Perjantai 6.12.2019
"
Jeesus sanoi opetuslapsilleen: "Joka tahtoo teidän joukossanne tulla suureksi, se olkoon toisten palvelija, ja joka tahtoo tulla teidän joukossanne ensimmäiseksi, se olkoon toisten orja." Matt. 20:26-27

Hengellinen kaipuu ei ole kadonnut

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 21.1.2015 00:00 | Päivämies
Viime aikoina tiedotusvälineissä on uutisoitu näkyvästi kirkosta eroamisista. Lähes kokonaan huomiotta näyttää jääneen se, että evankelis-luterilainen kirkko on samaan aikaan myös saanut runsaasti uusia jäseniä. Kirkkoon liittyi viime vuonna ihmisiä enemmän kuin koskaan ennen, yli 15 000 henkilöä. Vuoden lopussa kirkkoon kuului noin 74 prosenttia suomalaisista.
Kirkon viimeisimmän nelivuotiskertomuksen, ”Haastettu kirkko”, mukaan kirkon jäsenyydelle on monenlaisia syitä. Kirkon jäsenet pitävät erityisen tärkeänä sitä, että kirkko auttaa vanhuksia, vammaisia ja vaikeuksissa olevia ihmisiä. Jäsenistä 84 prosenttia piti näitä joko melko tai hyvin tärkeänä syynä kirkkoon kuulumiselleen. Lähes puolet kirkon jäsenistä ilmoitti, että kirkon esillä pitämä Jumalan sana ja kirkon opettama usko on joko melko tai hyvin tärkeä syy sille, että hän kuuluu kirkkoon.

Kirkko tulee lähelle ihmisiä ja koteja monella eri tavalla, muun muassa kastetilaisuuksissa, päiväkotien ja koulujen hartaushetkissä, rippikouluissa ja avioliittoon vihkimisissä. On arvokasta, että monissa eri tilaisuuksissa pidetään esillä Jumalan sanaa, rukoillaan, lauletaan virsiä ja nautitaan Herran pyhää ehtoollista.

Vaikka kristilliset kirkot ovat maassamme ja koko läntisessä maailmassa menettäneet jäseniä, tutkimukset ovat osoittaneet, ettei ihmisten hengellinen kaipuu ole kadonnut. Ihmisellä on aina ollut tarve löytää elämälleen tarkoitus ja saavuttaa sisäinen rauha. Kirkkomme vuoden 1948 kristinoppi toteaa, että ihmisen elämässä on aikoja, joina Jumala erityisesti vetää häntä puoleensa. Sellaista aikaa sanotaan etsikkoajaksi. (KO 68.)

Jumalan sana opastaa ihmistä etsimään todellista rauhaa ja kestävää elämän tarkoitusta sydämen uskosta. Kirkkoisä Augustinus totesi, että ihmisen sydän on rauhaton, kunnes se löytää levon Jumalassa. Tämän rauhan saa ottaa vastaan Pyhässä Hengessä julistetussa evankeliumissa lahjana, yksin Kristuksen ansion tähden.

Saamme rukoilla kansankirkkomme puolesta, että sen julistus ja opetus saisi säilyä erilaisista paineista ja murroksista huolimatta Raamatun perustalla. Jumalan sana antaa vakaan ja kestävän perustan kirkon työlle. Kirkkomme kirkkojärjestyksessä todetaan: ”Suomen evankelis-luterilainen kirkko tunnustaa sitä kristillistä uskoa, joka perustuu Jumalan pyhään sanaan, Vanhan ja Uuden testamentin profeetallisiin ja apostolisiin kirjoihin.”

Julkaistu Päivämiehessä 21.1.2015.

Salla Sivula
Kansi: Silja-Maria Wihersaari

Ketunpojat ja kätköviesti

Kuka on päässyt Ketunpoikien jäljille, ja mitä hän heistä tahtoo? Entä kuka on salaperäinen Anna, joka laittaa viestejä Iidalle? Ketunpojat saavat arvoituksen toisensa jälkeen ratkaistavaksi, kunnes kätköseikkailu saa ratkaisunsa.

15 €

Toim. Kaisa Ikonen

Herra siunatkoon sinua, SRK:n Suviseurat Muhoksella

Muhoksen Suviseurat 2019 yksissä kansissa: monipuolinen neliväriteos palaa suviseurajärjestelyihin sekä erilaisiin suviseuratunnelmiin.

24 €

Ari-Pekka Palola

Myrskyjen keskellä

SRK:n historian kolmas osa kuvaa vaiherikasta ajanjaksoa 1962–1980.

48 €

Toim.: Jouni Hintikka ja Kirsti Nurkkala

Erityisen läheisinä

Kirja erilaisuudesta, elämän ainutlaatuisuudesta ja rikkaudesta: teoksessa puheenvuoron saavat erityislapset, heidän läheisensä sekä aiheen parissa työskentelevät ammattilaiset.

25 €

Armostas kaikesta kiitoksen kannan

Jaakko Linjaman säveltämää musiikkia – puhuttelevaa ja harvoin kuultua.
Äänite sisältää hengellistä laulumusiikkia ja kuoromusiikkia sekä soitinsävellyksiä uruille, viululle ja pianolle.

25 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi