Lauantai 19.1.2019
"
Muistakaa johtajianne, niitä, jotka julistivat teille Jumalan sanaa. Pitäkää mielessänne, miten he elämänsä elivät, ja ottakaa heidän uskonsa esikuvaksenne. Hepr. 13:7

Reppujakkara ja hillasuo odottavat tulevaa eläkeläiskanttoria

Usko ja elämä - Puhutaan maasta ja taivaasta 3.5.2014 10:20 | Hanna Kallunki
– On mukava ajatella tulevaa, kun ei tarvitse elää koko ajan kalenterimerkintöjen mukaan. Mutta samalla tunnen haikeutta, kun yksi toisensa jälkeen eri työtehtävistä on viimeinen, pohtii syksyllä eläkkeelle jäävä Martti Murtoperä.
Murtoperä on kirkkomuusikko, joka on toiminut kanttorina yli kolmekymmentä vuotta.
 
– Olen syntynyt Merijärvellä, joka sijaitsee noin 100 kilometrin päässä Oulun eteläpuolella. Nuorena opiskelin Oulussa ja Sibelius-Akatemian Kuopion yksikössä, josta Perhon kautta tulin kanttoriksi Haapavedelle. Viimeiset kymmenen vuotta olen toiminut kanttorina Ylivieskassa. Perheemme on asunut Haapavedellä runsaat 30 vuotta. Lapsemme ovat kasvaneet täällä, turvallisessa maalaisympäristössä. Enää yksi lapsistamme asuu kotona.


Musisointihetki Oulun tuomiokapitulissa. Martti Murtoperä laulamassa, pianistina Päivikki Leinonen.
 

Kiinnostus laulamiseen johdatti Murtoperän musiikin pariin.
 
– Jo nuorena naapurin iäkäs Matti-pappa sai useamman kerran viikossa minut vinttikammariin kylään. Harmonin soitto, virret ja vanhat Siionin laulut ihastuttivat meitä molempia. Alle rippikouluikäisenä pääsin sekatavaramyymälään töihin ja näyttikin, että liikeala on minun juttuni. Suvun perintönä saatu laulunlahja vei kuitenkin mennessään musiikin pariin, josta tulikin elämäntyö.
 
Elämää ovat värittäneet monet mielenkiintoiset luottamustehtävät.
 
– Erilaiset kunnan, hiippakunnan ja kirkon luottamustehtävät ovat olleet näköalapaikkoja. Ne ovat tuoneet sisältöä ja haasteita. SRK;n musiikkityöryhmä ja sittemmin laulukirjauudistuksen toimikunta ovat työllistäneet, mutta ne ovat olleet erityisen mieluisia tehtäviä. Olen kokenut näissä tehtävissä erityistä yhteistyön henkeä ja taivaan Isän siunausta ja johdatusta, Murtoperä kertoo.


Kirkolliskokousedustajia vuoden 2011 kirkolliskokouksessa. Martti Murtoperä kolmantena vasemmalta.  


Murtoperä on kokenut, että usko Jumalaan on ollut hänen elämänsä kantava voima, joka on antanut voimaa ja lohtua.
 
– Elämäni tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä on se, että saan olla uskomassa. Se on ollut turvana kotona, työssä ja vapaa-aikana. Uskon kautta olen kokenut Jumalan runsaan siunauksen elämässäni. Kodin turvalliseen ilmapiiriin on väsyneenä ja epäonnistumistenkin päivänä ollut aina hyvä palata. Anteeksiantamisen ja pyytämisen armo on antanut voiman elämään ja työhön.
 
24-vuotiaana Murtoperä asetettiin vastuulliseen tehtävään.
 
– Tuolloin minut kutsuttiin puhujan tehtävään, kotipitäjässäni. Tehtävä tuntui aluksi suorastaan ylivoimaiselta. Vastuullisuus teki nöyräksi.
 
Monet harrastukset odottavat tulevaa eläkeläistä.
 
– Polttopuupinot sekä puutarha- ja pihatyöt kiinnostavat. Haaveena on, että löytäisin yhä useammin itseni lenkkipoluilta tai hiihtoladuilta – tai että voisin istua reppujakkaralla sorkkaeläinpassissa tai suon reunassa teeriä pyydystämässä. Ja etteivät kalenterimerkinnät estäisi lähtemistä hillasuolle tai marjametsään, Murtoperä pohtii.

   
Puukkoa tekemässä ja hillasuolla.


Hän toivoo eläkepäiviltä erityisesti terveyttä sekä enemmän aikaa perheelle.
 
– Koti ja läheiset sekä ystävät ovat tärkeitä. Toivon, että saisin säilyä terveenä ja että olisi enemmän aikaa kodille, puolisolle, lapsille ja heidän perheilleen. Että saisin elää hiljaista ja rauhallista elämää niin kuin vanhassa kirkkorukouksessa pyydetään. Tärkeimpänä toiveena on, että saisin säilyä uskomassa.

Tunnisteet:


kanttori

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi