Maanantai 22.4.2019
"
Herra on todella noussut kuolleista! Luuk. 24:34

Isänpäivä muistuttaa isän merkityksestä

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 5.11.2014 00:00 | Päivämies


Tulevana sunnuntaina vietetään isänpäivää, jota on juhlittu jo lähes 50 vuoden ajan. Kuitenkin vasta vuonna 1987 Helsingin yliopisto katsoi päivän niin vakiintuneeksi, että se hyväksyttiin pysyvästi kalenteriin ja merkittiin myös liputuspäiväksi. Nykyisin juhlapäivä tuntuu jo itsestäänselvyydeltä ja isien juhlistaminen on osa suomalaista perhejuhlakulttuuria.
Raamatussa puhutaan paljon isistä ja heidän merkityksestään perheen sekä maallisena että hengellisenä vastuunkantajana. Jumalasta puhutaan taivaallisena Isänä, joka rakastaa kaikkia ihmisiä ja armahtaa meitä niin kuin isä armahtaa lapsiaan (Ps. 103:13).

Taivaan Isä on Raamatun mukaan turvallinen, anteeksiantava ja hyvään ohjaava isä. Tällainen myös uskovainen isä haluaisi olla, mutta siihen ei kuitenkaan yksikään isä aina pysty.

Nykyisin puhutaan paljon puolisoiden välisestä tasa-arvosta ja myös miehen roolista yhteiskunnassa. Isiltä odotetaan paljon sekä työ- että perhe-elämässä. Isät tekevät usein pitkää päivää työpaikallaan, ja kotona heidän odotetaan olevan hoivaavia, ymmärtäviä, tukea antavia ja osallistuvia isiä, jotka jakavat lapsen- ja kodinhoitovastuun puolisonsa kanssa. Tästä aiheesta kaikissa perheissä on tarpeen keskustella ja jakaa työ- ja kasvatusvastuuta voimien ja taitojen mukaan.

Sukupuolten tasa-arvo ei tarkoita sukupuolten samanlaisuutta, sillä Luoja on varustanut molemmat sukupuolet erityisillä ominaisuuksilla. Miehen ja naisen ei ole tarkoituskaan muuttua toistensa kaltaisiksi, vaan täydentää yhdessä toisiaan. 

Isäksi tuleminen merkitsee miehelle paljon. Sen on todettu vähentävän itsekeskeisyyttä, lisäävän empaattisuutta sekä edistävän miehen henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Isyys myös vahvistaa miehen itsetuntoa ja lisää myönteisiä tunteita. 

Suomalaisia miehiä syytetään siitä, että he eivät juurikaan puhu tunteistaan. Miehen rakkaus puolisoon ja lapsiin näkyykin usein tekojen kautta. Helposti arjessa jää huomaamatta se rakkaus ja hyväntahtoisuus, joka monella miehellä on myönteisten tekojensa taustavaikuttajana. Paras miehen ja isän saama lahja onkin se, kun läheiset huomaavat hänen tekonsa ja osaavat arvostaa niitä. 

Lapselle isänrakkaus näkyy muun muassa yhdessä vietetyn ajan kautta. Lapsi toivoo, että isä viettää aikaa hänen kanssaan, kuuntelee, rakastaa, pitää järjestystä ja luo ympärilleen turvallisuutta. Erityisesti pojille isä on myös tärkeä esimerkki ja roolimalli.

Perheessä isältä toivotaan löytyvän myös kärsivällisyyttä ja vastuuntuntoa. Parhaimmillaan isä onkin perheessä suojeleva hahmo, jonka kanssa puolison ja lasten on turvallista elää.

Raamatun neuvo miehelle on rakastaa vaimoaan niin kuin Kristus rakastaa seurakuntaa (Ef. 5:25). Tällainen rakkaus on mahdollista vain Jumalan antaman voiman avulla.

Isänpäivänä saamme kiittää omia isiämme, puolisoitamme ja isoisiämme sekä rukoilla heille Jumalalta voimia heidän työ- ja kasvatustehtäviinsä.

Julkaistu Päivämiehessä 5.11.2014.

Kuva: Arvi Tyni

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi