Perjantai 22.2.2019
"
Minä rakastan sinua, Herra, sinä olet minun voimani. Ps. 18:2

Lapsiperheet tarvitsevat tukea

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 4.3.2015 00:00 | Päivämies


Kirkko kertoi äskettäin, että yhä useampi lapsiperhe hakee apua sen perheneuvonnasta. Äideillä ja isillä voi olla monenlaisia paineita, jotka liittyvät muun muassa kasvatukseen, kodinhoitoon, talouteen ja aviopuolisoiden suhteeseen. Viime vuonna perheneuvonnasta haki apua lähes 17 500 ihmistä, joista suurin osa oli pienten lasten vanhempia.
Isyys ja äitiys on suuri lahja ja tehtävä Jumalalta. Jokainen lapsi on arvokas ja ansaitsee vanhempiensa ja yhteiskunnan täyden avun ja tuen. Kirkko toivookin, että tuleva hallitus kiinnittää erityistä huomiota pikkulapsiperheiden tukemiseen. Se esittää tulevan hallituksen ohjelmaan esimerkiksi perheneuvonnan palveluiden turvaamista ja moniammatillisen verkoston rakentamista lapsiperheiden tueksi.

Viime vuosina monia maamme lapsiperheitä ovat kuormittaneet perhe-etuuksien leikkaukset. Aiheesta käydyssä julkisessa keskustelussa on ollut kotikasvatuksen arvoa kyseenalaistavia piirteitä. Kotiäidin ja -isän työ on kuitenkin yhtä arvokasta kuin kodin ulkopuolella tehtävä työ.

Vanhemmat tarvitsevat sekä tunnustusta että konkreettista tukea tärkeässä tehtävässään riippumatta siitä, ovatko heidän lapsensa koti- vai päivähoidossa. Parhaimmassa tapauksessa he saavat näitä molempia niin yhteiskunnalta, kirkolta kuin yksittäisiltä ihmisiltäkin. Voimia uudistavat myös mielekäs tekeminen ja luovat harrastukset.

Kristillisyydessämme äidit ja isät saavat usein tukea uskonystäviltään. Jo ajatusten jakaminen ystävien ja tuttavapariskuntien kanssa voi toimia tärkeänä tukena. Voimavaroja perhe-elämään ja aviosuhteeseen voi saada myös kristillisyytemme julkaisuista ja aviopuolisoiden keskusteluilloista sekä aviopuolisoleireiltä.

Kristillisyytemme perhe- ja diakoniatyön yhtenä tarkoituksena on ennaltaehkäistä perheiden ongelmia. Sydämen usko saa voimaa Jumalan sanasta ja vahvistaa äidin ja isän luottamusta siihen, että Jumala on perheen tukena. Usko ohjaa rakastamaan ja palvelemaan jokaista perheenjäsentä sekä vaalimaan kodin eheyttä ja hyvinvointia.

Perheen ongelmiin on tarvittaessa saatavissa myös ammattiapua esimerkiksi perheneuvonnasta. Kirkon perheasian neuvottelukeskusten tarjoama perheneuvonta on kaikille maksutonta, ja perhekeskusten henkilökunnalla on ehdoton vaitiolovelvollisuus. Apua kannattaa hakea riittävän ajoissa.

Uskovaiset vanhemmat katselevat lasta ja lapsiperheen elämää uskon vaikuttaman näköalan kautta. Raamatun mukaan jokainen lapsi on suuri Jumalan lahja. Vanhemmat saavat pyytää Jumalalta voimaa niihin elämänvaiheisiin, joita he kohtaavat lapsen varttuessa vauvasta aikuisuuteen. Äidit ja isät eivät ole koskaan yksin, sillä he saavat turvautua Jumalaan, joka on luvannut olla omiensa lähellä kaikkina päivinä.

Julkaistu Päivämiehessä 4.3.2015.

Kuva: Arvi Tyni

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi