Maanantai 22.4.2019
"
Herra on todella noussut kuolleista! Luuk. 24:34

Teneriffan turistipappi Veli-Pekka Ottman: "Kaikkia tahdotaan palvella"

Usko ja elämä - Puhutaan maasta ja taivaasta 21.12.2014 06:39 | Hanna Kallunki


Kirkon ulkosuomalaistyö palvelee ulkosuomalaisia ja turisteja 37 maassa. Veli-Pekka Ottman on toiminut lokakuusta saakka turistipapin tehtävässä Teneriffan suomalaisessa evankelisluterilaisessa seurakunnassa Puerto da la Cruzissa. Hän kokee, että työ on mielenkiintoista ja eroaa jonkin verran papin työstä kotimaassa. Joulua Teneriffan seurakunnassa vietetään kuitenkin hyvin samalla tavalla kuin Suomessakin. 
– Kauneimpia joululauluja lauletaan pariin otteeseen, jotta kaikki halukkaat mahtuvat laulamaan. Laulajia on yhteensä tuhatkunta.

Joulukirkko pidetään jouluaattona.

– Muina joulunpyhinä ei jumalanpalveluksia ole, koska toimimme ekumeeniseen käyttöön vihityssä kirkossa, jossa on monia muidenkin kirkkojen jumalanpalveluksia.

Joulu näkyy Puerto da la Cruzissa muun muassa monien seimiasetelmien muodossa.

– Täällä näkyy seimiasetelmia joka puolella kaupunkia, kauppojen ja liikkeiden ikkunoissa ja kirkoissa. Kaupungin näyttelytiloissa on todella taidokkaiden seimiasetelmien näyttely. Yhdessä asetelmassa voi olla kaikki joulun tapahtumat kuvattuna, ja se voi olla kooltaan toistakymmentä neliötä. Lahjat jaetaan täällä perinteisesti loppiaisena, kun itämaan tietäjät tuovat Jeesus-lapselle lahjansa.


Yksityiskohta paikallisesta jouluseiminäyttelystä. Kuvassa itämaan tietäjiä, tai kolme kuningasta, kuten heitä Teneriffalla usein kutsutaan. 

Uusi työ avartaa

Ottman kertoo kiinnostuneensa turistipapin tehtävästä lomareissullaan.

– Osittain Vähäjylkän Harri on syyllinen asiaan, koska lomaillessamme Inglesissä Gran Canarialla Harri oli siellä turistipappina ja työ tuntui mielenkiintoiselta. Olen ollut samassa virassa 26 vuotta, ja vaihtelukin tuntui tervetulleelta. Tässä työssä voin hyödyntää omaa työkokemustani, ja uusi työ varsinkin turistipappina vieraalla maalla avartaa.

Turistipapin työnkuva on hiukan erilainen kuin papin työ Suomessa. Tyypilliseen työviikkoon kuuluu lauantaimessu ja pari iltatilaisuutta.

– Työ on osa-aikainen 60-prosenttinen virka. Toimituksia on huomattavasti vähemmän, ja ne ovat lähinnä vihkimisiä. Jumalanpalveluksia saa pitää enemmän kuin isossa kaupunkiseurakunnassa. Pari vihkimistä on jo ollut, ja yksi aikuisrippikoulun pitäminen on tiedossa. Tapaamisia ja yhteydenottoja tulee myös koko ajan. Pyrin olemaan muutamana päivänä seurakuntakodilla, joka on auki maanantaista perjantaihin.

Elämää suomalaisessa kesäsäässä

Ottman nauttii nykyisen asuinseudun sääolosuhteista.

– Elämä muutoin on mukavaa, kun saa elää jatkuvaa Suomen kesää parhaimmillaan. Täällä tapaa mielenkiintoisia ihmisiä eri puolilta Suomea. Työn tekemisen lisäksi tarkoituksena olisi päästä harrastamaan liikuntaa riittävästi, johon miellyttävä ilmasto antaa hyvät mahdollisuudet. Yksi tavoite on oppia jonkin verran espanjaa niin, että ainakin alkeet hallitsisi.

Ainoana huonona puolena hän pitää seurojen puuttumista.  

– Asiaa auttaa nettiseurat, mutta yhteyden kokemus jää puuttumaan. Asia korjaantuu tammikuussa, kun seuroja aletaan pitää Puertossa seurakuntakodilla. Seurat ovat myös osa paikallisen seurakunnan toimintaa. Myös Suomessa olevia ystäviä näkee vähemmän kuin kotona, mutta heitä on iloksemme käynyt ja käy täällä lomalla.

Vapaaehtoistyö on tärkeää

Seurakunnan toiminta Puerto da la Cruzissa perustuu pitkälti vapaaehtoisten työhön.

– Palkattuja työntekijöitä ei ole kuin pappi ja kanttori. Tutut virkarakenteet puuttuvat, ja vapaaehtoistyö tuo tiettyjä haasteita mutta samalla myös mahdollisuuksia, Ottman (kuvassa alhaalla) kertoo.Teneriffalla seurakunnan jäseniksi katsotaan kaikki sen toiminta-alueella asuvat ja vierailevat Suomen evankelisluterilaisen kirkon jäsenet. 

– Tilaisuuksiin ovat kaikki tervetulleita riippumatta siitä, ovatko he kirkon jäseniä vai eivät. Kaikkia tahdotaan palvella. Muun muassa sairaaloihin ja matkatoimistoihin koetetaan pitää välittömät välit, jotta kynnys yhteydenottoihin pysyisi matalana kaikille, Ottman sanoo.

Kirkko kutsuu sanan ääreen

Ottman pitää tärkeänä, että kirkko tekee ulkosuomalaistyötä. 

– Täällä asuvalle suomalaiselle siirtokunnalle sillä on tietenkin aivan erityinen merkitys – saa omalla äidinkielellä olla luterilaisen kirkon jumalanpalveluksissa ja toiminnassa – mutta myös viikkoturisteille seurakunnalla on merkitys. Ei vain siksi, että olisi vaihtoehtoista tekemistä, vaan siksi, että kaiken pinnallisen keskellä voi ja on mahdollisuus hiljentyä sanan ja sakramentin ääreen.

Myös monenlaisissa elämän kriiseissä seurakunnan merkitys on suuri.

– Samoin suomalaisen seurakunnan tarjoama vahva yhteisöllisyys on monelle tärkeä osa ulkomailla asumista.


Tietoa kirkon ulkosuomalaistyöstä ja Teneriffan evankelisluterilaisen seurakunnan toiminnasta:

evl.fi
teneriffanseurakunta.fi

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi