Keskiviikko 24.7.2019
"
Minut armahdettiin, jotta Kristus Jeesus juuri minussa osoittaisi, kuinka suuri hänen kärsivällisyytensä on. 1 Tim. 1:16

Sotilaspastori: Ihminen on arvokas, vaikkei itse arvostaisi itseään

Usko ja elämä - Artikkelit 14.8.2014 06:55 | Päivämies


Penna Parviainen on toiminut Kainuun Prikaatin sotilaspastorina neljän vuoden ajan. Hänen mukaansa positiivinen asenne kantaa armeijassakin.
– Ajattelisin, että armeijassa voi oppia virallisten tavoitteiden lisäksi ainakin sosiaalisissa tilanteissa toimimista, itseymmärrys- ja puolustusmekanismeja, itsevarmuutta, suvaitsevaisuutta ja vähään tyytyväistä mieltä, kertoo Kainuun Prikaatin sotilaspastori Penna Parviainen.

Parviaisen mielestä useimmilla nykypäivän varusmiehillä arvot ovat kunnossa. Alkoholin voisi hänen puolestaan ”kaataa isoon viemäriin”.

– Noin 85 prosenttia kuuluu evankelisluterilaiseen kirkkoon. 

Epämukavuus voi kasvattaa

Varusmiesten erilaiset taustat näkyvät Pennan mielestä jonkin verran.

– Enemmistö sopeutuu ihan hyvin. Itse ajattelen, että toisinaan epämukavuus kasvattaa enemmän kuin helppous, sanoo Parviainen.

– Mutta hyviä nuoria meillä on, hän kehaisee.

Arvojen mukaista toimintaa

Armeijan tehtävä on kouluttaa henkilöitä puolustamaan isänmaata. Vaikka selkeät esimiesketjut ja kuri kuuluvat edelleen armeijan kulttuuriin ja toimintatapaan, kaiken toiminnan tulee olla asiallista. Simputus ei Pennan mukaan ole Puolustusvoimien arvojen mukaista toimintaa.

– Itse opetan muun muassa aliupseerikoulussa eettistä ja rinnalla kulkevaa johtajuutta, Penna sanoo.

Hänen mukaansa kurin kanssa selviää varmasti, kun ei ala inttämään vastaan.

– Edelleenkin pääsee vähimmällä, kun tekee punkan hyvin ja muistaa puhutella esimiestä tietyllä etuliitteellä, hän tiivistää.

Penna toivoo, että nuoret jaksaisivat käydä armeijan loppuun, jos suinkin mahdollista.

– Toki varusmiespalvelus voi keskeytyä terveydellisistä syistä, ja silloin nuori tarvitsee tukea asian läpikäymiseen, hän tarkentaa.

Vuorovaikutustaidot punnitaan kotona

Penna Parviaisen perheeseen kuuluu Marika-vaimo ja yhdeksän lasta. Penna kokee haastavaksi olla kasvattaja sekä töissä että vapaa-ajalla.

– Vuorovaikutustaidot punnitaan juuri kotona, omien rakkaiden kanssa, hän sanoo.

Työ sotilaspastorina on opettanut Pennalle, että paljon on vielä opittavaa.

– Ihminen, lähimmäinen, on arvokas, vaikka ei ymmärtäisi arvostaa itseään, muistuttaa Penna.

Hän myös varoittaa käpertymästä itseensä.

– Pois itsekkyys ja kiire! Kiire voi olla omalle mukavuusalueelle pakenemista, vaikka kutsumuksemme tulisi olla lähimmäisissä, hoksauttaa Penna.


Kuvateksti: Penna Parviainen pitämässä perinnepäivän hartautta Kainuun prikaatissa.

Teksti: Ilkka Kotajärvi
Kuva: Satu Hujanen Kaipr

Teksti lyhennetty haastattelusta, joka on julkaistu Päivämiehessä 13.8.2014.

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi