Lauantai 17.11.2018
"
"He eivät enää voi kuolla, sillä he ovat enkelien kaltaisia. He ovat Jumalan lapsia, ylösnousemuksesta osallisia." Luuk. 20:36

"Papin tärkein tehtävä on julistaa hyvää sanomaa"

Usko ja elämä - Puhutaan maasta ja taivaasta 10.1.2015 14:02 | Päivämies


​Jaakko Kaltakari haaveili jo pienenä poikana papin urasta. Nyt hän on jäämässä eläkkeelle Haukiputaan kirkkoherran virasta. Eläkkeellejäämisjuhlaa vietettiin joulukuussa, jolloin Kaltakari saarnasi messussa Haukiputaan kirkossa.
Kaltakari on toiminut työvuosinaan pastorin virassa kolmisen vuotta ja kirkkoherran tehtävissä Haukiputaalla ja Tyrnävällä 35 vuoden ajan. Hänen mukaansa papin tärkein tehtävä on olla aina valmis julistamaan hyvää sanomaa, evankeliumia, ja palvelemaan seurakuntalaisia sielunhoitajana. 

– Papin kilvoitteluun tehtävien hoitamisessa kuuluu niiden oikean tärkeysjärjestyksen muistaminen. Tällöin papilla säilyy myös oikea kutsumustietoisuus.

Haastavimmaksi papin tehtäväksi Kaltakari mainitsee surevien rinnalla kulkemisen silloin, kun heidän läheisensä on yllättäen kuollut.

– Kuitenkin näissäkin tilanteissa Jumalan apu niin sureville kuin papillekin auttaa surun läpi käymisessä. Kuuntelijan ja lähellä olevan osa on tällöin sielunhoitajan tehtävässä keskeisin asia, hän näkee.

– Koskettavimpia hetkiä ovat olleet kutsut sairaiden luokse. Kun näissä tilanteissa on saanut viedä Kristuksen evankeliumia Jumalan valmistamaan sydämeen, on kokenut, että tämä pyhä tehtävä on kokonaan Jumalan työn varassa.

Jumalan sana kirkon perusta

Kaltakari toteaa, että rakas kirkkomme elää nyt myrskyn aikaa.

– Jumalan sanasta luopuminen on voimakasta erityisesti maallistuneessa yhteiskunnassa. Nyt kirkolta kysytään ennen kaikkea sitoutumista Jumalan pyhään sanaan, hän toteaa.

Hänen mielestään kirkon uskottavuus murenee, jos kirkon työntekijät ja päättäjät tekevät ratkaisunsa yleisen mielipiteen mukaan.

– Me saamme rukoilla Jumalalta siunausta kirkkomme työssä toimiville ja päättäjille, että Jumalan sana saisi olla uskon ja elämän ainoana perustana kirkkomme toiminnassa.

Kirkon arvokas tehtävä

Kaltakari näkee kirkon merkityksen kansamme keskellä edelleenkin arvokkaana ja tärkeänä.

– Kirkko tarjoaa Jumalan sanaan perustuvaa julistusta, kristillistä kasvatusta ja opetusta kaikille ikäryhmille. Kirkko huolehtii diakonian hengessä avun tarpeessa olevista lähimmäisistä. Kirkolla ja sen seurakunnilla on edelleenkin monia avoimia ovia viedä kristillistä sanomaa laajalti yhteiskuntaan.

Kaltakari rohkaisee vanhoillislestadiolaisia nuoria hakeutumaan kirkon eri tehtäviin.

– Iloitsen siitä, että olen voinut tehdä työtä kirkossamme kaikkia seurakuntalaisia palvellen uskon ja henkilökohtaisen vakaumukseni mukaisesti. Toinen toisensa kunnioittamisen henki vallitsee kirkkomme työntekijöiden keskuudessa.

– Kristittyinä voimme jokainen kirkossa ja seurakunnissa vaikuttaa rakentavasti Jumalan sanan mukaisen uskon ja elämän puolesta. 

Eläkeläisen suunnitelmia

Nyt, kun eläkepäivät häämöttävät, on pysähtymisen aika. Kaltakari on kiitollinen siitä, että saa siirtyä terveenä eläkkeelle.

– Toivon, että saan antaa enemmän aikaa puolisolle ja lähimmille. Harrastuksiakin kuntoilun ja metsänhoidon lisäksi on suunnitelmissa. Luotan siihen, että saan eläkkeelläkin sopivassa määrin täyttää kutsumustani papin tehtävissä ja sananpalvelijana.

Kaltakari haaveili jo pienenä poikana papin urasta.

– Vanhempani kävivät ahkerasti jumalanpalveluksissa seurojen lisäksi. Haukiputaan papit jättivät minulle hyvän esikuvan, kun sain olla usein kuulemassa Jumalan sanaa kotikirkossa, hän kertoo.

Kuva: Pekka Pöyhtäri

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi