Perjantai 18.1.2019
"
Minä olen löytänyt palvelijani Daavidin ja voidellut hänet pyhällä öljylläni. Minun voimani vahvistaa häntä ja käteni on hänen tukenaan. Ps. 89:21-22

Isänpäivä muistuttaa isän merkityksestä

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 5.11.2014 00:00 | Päivämies


Tulevana sunnuntaina vietetään isänpäivää, jota on juhlittu jo lähes 50 vuoden ajan. Kuitenkin vasta vuonna 1987 Helsingin yliopisto katsoi päivän niin vakiintuneeksi, että se hyväksyttiin pysyvästi kalenteriin ja merkittiin myös liputuspäiväksi. Nykyisin juhlapäivä tuntuu jo itsestäänselvyydeltä ja isien juhlistaminen on osa suomalaista perhejuhlakulttuuria.
Raamatussa puhutaan paljon isistä ja heidän merkityksestään perheen sekä maallisena että hengellisenä vastuunkantajana. Jumalasta puhutaan taivaallisena Isänä, joka rakastaa kaikkia ihmisiä ja armahtaa meitä niin kuin isä armahtaa lapsiaan (Ps. 103:13).

Taivaan Isä on Raamatun mukaan turvallinen, anteeksiantava ja hyvään ohjaava isä. Tällainen myös uskovainen isä haluaisi olla, mutta siihen ei kuitenkaan yksikään isä aina pysty.

Nykyisin puhutaan paljon puolisoiden välisestä tasa-arvosta ja myös miehen roolista yhteiskunnassa. Isiltä odotetaan paljon sekä työ- että perhe-elämässä. Isät tekevät usein pitkää päivää työpaikallaan, ja kotona heidän odotetaan olevan hoivaavia, ymmärtäviä, tukea antavia ja osallistuvia isiä, jotka jakavat lapsen- ja kodinhoitovastuun puolisonsa kanssa. Tästä aiheesta kaikissa perheissä on tarpeen keskustella ja jakaa työ- ja kasvatusvastuuta voimien ja taitojen mukaan.

Sukupuolten tasa-arvo ei tarkoita sukupuolten samanlaisuutta, sillä Luoja on varustanut molemmat sukupuolet erityisillä ominaisuuksilla. Miehen ja naisen ei ole tarkoituskaan muuttua toistensa kaltaisiksi, vaan täydentää yhdessä toisiaan. 

Isäksi tuleminen merkitsee miehelle paljon. Sen on todettu vähentävän itsekeskeisyyttä, lisäävän empaattisuutta sekä edistävän miehen henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Isyys myös vahvistaa miehen itsetuntoa ja lisää myönteisiä tunteita. 

Suomalaisia miehiä syytetään siitä, että he eivät juurikaan puhu tunteistaan. Miehen rakkaus puolisoon ja lapsiin näkyykin usein tekojen kautta. Helposti arjessa jää huomaamatta se rakkaus ja hyväntahtoisuus, joka monella miehellä on myönteisten tekojensa taustavaikuttajana. Paras miehen ja isän saama lahja onkin se, kun läheiset huomaavat hänen tekonsa ja osaavat arvostaa niitä. 

Lapselle isänrakkaus näkyy muun muassa yhdessä vietetyn ajan kautta. Lapsi toivoo, että isä viettää aikaa hänen kanssaan, kuuntelee, rakastaa, pitää järjestystä ja luo ympärilleen turvallisuutta. Erityisesti pojille isä on myös tärkeä esimerkki ja roolimalli.

Perheessä isältä toivotaan löytyvän myös kärsivällisyyttä ja vastuuntuntoa. Parhaimmillaan isä onkin perheessä suojeleva hahmo, jonka kanssa puolison ja lasten on turvallista elää.

Raamatun neuvo miehelle on rakastaa vaimoaan niin kuin Kristus rakastaa seurakuntaa (Ef. 5:25). Tällainen rakkaus on mahdollista vain Jumalan antaman voiman avulla.

Isänpäivänä saamme kiittää omia isiämme, puolisoitamme ja isoisiämme sekä rukoilla heille Jumalalta voimia heidän työ- ja kasvatustehtäviinsä.

Julkaistu Päivämiehessä 5.11.2014.

Kuva: Arvi Tyni

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi