Torstai 20.6.2019
"
Kiitetty olet sinä, Herra, meidän isiemme Jumala, ylistetty ja korkealle korotettu ikuisesti. Dan. 3:52 (apokr.)

Taantuma ohjaa näkemään elämän kestäviä arvoja

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 4.2.2015 00:00 | Päivämies
Taloustaantuma on aiheuttanut työttömyyttä ja toimeentulon niukkuutta niin maassamme kuin laajemminkin Euroopassa. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli työttömiä viime vuoden joulukuussa 232 000 henkilöä, mikä on 27 000 enemmän kuin vuotta aiemmin.
Ei ole pitkä aika siitä, kun yhteiskunnassamme ja monissa muissa länsimaissa koettiin voimakas elintason nousun kausi. Se näytti lisäävän luottamusta rahaan ja sen tuomiin mahdollisuuksiin. Monien tavoitteena tuntui olevan mahdollisimman korkea elintaso ja näyttävät elämän puitteet. Tätä kautta kuvaa osuvasti tuolloin tutuksi tullut termi elintasokilpa.

Nykyinen taantuma ohjaa ihmiset etsimään elämän sisältöarvoja muualta kuin rahasta ja korkeasta elintasosta. Se opettaa näkemään, että vaatimaton, niukkakin elämä voi olla onnellista. Elämä on sisältörikasta varsinkin silloin, kun ihmisten keskuudessa vallitsee toistensa kunnioitus ja arvostus eikä kenenkään arvoa mitata rahan ja menestyksen määrällä.

Taantuma pysäyttää myös pohtimaan työn perimmäistä arvoa. Mitataanko se sillä, miten ihmiset kutakin työtä arvostavat ja minkä verran siitä saa palkkaa? Työn perimmäinen arvo on kuitenkin työssä itsessään. Jumala sääti työn tekemisen ihmisille. Kaikki työ on arvokasta, kun se tehdään ahkerasti ja rehellisesti. Raamattu kehottaa tekemään työn niin kuin Jumalalle. 

Taantumasta seurannut työttömyys herättää ymmärrettävästi monissa huolta siitä, minkä varaan rakentaa tulevaisuuttaan. Huolta voi tuntea työ- tai opiskelupaikkaa etsivä nuori, lapsiperheen isä ja äiti tai työttömäksi jäänyt. Ikääntyvä voi kokea epävarmuutta siitä, miten yhteiskunta kykenee huolehtimaan vanhuksista.

On hyvä muistaa, että maassamme on koettu vaikeita aikoja aikaisemminkin. Ennen sotavuosia koettiin syvä lama 1930-luvulla. Voimakas nousukausi koettiin 1980-luvulla, ja sitä seurasi vaikea talouskriisi 1990-luvun alussa. Kansamme kaikissa vaiheissa saamme nähdä Jumalan tarkoituksen.

Erityisesti nyt taantuman aikana kansalaisilta kysytään tahtoa luopua saavuttamistaan eduista heikommassa asemassa olevien hyväksi. Elämän syvintä sisältöä ei saavuteta rahalla ja korkealla elintasolla. Syvin tarkoitus elämään löytyy Jeesuksen sanoista: Rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Kun Jumalan kunnioitus saa säilyä yhteiskunnassa, se näkyy kansalaisten keskuudessa sekä päättäjien toimissa lämpönä ja haluna huolehtia heikoimmista, jotta kukaan ei syrjäytyisi.

Jumalan lapsina saamme kaikissa elämämme vaiheissa luottaa Kaikkivaltiaaseen Isään. Hänen hyvyytensä on lahjaa, josta saamme iloita. Raamattu neuvoo meitä tyytyväisyyteen ja varoittaa rikastumisen halusta ja ahneudesta. Jeesus kehotti etsimään ensimmäiseksi Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskauttaan. Vapahtajan sanat kutsuvat ihmisiä iankaikkisen elämän omistajiksi Jumalan sanan kestävälle perustukselle.

Julkaistu Päivämiehessä 4.2.2015.

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi