Perjantai 19.4.2019
"
Jeesus huusi kovalla äänellä: "Isä, sinun käsiisi minä uskon henkeni." Tämän sanottuaan hän henkäisi viimeisen kerran. Luuk. 23:46

Pääsiäinen on kristillinen juhla

Usko ja elämä - Pääkirjoitukset 1.4.2015 00:00 | Päivämies
Pääsiäinen on kristillisistä juhlista vanhin ja tärkein. Sitä on alkukirkon ajoista lähtien vietetty Jeesuksen ylösnousemuksen muistojuhlana. Koko kristillinen usko perustuu Jeesuksen ylösnousemukseen. Raamattu toteaa, että ilman sitä uskomme olisi turha (1. Kor. 15:17). Vanhastaan pääsiäisestä onkin sanottu: ”Juhlien juhla!”
Kristillisyydessämme pääsiäiseen valmistaudutaan päiväkerhoissa, pyhäkouluissa, seuroissa ja muissa tilaisuuksissa Jumalan sanan perustalta. Pääsiäistä vietetään perinteisesti kokoontumalla rauhanyhdistykselle pääsiäisseuroihin. Seuroissa on aina keskeisimpänä asiana pääsiäisen sanoma, syntien anteeksiantamus, jonka Jeesus valmisti ristinkuolemallaan ja ylösnousemisellaan.

Yhteiskuntamme maallistuminen näkyy valitettavasti myös pääsiäisen vietossa. Monille pääsiäispyhät merkitsevät vain vuotuista loma-aikaa vailla hengellistä sisältöä. Joillekin saattaa jopa olla kokonaan tuntematonta, että pääsiäinen on kristillinen juhla.

Pääsiäisen merkitystä ja sanomaa kannattaa pitää esillä kodeissa, kouluissa ja eri kasvatustilanteissa, jotta lapset ja nuoret oppivat tuntemaan kirkkovuoden vanhimman ja tärkeimmän juhlapyhän.

On arvokasta, että niin pitkäperjantai ja toinen pääsiäispäivä kuin muutkin arkipyhät ovat saaneet säilyä maassamme yleisinä vapaapäivinä. Toivottavaa olisi, että mahdollisimman moni pysähtyisi ylimääräisenä vapaa-aikanaan pohtimaan pyhäpäivien syvintä sanomaa ja niiden merkitystä itselleen.

Hyvät harrastukset, ruumiillinen ja henkinen lepo ja virkistys ovat kaikille tarpeellisia. Nämä eivät kuitenkaan saisi olla pääsiäisen keskeisimpiä asioita. Jotain olennaista jää puuttumaan, jos koko pitkän viikonlopun aikana ei hiljennytä pääsiäisen perimmäisen sanoman äärelle. Tähän avautuu mahdollisuus Raamatun ja kristillisyytemme julkaisujen sekä erityisesti Jumalan sanan äärellä seuroissa, kirkoissa ja nykyisin myös internetin kautta.

Evankeliumin uskomisen kautta pääsiäisen sanoma avautuu kaikessa suuruudessaan. Pääsiäisaamun ilon voi kokea, kun synnin aiheuttamaan murheeseen kuulee henkilökohtaisesti sanoman syntien sovituksesta.

Julkaistu Päivämiehessä 1.4.2015.

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi