Tiistai 19.2.2019
"
Sillä minä olen Herra, minun tekoni maan päällä ovat uskollisuuden, oikeuden ja vanhurskauden tekoja. Niitä minä tahdon myös teiltä, sanoo Herra. Jer. 9:23

Kevään tuoksuja Patvinsuolla

Usko ja elämä - Puhutaan maasta ja taivaasta 21.5.2014 06:29 | Päivämies


Suolla tuoksuu viilenevä kevätilta ja ohimennyt sade. Rinkka kallistuu selässäni vasemmalle. Hyppäytän sitä ja kiristän oikeanpuoleista olkahihnaa. Kantomatkaa on vain muutama kilometri, mutta tavaraa on runsaasti, kun kevätyöt ovat viileät.
– Kattokaa, miten punaiselta räme näyttää, Aino huudahtaa.

Vaiveroiden lehdet ovat vielä talven jäljiltä punaiset. Ilta-auringon säteet voimistavat väriä ja saavat mäntyjen latvatkin oranssinhehkuisiksi.

Ensimmäisenä kulkeva Anna pysähtyy ja suhahtaa: 

– Kaks joutsenta. 

Seurailemme niitä rämemäntyjen lomasta Annan kiikareita kierrättäen ennen kuin jatkamme matkaa suon yli pitkoksia pitkin.
 
Olemme Patvinsuon kansallispuistossa, joka sijaitsee Lieksan ja Ilomantsin kuntien alueella Pohjois-Karjalassa. Päätimme lähteä Teretin laavulle yökuntiin, kun lintutorniin on paras kiivetä pian auringon noustua.

– Tuo näyttää ja aluksi kuulostikin kuovilta, mutta eikö se olekaan? Kaarina ihmettelee, kun pitkänokkainen lintu hyppää lentoon kelon oksalta.

– Se on pikkukuovi, vastaan.

Torni on tyhjä, eikä kivenheiton päässä olevalla laavullakaan ole muita retkeilijöitä. Pian puuvajasta kuuluu mätke, kun Kaarina pilkkoo nuotiopuita. Aino kaivelee porukalle iltapalaa reppunsa uumenista. Anna lukee laavun vieraskirjasta parhaita paloja ääneen.

Syömisen lomassa vaihdamme viikon kuulumiset nuotion lämmössä. Piipahdamme tornissakin. Hiljaiselta näyttää, mutta tiedän, että suolla on nytkin satoja lintuja.

Myöhemmin mietin makuupussissa unta odotellessani, että ehkä emme huomennakaan saa monelle lajille nimiä, kun mukana on vain kiikareita. Onnellisinta on kuitenkin, että pääsimme porukalla hetkeksi arjesta keskelle Luojan suurta luontoa.

Teksti ja kuva: M.S.

Juttu julkaistu Päivämiehessä 21.5.2014. Lue lisää luontoaiheisia juttuja kyseisestä Päivämiehestä.

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi