Torstai 17.1.2019
"
Katsokaa: Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin! Joh. 1:29

Pääsiäinen on kristillinen juhla

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 1.4.2015 00:00 | Päivämies
Pääsiäinen on kristillisistä juhlista vanhin ja tärkein. Sitä on alkukirkon ajoista lähtien vietetty Jeesuksen ylösnousemuksen muistojuhlana. Koko kristillinen usko perustuu Jeesuksen ylösnousemukseen. Raamattu toteaa, että ilman sitä uskomme olisi turha (1. Kor. 15:17). Vanhastaan pääsiäisestä onkin sanottu: ”Juhlien juhla!”
Kristillisyydessämme pääsiäiseen valmistaudutaan päiväkerhoissa, pyhäkouluissa, seuroissa ja muissa tilaisuuksissa Jumalan sanan perustalta. Pääsiäistä vietetään perinteisesti kokoontumalla rauhanyhdistykselle pääsiäisseuroihin. Seuroissa on aina keskeisimpänä asiana pääsiäisen sanoma, syntien anteeksiantamus, jonka Jeesus valmisti ristinkuolemallaan ja ylösnousemisellaan.

Yhteiskuntamme maallistuminen näkyy valitettavasti myös pääsiäisen vietossa. Monille pääsiäispyhät merkitsevät vain vuotuista loma-aikaa vailla hengellistä sisältöä. Joillekin saattaa jopa olla kokonaan tuntematonta, että pääsiäinen on kristillinen juhla.

Pääsiäisen merkitystä ja sanomaa kannattaa pitää esillä kodeissa, kouluissa ja eri kasvatustilanteissa, jotta lapset ja nuoret oppivat tuntemaan kirkkovuoden vanhimman ja tärkeimmän juhlapyhän.

On arvokasta, että niin pitkäperjantai ja toinen pääsiäispäivä kuin muutkin arkipyhät ovat saaneet säilyä maassamme yleisinä vapaapäivinä. Toivottavaa olisi, että mahdollisimman moni pysähtyisi ylimääräisenä vapaa-aikanaan pohtimaan pyhäpäivien syvintä sanomaa ja niiden merkitystä itselleen.

Hyvät harrastukset, ruumiillinen ja henkinen lepo ja virkistys ovat kaikille tarpeellisia. Nämä eivät kuitenkaan saisi olla pääsiäisen keskeisimpiä asioita. Jotain olennaista jää puuttumaan, jos koko pitkän viikonlopun aikana ei hiljennytä pääsiäisen perimmäisen sanoman äärelle. Tähän avautuu mahdollisuus Raamatun ja kristillisyytemme julkaisujen sekä erityisesti Jumalan sanan äärellä seuroissa, kirkoissa ja nykyisin myös internetin kautta.

Evankeliumin uskomisen kautta pääsiäisen sanoma avautuu kaikessa suuruudessaan. Pääsiäisaamun ilon voi kokea, kun synnin aiheuttamaan murheeseen kuulee henkilökohtaisesti sanoman syntien sovituksesta.

Julkaistu Päivämiehessä 1.4.2015.

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi