Perjantai 22.2.2019
"
Minä rakastan sinua, Herra, sinä olet minun voimani. Ps. 18:2

Paastonaika rohkaisee Jumalan sanan äärelle

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 5.3.2014 15:31 | Päivämies

Tänään tuhkakeskiviikkona on eri puolilla maailmaa aloitettu neljäkymmentä päivää kestävä paastonaika. Kristillisessä opetuksessa paastossa on perinteisesti nähty keskeisimpinä asioina hiljentyminen ja Jumalan sanan tutkiminen, rukous ja lähimmäisen auttaminen.

Paastonaikana seurataan Kristuksen tietä, joka johtaa Golgatan ristinkuolemaan. Pääsiäisenä kipu ja kärsimys vaihtuvat ylösnousemuksen iloon ja riemuun. Oikean paaston ja uskonelämän keskiössä ei olekaan ihminen ja hänen tekonsa tai tekemättä jättämisensä, vaan Kristus, Jumalan Poika.

Paastonajan ensimmäisen pyhäpäivän aiheena on Jeesus, kiusausten voittaja. Paastotessaan autiomaassa Jeesus torjui sielunvihollisen houkutukset Jumalan sanalla. Hän jätti meille puhuttelevan muistutuksen Jumalan sanan merkityksestä ja voimasta.

Jumalan sanan arvovaltaa ja tärkeyttä ei voi korostaa liikaa. Ajassamme jopa arvokysymyksiä tarkastellaan usein pelkästään ihmisjärjen tai muun ihmisestä nousevan pohjalta. Niin yksittäiselle ihmiselle kuin yhteisöllekin on haitallista, jos Jumalan sana ja sen elämää suojelevat arvot unohdetaan.

Sielunvihollinen tekee työtään yhä. Maailman tapahtumia seuratessamme näemme, kuinka ihmiset aiheuttavat toisilleen monenlaista surua, kipua ja tuskaa. Jumalan lapsi kokee usein kipeästi sydämessään sielunvihollisen kiusaukset.

Kristuksen seuraaja ei selviydy kiusaajan houkutuksista voittajana omin voimin. Matkalle tarvitaan voimaksi Jumalan sanaa, joka vahvistaa uskoa niin kuultuna kuin luettuna. Raamattu kehottaa Jumalan lapsia kokoontumaan yhteen ja rohkaisemaan toisiaan Jumalan sanalla. On tärkeää, että viivymme Jumalan sanan äärellä, josta itse Vapahtajakin ammensi voimaa ja rohkaisua.

Paastonajan hengellisessä kilvoittelussa keskittymistä oleelliseen voi pyrkiä helpottamaan ruokatottumuksia tai muita elämäntapoja yksinkertaistamalla. Tämä vanha tapa myös muistuttaa siitä, ettei ihminen elä ainoastaan ajallisesta ruuasta, vaan jokaisesta sanasta, joka lähtee Jumalan suusta.

Jumalan sanan keskeisin viesti on sanoma Jeesuksesta Kristuksesta ja hänen valmistamastaan pelastuksesta. Tätä sanomaa sotien, väkivallan ja monien ristiriitojen repimä maailmamme tarvitsee. Pyhässä Hengessä julistettu syntien anteeksiantamuksen evankeliumi antaa uskojan sydämeen rauhan ja halun rakastaa lähimmäistä niin kuin itseään.

Julkaistu Päivämiehessä 5.3.2014

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi