Sunnuntai 21.4.2019
"
Muistakaa, mitä hän sanoi teille ollessaan vielä Galileassa: 'Näin täytyy käydä: Ihmisen Poika annetaan syntisten ihmisten käsiin ja ristiinnaulitaan, mutta kolmantena päivänä hän nousee kuolleista.' Luuk.24:7

Reppujakkara ja hillasuo odottavat tulevaa eläkeläiskanttoria

Usko ja elämä - Puhutaan maasta ja taivaasta 3.5.2014 10:20 | Hanna Kallunki
– On mukava ajatella tulevaa, kun ei tarvitse elää koko ajan kalenterimerkintöjen mukaan. Mutta samalla tunnen haikeutta, kun yksi toisensa jälkeen eri työtehtävistä on viimeinen, pohtii syksyllä eläkkeelle jäävä Martti Murtoperä.
Murtoperä on kirkkomuusikko, joka on toiminut kanttorina yli kolmekymmentä vuotta.
 
– Olen syntynyt Merijärvellä, joka sijaitsee noin 100 kilometrin päässä Oulun eteläpuolella. Nuorena opiskelin Oulussa ja Sibelius-Akatemian Kuopion yksikössä, josta Perhon kautta tulin kanttoriksi Haapavedelle. Viimeiset kymmenen vuotta olen toiminut kanttorina Ylivieskassa. Perheemme on asunut Haapavedellä runsaat 30 vuotta. Lapsemme ovat kasvaneet täällä, turvallisessa maalaisympäristössä. Enää yksi lapsistamme asuu kotona.


Musisointihetki Oulun tuomiokapitulissa. Martti Murtoperä laulamassa, pianistina Päivikki Leinonen.
 

Kiinnostus laulamiseen johdatti Murtoperän musiikin pariin.
 
– Jo nuorena naapurin iäkäs Matti-pappa sai useamman kerran viikossa minut vinttikammariin kylään. Harmonin soitto, virret ja vanhat Siionin laulut ihastuttivat meitä molempia. Alle rippikouluikäisenä pääsin sekatavaramyymälään töihin ja näyttikin, että liikeala on minun juttuni. Suvun perintönä saatu laulunlahja vei kuitenkin mennessään musiikin pariin, josta tulikin elämäntyö.
 
Elämää ovat värittäneet monet mielenkiintoiset luottamustehtävät.
 
– Erilaiset kunnan, hiippakunnan ja kirkon luottamustehtävät ovat olleet näköalapaikkoja. Ne ovat tuoneet sisältöä ja haasteita. SRK;n musiikkityöryhmä ja sittemmin laulukirjauudistuksen toimikunta ovat työllistäneet, mutta ne ovat olleet erityisen mieluisia tehtäviä. Olen kokenut näissä tehtävissä erityistä yhteistyön henkeä ja taivaan Isän siunausta ja johdatusta, Murtoperä kertoo.


Kirkolliskokousedustajia vuoden 2011 kirkolliskokouksessa. Martti Murtoperä kolmantena vasemmalta.  


Murtoperä on kokenut, että usko Jumalaan on ollut hänen elämänsä kantava voima, joka on antanut voimaa ja lohtua.
 
– Elämäni tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä on se, että saan olla uskomassa. Se on ollut turvana kotona, työssä ja vapaa-aikana. Uskon kautta olen kokenut Jumalan runsaan siunauksen elämässäni. Kodin turvalliseen ilmapiiriin on väsyneenä ja epäonnistumistenkin päivänä ollut aina hyvä palata. Anteeksiantamisen ja pyytämisen armo on antanut voiman elämään ja työhön.
 
24-vuotiaana Murtoperä asetettiin vastuulliseen tehtävään.
 
– Tuolloin minut kutsuttiin puhujan tehtävään, kotipitäjässäni. Tehtävä tuntui aluksi suorastaan ylivoimaiselta. Vastuullisuus teki nöyräksi.
 
Monet harrastukset odottavat tulevaa eläkeläistä.
 
– Polttopuupinot sekä puutarha- ja pihatyöt kiinnostavat. Haaveena on, että löytäisin yhä useammin itseni lenkkipoluilta tai hiihtoladuilta – tai että voisin istua reppujakkaralla sorkkaeläinpassissa tai suon reunassa teeriä pyydystämässä. Ja etteivät kalenterimerkinnät estäisi lähtemistä hillasuolle tai marjametsään, Murtoperä pohtii.

   
Puukkoa tekemässä ja hillasuolla.


Hän toivoo eläkepäiviltä erityisesti terveyttä sekä enemmän aikaa perheelle.
 
– Koti ja läheiset sekä ystävät ovat tärkeitä. Toivon, että saisin säilyä terveenä ja että olisi enemmän aikaa kodille, puolisolle, lapsille ja heidän perheilleen. Että saisin elää hiljaista ja rauhallista elämää niin kuin vanhassa kirkkorukouksessa pyydetään. Tärkeimpänä toiveena on, että saisin säilyä uskomassa.

Tunnisteet:


kanttori

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi