Perjantai 18.1.2019
"
Minä olen löytänyt palvelijani Daavidin ja voidellut hänet pyhällä öljylläni. Minun voimani vahvistaa häntä ja käteni on hänen tukenaan. Ps. 89:21-22

Pyhäinpäivä pysäyttää kuoleman äärelle

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 29.10.2014 00:00 | Päivämies


Mitä on kuolema? Mitä ihmiselle tapahtuu sen jälkeen? Tämän viikon lauantaina vietettävä pyhäinpäivä tuo monen mieleen poisnukkuneet rakkaat ja myös kuoleman, joka väistämättä kohtaa meistä jokaisen.
Ihmiset suhtautuvat kuolemaan hyvin eri tavoin: jotkut ovat sen edessä rauhallisia, toiset taas eivät halua ajatella sitä lainkaan ja joitakin se pelottaa ja kauhistuttaa.
Ihminen on aikojen kuluessa koettanut monin tavoin paeta kuolemaa. Myöhäiskeskiajalla alkemistit etsivät tosissaan viisasten kiveä, joka tekisi ihmisestä kuolemattoman. Ihmisen elämä ja sen päättyminen ovat kuitenkin kokonaan Kaikkivaltiaan Jumalan kädessä. Hän antaa elämän ja ottaa sen ajallaan pois (1. Sam. 2:6).

Entisaikaan sekä syntymä että kuolema olivat ihmisten elämässä vahvemmin läsnä. Nykyään yhä harvempi kohtaa kuolevaa ihmistä, kun elämä yhä useammin päättyy sairaalassa tai hoitolaitoksessa. Kuolema saattaakin tuntua kaukaiselta asialta, vaikka se on meitä kaikkia lähellä ja tulee usein yllättäen ja varoittamatta.

Raamatun mukaan kuolema on ihmisen viimeinen vihollinen (1. Kor. 15:26). Jumalan sanan sanoma on kuitenkin lohdullinen: Kristus voitti kuoleman. Hän itse lupaa: ”Joka uskoo minuun, saa elää, vaikka kuoleekin, eikä yksikään, joka elää ja uskoo minuun, ikinä kuole” (Joh. 11:25–26).

Jumalan lapsen ei tarvitse vapista ja pelätä kuoleman edessä. Hän saa yhtyä sydämestään Paavalin sanoihin: ”Kristus on minulle elämä, ja kuolema on minulle voitto” (Fil. 1:21). Uskovaiselle kuolema merkitsee Jumalan lupausten täyttymistä: hän saa vanhurskasten levossa odottaa ylösnousemuksen aamua ja ikuista elämää Jumalan luona taivaassa.

Pyhäinpäivänä sadat ja tuhannet kynttilät viestittävät  hautausmailla päivän sanomasta. Pyhäinpäivä on sulautuma kahdesta juhlasta, kaikkien pyhien päivästä ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivästä.

Uskossa pois nukkuneet pyhät turvautuivat elämässään Kristuksen valmistamaan pelastukseen. Pelastusta ei voi eikä tarvitse hankkia omilla töillä tai ansioilla, vaan sen saa ottaa vastaan kokonaan lahjana, Jumalan armosta.

Jokainen Jumalan lapsi on Jumalan pyhittämänä pyhä ja osallinen pyhien yhteydestä. Uskontunnustuksen mukaisesti hän saa tässä pyhien yhteydessä olla osallisena syntien anteeksiantamuksesta ja iankaikkisesta elämästä.

Julkaistu Päivämiehessä 29.10.2014.

Kuva: Paavo Jääskeläinen

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi