Maanantai 24.6.2019
"
Jumala lunastaa minut, hän tempaa minut tuonelan otteesta. Ps. 49:16

SRK:n uusi lähetystyön sihteeri Juha Alanko: työ alkoi ensi vuoden matkojen suunnittelulla

Usko ja elämä - Puhutaan maasta ja taivaasta 22.8.2014 07:10 | Päivi Martikainen


Työpöydän takana istuu myhäilevä mies. Juha Alanko on aloittanut elokuun alussa työt SRK:n lähetystyön sihteerinä. 
Hän on uuden työn suhteen positiivisella, odottavalla mielellä.

– Olen iloinen saamastani tuesta ja kannustuksesta, ja tunnen kahden viikon jälkeen olevani jo aika hyvin kotiutunut uuteen työpaikkaan.

Tie vei Ouluun

Juha on syntynyt Kemijärvellä. Juhan ollessa 9-vuotias perhe muutti Sodankylään äidin kotipaikkakunnalle, jossa koulunkäynti jatkui valkolakin saamiseen asti vuonna 1975. Nuoruudessa tie johti Ouluun ensin armeijaan ja sitten opiskelemaan teknilliseen tiedekuntaan.

– Opiskeluaika oli mukavaa. Oli paljon ystäviä ja toimintaa – kyläilyä ja reissuja. Uudenkadun rauhanyhdistys oli seurapaikkana.

Työkokemusta keräämässä

Niistä ympyröistä löytyi myös tuleva vaimo, ja Juha ja Kaija-Leena vihittiin vuonna 1979. Nuorenparin ensimmäinen koti oli Oulussa. Kun Juha valmistui vuonna 1981, seudulla oli vähän alan työpaikkoja. 

Alangot muuttivatkin Espooseen seuraavana vuonna, kun Juha sai Kone Oyj:stä ohjelmistosuunnittelijan pestin. Viisi vuotta myöhemmin Ouluun paluu tuli ajankohtaiseksi, ja Juha aloitti työt VTT:llä. Hän oli mukana myös tutkimushankkeessa, jonka yhteydessä hän suoritti matkapuhelinten kehitystyöhön liittyvän lisensiaatintutkinnon Oulun yliopistossa.

Yhdistävä vuosi

Tie vei edelleen Nokialle vuonna 1994. Siellä Juha toimi monenlaisissa hankkeissa esimies- ja vastuutehtävissä. Työhön kuului paljon matkustamista: matkapäiviä oli jopa 70–80 vuodessa.

Koko perhe vietti vuoden 1999 Englannissa, mikä jäi mieleen yhdistävänä kokemuksena.

– Englanti on hieno maa. Siellä on historiaa, ja ihmiset arvostavat sitä. Asuminen antoi maasta erilaisen kuvan kuin matkustaminen.

Juha mainitsee koulupuvut ja maitopullot aamulla oven takana kiinnostavina arjen esimerkkeinä.

Alanvaihto ajankohtaiseksi

Vuodesta 2007 lähtien Juha on työskennellyt muutamassa pienemmässä IT-alan yrityksessä vastaten tuotekehityksestä sekä asiakassuhteista.

– Puolitoista vuotta sitten silloisessa työpaikassani tapahtui muutoksia, eikä töitä enää löytynyt yrityksestä, hän kertoo.

Reilut 30 vuotta IT-alalla työskennelleenä Juha tunsi olleensa avoin alanvaihdolle. Hän kokee johdatuksena lähetystyön sihteerin tehtävän avautumisen.

– Taustastani voi olla hyötyäkin: käytännön asioista, joita olen tottunut tekemään. Yritän tehdä työtä niin hyvin kuin osaan ja luottaa siihen, että asiat järjestyvät.

Ensi vuoden suunnitelmat

Lähetystyön sihteeri vastaa koti- ja ulkomaan lähetystyöstä. Juha on päässyt heti konkreettisesti töihin käsiksi:

– Olemme aloittaneet ensi vuoden toiminnan suunnittelua: esimerkiksi minne ja miten paljon lähetysmatkoja tehdään. Lähetysalueiden vuosipäivätkin ovat tulossa.

Perheen uusi vaihe

Tällä hetkellä Alangon perheessä eletään uutta vaihetta: seitsemästä lapsesta vain yksi asuu enää lapsuudenkodissa, ja monella on jo oma perhe. Läheiset ovat Juhalle tärkeitä ja perheenjäsenet pitävät tiivistä yhteyttä toisiinsa.

Lintujen tarkkailua ja kuntoilua harrastava lähetystyön sihteeri iloitsee siitä, että on päässyt jo muutaman kerran pyöräilemään vaimonsa kanssa yhdessä töihin. Kaija-Leena työskentelee sairaanhoitajana. 

– Mustikoitakin ehdin poimia ennen töiden alkua aika paljon. 


Lue lisää Juha Alangon ajatuksia 20.8. ilmestyneestä Päivämiehestä.

Kuva: Elisa Raappana
 

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi