Maanantai 23.9.2019
"
Hyvä on kiittää Herraa, laulaa ylistystä sinun nimellesi, Korkein. Ps. 92:2

Sairaalan hiljaisuudessa pääsiäisen valo

Usko ja elämä - Puhutaan maasta ja taivaasta 19.4.2014 08:45 | Päivämies
Sairaaloissakin hiljennytään pääsiäisen sanoman äärelle. Kärsiville ihmisille pääsiäinen tuo lohtua: Jeesus elää ja kulkee rinnalla. Sen saa kokea työssään Mika Kallunki, joka toimii sairaalapastorina Tampereella Kaupin ja Rauhaniemen vanhussairaaloissa.

Pääsiäistä edeltävällä hiljaisella viikolla muistelemme Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa. Ristin tien suru muuttuu kuitenkin suureksi iloksi, kun pääsiäisenä saamme riemuita Jeesuksen kuolleista heräämisestä.

– Sairauden ja lähestyvän kuoleman äärellä hengelliset kysymykset nousevat esiin, Kallunki (kuvassa) kertoilee Kaupin sairaalan saattohoitohuoneessa.

Kuolemanpelon äärellä mieleen nousee kysymys siitä, missä on ihmisen turva. Pääsiäisen sanoma tuo kysyvälle lohtua: Jumala tuli Jeesuksessa ihmiseksi. Jeesus voitti kuoleman ja sovitti syntimme. Tähän sovitustyöhön uskomalla ihminen löytää turvan.

Kasvoilta kuvastuu kiitollisuus

Jeesuksessa Jumala tulee lähelle – vierelle ja vertaiseksi. Kuitenkin ilman syntiä, jonka ansiosta hän voi meitä syntisiä auttaa. Jeesus jakaa kärsimyksemme tuoden lohdun ja toivon tuskan keskelle.

Kiirastorstaina, päivää ennen kuolemaansa, Jeesus asetti ehtoollisen sakramentin. Kallunki kertoo, miten Kaupin ja Rauhaniemen sairaaloissa vietetään pääsiäisen aikaan jokaisella osastolla yhteinen ehtoollishartaus.

Nekin, jotka eivät pääse tähän hartauteen osallistumaan, saavat halutessaan vastaanottaa ehtoollisen vuoteellaan.

– Ehtoollinen tuo lohtua potilaille. Jumalan sana ja tutut vanhat virret koskettavat. Hartauteen osallistuvan kasvoilla näkee usein kiitollisuutta.

Keskusteluista voimaa

Sairaalapastorin työhön kuuluvat yhteisten hartauksien lisäksi kahdenkeskiset keskustelut potilaiden kanssa. Kallunki kertoo, että pyyntöjä näille keskusteluille tulee pääsiäisen aikana jonkin verran tavallista enemmän.

Sairaalapastorin työtä hän on tehnyt yli kahdeksan vuoden ajan. Kokemusta on tullut myös seurakuntatyöstä 15 vuoden ajalta. Ennen nykyistä työtään vanhusten parissa Kallunki on työskennellyt Kaivannon psykiatrisessa sairaalassa sekä Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa.

Sairauden edessä hengelliset kysymykset nousevat hänen kokemuksensa mukaan esiin yhtä lailla kaiken ikäisillä potilailla.

– Hengellisyydellä on potilaiden toipumiselle ja sairauden keskellä jaksamiselle usein suuri merkitys.

Kärsimys ja ilo

Jeesuksen kuolema pitkäperjantaina ei ollut turha.

– Me ihmiset olemme syntiin langenneita. Ristinsovituksen kautta meillä on kuitenkin syntien anteeksiantamus.

Kallunki toteaa myös, että evankeliumi on papin työn suurin sanoma ja uskomme ydin. Pääsiäisen tapahtumia emme käsitä, mutta voimme uskon kautta ihailla Jumalan suuria tekoja Kristuksessa.

Nuoruudestaan Kallunki muistaa, miten hiljaisella viikolla käytiin arkenakin kirkossa kuulemassa saarnoja Jeesuksen kärsimyksistä. Tästä on jäänyt hyvät muistot. Niinpä hän kehottaakin meitä kaikkia pysähtymään hiljaisella viikolla päivittäin pääsiäisen tapahtumien äärelle. Kotonakin voisi lapsille ja nuorille lukea Raamatusta Jeesuksen kärsimyshistoriaa.

– Pääsiäiseen liittyy kärsimys ja samalla suuri ilo: Jeesus nousi kuolleista. Kuolema on voitettu.

Teksti ja kuva: Hilla Sivula

Julkaistu Päivämiehessä 9.4.2014.
 

Lisää aiheesta:

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi