Adventti valmistaa kiireettömään jouluun

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 10.12.2014 00:00 | Päivämies


Vietämme parhaillaan adventin aikaa ja valmistaudumme joulun juhlaan. Vuoden pimeimpään aikaan sytytettävät adventtikynttilät ovat vanha saksalainen tapa, joka on levinnyt Suomeen 1920-luvulla. Ensimmäinen adventtikynttilä symboloi odotusta, toinen jouluiloa, kolmas joulurauhaa ja neljäs rakkautta.
Joulun alla muistamme monin tavoin toisiamme. Postin, kännyköiden ja internetin välityksellä kulkee valtava määrä viestejä, joissa toivotetaan iloa, rauhaa ja siunausta. Myös tämän lehden välissä jaettava Päivämiehen joulutervehdys -lehti välittää tervehdyksiä eri puolilta Suomea ja ulkomailta.

Joulua on pidetty kautta aikojen rauhan juhlana. Tässäkin ajassa monet ihmiset kaipaavat elämäänsä rauhaa ja rakkautta. Pelkoa ja rauhattomuutta saattavat aiheuttaa paitsi yksityiselämän vaikeudet myös eri puolilta maailmaa välittyvät uutiset, jotka kertovat sodista, sairauksista, väkivallasta, köyhyydestä ja luonnon mullistuksista. Maailman tapahtumat saattavat huolettaa ja rikkoa myös ihmisten sisäistä rauhaa.

Meidän kaikkien lähellä on ihmisiä, jotka tarvitsevat rakkauden palvelua, diakoniaa. Diakonia perustuu Raamatun opetuksiin lähimmäisenrakkaudesta ja alkukirkossa vakiintuneeseen tapaan huolehtia vähäosaisista. Sen tehtävänä on etsiä, lievittää ja poistaa ihmisten hätää ja kärsimystä.

Joulukiireiden ja erilaisten vaatimusten keskellä tarvitaan aikaa kohdata lähimmäinen aidosti ja pyyteettömästi. Adventin sanoma muistuttaa siitä, että yksinkertainen elämä riittää ja että yhdessäolo on tärkeämpää kuin hienot jouluvalmistelut ja kalliit lahjat.

Joulun tavarapaljouden keskellä on hyvä muistaa, että Jumalan siunaus ei useinkaan ole sama asia kuin taloudellinen siunaus. Suurin Jumalan lahja on elävä usko, joka ei perustu ihmisen ansioon vaan Kristuksen sovitustyöhön.

Todellinen siunaus on siinä, että ihminen saa kokea sydämessään Jumalan armon ja rauhan. Se on koettavissa myös siellä, missä on sairautta, köyhyyttä ja yksinäisyyttä. Syntien anteeksiantamuksen evankeliumissa Jumala lähestyy ihmistä ja tarjoaa joulun rauhaa, jota tämän maailman muutokset eivät voi koskaan särkeä.

Julkaistu Päivämiehessä 10.12.2014.

Kuva: Antti Partanen

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi