoitus on palvella miehen ja naisen välisen suhteen syntymistä ja säilymistä. Sukupuolisuus on elämää uudistava voima, jonka tehtävänä on myös turvata elämän jatkuminen.

Avioliitto on suoja, joka mahdollistaa seksuaalisuuden toteuttamisen kauniilla, turvallisella ja uutta elämää luovalla tavalla. Sukupuolielämään kuuluu myös oikeus ja velvollisuus asettaa rajoja; seksuaalisuutta tulee aina toteuttaa toista kunnioittaen. 

Seksuaalisuuden käsite on laaja ja sisältää erilaisia tasoja, merkityksiä ja ulottuvuuksia. Väestöliiton mukaan seksuaalisuus on kiinteä osa ihmisyyttä koko elämän ajan. Se liittyy ihmisen fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen minään ja ilmenee monin eri tavoin: asenteissa, arvoissa, uskomuksissa sekä suhteessa itseen ja toisiin. Seksuaalisuuteen kuuluvat seksuaalinen kehitys, biologinen sukupuoli, seksuaalinen suuntautuminen, sosiaalinen sukupuoli-identiteetti ja sen mukainen rooli sekä suvun jatkaminen.

Avioliiton ulkopuolista sukupuolielämää pidetään nykyisin luonnollisena ja hyväksyttävänä. Seksuaaliset kokeilut ja satunnaiset, irralliset sukupuolisuhteet ovat tavallisia. Näin seksuaalisuus irrotetaan sille tarkoitetusta yhteydestä, Jumalan asettamasta avioliitosta. Monesti itsekkäästä itsensä toteuttamisesta seuraa rikkinäisiä perheitä, turvattomuutta ja pahoinvointia.

Myös samaa sukupuolta olevien seksuaalista kanssakäymistä pidetään nykyisin hyväksyttynä. Jumalan sanan mukaan avioliiton ulkopuoliset ja homoseksuaaliset suhteet ovat vastoin Jumalan tahtoa (Room. 1:26–28), vaikka maallinen laki ne hyväksyisikin.

Ajassamme seksuaalisuus on ylikorostunutta, ja siitä on tullut palvonnan kohde. Kaupallisuus vääristää seksuaalisuutta, polkee ihmisarvoa ja esineellistää ihmisen. Se pyrkii kaikin keinoin vetoamaan ja vaikuttamaan ihmiseen. Martti Luther totesi siveettömyyden vaikuttavan ihmisen kaikissa jäsenissä: ”Sydämessä ajatuksin, silmissä katsein, korvissa kuuloin, suussa sanoin, käsissä, jaloissa ja koko ruumiissa teoin. Kaiken sen kukistamiseksi vaaditaan työtä ja vaivaa.”

Raamatussa todetaan, että ihmisen ei ole hyvä olla yksin. Myös silloin, kun ihminen ei elä avioliitossa, hän tarvitsee yhteyttä toisiin ihmisiin. On tärkeää, että jokaisella ihmisellä olisi läheisiä, joiden kanssa voi jakaa elämäänsä.

Jokainen ihminen on Jumalan luoma, ainutlaatuinen ja arvokas. Silloinkin, kun emme voi hyväksyä jonkun ihmisen elämänratkaisuja, häntä tulee kohdella kunnioittavasti, yhdenvertaisesti ja syrjimättä.

Julkaistu Päivämiehessä 8.10.2014.

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi