Sunnuntai 22.9.2019
"
Nähdessään spitaaliset miehet Jeesus sanoi heille: "Menkää näyttämään itsenne papeille." Mennessään he puhdistuivat. Luuk. 17:14

Pyhäinpäivä pysäyttää kuoleman äärelle

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 29.10.2014 00:00 | Päivämies


Mitä on kuolema? Mitä ihmiselle tapahtuu sen jälkeen? Tämän viikon lauantaina vietettävä pyhäinpäivä tuo monen mieleen poisnukkuneet rakkaat ja myös kuoleman, joka väistämättä kohtaa meistä jokaisen.
Ihmiset suhtautuvat kuolemaan hyvin eri tavoin: jotkut ovat sen edessä rauhallisia, toiset taas eivät halua ajatella sitä lainkaan ja joitakin se pelottaa ja kauhistuttaa.
Ihminen on aikojen kuluessa koettanut monin tavoin paeta kuolemaa. Myöhäiskeskiajalla alkemistit etsivät tosissaan viisasten kiveä, joka tekisi ihmisestä kuolemattoman. Ihmisen elämä ja sen päättyminen ovat kuitenkin kokonaan Kaikkivaltiaan Jumalan kädessä. Hän antaa elämän ja ottaa sen ajallaan pois (1. Sam. 2:6).

Entisaikaan sekä syntymä että kuolema olivat ihmisten elämässä vahvemmin läsnä. Nykyään yhä harvempi kohtaa kuolevaa ihmistä, kun elämä yhä useammin päättyy sairaalassa tai hoitolaitoksessa. Kuolema saattaakin tuntua kaukaiselta asialta, vaikka se on meitä kaikkia lähellä ja tulee usein yllättäen ja varoittamatta.

Raamatun mukaan kuolema on ihmisen viimeinen vihollinen (1. Kor. 15:26). Jumalan sanan sanoma on kuitenkin lohdullinen: Kristus voitti kuoleman. Hän itse lupaa: ”Joka uskoo minuun, saa elää, vaikka kuoleekin, eikä yksikään, joka elää ja uskoo minuun, ikinä kuole” (Joh. 11:25–26).

Jumalan lapsen ei tarvitse vapista ja pelätä kuoleman edessä. Hän saa yhtyä sydämestään Paavalin sanoihin: ”Kristus on minulle elämä, ja kuolema on minulle voitto” (Fil. 1:21). Uskovaiselle kuolema merkitsee Jumalan lupausten täyttymistä: hän saa vanhurskasten levossa odottaa ylösnousemuksen aamua ja ikuista elämää Jumalan luona taivaassa.

Pyhäinpäivänä sadat ja tuhannet kynttilät viestittävät  hautausmailla päivän sanomasta. Pyhäinpäivä on sulautuma kahdesta juhlasta, kaikkien pyhien päivästä ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivästä.

Uskossa pois nukkuneet pyhät turvautuivat elämässään Kristuksen valmistamaan pelastukseen. Pelastusta ei voi eikä tarvitse hankkia omilla töillä tai ansioilla, vaan sen saa ottaa vastaan kokonaan lahjana, Jumalan armosta.

Jokainen Jumalan lapsi on Jumalan pyhittämänä pyhä ja osallinen pyhien yhteydestä. Uskontunnustuksen mukaisesti hän saa tässä pyhien yhteydessä olla osallisena syntien anteeksiantamuksesta ja iankaikkisesta elämästä.

Julkaistu Päivämiehessä 29.10.2014.

Kuva: Paavo Jääskeläinen

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi