Tiistai 20.11.2018
"
Hyvä on sen osa, jota sinä, Herra, kasvatat ja jolle sinä opetat lakiasi. Pahana päivänä sinä varjelet häntä, kun hauta jo aukeaa sille, joka rikkoo lakiasi. Ps. 94:12-13

Koettelemukset kuuluvat elämään

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 25.3.2015 00:00 | Päivämies
Äskettäin julkistetun tutkimuksen mukaan Euroopan unionin tyytyväisimmät ihmiset asuvat Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa. Tutkimuksen mukaan ihmisten kokemukseen omasta tyytyväisyydestään vaikutti eniten ter­veys. Myös taloudellinen tilanne ja sosiaaliset suhteet vaikuttivat merkittävästi tyytyväisyyteen.
Suomalaisilla on monia muitakin tyytyväisyyden ja kiitollisuuden aiheita. Meillä on esimerkiksi ainutlaatuisen puhdas luonto, vakaat yhteiskunnalliset olot, uskonnonvapaus ja kokoontumisvapaus, hyvin toimiva julkinen terveydenhuolto ja jokaiselle kansalaiselle taattu perustoimeentulo.

Suomalaisten muuta Eurooppaa korkeampi tyytyväisyys on ilon ja kiitoksen aihe. Terveys, hyvä taloudellinen tilanne ja toimivat sosiaaliset suhteet ovat hyviä ja tavoittelemisen arvoisia asioita. On kuitenkin tärkeää muistaa, että ihmisen elämä on äärimmäisen hauraalla pohjalla, jos hänen tyytyväisyytensä perustuu pelkästään ajallisiin asioihin.

Kaikki ajallinen on helposti häviävää ja kerran lopullisesti katoavaa. Koko elämä saattaa katketa yhdessä hetkessä. Silloin ihmiselle ei jää jäljelle mitään hyvää, jos hän ei ole kiinnittänyt sydäntään sellaiseen, mikä ei häviä ajan rajan tuolla puolenkaan.

Jeesus kehottaa: ”Älkää kootko itsellenne aarteita maan päälle. – – Kootkaa itsellenne aarteita taivaaseen.” (Matt. 6:19–20.) Hän myös varoittaa: ”Mitä se hyödyttää ihmistä, vaikka hän voittaisi omaksensa koko maailman, mutta saisi sielullensa vahingon?” (Matt. 16:26.)

Suurimman ja kestävimmän tyytyväisyyden ihminen saa elävästä uskosta Jumalan valtakunnassa. Paavali toteaa, että on suuri voitto olla uskovainen ihminen ja tyytyä onneensa (1. Tim. 6:6). Uskon myötä ihminen saa sydämeensä ilon, levon ja rauhan, jotka eivät katoa, vaikka kaikki ajallinen häviäisi. Jumalan lapsella on elämässään kestävä tarkoitus ja lupaus iankaikkisesta elämästä.

Vaikeudet ja vastoinkäymiset kuuluvat jokaisen ihmisen elämään. Elävä usko antaa nöyryyttä ja ymmärrystä tyytyä elämään sellaisena kuin Jumala sen antaa. Raamattu määritteleekin uskon niin, että se on lujaa luottamista Jumalaan ja hänen lupauksiinsa (Hepr. 11:1).

Vaikeinakin hetkinä, myös epäilysten ja kiusausten pai­naessa, Jumalan lapsi saa tuntea turvaa ja luottamusta. Jumala ei hylkää omiaan, vaan on luvannut kantaa heikkoutta ja syntisyyttä tuntevaa lastaan tämän kaikkina elinpäivinä.

Koettelemuksilla on aina jokin tarkoitus, vaikka ihminen ei niitä useinkaan rajallisella ymmärryksellään kykene käsittämään. Jumala on kaikkivaltias ja kaikkitietävä ja antaa lapselleen sitä, minkä milloinkin näkee parhaaksi. Tärkeintä on säilyä Jumalan lapsena hänen valtakunnassaan ja päästä kerran perille taivaan iloon. Tämä näky antaa sydämeen syvimmän tyytyväisyyden.

Julkaistu Päivämiehessä 25.3.2015.

Nuottivihko – Iloinen jouluretki

Lähde jouluiselle musiikkiretkelle! Retki alkaa joulun odotuksesta ja etenee jouluvalmistelujen kautta kohti aattopäivän jännitystä ja joulun suurta juhlaa. Retkelle lähdetään perinteisten, uusien ja harvinaisempien tonttu- ja leikkilaulujen matkassa.

18 €

Iloinen jouluretki, SRKCD-130

Lähde jouluretkelle perinteisten, uusien ja harvinaisempien tonttu- ja leikkilaulujen matkassa. Laulujen kautta edetään joulun odotuksesta kohti jouluvalmisteluja, aattopäivän jännitystä ja joulun suurta juhlaa. Tyttöjen ja poikien lauluryhmiä johtaa Ulla Metsänheimo. Pianoa soittaa Emilia Soranta. Lauluja säestetään myös monin muin soittimin. 

22 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi