Keskiviikko 23.1.2019
"
Toivokaa ja iloitkaa, ahdingossa olkaa kestäviä, rukoilkaa hellittämättä. Room. 12:12

Taantuma ohjaa näkemään elämän kestäviä arvoja

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 4.2.2015 00:00 | Päivämies
Taloustaantuma on aiheuttanut työttömyyttä ja toimeentulon niukkuutta niin maassamme kuin laajemminkin Euroopassa. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli työttömiä viime vuoden joulukuussa 232 000 henkilöä, mikä on 27 000 enemmän kuin vuotta aiemmin.
Ei ole pitkä aika siitä, kun yhteiskunnassamme ja monissa muissa länsimaissa koettiin voimakas elintason nousun kausi. Se näytti lisäävän luottamusta rahaan ja sen tuomiin mahdollisuuksiin. Monien tavoitteena tuntui olevan mahdollisimman korkea elintaso ja näyttävät elämän puitteet. Tätä kautta kuvaa osuvasti tuolloin tutuksi tullut termi elintasokilpa.

Nykyinen taantuma ohjaa ihmiset etsimään elämän sisältöarvoja muualta kuin rahasta ja korkeasta elintasosta. Se opettaa näkemään, että vaatimaton, niukkakin elämä voi olla onnellista. Elämä on sisältörikasta varsinkin silloin, kun ihmisten keskuudessa vallitsee toistensa kunnioitus ja arvostus eikä kenenkään arvoa mitata rahan ja menestyksen määrällä.

Taantuma pysäyttää myös pohtimaan työn perimmäistä arvoa. Mitataanko se sillä, miten ihmiset kutakin työtä arvostavat ja minkä verran siitä saa palkkaa? Työn perimmäinen arvo on kuitenkin työssä itsessään. Jumala sääti työn tekemisen ihmisille. Kaikki työ on arvokasta, kun se tehdään ahkerasti ja rehellisesti. Raamattu kehottaa tekemään työn niin kuin Jumalalle. 

Taantumasta seurannut työttömyys herättää ymmärrettävästi monissa huolta siitä, minkä varaan rakentaa tulevaisuuttaan. Huolta voi tuntea työ- tai opiskelupaikkaa etsivä nuori, lapsiperheen isä ja äiti tai työttömäksi jäänyt. Ikääntyvä voi kokea epävarmuutta siitä, miten yhteiskunta kykenee huolehtimaan vanhuksista.

On hyvä muistaa, että maassamme on koettu vaikeita aikoja aikaisemminkin. Ennen sotavuosia koettiin syvä lama 1930-luvulla. Voimakas nousukausi koettiin 1980-luvulla, ja sitä seurasi vaikea talouskriisi 1990-luvun alussa. Kansamme kaikissa vaiheissa saamme nähdä Jumalan tarkoituksen.

Erityisesti nyt taantuman aikana kansalaisilta kysytään tahtoa luopua saavuttamistaan eduista heikommassa asemassa olevien hyväksi. Elämän syvintä sisältöä ei saavuteta rahalla ja korkealla elintasolla. Syvin tarkoitus elämään löytyy Jeesuksen sanoista: Rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Kun Jumalan kunnioitus saa säilyä yhteiskunnassa, se näkyy kansalaisten keskuudessa sekä päättäjien toimissa lämpönä ja haluna huolehtia heikoimmista, jotta kukaan ei syrjäytyisi.

Jumalan lapsina saamme kaikissa elämämme vaiheissa luottaa Kaikkivaltiaaseen Isään. Hänen hyvyytensä on lahjaa, josta saamme iloita. Raamattu neuvoo meitä tyytyväisyyteen ja varoittaa rikastumisen halusta ja ahneudesta. Jeesus kehotti etsimään ensimmäiseksi Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskauttaan. Vapahtajan sanat kutsuvat ihmisiä iankaikkisen elämän omistajiksi Jumalan sanan kestävälle perustukselle.

Julkaistu Päivämiehessä 4.2.2015.

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi