Tiistai 20.11.2018
"
Hyvä on sen osa, jota sinä, Herra, kasvatat ja jolle sinä opetat lakiasi. Pahana päivänä sinä varjelet häntä, kun hauta jo aukeaa sille, joka rikkoo lakiasi. Ps. 94:12-13

Sairaalan hiljaisuudessa pääsiäisen valo

Usko ja elämä - Puhutaan maasta ja taivaasta 19.4.2014 08:45 | Päivämies
Sairaaloissakin hiljennytään pääsiäisen sanoman äärelle. Kärsiville ihmisille pääsiäinen tuo lohtua: Jeesus elää ja kulkee rinnalla. Sen saa kokea työssään Mika Kallunki, joka toimii sairaalapastorina Tampereella Kaupin ja Rauhaniemen vanhussairaaloissa.

Pääsiäistä edeltävällä hiljaisella viikolla muistelemme Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa. Ristin tien suru muuttuu kuitenkin suureksi iloksi, kun pääsiäisenä saamme riemuita Jeesuksen kuolleista heräämisestä.

– Sairauden ja lähestyvän kuoleman äärellä hengelliset kysymykset nousevat esiin, Kallunki (kuvassa) kertoilee Kaupin sairaalan saattohoitohuoneessa.

Kuolemanpelon äärellä mieleen nousee kysymys siitä, missä on ihmisen turva. Pääsiäisen sanoma tuo kysyvälle lohtua: Jumala tuli Jeesuksessa ihmiseksi. Jeesus voitti kuoleman ja sovitti syntimme. Tähän sovitustyöhön uskomalla ihminen löytää turvan.

Kasvoilta kuvastuu kiitollisuus

Jeesuksessa Jumala tulee lähelle – vierelle ja vertaiseksi. Kuitenkin ilman syntiä, jonka ansiosta hän voi meitä syntisiä auttaa. Jeesus jakaa kärsimyksemme tuoden lohdun ja toivon tuskan keskelle.

Kiirastorstaina, päivää ennen kuolemaansa, Jeesus asetti ehtoollisen sakramentin. Kallunki kertoo, miten Kaupin ja Rauhaniemen sairaaloissa vietetään pääsiäisen aikaan jokaisella osastolla yhteinen ehtoollishartaus.

Nekin, jotka eivät pääse tähän hartauteen osallistumaan, saavat halutessaan vastaanottaa ehtoollisen vuoteellaan.

– Ehtoollinen tuo lohtua potilaille. Jumalan sana ja tutut vanhat virret koskettavat. Hartauteen osallistuvan kasvoilla näkee usein kiitollisuutta.

Keskusteluista voimaa

Sairaalapastorin työhön kuuluvat yhteisten hartauksien lisäksi kahdenkeskiset keskustelut potilaiden kanssa. Kallunki kertoo, että pyyntöjä näille keskusteluille tulee pääsiäisen aikana jonkin verran tavallista enemmän.

Sairaalapastorin työtä hän on tehnyt yli kahdeksan vuoden ajan. Kokemusta on tullut myös seurakuntatyöstä 15 vuoden ajalta. Ennen nykyistä työtään vanhusten parissa Kallunki on työskennellyt Kaivannon psykiatrisessa sairaalassa sekä Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa.

Sairauden edessä hengelliset kysymykset nousevat hänen kokemuksensa mukaan esiin yhtä lailla kaiken ikäisillä potilailla.

– Hengellisyydellä on potilaiden toipumiselle ja sairauden keskellä jaksamiselle usein suuri merkitys.

Kärsimys ja ilo

Jeesuksen kuolema pitkäperjantaina ei ollut turha.

– Me ihmiset olemme syntiin langenneita. Ristinsovituksen kautta meillä on kuitenkin syntien anteeksiantamus.

Kallunki toteaa myös, että evankeliumi on papin työn suurin sanoma ja uskomme ydin. Pääsiäisen tapahtumia emme käsitä, mutta voimme uskon kautta ihailla Jumalan suuria tekoja Kristuksessa.

Nuoruudestaan Kallunki muistaa, miten hiljaisella viikolla käytiin arkenakin kirkossa kuulemassa saarnoja Jeesuksen kärsimyksistä. Tästä on jäänyt hyvät muistot. Niinpä hän kehottaakin meitä kaikkia pysähtymään hiljaisella viikolla päivittäin pääsiäisen tapahtumien äärelle. Kotonakin voisi lapsille ja nuorille lukea Raamatusta Jeesuksen kärsimyshistoriaa.

– Pääsiäiseen liittyy kärsimys ja samalla suuri ilo: Jeesus nousi kuolleista. Kuolema on voitettu.

Teksti ja kuva: Hilla Sivula

Julkaistu Päivämiehessä 9.4.2014.
 

Lisää aiheesta:

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi