Tiistai 19.2.2019
"
Sillä minä olen Herra, minun tekoni maan päällä ovat uskollisuuden, oikeuden ja vanhurskauden tekoja. Niitä minä tahdon myös teiltä, sanoo Herra. Jer. 9:23

Asko Syrjälä: Työttömyyden jälkeen erilaiseen työhön

Usko ja elämä - Puhutaan maasta ja taivaasta 18.10.2014 07:00 | Päivi Martikainen


– Taivaan Isä on johtanut elämääni eri tavalla kuin olen itse ajatellut, mutta aina paremmin, SRK:n teknisenä isännöitsijänä elokuussa työt aloittanut Asko Syrjälä kokee.
Askon työhön kuuluu paljon kokouksia ja matkustamista. Yksi iso vastuualue on suviseuratyö, jossa hän on mukana SRK:n edustajana tukemassa järjestäjiä.

– Äsken oli Pyhäjoella päätoimikunnan viimeinen kokous, ja Vaasa ja Tornio ovat täysillä mukana, Asko kertoo.

Työnkuvaan kuuluu myös leirityössä ja leirikeskushankkeissa mukana oleminen.

– Maitoisissa on iso rakennushanke meneillään, Asko kertoo kentän kuulumisia.

Lisäksi hän vastaa SRK:n kiinteistö- ja metsäomaisuudesta ja niiden kunnossapidosta.

Lämpimiä muistoja

Työn parissa tapaa paljon ihmisiä. Se on Askolle luontevaa:

– Olen ulospäin suuntautunut luonne, joten olen aina tykännyt olla ihmisten kanssa tekemisissä.

Asko kertoo juurtuneensa jo lapsuuskodissaan Perhossa kristillisyytemme työhön. Hänen mieleensä ovat jääneet erityisesti Perhon suviseurat vuonna 1981, jotka järjestettiin hänen syntymäkotinsa mailla. Sen jälkeen Asko on saanut olla mukana monien opisto- ja suviseurojen järjestelyissä, ja nyt ihan päivätyönsä tiimoilta.

Asko asuu Kannuksessa perheensä kanssa. Yhdestätoista lapsesta suurin osa asuu jo omillaan. 

Työn päättyminen oli koettelemus

Asko valmistui rakennusmestariksi vuonna 1987 ja on toiminut aiemmin erilaisissa rakennuttamiseen liittyvissä työnjohto- ja esimiestehtävissä, viimeiset 20 vuotta vakuutus- ja pankkialalla. Elämä oli ajautunut normaaliin uomiinsa, ja työtä oli paljon. Tämän vuoden huhtikuussa tuli pysäytys: Askolle kerrottiin YT-neuvottelujen tuloksena, että yhteyspäällikön vakanssi loppuu. Työvelvoite päättyi samana päivänä.

Se oli Askon mukaan kova koettelemus, joka kosketti koko perhettä. Avoimuus helpotti selviytymistä.

– Rukoilimme, että Jumala osoittaisi uuden elämänpolun. Perheen ja saattomiesten tuki oli valtavan arvokasta, hän muistelee.

Asko kertoo olleensa aina hyvin työorientoitunut: pyrkinyt hoitamaan työnsä hyvin ja ollut aina käytettävissä. Irtisanomisen jälkeen hän ajatteli: olinko huomioinut perhettä liian vähän?

– Kun olin ollut kaksi kuukautta työttömänä, huomasin Jumalan johdatuksen aivan konkreettisesti, kun uusi työtehtävä avautui tänne SRK:lle, Asko ihmettelee.

– En ollut koskaan ajatellutkaan tällaista työtehtävää.

Hän kertoo muistaneensa viime aikoina aivan erityisesti koteja, joissa koetaan työttömyyttä ja taloudellista epävarmuutta.

– Voin jakaa ajatuksenne, ja haluan rohkaista, Jumalalle on kaikki mahdollista, Asko vakuuttaa omien kokemustensa pohjalta.

Mieluinen uusi työ

Asko valittiin virallisesti toimeen suviseuroissa, joissa pääsi jo saman tien tutustumaan töihin. Hän kokee, että hänet on otettu työpaikalla hyvin vastaan, ja rohkaistu ja tuettu hänen aloittaessaan uudessa työssä. Hän kertoo ihailleensa sitä, miten paljon ja monenlaisin lahjoin talkootyötä tehdään esimerkiksi leiri- ja suviseuratyössä.

– Tuntuu aivan uskomattomalta, että saan olla mukana tällaisessa palvelutehtävässä.

Kuva: Elisa Raappana

Lisää Askon ajatuksia voit lukea 8. lokakuuta julkaistusta Päivämiehestä

Tunnisteet:


isännöitsijä

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi