Lauantai 20.7.2019
"
Kuinka sinä voit tuomita veljesi? Tai sinä toinen, kuinka voit halveksia veljeäsi? Kaikki me joudumme Jumalan tuomioistuimen eteen. Room. 14:10

Asko Syrjälä: Työttömyyden jälkeen erilaiseen työhön

Usko ja elämä - Puhutaan maasta ja taivaasta 18.10.2014 07:00 | Päivi Martikainen


– Taivaan Isä on johtanut elämääni eri tavalla kuin olen itse ajatellut, mutta aina paremmin, SRK:n teknisenä isännöitsijänä elokuussa työt aloittanut Asko Syrjälä kokee.
Askon työhön kuuluu paljon kokouksia ja matkustamista. Yksi iso vastuualue on suviseuratyö, jossa hän on mukana SRK:n edustajana tukemassa järjestäjiä.

– Äsken oli Pyhäjoella päätoimikunnan viimeinen kokous, ja Vaasa ja Tornio ovat täysillä mukana, Asko kertoo.

Työnkuvaan kuuluu myös leirityössä ja leirikeskushankkeissa mukana oleminen.

– Maitoisissa on iso rakennushanke meneillään, Asko kertoo kentän kuulumisia.

Lisäksi hän vastaa SRK:n kiinteistö- ja metsäomaisuudesta ja niiden kunnossapidosta.

Lämpimiä muistoja

Työn parissa tapaa paljon ihmisiä. Se on Askolle luontevaa:

– Olen ulospäin suuntautunut luonne, joten olen aina tykännyt olla ihmisten kanssa tekemisissä.

Asko kertoo juurtuneensa jo lapsuuskodissaan Perhossa kristillisyytemme työhön. Hänen mieleensä ovat jääneet erityisesti Perhon suviseurat vuonna 1981, jotka järjestettiin hänen syntymäkotinsa mailla. Sen jälkeen Asko on saanut olla mukana monien opisto- ja suviseurojen järjestelyissä, ja nyt ihan päivätyönsä tiimoilta.

Asko asuu Kannuksessa perheensä kanssa. Yhdestätoista lapsesta suurin osa asuu jo omillaan. 

Työn päättyminen oli koettelemus

Asko valmistui rakennusmestariksi vuonna 1987 ja on toiminut aiemmin erilaisissa rakennuttamiseen liittyvissä työnjohto- ja esimiestehtävissä, viimeiset 20 vuotta vakuutus- ja pankkialalla. Elämä oli ajautunut normaaliin uomiinsa, ja työtä oli paljon. Tämän vuoden huhtikuussa tuli pysäytys: Askolle kerrottiin YT-neuvottelujen tuloksena, että yhteyspäällikön vakanssi loppuu. Työvelvoite päättyi samana päivänä.

Se oli Askon mukaan kova koettelemus, joka kosketti koko perhettä. Avoimuus helpotti selviytymistä.

– Rukoilimme, että Jumala osoittaisi uuden elämänpolun. Perheen ja saattomiesten tuki oli valtavan arvokasta, hän muistelee.

Asko kertoo olleensa aina hyvin työorientoitunut: pyrkinyt hoitamaan työnsä hyvin ja ollut aina käytettävissä. Irtisanomisen jälkeen hän ajatteli: olinko huomioinut perhettä liian vähän?

– Kun olin ollut kaksi kuukautta työttömänä, huomasin Jumalan johdatuksen aivan konkreettisesti, kun uusi työtehtävä avautui tänne SRK:lle, Asko ihmettelee.

– En ollut koskaan ajatellutkaan tällaista työtehtävää.

Hän kertoo muistaneensa viime aikoina aivan erityisesti koteja, joissa koetaan työttömyyttä ja taloudellista epävarmuutta.

– Voin jakaa ajatuksenne, ja haluan rohkaista, Jumalalle on kaikki mahdollista, Asko vakuuttaa omien kokemustensa pohjalta.

Mieluinen uusi työ

Asko valittiin virallisesti toimeen suviseuroissa, joissa pääsi jo saman tien tutustumaan töihin. Hän kokee, että hänet on otettu työpaikalla hyvin vastaan, ja rohkaistu ja tuettu hänen aloittaessaan uudessa työssä. Hän kertoo ihailleensa sitä, miten paljon ja monenlaisin lahjoin talkootyötä tehdään esimerkiksi leiri- ja suviseuratyössä.

– Tuntuu aivan uskomattomalta, että saan olla mukana tällaisessa palvelutehtävässä.

Kuva: Elisa Raappana

Lisää Askon ajatuksia voit lukea 8. lokakuuta julkaistusta Päivämiehestä

Tunnisteet:


isännöitsijä

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi