Keskiviikko 16.10.2019
"
Vapauteen Kristus meidät vapautti. Pysykää siis lujina älkääkä alistuko uudelleen orjuuden ikeeseen. Gal. 5:1

SRK:n uusi lähetystyön sihteeri Juha Alanko: työ alkoi ensi vuoden matkojen suunnittelulla

Usko ja elämä - Puhutaan maasta ja taivaasta 22.8.2014 07:10 | Päivi Martikainen


Työpöydän takana istuu myhäilevä mies. Juha Alanko on aloittanut elokuun alussa työt SRK:n lähetystyön sihteerinä. 
Hän on uuden työn suhteen positiivisella, odottavalla mielellä.

– Olen iloinen saamastani tuesta ja kannustuksesta, ja tunnen kahden viikon jälkeen olevani jo aika hyvin kotiutunut uuteen työpaikkaan.

Tie vei Ouluun

Juha on syntynyt Kemijärvellä. Juhan ollessa 9-vuotias perhe muutti Sodankylään äidin kotipaikkakunnalle, jossa koulunkäynti jatkui valkolakin saamiseen asti vuonna 1975. Nuoruudessa tie johti Ouluun ensin armeijaan ja sitten opiskelemaan teknilliseen tiedekuntaan.

– Opiskeluaika oli mukavaa. Oli paljon ystäviä ja toimintaa – kyläilyä ja reissuja. Uudenkadun rauhanyhdistys oli seurapaikkana.

Työkokemusta keräämässä

Niistä ympyröistä löytyi myös tuleva vaimo, ja Juha ja Kaija-Leena vihittiin vuonna 1979. Nuorenparin ensimmäinen koti oli Oulussa. Kun Juha valmistui vuonna 1981, seudulla oli vähän alan työpaikkoja. 

Alangot muuttivatkin Espooseen seuraavana vuonna, kun Juha sai Kone Oyj:stä ohjelmistosuunnittelijan pestin. Viisi vuotta myöhemmin Ouluun paluu tuli ajankohtaiseksi, ja Juha aloitti työt VTT:llä. Hän oli mukana myös tutkimushankkeessa, jonka yhteydessä hän suoritti matkapuhelinten kehitystyöhön liittyvän lisensiaatintutkinnon Oulun yliopistossa.

Yhdistävä vuosi

Tie vei edelleen Nokialle vuonna 1994. Siellä Juha toimi monenlaisissa hankkeissa esimies- ja vastuutehtävissä. Työhön kuului paljon matkustamista: matkapäiviä oli jopa 70–80 vuodessa.

Koko perhe vietti vuoden 1999 Englannissa, mikä jäi mieleen yhdistävänä kokemuksena.

– Englanti on hieno maa. Siellä on historiaa, ja ihmiset arvostavat sitä. Asuminen antoi maasta erilaisen kuvan kuin matkustaminen.

Juha mainitsee koulupuvut ja maitopullot aamulla oven takana kiinnostavina arjen esimerkkeinä.

Alanvaihto ajankohtaiseksi

Vuodesta 2007 lähtien Juha on työskennellyt muutamassa pienemmässä IT-alan yrityksessä vastaten tuotekehityksestä sekä asiakassuhteista.

– Puolitoista vuotta sitten silloisessa työpaikassani tapahtui muutoksia, eikä töitä enää löytynyt yrityksestä, hän kertoo.

Reilut 30 vuotta IT-alalla työskennelleenä Juha tunsi olleensa avoin alanvaihdolle. Hän kokee johdatuksena lähetystyön sihteerin tehtävän avautumisen.

– Taustastani voi olla hyötyäkin: käytännön asioista, joita olen tottunut tekemään. Yritän tehdä työtä niin hyvin kuin osaan ja luottaa siihen, että asiat järjestyvät.

Ensi vuoden suunnitelmat

Lähetystyön sihteeri vastaa koti- ja ulkomaan lähetystyöstä. Juha on päässyt heti konkreettisesti töihin käsiksi:

– Olemme aloittaneet ensi vuoden toiminnan suunnittelua: esimerkiksi minne ja miten paljon lähetysmatkoja tehdään. Lähetysalueiden vuosipäivätkin ovat tulossa.

Perheen uusi vaihe

Tällä hetkellä Alangon perheessä eletään uutta vaihetta: seitsemästä lapsesta vain yksi asuu enää lapsuudenkodissa, ja monella on jo oma perhe. Läheiset ovat Juhalle tärkeitä ja perheenjäsenet pitävät tiivistä yhteyttä toisiinsa.

Lintujen tarkkailua ja kuntoilua harrastava lähetystyön sihteeri iloitsee siitä, että on päässyt jo muutaman kerran pyöräilemään vaimonsa kanssa yhdessä töihin. Kaija-Leena työskentelee sairaanhoitajana. 

– Mustikoitakin ehdin poimia ennen töiden alkua aika paljon. 


Lue lisää Juha Alangon ajatuksia 20.8. ilmestyneestä Päivämiehestä.

Kuva: Elisa Raappana
 

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi