Perjantai 26.4.2019
"
Herra, minun Jumalani, kukaan ei ole sinun vertaisesi! Sinä olet tehnyt suuria tekoja, sinä ajattelet meidän parastamme. Ps. 40:6

SRK otti käyttöön uuden arkistonmuodostussuunnitelman

Uutiset 2.4.2014 00:00 | Päivi Martikainen
SRK:lla otettiin vuoden alussa käyttöön uusi arkistonmuodostussuunnitelma. Sen etuna aiempaan verrattuna on se, että asiakirjat ryhmitellään selkeästi tehtäväalueittain. 

SRK:n arkistoinnin perusohjeena toimii arkistosääntö ja siihen nojautuva arkistonmuodostussuunnitelma (AMS). Asiakirjat on luokiteltu ja järjestetty vuosikymmenien ajan ABC-arkistokaavan mukaan, josta nyt on luovuttu.

– Aiemmin ulkoisilta ominaisuuksiltaan samantyyppiset asiakirjat on ryhmitelty kokonaisuuksiksi, kuten luettelot ja pöytäkirjat, SRK:lla arkistonhoitajana vuodesta 1983 lähtien työskennellyt Irja Junttila kertoo.
 SRK lähetti viime vuonna arkistointisuosituksen kaikkiin rauhanyhdistyksiin.

– Historiantutkimuksen kannalta esimerkiksi rauhanyhdistyksen pöytäkirjat ovat keskeisin asiakirjaryhmä, joka säilytetään pysyvästi. Niihin sisältyviä tietoja ei voi saada muualta, koska kukin yhdistys huolehtii vain omasta arkistostaan, arkistonhoitaja huomauttaa.

 Menneisiin vaiheisiin palataan yleensä, kun rauhanyhdistys täyttää vuosia, jolloin tehdään historiikki tai järjestetään valokuvanäyttely.

– Tällöin on erityisen tärkeää, että asiakirjat ja muu aineisto löytyvät yhdistyksen arkistosta.

Junttilan mukaan asiakirjojen huolellinen arkistointi kannattaa.

– Arkiston järjestämisen jälkeen siihen on helppo liittää jatkossa uutta aineistoa, hän toteaa.


Tänään ilmestyneestä Päivämiehestä voit lukea lisää SRK:n arkistojärjestelmästä ja Tornion Rauhanyhdistyksellä aloitetusta arkistoprojektista.  

Tunnisteet:


srk arkisto

Lisää aiheesta:

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi