Sunnuntai 23.9.2018
"
Jeesus vastasi fariseuksille ja lainopettajille: "Taitavasti te teette tyhjäksi Jumalan käskyn, jotta voisitte noudattaa omia sääntöjänne." Mark. 7:9

​Rauhan rakentaminen on yhteinen asiamme

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 22.10.2014 00:00 | Päivämies
Lokakuun 24. päivä on nimetty YK:n päiväksi ja viralliseksi liputuspäiväksi. Yhdistyneet kansakunnat perustettiin kymmeniä miljoonia ihmishenkiä vaatineen toisen maailmansodan jälkeen, koska tulevat sukupolvet haluttiin pelastaa sodan vitsaukselta. 51 valtion allekirjoittama peruskirja tuli virallisesti voimaan 24. lokakuuta 1945.
YK on tänään 193 valtion maailmanlaajuinen järjestö, jonka keskeisenä päämääränä on ylläpitää kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta sekä ryhtyä toimenpiteisiin sodan uhatessa. YK:n toimintaperiaatteisiin kuuluvat kansakuntien välisten ystävällisten suhteiden edistäminen, ihmisoikeuksien kunnioittaminen rotuun, sukupuoleen, kieleen, uskontoon katsomatta sekä taloudellinen, sosiaalinen ja sivistyksellinen yhteistyö.

Suomi hyväksyttiin YK:n jäseneksi vuonna 1955. Monet suomalaiset ovat edistäneet järjestön eri tehtävissä YK:n peruskirjan asettamia tavoitteita. Presidentti Martti Ahtisaarelle vuonna 2008 myönnetty Nobelin rauhanpalkinto on merkittävä huomionosoitus hänen työstään rauhanneuvottelijana.

Sodat ja niiden tuoma inhimillinen hätä eivät ole rauhanpyrkimyksistä huolimatta loppuneet. Media uutisoi päivittäin konflikteista, terroriteoista ja ihmishenkien menetyksistä.

Rauhan edistäminen ja kriisialueiden ihmisten hädän lievittäminen tarvitsee edelleen toimijoita. Rauhan rakentaminen lähtee meistä jokaisesta. Ihmisarvoa kunnioittava ja erilaisuutta arvostava suhtautuminen lähimmäiseen lisää luottamusta ja rauhantahtoa yksittäisten ihmisten ja kansojen välillä.

Paavali kirjoitti nuorelle Timoteukselle: ”Kehotan ennen kaikkea anomaan, rukoilemaan, pitämään esirukouksia ja kiittämään kaikkien ihmisten puolesta, kuninkaiden ja kaikkien vallanpitäjien puolesta, jotta saisimme viettää tyyntä ja rauhallista elämää, kaikin tavoin hurskaasti ja arvokkaasti” (1. Tim. 2: 1–2).

Jumalan Poika oli esimerkillinen rauhantekijä ja -rakentaja. Hän neuvoi Pietaria, joka oli kiivastuksissaan tarttunut miekkaansa: ”Pane miekkasi tuppeen. Joka miekkaan tarttuu, se miekkaan kaatuu” (Matt. 26:52).

Hyvästellessään opetuslapsiaan Jeesus lohdutti: ”Rauhan minä jätän teille. Minun rauhani minä annan teille, en minä anna teille niin kuin maailma antaa. Älköön teidän sydämenne olko murheellinen ja älköönkä peljätkö” (Joh. 14:27).

Tässä rauhattomassa maailman ajassa Jeesuksen antaman rauhan omistaja saa luottaa Jumalan varjelukseen ja johdatukseen niin oman elämänsä kuin kansojenkin vaiheissa.

Julkaistu Päivämiehessä 22.10.2014.

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi