Tiistai 20.11.2018
"
Hyvä on sen osa, jota sinä, Herra, kasvatat ja jolle sinä opetat lakiasi. Pahana päivänä sinä varjelet häntä, kun hauta jo aukeaa sille, joka rikkoo lakiasi. Ps. 94:12-13

Kevään tuoksuja Patvinsuolla

Usko ja elämä - Puhutaan maasta ja taivaasta 21.5.2014 06:29 | Päivämies


Suolla tuoksuu viilenevä kevätilta ja ohimennyt sade. Rinkka kallistuu selässäni vasemmalle. Hyppäytän sitä ja kiristän oikeanpuoleista olkahihnaa. Kantomatkaa on vain muutama kilometri, mutta tavaraa on runsaasti, kun kevätyöt ovat viileät.
– Kattokaa, miten punaiselta räme näyttää, Aino huudahtaa.

Vaiveroiden lehdet ovat vielä talven jäljiltä punaiset. Ilta-auringon säteet voimistavat väriä ja saavat mäntyjen latvatkin oranssinhehkuisiksi.

Ensimmäisenä kulkeva Anna pysähtyy ja suhahtaa: 

– Kaks joutsenta. 

Seurailemme niitä rämemäntyjen lomasta Annan kiikareita kierrättäen ennen kuin jatkamme matkaa suon yli pitkoksia pitkin.
 
Olemme Patvinsuon kansallispuistossa, joka sijaitsee Lieksan ja Ilomantsin kuntien alueella Pohjois-Karjalassa. Päätimme lähteä Teretin laavulle yökuntiin, kun lintutorniin on paras kiivetä pian auringon noustua.

– Tuo näyttää ja aluksi kuulostikin kuovilta, mutta eikö se olekaan? Kaarina ihmettelee, kun pitkänokkainen lintu hyppää lentoon kelon oksalta.

– Se on pikkukuovi, vastaan.

Torni on tyhjä, eikä kivenheiton päässä olevalla laavullakaan ole muita retkeilijöitä. Pian puuvajasta kuuluu mätke, kun Kaarina pilkkoo nuotiopuita. Aino kaivelee porukalle iltapalaa reppunsa uumenista. Anna lukee laavun vieraskirjasta parhaita paloja ääneen.

Syömisen lomassa vaihdamme viikon kuulumiset nuotion lämmössä. Piipahdamme tornissakin. Hiljaiselta näyttää, mutta tiedän, että suolla on nytkin satoja lintuja.

Myöhemmin mietin makuupussissa unta odotellessani, että ehkä emme huomennakaan saa monelle lajille nimiä, kun mukana on vain kiikareita. Onnellisinta on kuitenkin, että pääsimme porukalla hetkeksi arjesta keskelle Luojan suurta luontoa.

Teksti ja kuva: M.S.

Juttu julkaistu Päivämiehessä 21.5.2014. Lue lisää luontoaiheisia juttuja kyseisestä Päivämiehestä.

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Nuottivihko – Iloinen jouluretki

Lähde jouluiselle musiikkiretkelle! Retki alkaa joulun odotuksesta ja etenee jouluvalmistelujen kautta kohti aattopäivän jännitystä ja joulun suurta juhlaa. Retkelle lähdetään perinteisten, uusien ja harvinaisempien tonttu- ja leikkilaulujen matkassa.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Iloinen jouluretki, SRKCD-130

Lähde jouluretkelle perinteisten, uusien ja harvinaisempien tonttu- ja leikkilaulujen matkassa. Laulujen kautta edetään joulun odotuksesta kohti jouluvalmisteluja, aattopäivän jännitystä ja joulun suurta juhlaa. Tyttöjen ja poikien lauluryhmiä johtaa Ulla Metsänheimo. Pianoa soittaa Emilia Soranta. Lauluja säestetään myös monin muin soittimin. 

22 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi