Maanantai 18.2.2019
"
Minä luotan sinun armoosi, saan iloita sinun avustasi. Minä laulan kiitosta Herralle, hän pitää minusta huolen. Ps. 13:6

Sairaalan hiljaisuudessa pääsiäisen valo

Usko ja elämä - Puhutaan maasta ja taivaasta 19.4.2014 08:45 | Päivämies
Sairaaloissakin hiljennytään pääsiäisen sanoman äärelle. Kärsiville ihmisille pääsiäinen tuo lohtua: Jeesus elää ja kulkee rinnalla. Sen saa kokea työssään Mika Kallunki, joka toimii sairaalapastorina Tampereella Kaupin ja Rauhaniemen vanhussairaaloissa.

Pääsiäistä edeltävällä hiljaisella viikolla muistelemme Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa. Ristin tien suru muuttuu kuitenkin suureksi iloksi, kun pääsiäisenä saamme riemuita Jeesuksen kuolleista heräämisestä.

– Sairauden ja lähestyvän kuoleman äärellä hengelliset kysymykset nousevat esiin, Kallunki (kuvassa) kertoilee Kaupin sairaalan saattohoitohuoneessa.

Kuolemanpelon äärellä mieleen nousee kysymys siitä, missä on ihmisen turva. Pääsiäisen sanoma tuo kysyvälle lohtua: Jumala tuli Jeesuksessa ihmiseksi. Jeesus voitti kuoleman ja sovitti syntimme. Tähän sovitustyöhön uskomalla ihminen löytää turvan.

Kasvoilta kuvastuu kiitollisuus

Jeesuksessa Jumala tulee lähelle – vierelle ja vertaiseksi. Kuitenkin ilman syntiä, jonka ansiosta hän voi meitä syntisiä auttaa. Jeesus jakaa kärsimyksemme tuoden lohdun ja toivon tuskan keskelle.

Kiirastorstaina, päivää ennen kuolemaansa, Jeesus asetti ehtoollisen sakramentin. Kallunki kertoo, miten Kaupin ja Rauhaniemen sairaaloissa vietetään pääsiäisen aikaan jokaisella osastolla yhteinen ehtoollishartaus.

Nekin, jotka eivät pääse tähän hartauteen osallistumaan, saavat halutessaan vastaanottaa ehtoollisen vuoteellaan.

– Ehtoollinen tuo lohtua potilaille. Jumalan sana ja tutut vanhat virret koskettavat. Hartauteen osallistuvan kasvoilla näkee usein kiitollisuutta.

Keskusteluista voimaa

Sairaalapastorin työhön kuuluvat yhteisten hartauksien lisäksi kahdenkeskiset keskustelut potilaiden kanssa. Kallunki kertoo, että pyyntöjä näille keskusteluille tulee pääsiäisen aikana jonkin verran tavallista enemmän.

Sairaalapastorin työtä hän on tehnyt yli kahdeksan vuoden ajan. Kokemusta on tullut myös seurakuntatyöstä 15 vuoden ajalta. Ennen nykyistä työtään vanhusten parissa Kallunki on työskennellyt Kaivannon psykiatrisessa sairaalassa sekä Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa.

Sairauden edessä hengelliset kysymykset nousevat hänen kokemuksensa mukaan esiin yhtä lailla kaiken ikäisillä potilailla.

– Hengellisyydellä on potilaiden toipumiselle ja sairauden keskellä jaksamiselle usein suuri merkitys.

Kärsimys ja ilo

Jeesuksen kuolema pitkäperjantaina ei ollut turha.

– Me ihmiset olemme syntiin langenneita. Ristinsovituksen kautta meillä on kuitenkin syntien anteeksiantamus.

Kallunki toteaa myös, että evankeliumi on papin työn suurin sanoma ja uskomme ydin. Pääsiäisen tapahtumia emme käsitä, mutta voimme uskon kautta ihailla Jumalan suuria tekoja Kristuksessa.

Nuoruudestaan Kallunki muistaa, miten hiljaisella viikolla käytiin arkenakin kirkossa kuulemassa saarnoja Jeesuksen kärsimyksistä. Tästä on jäänyt hyvät muistot. Niinpä hän kehottaakin meitä kaikkia pysähtymään hiljaisella viikolla päivittäin pääsiäisen tapahtumien äärelle. Kotonakin voisi lapsille ja nuorille lukea Raamatusta Jeesuksen kärsimyshistoriaa.

– Pääsiäiseen liittyy kärsimys ja samalla suuri ilo: Jeesus nousi kuolleista. Kuolema on voitettu.

Teksti ja kuva: Hilla Sivula

Julkaistu Päivämiehessä 9.4.2014.
 

Lisää aiheesta:

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi