Lauantai 20.7.2019
"
Kuinka sinä voit tuomita veljesi? Tai sinä toinen, kuinka voit halveksia veljeäsi? Kaikki me joudumme Jumalan tuomioistuimen eteen. Room. 14:10

Johan Kärkkäinen: Synnyin vähäosaiseen mutta rakastavaan kotiin

Usko ja elämä - Puhutaan maasta ja taivaasta 27.9.2014 06:42 | Päivämies-verkkolehti


Kärkkäisen sukua on kokoontunut Bruno-vauvan ristiäisiin, edustajia on viidestä sukupolvesta. Nuorimman iän voi laskea viikoissa, ja vanhin, Johan Kärkkäinen täyttää piakkoin 87 vuotta. 
Vauva saa kastejuhlassa yhden nimen myös isoisän isoisältä. Hänestä tulee Bruno Johan Villiam. Tätä Jumalan ihmettä, uskon esikuvaa, Johan-pappa on tullut katsomaan.

Johan on kirjoittanut muistelmakirjan, johon tutustun myöhemmin.

– Olen saanut Jumalan siunausta runsaasti. Minulla on ollut puoliso ja nyt lapsia aina viidennessä polvessa asti, kirjoittaa Johan kirjassaan.

– Elämämme on ollut rikasta teidän jälkipolvien ansiosta. Kaikki ovat kunnollisia, hyviä ja rakkaita meille, hän jatkaa.

Ristiäistilaisuudessa toimitetaan myös Bruno-vauvan ja hänen vanhempiensa uuden kodin siunaaminen. Koti on suuri ja valoisa. Toisin oli Johanin lapsuudessa.

– Synnyin vähäosaiseen kotiin. Hirsituvassa asui 13 henkeä 35 neliössä, eikä ollut mitään mukavuuksia. Kotimme oli kuitenkin turvallinen paikka. Äiti ja isä rakastivat meitä. Ihailen vanhempiani, miten he olivat valoisia ja iloisia, vaikka ulkoiset puitteet olivat vähäiset, kertoo Johan kodistaan.

– En millään tahdo ymmärtää tätä kehitystä, joka on tapahtunut minun elinkaareni aikana. Tämä on suurta Jumalan siunausta Suomen kansalle, hämmästelee Johan kirjassaan.

Ihmeteltävää riittää lukijallekin. Johanin kodissa oli aineellista puutetta, mutta silti siellä oli tyytyväinen mieli.

– Toivottiin, että huominen tuo tulessaan parempaa. Olen suuresti kiitollinen, että olen saanut syntyä vähäosaiseen kotiin. Osaan nyt arvostaa ja ymmärtää niitä, joilla on puutetta elämässä, hän toteaa.

Jälkipolvilleen Johan jättää kirjassaan muistolauseen.

– Rukoukseni on, että kun matkamme päättyy, olisimme kaikki yhdessä taivaan kunniassa.

Teksti: Elina Vähäjylkkä
Kuva: Juha Hannuksela

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi