Maanantai 24.9.2018
"
Sinun sanasi on lamppu, joka valaisee askeleeni, se on valo minun matkallani. Ps. 119:105

Haapajärvellä ollaan innolla mukana Siionin laulujen uudistushankkeessa

Uutiset 3.4.2014 09:57 | Toivo Kalliokoski
Ehdotus uudistetusta Siionin laulut -kokoelmasta lähetettiin tämän vuoden alussa kaikkiin rauhanyhdistyksiin. Tarkoitus on, että rauhanyhdistysten valitsemat palauteryhmät antavat lauluista palautteen huhtikuun loppuun mennessä. Haapajärven rauhanyhdistyksen väki on ollut innolla mukana Siionin laulujen uudistushankkeessa.
Haapajärvellä on toiminut kolme palauteryhmää, jotka ovat laulaneet ja arvioineet uudistettuja lauluja. Arvioinnissa on pyritty muistamaan laulukirjauudistustyön periaate, että teksti ja sävel tukisivat toisiaan, puhuisivat samaa kieltä.
 
Alkukeväällä kokoonnuimme laulamaan Katri Syrjäniemen kotiin. Katri on toiminut yhden palauteryhmän puheenjohtajana. Hän oli pyytänyt nuoria mukaan laulamaan ja antamaan palautetta. Mukavaa oli olla nuorten kanssa yhdessä. Lopuksi Katri tarjosi kahvit ja teet.


Lauluhetki Katri Syrjäniemen kodissa. 

Katri kertoi kokemuksensa tilaisuudesta, jossa seurasoittajille ja esilaulajille oli esitelty laulukirjauudistusta.
 
– Ensimmäiset uudistetut Siionin laulut olivat esillä. Aloimme laulamaan alkulaulua, sanoiltaan muutettua. Koin sanoman selkeäksi ja puhtaaksi. Ajattelin, että nyt tehdään hyvää työtä. Säkeistöjä oli vähennetty ja laulussa oli olennainen. Minuun laulu teki syvän vaikutuksen.

Katrin mielestä on hyvä, että Siionin lauluja uudistetaan ja sanoituksissa pyritään nykykielisyyteen.
 
– Työssäni tapaan erilaisia, monenlaisista taustoista tulevia ihmisiä. Uskon, että he, joilla ei ole tapana laulaa Siionin lauluja, kuulevat ja ymmärtävät paremmin nykykielelle muutettujen laulujen sanoman. Näen myös heidät, joilla tunteet ovat mukana vaikkapa nuoruudessa suviseurateltassa lauletussa Siionin laulussa. Jos se on tuntunut hyvältä, on vaikea tottua uuteen muutettuun tekstiin.
 
Joskus jokin sävelmä alkaa elää vasta usean kuuntelukerran jälkeen.  
 
– On tärkeä, että mahdollisimman moni sanoisi ajatuksensa uudistuksesta. Meillä kävi palauteryhmässä niin, että yksi sävelmä ei kenessäkään ryhmän jäsenessä sytyttänyt. Otimme sävelmän viikon päästä uudelleen esille. Se alkoi tuntua hyvältä. Siitä löytyi syvyyttä ja kauneutta.

Ritva Korkatti pitää tärkeänä, että myös muiden kuin musiikin ammattilaisten näkemyksiä uudistetuista lauluista kuullaan.
 
– Vaikkakaan tällainen maallikko ei kovin paljon pysty arvioimaan lauluja, joita asiantuntijaraati on jo paljon miettinyt ja työstänyt. On kuitenkin mukava saada tutustua etukäteen lauluihin, silloin ne tuntuvat jo paljon tutummilta. Toisaalta on hyvä maallikoidenkin kuunnella laulujen säveltä, sillä lauluthan tulevat olemaan tavallisessa seurakäytössä. Joku laulu voi vain tuntua, että se ei lähde elämään. Usein syynä on liian koukeroinen ja vaikea sävel.
 
Hänen mielestään on hyvä, että lauluja arvioimassa on myös nuoria.
– Heillä on raikas käsitys ja nuoruuden intoa paneutua lauluihin.


Nuortenillassakin laulettiin uudistettuja Siionin lauluja.  

Innostuimme Haapajärvellä uudistetuista lauluista niin paljon, että lauloimme niitä myös nuortenillassa, jonka aiheena oli kiitosvirret Raamatussa. Vanhin laulaja nuortenillassa oli Eino Syrjäniemi, joka täyttää kohta 96 vuotta. Pohdimmekin, että eiköhän jatketa näitä lauluiltoja vielä senkin jälkeen, kun palaute on annettu. Kaksituntisen nuortenillan aikana ehdimme laulaa ja käydä läpi noin 20 laulua.
 
Uskomme, että Jumala siunaa laulukirjauudistuksen ja saamme hyvän laulukirjan yhdessä ja yksin laulettavaksemme.
 
 
Mikä laulukirjauudistus?

– Siionin laulut -kokoelman uudistustyö käynnistettiin vuonna 2008
– Tavoitteena saada uusi laulukirja käyttöön vuonna 2016
– Laulukirjaehdotus on parhaillaan rauhanyhdistyksissä arvioitavana

Lisää aiheesta:


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi