Sunnuntai 23.9.2018
"
Jeesus vastasi fariseuksille ja lainopettajille: "Taitavasti te teette tyhjäksi Jumalan käskyn, jotta voisitte noudattaa omia sääntöjänne." Mark. 7:9

Kevään tuoksuja Patvinsuolla

Usko ja elämä - Puhutaan maasta ja taivaasta 21.5.2014 06:29 | Päivämies


Suolla tuoksuu viilenevä kevätilta ja ohimennyt sade. Rinkka kallistuu selässäni vasemmalle. Hyppäytän sitä ja kiristän oikeanpuoleista olkahihnaa. Kantomatkaa on vain muutama kilometri, mutta tavaraa on runsaasti, kun kevätyöt ovat viileät.
– Kattokaa, miten punaiselta räme näyttää, Aino huudahtaa.

Vaiveroiden lehdet ovat vielä talven jäljiltä punaiset. Ilta-auringon säteet voimistavat väriä ja saavat mäntyjen latvatkin oranssinhehkuisiksi.

Ensimmäisenä kulkeva Anna pysähtyy ja suhahtaa: 

– Kaks joutsenta. 

Seurailemme niitä rämemäntyjen lomasta Annan kiikareita kierrättäen ennen kuin jatkamme matkaa suon yli pitkoksia pitkin.
 
Olemme Patvinsuon kansallispuistossa, joka sijaitsee Lieksan ja Ilomantsin kuntien alueella Pohjois-Karjalassa. Päätimme lähteä Teretin laavulle yökuntiin, kun lintutorniin on paras kiivetä pian auringon noustua.

– Tuo näyttää ja aluksi kuulostikin kuovilta, mutta eikö se olekaan? Kaarina ihmettelee, kun pitkänokkainen lintu hyppää lentoon kelon oksalta.

– Se on pikkukuovi, vastaan.

Torni on tyhjä, eikä kivenheiton päässä olevalla laavullakaan ole muita retkeilijöitä. Pian puuvajasta kuuluu mätke, kun Kaarina pilkkoo nuotiopuita. Aino kaivelee porukalle iltapalaa reppunsa uumenista. Anna lukee laavun vieraskirjasta parhaita paloja ääneen.

Syömisen lomassa vaihdamme viikon kuulumiset nuotion lämmössä. Piipahdamme tornissakin. Hiljaiselta näyttää, mutta tiedän, että suolla on nytkin satoja lintuja.

Myöhemmin mietin makuupussissa unta odotellessani, että ehkä emme huomennakaan saa monelle lajille nimiä, kun mukana on vain kiikareita. Onnellisinta on kuitenkin, että pääsimme porukalla hetkeksi arjesta keskelle Luojan suurta luontoa.

Teksti ja kuva: M.S.

Juttu julkaistu Päivämiehessä 21.5.2014. Lue lisää luontoaiheisia juttuja kyseisestä Päivämiehestä.

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi