Tiistai 16.7.2019
"
- Nämä teidän tulee pitää: Puhukaa totta toisillenne! Jakakaa oikeutta totuuden mukaan, niin että rauha vallitsee keskuudessanne. Sak. 8:16

Lapsiperheet tarvitsevat tukea

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 4.3.2015 00:00 | Päivämies


Kirkko kertoi äskettäin, että yhä useampi lapsiperhe hakee apua sen perheneuvonnasta. Äideillä ja isillä voi olla monenlaisia paineita, jotka liittyvät muun muassa kasvatukseen, kodinhoitoon, talouteen ja aviopuolisoiden suhteeseen. Viime vuonna perheneuvonnasta haki apua lähes 17 500 ihmistä, joista suurin osa oli pienten lasten vanhempia.
Isyys ja äitiys on suuri lahja ja tehtävä Jumalalta. Jokainen lapsi on arvokas ja ansaitsee vanhempiensa ja yhteiskunnan täyden avun ja tuen. Kirkko toivookin, että tuleva hallitus kiinnittää erityistä huomiota pikkulapsiperheiden tukemiseen. Se esittää tulevan hallituksen ohjelmaan esimerkiksi perheneuvonnan palveluiden turvaamista ja moniammatillisen verkoston rakentamista lapsiperheiden tueksi.

Viime vuosina monia maamme lapsiperheitä ovat kuormittaneet perhe-etuuksien leikkaukset. Aiheesta käydyssä julkisessa keskustelussa on ollut kotikasvatuksen arvoa kyseenalaistavia piirteitä. Kotiäidin ja -isän työ on kuitenkin yhtä arvokasta kuin kodin ulkopuolella tehtävä työ.

Vanhemmat tarvitsevat sekä tunnustusta että konkreettista tukea tärkeässä tehtävässään riippumatta siitä, ovatko heidän lapsensa koti- vai päivähoidossa. Parhaimmassa tapauksessa he saavat näitä molempia niin yhteiskunnalta, kirkolta kuin yksittäisiltä ihmisiltäkin. Voimia uudistavat myös mielekäs tekeminen ja luovat harrastukset.

Kristillisyydessämme äidit ja isät saavat usein tukea uskonystäviltään. Jo ajatusten jakaminen ystävien ja tuttavapariskuntien kanssa voi toimia tärkeänä tukena. Voimavaroja perhe-elämään ja aviosuhteeseen voi saada myös kristillisyytemme julkaisuista ja aviopuolisoiden keskusteluilloista sekä aviopuolisoleireiltä.

Kristillisyytemme perhe- ja diakoniatyön yhtenä tarkoituksena on ennaltaehkäistä perheiden ongelmia. Sydämen usko saa voimaa Jumalan sanasta ja vahvistaa äidin ja isän luottamusta siihen, että Jumala on perheen tukena. Usko ohjaa rakastamaan ja palvelemaan jokaista perheenjäsentä sekä vaalimaan kodin eheyttä ja hyvinvointia.

Perheen ongelmiin on tarvittaessa saatavissa myös ammattiapua esimerkiksi perheneuvonnasta. Kirkon perheasian neuvottelukeskusten tarjoama perheneuvonta on kaikille maksutonta, ja perhekeskusten henkilökunnalla on ehdoton vaitiolovelvollisuus. Apua kannattaa hakea riittävän ajoissa.

Uskovaiset vanhemmat katselevat lasta ja lapsiperheen elämää uskon vaikuttaman näköalan kautta. Raamatun mukaan jokainen lapsi on suuri Jumalan lahja. Vanhemmat saavat pyytää Jumalalta voimaa niihin elämänvaiheisiin, joita he kohtaavat lapsen varttuessa vauvasta aikuisuuteen. Äidit ja isät eivät ole koskaan yksin, sillä he saavat turvautua Jumalaan, joka on luvannut olla omiensa lähellä kaikkina päivinä.

Julkaistu Päivämiehessä 4.3.2015.

Kuva: Arvi Tyni

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi