Perjantai 22.11.2019
"
Me katoamme kuin uni aamun tullen, kuin ruoho, joka hetken kukoistaa, joka vielä aamulla viheriöi mutta illaksi kuivuu ja kuihtuu pois. Ps. 90:5-6

Haapajärvellä ollaan innolla mukana Siionin laulujen uudistushankkeessa

Uutiset 3.4.2014 09:57 | Toivo Kalliokoski
Ehdotus uudistetusta Siionin laulut -kokoelmasta lähetettiin tämän vuoden alussa kaikkiin rauhanyhdistyksiin. Tarkoitus on, että rauhanyhdistysten valitsemat palauteryhmät antavat lauluista palautteen huhtikuun loppuun mennessä. Haapajärven rauhanyhdistyksen väki on ollut innolla mukana Siionin laulujen uudistushankkeessa.
Haapajärvellä on toiminut kolme palauteryhmää, jotka ovat laulaneet ja arvioineet uudistettuja lauluja. Arvioinnissa on pyritty muistamaan laulukirjauudistustyön periaate, että teksti ja sävel tukisivat toisiaan, puhuisivat samaa kieltä.
 
Alkukeväällä kokoonnuimme laulamaan Katri Syrjäniemen kotiin. Katri on toiminut yhden palauteryhmän puheenjohtajana. Hän oli pyytänyt nuoria mukaan laulamaan ja antamaan palautetta. Mukavaa oli olla nuorten kanssa yhdessä. Lopuksi Katri tarjosi kahvit ja teet.


Lauluhetki Katri Syrjäniemen kodissa. 

Katri kertoi kokemuksensa tilaisuudesta, jossa seurasoittajille ja esilaulajille oli esitelty laulukirjauudistusta.
 
– Ensimmäiset uudistetut Siionin laulut olivat esillä. Aloimme laulamaan alkulaulua, sanoiltaan muutettua. Koin sanoman selkeäksi ja puhtaaksi. Ajattelin, että nyt tehdään hyvää työtä. Säkeistöjä oli vähennetty ja laulussa oli olennainen. Minuun laulu teki syvän vaikutuksen.

Katrin mielestä on hyvä, että Siionin lauluja uudistetaan ja sanoituksissa pyritään nykykielisyyteen.
 
– Työssäni tapaan erilaisia, monenlaisista taustoista tulevia ihmisiä. Uskon, että he, joilla ei ole tapana laulaa Siionin lauluja, kuulevat ja ymmärtävät paremmin nykykielelle muutettujen laulujen sanoman. Näen myös heidät, joilla tunteet ovat mukana vaikkapa nuoruudessa suviseurateltassa lauletussa Siionin laulussa. Jos se on tuntunut hyvältä, on vaikea tottua uuteen muutettuun tekstiin.
 
Joskus jokin sävelmä alkaa elää vasta usean kuuntelukerran jälkeen.  
 
– On tärkeä, että mahdollisimman moni sanoisi ajatuksensa uudistuksesta. Meillä kävi palauteryhmässä niin, että yksi sävelmä ei kenessäkään ryhmän jäsenessä sytyttänyt. Otimme sävelmän viikon päästä uudelleen esille. Se alkoi tuntua hyvältä. Siitä löytyi syvyyttä ja kauneutta.

Ritva Korkatti pitää tärkeänä, että myös muiden kuin musiikin ammattilaisten näkemyksiä uudistetuista lauluista kuullaan.
 
– Vaikkakaan tällainen maallikko ei kovin paljon pysty arvioimaan lauluja, joita asiantuntijaraati on jo paljon miettinyt ja työstänyt. On kuitenkin mukava saada tutustua etukäteen lauluihin, silloin ne tuntuvat jo paljon tutummilta. Toisaalta on hyvä maallikoidenkin kuunnella laulujen säveltä, sillä lauluthan tulevat olemaan tavallisessa seurakäytössä. Joku laulu voi vain tuntua, että se ei lähde elämään. Usein syynä on liian koukeroinen ja vaikea sävel.
 
Hänen mielestään on hyvä, että lauluja arvioimassa on myös nuoria.
– Heillä on raikas käsitys ja nuoruuden intoa paneutua lauluihin.


Nuortenillassakin laulettiin uudistettuja Siionin lauluja.  

Innostuimme Haapajärvellä uudistetuista lauluista niin paljon, että lauloimme niitä myös nuortenillassa, jonka aiheena oli kiitosvirret Raamatussa. Vanhin laulaja nuortenillassa oli Eino Syrjäniemi, joka täyttää kohta 96 vuotta. Pohdimmekin, että eiköhän jatketa näitä lauluiltoja vielä senkin jälkeen, kun palaute on annettu. Kaksituntisen nuortenillan aikana ehdimme laulaa ja käydä läpi noin 20 laulua.
 
Uskomme, että Jumala siunaa laulukirjauudistuksen ja saamme hyvän laulukirjan yhdessä ja yksin laulettavaksemme.
 
 
Mikä laulukirjauudistus?

– Siionin laulut -kokoelman uudistustyö käynnistettiin vuonna 2008
– Tavoitteena saada uusi laulukirja käyttöön vuonna 2016
– Laulukirjaehdotus on parhaillaan rauhanyhdistyksissä arvioitavana

Lisää aiheesta:

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi