Torstai 21.2.2019
"
Kuinka suuri onkaan sinun hyvyytesi! Se on ehtymätön aarre niille, jotka sinua pelkäävät. Kaikkien nähden sinä annat apusi niille, jotka turvautuvat sinuun. Ps. 31:20

Kansanopistot tarvitsevat taustayhteisön tuen

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 25.2.2015 00:00 | Päivämies
Ranuan opiston talvipäivillä helmikuussa käsiteltiin monesta näkökulmasta aihetta Toivo elämän ankkurina. Aiheesta oli alustus, paneeli ja keskustelu. Läsnä oli lähes 1 400 vierasta, pääasiassa nuoria. Raamatun tekstistä ”Toivo on elämämme ankkuri” (Hepr. 6:19) nouseva aihe antoi virikkeitä pohtia toivon merkitystä sekä maalliselta että hengelliseltä kannalta.
Kristillisyytemme kansanopistoissa, joiden opiskelijoista suurin osa on 16-vuotiaita, katse suuntautuu luontevasti tulevaisuuteen. Mielenkiintoista talvipäivillä oli paneelikeskusteluun osallistuneiden nuorten yhteinen näkemys, että huomiseen kannattaa asennoitua myönteisesti. Valoisa asenne on piristävä aikana, jona uutiset sekä ulkomailta että Suomesta kertovat etupäässä huolista ja ongelmista.

Nuoret ajattelivat valoisasti tulevaisuudesta, vaikka osa kertoi onnettomuuksistakin lähipiirissään. Heillä oli kirkas näky, että usko ja luottamus Jumalaan antaa ”tulevaisuuden ja toivon”, kuten profeetta Jeremia rohkaisi aikalaisiaan (Jer. 29:11).

Konkreettisia toivon näköaloja tarvitaan näinäkin viikkoina, joina nuoret osallistuvat ylioppilaskirjoituksiin ja yhteishakuun sekä keväällä pääsykokeisiin. Nuoret tarvitsevat vanhempien kannustusta. 

Kansanopistoissa eletään haasteiden ja mahdollisuuksien aikaa. Vapaan sivistystyön lainsäädäntöä uudistetaan nyt myös rahoituslain osalta. Uusi rahoitusjärjestelmä luo ensi vuodesta alkaen ennustettavuutta opistojen toimintaan. Silloin opistojen ylläpitäjät saavat valtionosuuden perustaksi kiintiön, joka mahdollistaa nykyistä pitkäjänteisemmän suunnitelmallisuuden.

Tulevat rahoituskiintiöt ovat pienempiä kuin tämänhetkiset rahoituksen perustana olevat suoritteet eli opiskelijaviikot. On kuitenkin huomattava, ettei valtio pysty tälläkään hetkellä maksamaan osuuttaan koko suoritemäärästä.

Uuden rahoituskäytännön lisäksi valtiovalta on päättänyt tehdä rahoitusleikkauksia eri koulutusmuotoihin, muun muassa ­vapaaseen sivistystyöhön. Ne aiheuttavat huolta oppilaitoksissa ja niiden ylläpitäjissä. Vapaan sivistystyön oppilaitosten ylläpitäjät ovat tänä vuonna työllistävän kysymyksen edessä, koska Opetus- ja kulttuuriministeriö edellyttää niiltä taloudellisten edellytysten arviointia. Opistojen ylläpitämislupia ei tarvitse hakea uudelleen, mutta ne voidaan peruuttaa, jos taloudelliset edellytykset eivät täyty. Taloudellisten näkökohtien lisäksi ministeriössä on toinenkin suuri ajankohtainen kysymys: vapaan sivistystyön rakenteellinen kehittäminen.

Jämsän, Ranuan ja Reisjärven opistoissa on nyt yhteensä 431 opiskelijaa. Se merkitsee sitä, että kaikki opiskelijapaikat on täytetty. Opistojen kurssitoiminta on vilkasta, ja taustayhteisö on sitoutunut toimimaan opistojen parhaaksi. Yhteistyö opistojen välillä  on lisääntynyt, ja sitä tulee yhä voimistaa. Vaativana tehtävänä juuri nyt on yhteisen uuden kehittämis- ja yhteistyösuunnitelman laadinta. Lisäksi työstettävänä on SRK:n ja opistojen yhteinen investointisuunnitelma.  Valtionrahoituksen vähentyessä toiminnan ja talouden yhteensovittaminen on yhä vaativampi tehtävä. Systemaattinen arviointi, aktiivinen kehittämisote ja laatuun panostaminen takaavat, että opistoilla on toivon näköala. 

Eero Nuolioja

Rehtori
Ranuan kr. kansanopisto

Julkaistu Päivämiehessä 25.2.2015.

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi