”Monesta pahasta olen säästynyt”

Usko ja elämä - Puhutaan maasta ja taivaasta 26.4.2014 07:01 | Päivämies
Kun töysäläiseltä Saara Pohjoselta kysytään, mikä hänestä tulee isona, vastaus tulee empimättä:

– Veronmaksaja. Olen saanut tähänastisessa elämässäni niin paljon hyviä asioita veromarkoilla, että toivon voivani osallistua sen takaisinmaksuun.
Saara on selvinnyt erityisen hyvän huumorintajunsa avulla monesta kiperästä tilanteesta. Hän ei kaipaa sääliä eikä päivittelijöitä. 

Perusluonteeltaan luottavaisen nuoren naisen historiassa on vaikeampiakin aikoja. 12-vuotiaana hänellä oli voimakkaita pelkoja ja epäilyksiä omasta uskosta sekä koko uskon järkevyydestä. 

– Taivaan Isä antoi silloin minulle arvokkaan saattomiehen, jonka kanssa juttelimme paljon. Silloin usko tuli minulle omakohtaiseksi ja rauha palasi sydämeeni.

Saaran sitkeyttä kuvastaa hyvin eräs lauantaipäivä. Isä oli lämmittämässä saunaa ja huikkasi pikkuväkeä hakemaan saunapuita. Saara oli viisivuotias, mutta kulki vielä kontaten. Puita tulla kolisteli saunan laariin muiden kantaessa. Viimeisenä tuli Saara hampaissaan muovikassi, jossa oli yksi halko.

Myöhemmin, kun Saaralle tuli uusia sairauksia ja uusia diagnooseja, hänen vanhempansa saattoivat puuskahtaa olevansa katkeria Taivaan Isälle siitä, että hän on antanut tytölle niin paljon vaivoja. Lapsenuskossa tyttö ihmetteli:

– Miten Taivaan Isälle voi olla katkera?

Isänmaalla ja itsenäisellä Suomella on Saaralle erityinen merkitys. Hän kunnioittaa sotaveteraaneja ja kertoo heille syynkin:

– Jos te ette olisi puolustaneet maatamme ja uskoneet pystyvänne siihen Jumalan avulla, minullakaan ei olisi ollut henkiinjäämismahdollisuuksia.

Kuultuaan tämän kauppareissulla eräs tuntematon veteraani kysyi kostein silmin:

– Saanko pitää sinun pyörätuolisi kahvasta kiinni kassalle asti?

Saara opiskelee Seinäjoen ammattikorkeakoulussa taloushallintoa. Ylioppilastodistus on jo takataskussa. Haave työelämästä ja veronmaksajaksi pääsemisestä häämöttää. 

Teksti: Eila Pohjonen 
Kuva Saara Pohjoselta
Julkaistu Päivämiehessä 2.4.2014

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi