Keskiviikko 26.9.2018
"
Jos me elämme Hengen varassa, meidän on myös seurattava Hengen johdatusta. Emme saa tavoitella turhaa kunniaa emmekä ärsyttää ja kadehtia toisiamme. Gal. 5:25-26

Pyhäinpäivä pysäyttää kuoleman äärelle

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 29.10.2014 00:00 | Päivämies


Mitä on kuolema? Mitä ihmiselle tapahtuu sen jälkeen? Tämän viikon lauantaina vietettävä pyhäinpäivä tuo monen mieleen poisnukkuneet rakkaat ja myös kuoleman, joka väistämättä kohtaa meistä jokaisen.
Ihmiset suhtautuvat kuolemaan hyvin eri tavoin: jotkut ovat sen edessä rauhallisia, toiset taas eivät halua ajatella sitä lainkaan ja joitakin se pelottaa ja kauhistuttaa.
Ihminen on aikojen kuluessa koettanut monin tavoin paeta kuolemaa. Myöhäiskeskiajalla alkemistit etsivät tosissaan viisasten kiveä, joka tekisi ihmisestä kuolemattoman. Ihmisen elämä ja sen päättyminen ovat kuitenkin kokonaan Kaikkivaltiaan Jumalan kädessä. Hän antaa elämän ja ottaa sen ajallaan pois (1. Sam. 2:6).

Entisaikaan sekä syntymä että kuolema olivat ihmisten elämässä vahvemmin läsnä. Nykyään yhä harvempi kohtaa kuolevaa ihmistä, kun elämä yhä useammin päättyy sairaalassa tai hoitolaitoksessa. Kuolema saattaakin tuntua kaukaiselta asialta, vaikka se on meitä kaikkia lähellä ja tulee usein yllättäen ja varoittamatta.

Raamatun mukaan kuolema on ihmisen viimeinen vihollinen (1. Kor. 15:26). Jumalan sanan sanoma on kuitenkin lohdullinen: Kristus voitti kuoleman. Hän itse lupaa: ”Joka uskoo minuun, saa elää, vaikka kuoleekin, eikä yksikään, joka elää ja uskoo minuun, ikinä kuole” (Joh. 11:25–26).

Jumalan lapsen ei tarvitse vapista ja pelätä kuoleman edessä. Hän saa yhtyä sydämestään Paavalin sanoihin: ”Kristus on minulle elämä, ja kuolema on minulle voitto” (Fil. 1:21). Uskovaiselle kuolema merkitsee Jumalan lupausten täyttymistä: hän saa vanhurskasten levossa odottaa ylösnousemuksen aamua ja ikuista elämää Jumalan luona taivaassa.

Pyhäinpäivänä sadat ja tuhannet kynttilät viestittävät  hautausmailla päivän sanomasta. Pyhäinpäivä on sulautuma kahdesta juhlasta, kaikkien pyhien päivästä ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivästä.

Uskossa pois nukkuneet pyhät turvautuivat elämässään Kristuksen valmistamaan pelastukseen. Pelastusta ei voi eikä tarvitse hankkia omilla töillä tai ansioilla, vaan sen saa ottaa vastaan kokonaan lahjana, Jumalan armosta.

Jokainen Jumalan lapsi on Jumalan pyhittämänä pyhä ja osallinen pyhien yhteydestä. Uskontunnustuksen mukaisesti hän saa tässä pyhien yhteydessä olla osallisena syntien anteeksiantamuksesta ja iankaikkisesta elämästä.

Julkaistu Päivämiehessä 29.10.2014.

Kuva: Paavo Jääskeläinen

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi