Maanantai 19.11.2018
"
Me odotamme uusia taivaita ja uutta maata, joissa vanhurskaus vallitsee. 2 Piet. 3:13

Hyvät sanat rakentavat

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 18.2.2015 00:00 | Päivämies
Nykyään keskustellaan ja viestitään ehkä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Älypuhelimet, internet ja sosiaalinen media antavat paljon mahdollisuuksia jakaa ajatuksia niin yksittäisten ihmisten kuin erilaisten ryhmien välillä. Lisääntyneellä vuorovaikutuksella on kääntöpuolensa. Juorut ja pahat puheet saavuttavat suuria joukkoja hetkessä. Koulu- ja työpaikkakiusaamisen ohella viime vuosina on alettu puhua myös nettikiusaamisesta.
Viestittelyssä on ollut ihmiselle aina haasteensa. Kieltä voi käyttää sekä hyvään että pahaan. Apostoli Jaakob vertasi kieltä peräsimeen, jolla ohjataan suurta laivaa, ja pieneen tuleen, joka sytyttää suuren tulipalon. Hän kirjoitti, että kieltä ei yksikään ihminen kykene kesyttämään. (Jaak. 3:6–8.) Monet riidat ja jopa sodat ovat syttyneet pahojen tai loukkaa­vien sanojen takia.

Kahdeksas käsky varoittaa: ”Älä sano väärää todistusta lähimmäisestäsi.” Martti Luther selittää Vähä katekismuksessa, mitä se tarkoittaa: ”Meidän tulee niin pelätä ja rakastaa Jumalaa, että emme puhu lähimmäisestämme perättömiä, petä hänen luottamustaan, panettele häntä tai tahraa juoruilla hänen mainettaan, vaan puolustamme häntä, puhumme hänestä hyvää ja tulkitsemme kaiken hänen parhaakseen.”

Nopean viestinnän aikana korostuu, että on tärkeää harkita, mitä ja millä tavalla viestii ja kenelle viestinsä suuntaa. Huonosti valituilla sanoilla voi satuttaa, mutta hyvillä sanoilla taas voi saada aikaan paljon hyvää. Pahan puhuminen ilmenee monesti juoruina, jotka värittyvät, muuttuvat ja usein myös vahingoittavat jotakin lähimmäistä. Pahansuopaiset ja valheelliset puheet loukkaavat, tekevät kipeää ja särkevät välejä. Juorut pitää pysäyttää eikä lähettää eteenpäin.

Sanalaskujen kirja toteaa, että oikeaan aikaan sanotut sanat ovat kuin kultaomenia hopeamaljoissa (Sananl. 25:11). Lempeät ja armolliset sanat lisäävät rauhaa, sopua ja hyvää oloa. Pienikin tunnustuksen sana, rohkaisu tai toivotus voi joskus antaa merkittävästi voimaa väsyneelle. Kotona, koulussa, työpaikoilla ja kaikkialla on syytä puhua ystävällisesti ja jokaista lähimmäistä kunnioittaen.

Elävä usko ei koskaan jää hedelmättömäksi. Uskovainen ihminen on syntinen kuten muutkin ihmiset, mutta usko synnyttää hänessä hyviä, Pyhän Hengen hedelmiä (Gal. 5:22–23). Sydämen usko tulee ilmi niin puheissa ja teoissa kuin elämäntavoissakin. Jeesus totesi, että puu tunnetaan hedelmistään (Matt. 7:16–17).

Jeesuksen opettama kultainen sääntö neuvoo suojelemaan ja auttamaan lähimmäistä. Puheitakin tulee ohjata Jeesuksen käsky: ”Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille” (Matt. 7:12).

Julkaistu Päivämiehessä 18.2.2015.

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi