Lauantai 19.1.2019
"
Muistakaa johtajianne, niitä, jotka julistivat teille Jumalan sanaa. Pitäkää mielessänne, miten he elämänsä elivät, ja ottakaa heidän uskonsa esikuvaksenne. Hepr. 13:7

​Rauhan rakentaminen on yhteinen asiamme

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 22.10.2014 00:00 | Päivämies
Lokakuun 24. päivä on nimetty YK:n päiväksi ja viralliseksi liputuspäiväksi. Yhdistyneet kansakunnat perustettiin kymmeniä miljoonia ihmishenkiä vaatineen toisen maailmansodan jälkeen, koska tulevat sukupolvet haluttiin pelastaa sodan vitsaukselta. 51 valtion allekirjoittama peruskirja tuli virallisesti voimaan 24. lokakuuta 1945.
YK on tänään 193 valtion maailmanlaajuinen järjestö, jonka keskeisenä päämääränä on ylläpitää kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta sekä ryhtyä toimenpiteisiin sodan uhatessa. YK:n toimintaperiaatteisiin kuuluvat kansakuntien välisten ystävällisten suhteiden edistäminen, ihmisoikeuksien kunnioittaminen rotuun, sukupuoleen, kieleen, uskontoon katsomatta sekä taloudellinen, sosiaalinen ja sivistyksellinen yhteistyö.

Suomi hyväksyttiin YK:n jäseneksi vuonna 1955. Monet suomalaiset ovat edistäneet järjestön eri tehtävissä YK:n peruskirjan asettamia tavoitteita. Presidentti Martti Ahtisaarelle vuonna 2008 myönnetty Nobelin rauhanpalkinto on merkittävä huomionosoitus hänen työstään rauhanneuvottelijana.

Sodat ja niiden tuoma inhimillinen hätä eivät ole rauhanpyrkimyksistä huolimatta loppuneet. Media uutisoi päivittäin konflikteista, terroriteoista ja ihmishenkien menetyksistä.

Rauhan edistäminen ja kriisialueiden ihmisten hädän lievittäminen tarvitsee edelleen toimijoita. Rauhan rakentaminen lähtee meistä jokaisesta. Ihmisarvoa kunnioittava ja erilaisuutta arvostava suhtautuminen lähimmäiseen lisää luottamusta ja rauhantahtoa yksittäisten ihmisten ja kansojen välillä.

Paavali kirjoitti nuorelle Timoteukselle: ”Kehotan ennen kaikkea anomaan, rukoilemaan, pitämään esirukouksia ja kiittämään kaikkien ihmisten puolesta, kuninkaiden ja kaikkien vallanpitäjien puolesta, jotta saisimme viettää tyyntä ja rauhallista elämää, kaikin tavoin hurskaasti ja arvokkaasti” (1. Tim. 2: 1–2).

Jumalan Poika oli esimerkillinen rauhantekijä ja -rakentaja. Hän neuvoi Pietaria, joka oli kiivastuksissaan tarttunut miekkaansa: ”Pane miekkasi tuppeen. Joka miekkaan tarttuu, se miekkaan kaatuu” (Matt. 26:52).

Hyvästellessään opetuslapsiaan Jeesus lohdutti: ”Rauhan minä jätän teille. Minun rauhani minä annan teille, en minä anna teille niin kuin maailma antaa. Älköön teidän sydämenne olko murheellinen ja älköönkä peljätkö” (Joh. 14:27).

Tässä rauhattomassa maailman ajassa Jeesuksen antaman rauhan omistaja saa luottaa Jumalan varjelukseen ja johdatukseen niin oman elämänsä kuin kansojenkin vaiheissa.

Julkaistu Päivämiehessä 22.10.2014.

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi