Lauantai 20.4.2019
"
Minä tiedän, että lunastajani elää. Hän sanoo viimeisen sanan maan päällä. Job 19:25

Pyhäinpäivä pysäyttää kuoleman äärelle

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 29.10.2014 00:00 | Päivämies


Mitä on kuolema? Mitä ihmiselle tapahtuu sen jälkeen? Tämän viikon lauantaina vietettävä pyhäinpäivä tuo monen mieleen poisnukkuneet rakkaat ja myös kuoleman, joka väistämättä kohtaa meistä jokaisen.
Ihmiset suhtautuvat kuolemaan hyvin eri tavoin: jotkut ovat sen edessä rauhallisia, toiset taas eivät halua ajatella sitä lainkaan ja joitakin se pelottaa ja kauhistuttaa.
Ihminen on aikojen kuluessa koettanut monin tavoin paeta kuolemaa. Myöhäiskeskiajalla alkemistit etsivät tosissaan viisasten kiveä, joka tekisi ihmisestä kuolemattoman. Ihmisen elämä ja sen päättyminen ovat kuitenkin kokonaan Kaikkivaltiaan Jumalan kädessä. Hän antaa elämän ja ottaa sen ajallaan pois (1. Sam. 2:6).

Entisaikaan sekä syntymä että kuolema olivat ihmisten elämässä vahvemmin läsnä. Nykyään yhä harvempi kohtaa kuolevaa ihmistä, kun elämä yhä useammin päättyy sairaalassa tai hoitolaitoksessa. Kuolema saattaakin tuntua kaukaiselta asialta, vaikka se on meitä kaikkia lähellä ja tulee usein yllättäen ja varoittamatta.

Raamatun mukaan kuolema on ihmisen viimeinen vihollinen (1. Kor. 15:26). Jumalan sanan sanoma on kuitenkin lohdullinen: Kristus voitti kuoleman. Hän itse lupaa: ”Joka uskoo minuun, saa elää, vaikka kuoleekin, eikä yksikään, joka elää ja uskoo minuun, ikinä kuole” (Joh. 11:25–26).

Jumalan lapsen ei tarvitse vapista ja pelätä kuoleman edessä. Hän saa yhtyä sydämestään Paavalin sanoihin: ”Kristus on minulle elämä, ja kuolema on minulle voitto” (Fil. 1:21). Uskovaiselle kuolema merkitsee Jumalan lupausten täyttymistä: hän saa vanhurskasten levossa odottaa ylösnousemuksen aamua ja ikuista elämää Jumalan luona taivaassa.

Pyhäinpäivänä sadat ja tuhannet kynttilät viestittävät  hautausmailla päivän sanomasta. Pyhäinpäivä on sulautuma kahdesta juhlasta, kaikkien pyhien päivästä ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivästä.

Uskossa pois nukkuneet pyhät turvautuivat elämässään Kristuksen valmistamaan pelastukseen. Pelastusta ei voi eikä tarvitse hankkia omilla töillä tai ansioilla, vaan sen saa ottaa vastaan kokonaan lahjana, Jumalan armosta.

Jokainen Jumalan lapsi on Jumalan pyhittämänä pyhä ja osallinen pyhien yhteydestä. Uskontunnustuksen mukaisesti hän saa tässä pyhien yhteydessä olla osallisena syntien anteeksiantamuksesta ja iankaikkisesta elämästä.

Julkaistu Päivämiehessä 29.10.2014.

Kuva: Paavo Jääskeläinen

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi