Keskiviikko 18.9.2019
"
Rakkaat ystävät, rakastakaamme toisiamme, sillä rakkaus on Jumalasta. Jokainen, joka rakastaa, on syntynyt Jumalasta ja tuntee Jumalan. 1 Joh. 4:7

Hyvät sanat rakentavat

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 18.2.2015 00:00 | Päivämies
Nykyään keskustellaan ja viestitään ehkä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Älypuhelimet, internet ja sosiaalinen media antavat paljon mahdollisuuksia jakaa ajatuksia niin yksittäisten ihmisten kuin erilaisten ryhmien välillä. Lisääntyneellä vuorovaikutuksella on kääntöpuolensa. Juorut ja pahat puheet saavuttavat suuria joukkoja hetkessä. Koulu- ja työpaikkakiusaamisen ohella viime vuosina on alettu puhua myös nettikiusaamisesta.
Viestittelyssä on ollut ihmiselle aina haasteensa. Kieltä voi käyttää sekä hyvään että pahaan. Apostoli Jaakob vertasi kieltä peräsimeen, jolla ohjataan suurta laivaa, ja pieneen tuleen, joka sytyttää suuren tulipalon. Hän kirjoitti, että kieltä ei yksikään ihminen kykene kesyttämään. (Jaak. 3:6–8.) Monet riidat ja jopa sodat ovat syttyneet pahojen tai loukkaa­vien sanojen takia.

Kahdeksas käsky varoittaa: ”Älä sano väärää todistusta lähimmäisestäsi.” Martti Luther selittää Vähä katekismuksessa, mitä se tarkoittaa: ”Meidän tulee niin pelätä ja rakastaa Jumalaa, että emme puhu lähimmäisestämme perättömiä, petä hänen luottamustaan, panettele häntä tai tahraa juoruilla hänen mainettaan, vaan puolustamme häntä, puhumme hänestä hyvää ja tulkitsemme kaiken hänen parhaakseen.”

Nopean viestinnän aikana korostuu, että on tärkeää harkita, mitä ja millä tavalla viestii ja kenelle viestinsä suuntaa. Huonosti valituilla sanoilla voi satuttaa, mutta hyvillä sanoilla taas voi saada aikaan paljon hyvää. Pahan puhuminen ilmenee monesti juoruina, jotka värittyvät, muuttuvat ja usein myös vahingoittavat jotakin lähimmäistä. Pahansuopaiset ja valheelliset puheet loukkaavat, tekevät kipeää ja särkevät välejä. Juorut pitää pysäyttää eikä lähettää eteenpäin.

Sanalaskujen kirja toteaa, että oikeaan aikaan sanotut sanat ovat kuin kultaomenia hopeamaljoissa (Sananl. 25:11). Lempeät ja armolliset sanat lisäävät rauhaa, sopua ja hyvää oloa. Pienikin tunnustuksen sana, rohkaisu tai toivotus voi joskus antaa merkittävästi voimaa väsyneelle. Kotona, koulussa, työpaikoilla ja kaikkialla on syytä puhua ystävällisesti ja jokaista lähimmäistä kunnioittaen.

Elävä usko ei koskaan jää hedelmättömäksi. Uskovainen ihminen on syntinen kuten muutkin ihmiset, mutta usko synnyttää hänessä hyviä, Pyhän Hengen hedelmiä (Gal. 5:22–23). Sydämen usko tulee ilmi niin puheissa ja teoissa kuin elämäntavoissakin. Jeesus totesi, että puu tunnetaan hedelmistään (Matt. 7:16–17).

Jeesuksen opettama kultainen sääntö neuvoo suojelemaan ja auttamaan lähimmäistä. Puheitakin tulee ohjata Jeesuksen käsky: ”Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille” (Matt. 7:12).

Julkaistu Päivämiehessä 18.2.2015.

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi