Perjantai 22.2.2019
"
Minä rakastan sinua, Herra, sinä olet minun voimani. Ps. 18:2

SRK:n uusi lähetystyön sihteeri Juha Alanko: työ alkoi ensi vuoden matkojen suunnittelulla

Usko ja elämä - Puhutaan maasta ja taivaasta 22.8.2014 07:10 | Päivi Martikainen


Työpöydän takana istuu myhäilevä mies. Juha Alanko on aloittanut elokuun alussa työt SRK:n lähetystyön sihteerinä. 
Hän on uuden työn suhteen positiivisella, odottavalla mielellä.

– Olen iloinen saamastani tuesta ja kannustuksesta, ja tunnen kahden viikon jälkeen olevani jo aika hyvin kotiutunut uuteen työpaikkaan.

Tie vei Ouluun

Juha on syntynyt Kemijärvellä. Juhan ollessa 9-vuotias perhe muutti Sodankylään äidin kotipaikkakunnalle, jossa koulunkäynti jatkui valkolakin saamiseen asti vuonna 1975. Nuoruudessa tie johti Ouluun ensin armeijaan ja sitten opiskelemaan teknilliseen tiedekuntaan.

– Opiskeluaika oli mukavaa. Oli paljon ystäviä ja toimintaa – kyläilyä ja reissuja. Uudenkadun rauhanyhdistys oli seurapaikkana.

Työkokemusta keräämässä

Niistä ympyröistä löytyi myös tuleva vaimo, ja Juha ja Kaija-Leena vihittiin vuonna 1979. Nuorenparin ensimmäinen koti oli Oulussa. Kun Juha valmistui vuonna 1981, seudulla oli vähän alan työpaikkoja. 

Alangot muuttivatkin Espooseen seuraavana vuonna, kun Juha sai Kone Oyj:stä ohjelmistosuunnittelijan pestin. Viisi vuotta myöhemmin Ouluun paluu tuli ajankohtaiseksi, ja Juha aloitti työt VTT:llä. Hän oli mukana myös tutkimushankkeessa, jonka yhteydessä hän suoritti matkapuhelinten kehitystyöhön liittyvän lisensiaatintutkinnon Oulun yliopistossa.

Yhdistävä vuosi

Tie vei edelleen Nokialle vuonna 1994. Siellä Juha toimi monenlaisissa hankkeissa esimies- ja vastuutehtävissä. Työhön kuului paljon matkustamista: matkapäiviä oli jopa 70–80 vuodessa.

Koko perhe vietti vuoden 1999 Englannissa, mikä jäi mieleen yhdistävänä kokemuksena.

– Englanti on hieno maa. Siellä on historiaa, ja ihmiset arvostavat sitä. Asuminen antoi maasta erilaisen kuvan kuin matkustaminen.

Juha mainitsee koulupuvut ja maitopullot aamulla oven takana kiinnostavina arjen esimerkkeinä.

Alanvaihto ajankohtaiseksi

Vuodesta 2007 lähtien Juha on työskennellyt muutamassa pienemmässä IT-alan yrityksessä vastaten tuotekehityksestä sekä asiakassuhteista.

– Puolitoista vuotta sitten silloisessa työpaikassani tapahtui muutoksia, eikä töitä enää löytynyt yrityksestä, hän kertoo.

Reilut 30 vuotta IT-alalla työskennelleenä Juha tunsi olleensa avoin alanvaihdolle. Hän kokee johdatuksena lähetystyön sihteerin tehtävän avautumisen.

– Taustastani voi olla hyötyäkin: käytännön asioista, joita olen tottunut tekemään. Yritän tehdä työtä niin hyvin kuin osaan ja luottaa siihen, että asiat järjestyvät.

Ensi vuoden suunnitelmat

Lähetystyön sihteeri vastaa koti- ja ulkomaan lähetystyöstä. Juha on päässyt heti konkreettisesti töihin käsiksi:

– Olemme aloittaneet ensi vuoden toiminnan suunnittelua: esimerkiksi minne ja miten paljon lähetysmatkoja tehdään. Lähetysalueiden vuosipäivätkin ovat tulossa.

Perheen uusi vaihe

Tällä hetkellä Alangon perheessä eletään uutta vaihetta: seitsemästä lapsesta vain yksi asuu enää lapsuudenkodissa, ja monella on jo oma perhe. Läheiset ovat Juhalle tärkeitä ja perheenjäsenet pitävät tiivistä yhteyttä toisiinsa.

Lintujen tarkkailua ja kuntoilua harrastava lähetystyön sihteeri iloitsee siitä, että on päässyt jo muutaman kerran pyöräilemään vaimonsa kanssa yhdessä töihin. Kaija-Leena työskentelee sairaanhoitajana. 

– Mustikoitakin ehdin poimia ennen töiden alkua aika paljon. 


Lue lisää Juha Alangon ajatuksia 20.8. ilmestyneestä Päivämiehestä.

Kuva: Elisa Raappana
 

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi