Maanantai 22.7.2019
"
Kuinka ihanat ovat vuorilla ilosanoman tuojan askelet! Hän ilmoittaa rauhan tulon, tuo suuren ilosanoman. Jes. 52:7

Koettelemukset kuuluvat elämään

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 25.3.2015 00:00 | Päivämies
Äskettäin julkistetun tutkimuksen mukaan Euroopan unionin tyytyväisimmät ihmiset asuvat Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa. Tutkimuksen mukaan ihmisten kokemukseen omasta tyytyväisyydestään vaikutti eniten ter­veys. Myös taloudellinen tilanne ja sosiaaliset suhteet vaikuttivat merkittävästi tyytyväisyyteen.
Suomalaisilla on monia muitakin tyytyväisyyden ja kiitollisuuden aiheita. Meillä on esimerkiksi ainutlaatuisen puhdas luonto, vakaat yhteiskunnalliset olot, uskonnonvapaus ja kokoontumisvapaus, hyvin toimiva julkinen terveydenhuolto ja jokaiselle kansalaiselle taattu perustoimeentulo.

Suomalaisten muuta Eurooppaa korkeampi tyytyväisyys on ilon ja kiitoksen aihe. Terveys, hyvä taloudellinen tilanne ja toimivat sosiaaliset suhteet ovat hyviä ja tavoittelemisen arvoisia asioita. On kuitenkin tärkeää muistaa, että ihmisen elämä on äärimmäisen hauraalla pohjalla, jos hänen tyytyväisyytensä perustuu pelkästään ajallisiin asioihin.

Kaikki ajallinen on helposti häviävää ja kerran lopullisesti katoavaa. Koko elämä saattaa katketa yhdessä hetkessä. Silloin ihmiselle ei jää jäljelle mitään hyvää, jos hän ei ole kiinnittänyt sydäntään sellaiseen, mikä ei häviä ajan rajan tuolla puolenkaan.

Jeesus kehottaa: ”Älkää kootko itsellenne aarteita maan päälle. – – Kootkaa itsellenne aarteita taivaaseen.” (Matt. 6:19–20.) Hän myös varoittaa: ”Mitä se hyödyttää ihmistä, vaikka hän voittaisi omaksensa koko maailman, mutta saisi sielullensa vahingon?” (Matt. 16:26.)

Suurimman ja kestävimmän tyytyväisyyden ihminen saa elävästä uskosta Jumalan valtakunnassa. Paavali toteaa, että on suuri voitto olla uskovainen ihminen ja tyytyä onneensa (1. Tim. 6:6). Uskon myötä ihminen saa sydämeensä ilon, levon ja rauhan, jotka eivät katoa, vaikka kaikki ajallinen häviäisi. Jumalan lapsella on elämässään kestävä tarkoitus ja lupaus iankaikkisesta elämästä.

Vaikeudet ja vastoinkäymiset kuuluvat jokaisen ihmisen elämään. Elävä usko antaa nöyryyttä ja ymmärrystä tyytyä elämään sellaisena kuin Jumala sen antaa. Raamattu määritteleekin uskon niin, että se on lujaa luottamista Jumalaan ja hänen lupauksiinsa (Hepr. 11:1).

Vaikeinakin hetkinä, myös epäilysten ja kiusausten pai­naessa, Jumalan lapsi saa tuntea turvaa ja luottamusta. Jumala ei hylkää omiaan, vaan on luvannut kantaa heikkoutta ja syntisyyttä tuntevaa lastaan tämän kaikkina elinpäivinä.

Koettelemuksilla on aina jokin tarkoitus, vaikka ihminen ei niitä useinkaan rajallisella ymmärryksellään kykene käsittämään. Jumala on kaikkivaltias ja kaikkitietävä ja antaa lapselleen sitä, minkä milloinkin näkee parhaaksi. Tärkeintä on säilyä Jumalan lapsena hänen valtakunnassaan ja päästä kerran perille taivaan iloon. Tämä näky antaa sydämeen syvimmän tyytyväisyyden.

Julkaistu Päivämiehessä 25.3.2015.

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi