Keskiviikko 20.2.2019
"
Tiedättehän, että vaikka juoksukilpailussa kaikki juoksevat, vain yksi saa palkinnon. Juoskaa siis niin, että voitatte sen! 1 Kor. 9:24

Johan Kärkkäinen: Synnyin vähäosaiseen mutta rakastavaan kotiin

Usko ja elämä - Puhutaan maasta ja taivaasta 27.9.2014 06:42 | Päivämies-verkkolehti


Kärkkäisen sukua on kokoontunut Bruno-vauvan ristiäisiin, edustajia on viidestä sukupolvesta. Nuorimman iän voi laskea viikoissa, ja vanhin, Johan Kärkkäinen täyttää piakkoin 87 vuotta. 
Vauva saa kastejuhlassa yhden nimen myös isoisän isoisältä. Hänestä tulee Bruno Johan Villiam. Tätä Jumalan ihmettä, uskon esikuvaa, Johan-pappa on tullut katsomaan.

Johan on kirjoittanut muistelmakirjan, johon tutustun myöhemmin.

– Olen saanut Jumalan siunausta runsaasti. Minulla on ollut puoliso ja nyt lapsia aina viidennessä polvessa asti, kirjoittaa Johan kirjassaan.

– Elämämme on ollut rikasta teidän jälkipolvien ansiosta. Kaikki ovat kunnollisia, hyviä ja rakkaita meille, hän jatkaa.

Ristiäistilaisuudessa toimitetaan myös Bruno-vauvan ja hänen vanhempiensa uuden kodin siunaaminen. Koti on suuri ja valoisa. Toisin oli Johanin lapsuudessa.

– Synnyin vähäosaiseen kotiin. Hirsituvassa asui 13 henkeä 35 neliössä, eikä ollut mitään mukavuuksia. Kotimme oli kuitenkin turvallinen paikka. Äiti ja isä rakastivat meitä. Ihailen vanhempiani, miten he olivat valoisia ja iloisia, vaikka ulkoiset puitteet olivat vähäiset, kertoo Johan kodistaan.

– En millään tahdo ymmärtää tätä kehitystä, joka on tapahtunut minun elinkaareni aikana. Tämä on suurta Jumalan siunausta Suomen kansalle, hämmästelee Johan kirjassaan.

Ihmeteltävää riittää lukijallekin. Johanin kodissa oli aineellista puutetta, mutta silti siellä oli tyytyväinen mieli.

– Toivottiin, että huominen tuo tulessaan parempaa. Olen suuresti kiitollinen, että olen saanut syntyä vähäosaiseen kotiin. Osaan nyt arvostaa ja ymmärtää niitä, joilla on puutetta elämässä, hän toteaa.

Jälkipolvilleen Johan jättää kirjassaan muistolauseen.

– Rukoukseni on, että kun matkamme päättyy, olisimme kaikki yhdessä taivaan kunniassa.

Teksti: Elina Vähäjylkkä
Kuva: Juha Hannuksela

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi