Perjantai 18.10.2019
"
Kuinka rakastankaan sinun lakiasi! Kaiken päivää minä sitä tutkin. Sinun käskysi ovat alati ohjeenani, ne tekevät minut vihollisiani viisaammaksi. Ps. 119:97-98

Itsenäisyyspäivä muistuttaa myös kirkon merkityksestä

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 3.12.2014 00:00 | Päivämies
Ensi lauantaina vietämme itsenäisyyspäivää, joka on paitsi yleinen vapaapäivä myös kirkollinen erityispyhä. Suomessa valtion ja kirkon suhde on ollut tiivis.
Erityisesti Suomen kansan raskaina aikoina kirkolla on ollut hyvin merkittävä vaikutus kansan yhtenäisyyden vahvistajana ja tulevaisuudenuskon lujittajana. Rauhan aikana kirkon työ ei aina ole ollut yhtä näkyvää, mutta silti sillä on ollut syvä vaikutus Suomen kansan elämään.

Nykyään kirkko tekee julistustyön ja kirkollisten toimitusten lisäksi runsaasti muun muassa diakonia- ja perhetyötä. Seurakuntien perhekerhoihin osallistuu vuosittain 1,2 miljoonaa lasta ja aikuista. Seurakuntien päiväkerhot taas tavoittavat 30 prosenttia 3–6-vuotiaista lapsista. Näissä kerhoissa kristillinen sanoma tulee esille muun muassa hartaushetkissä.

Kirkon esillä pitämä kristillinen sanoma näkyi myös talvisodassa, jonka alkamisesta tuli viime sunnuntaina kuluneeksi 75 vuotta. Sotavuosina kristillisen uskon merkitys tuli esille niin tavallisen kansan kuin maan ylimpien päättäjien puheissa. Sodan alkupäivinä joulukuun 1939 alussa ylipäällikkö Mannerheim ilmoitti päiväkäskyssään: ”Me taistelemme kodin, uskonnon ja isänmaan puolesta.”

On hyvin arvokasta, että kirkko on vuosisatoja juurruttanut kansamme keskuuteen Jumalan sanaan pohjautuvia arvoja. Nämä arvot ovat maallistuneessa ajassamme koetuksella. Tämä näkyi myös viime perjantaina, kun eduskunta hyväksyi äänestyksessä kansalaisaloitteen, jossa toivotaan, että samaa sukupuolta olevat parit saisivat oikeuden solmia avioliiton. Kahdestasadasta kansanedustajista 92 vastusti aloitteen hyväksymistä. On ilahduttavaa, että monet kansanedustajat perustelivat vastustavaa kantaansa Raamatulla.

Vanhoillislestadiolaisessa kristillisyydessä kansankirkko on aina nähty tärkeänä ja rakkaana, eikä eduskunnan päätös avioliittolain muuttamisesta vaikuta siihen. Kirkolliskokouksen päättämä kirkon virallinen kanta on edelleen se, että avioliitto on yhden miehen ja yhden naisen välinen liitto. Myös piispainkokous ja kirkkohallitus ovat pysyneet tässä perinteisessä näkemyksessä.

Raamatun kanta samaa sukupuolta olevien sukupuolisuhteisiin on selkeä: ne ovat syntiä. Siksi tämä asia on vanhoillislestadiolaisille kristityille opillinen kysymys, joka perustuu Jumalan sanaan. Muun muassa Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on linjannut, että nykyinen avioliittolaki ei syrji samaa sukupuolta olevia pareja. Kaikki ihmiset ovat yhtä arvokkaita, mutta Jumalan sanan vastaista elämäntapaa ei voi hyväksyä eikä suositella sitä kenellekään. 

Nyt on tärkeää rukoilla kansamme ja kirkkomme puolesta. Kirkkomme päättäjät tarvitsevat esirukouksia, jotta he jaksavat toimia niin, ettei kirkkomme lähde myötäilemään muuta yhteiskuntaa. Sen tulisi pitää edelleen kiinni perinteisestä, Raamattuun pitäytyvästä avioliittokäsityksestään.

Kirkkolain mukaisesti kirkon tehtävänä on julistaa Jumalan sanaa ja jakaa sakramentteja. Tehtävänä on myös toimia muutenkin kristillisen sanoman levittämiseksi ja lähimmäisenrakkauden toteuttamiseksi.

Jumalan sanan keskeisin viesti on sanoma pelastuksesta, jonka Jumala valmisti Pojassaan Jeesuksessa Kristuksessa. Tätä sanomaa maallistunut yhteiskuntamme tarvitsee kipeästi.

Julkaistu Päivämiehessä 3.12.2014.

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi