Lauantai 19.10.2019
"
Pahan poluille en jalallani astu, minä tahdon totella sinun sanaasi. Sinun säädöksesi antavat minulle ymmärrystä. Sen tähden minä vihaan kaikkia valheen teitä! Ps. 119:101,104

Taantuma ohjaa näkemään elämän kestäviä arvoja

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 4.2.2015 00:00 | Päivämies
Taloustaantuma on aiheuttanut työttömyyttä ja toimeentulon niukkuutta niin maassamme kuin laajemminkin Euroopassa. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli työttömiä viime vuoden joulukuussa 232 000 henkilöä, mikä on 27 000 enemmän kuin vuotta aiemmin.
Ei ole pitkä aika siitä, kun yhteiskunnassamme ja monissa muissa länsimaissa koettiin voimakas elintason nousun kausi. Se näytti lisäävän luottamusta rahaan ja sen tuomiin mahdollisuuksiin. Monien tavoitteena tuntui olevan mahdollisimman korkea elintaso ja näyttävät elämän puitteet. Tätä kautta kuvaa osuvasti tuolloin tutuksi tullut termi elintasokilpa.

Nykyinen taantuma ohjaa ihmiset etsimään elämän sisältöarvoja muualta kuin rahasta ja korkeasta elintasosta. Se opettaa näkemään, että vaatimaton, niukkakin elämä voi olla onnellista. Elämä on sisältörikasta varsinkin silloin, kun ihmisten keskuudessa vallitsee toistensa kunnioitus ja arvostus eikä kenenkään arvoa mitata rahan ja menestyksen määrällä.

Taantuma pysäyttää myös pohtimaan työn perimmäistä arvoa. Mitataanko se sillä, miten ihmiset kutakin työtä arvostavat ja minkä verran siitä saa palkkaa? Työn perimmäinen arvo on kuitenkin työssä itsessään. Jumala sääti työn tekemisen ihmisille. Kaikki työ on arvokasta, kun se tehdään ahkerasti ja rehellisesti. Raamattu kehottaa tekemään työn niin kuin Jumalalle. 

Taantumasta seurannut työttömyys herättää ymmärrettävästi monissa huolta siitä, minkä varaan rakentaa tulevaisuuttaan. Huolta voi tuntea työ- tai opiskelupaikkaa etsivä nuori, lapsiperheen isä ja äiti tai työttömäksi jäänyt. Ikääntyvä voi kokea epävarmuutta siitä, miten yhteiskunta kykenee huolehtimaan vanhuksista.

On hyvä muistaa, että maassamme on koettu vaikeita aikoja aikaisemminkin. Ennen sotavuosia koettiin syvä lama 1930-luvulla. Voimakas nousukausi koettiin 1980-luvulla, ja sitä seurasi vaikea talouskriisi 1990-luvun alussa. Kansamme kaikissa vaiheissa saamme nähdä Jumalan tarkoituksen.

Erityisesti nyt taantuman aikana kansalaisilta kysytään tahtoa luopua saavuttamistaan eduista heikommassa asemassa olevien hyväksi. Elämän syvintä sisältöä ei saavuteta rahalla ja korkealla elintasolla. Syvin tarkoitus elämään löytyy Jeesuksen sanoista: Rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Kun Jumalan kunnioitus saa säilyä yhteiskunnassa, se näkyy kansalaisten keskuudessa sekä päättäjien toimissa lämpönä ja haluna huolehtia heikoimmista, jotta kukaan ei syrjäytyisi.

Jumalan lapsina saamme kaikissa elämämme vaiheissa luottaa Kaikkivaltiaaseen Isään. Hänen hyvyytensä on lahjaa, josta saamme iloita. Raamattu neuvoo meitä tyytyväisyyteen ja varoittaa rikastumisen halusta ja ahneudesta. Jeesus kehotti etsimään ensimmäiseksi Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskauttaan. Vapahtajan sanat kutsuvat ihmisiä iankaikkisen elämän omistajiksi Jumalan sanan kestävälle perustukselle.

Julkaistu Päivämiehessä 4.2.2015.

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi