Torstai 18.4.2019
"
Jeesus otti leivän, siunasi, mursi ja antoi sen opetuslapsilleen sanoen: "Tämä on minun ruumiini, joka annetaan teidän puolestanne. Tehkää tämä minun muistokseni." Luuk. 22:19

​Rauhan rakentaminen on yhteinen asiamme

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 22.10.2014 00:00 | Päivämies
Lokakuun 24. päivä on nimetty YK:n päiväksi ja viralliseksi liputuspäiväksi. Yhdistyneet kansakunnat perustettiin kymmeniä miljoonia ihmishenkiä vaatineen toisen maailmansodan jälkeen, koska tulevat sukupolvet haluttiin pelastaa sodan vitsaukselta. 51 valtion allekirjoittama peruskirja tuli virallisesti voimaan 24. lokakuuta 1945.
YK on tänään 193 valtion maailmanlaajuinen järjestö, jonka keskeisenä päämääränä on ylläpitää kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta sekä ryhtyä toimenpiteisiin sodan uhatessa. YK:n toimintaperiaatteisiin kuuluvat kansakuntien välisten ystävällisten suhteiden edistäminen, ihmisoikeuksien kunnioittaminen rotuun, sukupuoleen, kieleen, uskontoon katsomatta sekä taloudellinen, sosiaalinen ja sivistyksellinen yhteistyö.

Suomi hyväksyttiin YK:n jäseneksi vuonna 1955. Monet suomalaiset ovat edistäneet järjestön eri tehtävissä YK:n peruskirjan asettamia tavoitteita. Presidentti Martti Ahtisaarelle vuonna 2008 myönnetty Nobelin rauhanpalkinto on merkittävä huomionosoitus hänen työstään rauhanneuvottelijana.

Sodat ja niiden tuoma inhimillinen hätä eivät ole rauhanpyrkimyksistä huolimatta loppuneet. Media uutisoi päivittäin konflikteista, terroriteoista ja ihmishenkien menetyksistä.

Rauhan edistäminen ja kriisialueiden ihmisten hädän lievittäminen tarvitsee edelleen toimijoita. Rauhan rakentaminen lähtee meistä jokaisesta. Ihmisarvoa kunnioittava ja erilaisuutta arvostava suhtautuminen lähimmäiseen lisää luottamusta ja rauhantahtoa yksittäisten ihmisten ja kansojen välillä.

Paavali kirjoitti nuorelle Timoteukselle: ”Kehotan ennen kaikkea anomaan, rukoilemaan, pitämään esirukouksia ja kiittämään kaikkien ihmisten puolesta, kuninkaiden ja kaikkien vallanpitäjien puolesta, jotta saisimme viettää tyyntä ja rauhallista elämää, kaikin tavoin hurskaasti ja arvokkaasti” (1. Tim. 2: 1–2).

Jumalan Poika oli esimerkillinen rauhantekijä ja -rakentaja. Hän neuvoi Pietaria, joka oli kiivastuksissaan tarttunut miekkaansa: ”Pane miekkasi tuppeen. Joka miekkaan tarttuu, se miekkaan kaatuu” (Matt. 26:52).

Hyvästellessään opetuslapsiaan Jeesus lohdutti: ”Rauhan minä jätän teille. Minun rauhani minä annan teille, en minä anna teille niin kuin maailma antaa. Älköön teidän sydämenne olko murheellinen ja älköönkä peljätkö” (Joh. 14:27).

Tässä rauhattomassa maailman ajassa Jeesuksen antaman rauhan omistaja saa luottaa Jumalan varjelukseen ja johdatukseen niin oman elämänsä kuin kansojenkin vaiheissa.

Julkaistu Päivämiehessä 22.10.2014.

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi