Lauantai 20.7.2019
"
Kuinka sinä voit tuomita veljesi? Tai sinä toinen, kuinka voit halveksia veljeäsi? Kaikki me joudumme Jumalan tuomioistuimen eteen. Room. 14:10

Kevään tuoksuja Patvinsuolla

Usko ja elämä - Puhutaan maasta ja taivaasta 21.5.2014 06:29 | Päivämies


Suolla tuoksuu viilenevä kevätilta ja ohimennyt sade. Rinkka kallistuu selässäni vasemmalle. Hyppäytän sitä ja kiristän oikeanpuoleista olkahihnaa. Kantomatkaa on vain muutama kilometri, mutta tavaraa on runsaasti, kun kevätyöt ovat viileät.
– Kattokaa, miten punaiselta räme näyttää, Aino huudahtaa.

Vaiveroiden lehdet ovat vielä talven jäljiltä punaiset. Ilta-auringon säteet voimistavat väriä ja saavat mäntyjen latvatkin oranssinhehkuisiksi.

Ensimmäisenä kulkeva Anna pysähtyy ja suhahtaa: 

– Kaks joutsenta. 

Seurailemme niitä rämemäntyjen lomasta Annan kiikareita kierrättäen ennen kuin jatkamme matkaa suon yli pitkoksia pitkin.
 
Olemme Patvinsuon kansallispuistossa, joka sijaitsee Lieksan ja Ilomantsin kuntien alueella Pohjois-Karjalassa. Päätimme lähteä Teretin laavulle yökuntiin, kun lintutorniin on paras kiivetä pian auringon noustua.

– Tuo näyttää ja aluksi kuulostikin kuovilta, mutta eikö se olekaan? Kaarina ihmettelee, kun pitkänokkainen lintu hyppää lentoon kelon oksalta.

– Se on pikkukuovi, vastaan.

Torni on tyhjä, eikä kivenheiton päässä olevalla laavullakaan ole muita retkeilijöitä. Pian puuvajasta kuuluu mätke, kun Kaarina pilkkoo nuotiopuita. Aino kaivelee porukalle iltapalaa reppunsa uumenista. Anna lukee laavun vieraskirjasta parhaita paloja ääneen.

Syömisen lomassa vaihdamme viikon kuulumiset nuotion lämmössä. Piipahdamme tornissakin. Hiljaiselta näyttää, mutta tiedän, että suolla on nytkin satoja lintuja.

Myöhemmin mietin makuupussissa unta odotellessani, että ehkä emme huomennakaan saa monelle lajille nimiä, kun mukana on vain kiikareita. Onnellisinta on kuitenkin, että pääsimme porukalla hetkeksi arjesta keskelle Luojan suurta luontoa.

Teksti ja kuva: M.S.

Juttu julkaistu Päivämiehessä 21.5.2014. Lue lisää luontoaiheisia juttuja kyseisestä Päivämiehestä.

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi