Keskiviikko 20.2.2019
"
Tiedättehän, että vaikka juoksukilpailussa kaikki juoksevat, vain yksi saa palkinnon. Juoskaa siis niin, että voitatte sen! 1 Kor. 9:24

Hyvät sanat rakentavat

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 18.2.2015 00:00 | Päivämies
Nykyään keskustellaan ja viestitään ehkä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Älypuhelimet, internet ja sosiaalinen media antavat paljon mahdollisuuksia jakaa ajatuksia niin yksittäisten ihmisten kuin erilaisten ryhmien välillä. Lisääntyneellä vuorovaikutuksella on kääntöpuolensa. Juorut ja pahat puheet saavuttavat suuria joukkoja hetkessä. Koulu- ja työpaikkakiusaamisen ohella viime vuosina on alettu puhua myös nettikiusaamisesta.
Viestittelyssä on ollut ihmiselle aina haasteensa. Kieltä voi käyttää sekä hyvään että pahaan. Apostoli Jaakob vertasi kieltä peräsimeen, jolla ohjataan suurta laivaa, ja pieneen tuleen, joka sytyttää suuren tulipalon. Hän kirjoitti, että kieltä ei yksikään ihminen kykene kesyttämään. (Jaak. 3:6–8.) Monet riidat ja jopa sodat ovat syttyneet pahojen tai loukkaa­vien sanojen takia.

Kahdeksas käsky varoittaa: ”Älä sano väärää todistusta lähimmäisestäsi.” Martti Luther selittää Vähä katekismuksessa, mitä se tarkoittaa: ”Meidän tulee niin pelätä ja rakastaa Jumalaa, että emme puhu lähimmäisestämme perättömiä, petä hänen luottamustaan, panettele häntä tai tahraa juoruilla hänen mainettaan, vaan puolustamme häntä, puhumme hänestä hyvää ja tulkitsemme kaiken hänen parhaakseen.”

Nopean viestinnän aikana korostuu, että on tärkeää harkita, mitä ja millä tavalla viestii ja kenelle viestinsä suuntaa. Huonosti valituilla sanoilla voi satuttaa, mutta hyvillä sanoilla taas voi saada aikaan paljon hyvää. Pahan puhuminen ilmenee monesti juoruina, jotka värittyvät, muuttuvat ja usein myös vahingoittavat jotakin lähimmäistä. Pahansuopaiset ja valheelliset puheet loukkaavat, tekevät kipeää ja särkevät välejä. Juorut pitää pysäyttää eikä lähettää eteenpäin.

Sanalaskujen kirja toteaa, että oikeaan aikaan sanotut sanat ovat kuin kultaomenia hopeamaljoissa (Sananl. 25:11). Lempeät ja armolliset sanat lisäävät rauhaa, sopua ja hyvää oloa. Pienikin tunnustuksen sana, rohkaisu tai toivotus voi joskus antaa merkittävästi voimaa väsyneelle. Kotona, koulussa, työpaikoilla ja kaikkialla on syytä puhua ystävällisesti ja jokaista lähimmäistä kunnioittaen.

Elävä usko ei koskaan jää hedelmättömäksi. Uskovainen ihminen on syntinen kuten muutkin ihmiset, mutta usko synnyttää hänessä hyviä, Pyhän Hengen hedelmiä (Gal. 5:22–23). Sydämen usko tulee ilmi niin puheissa ja teoissa kuin elämäntavoissakin. Jeesus totesi, että puu tunnetaan hedelmistään (Matt. 7:16–17).

Jeesuksen opettama kultainen sääntö neuvoo suojelemaan ja auttamaan lähimmäistä. Puheitakin tulee ohjata Jeesuksen käsky: ”Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille” (Matt. 7:12).

Julkaistu Päivämiehessä 18.2.2015.

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi