Lauantai 19.1.2019
"
Muistakaa johtajianne, niitä, jotka julistivat teille Jumalan sanaa. Pitäkää mielessänne, miten he elämänsä elivät, ja ottakaa heidän uskonsa esikuvaksenne. Hepr. 13:7

SRK otti käyttöön uuden arkistonmuodostussuunnitelman

Uutiset 2.4.2014 00:00 | Päivi Martikainen
SRK:lla otettiin vuoden alussa käyttöön uusi arkistonmuodostussuunnitelma. Sen etuna aiempaan verrattuna on se, että asiakirjat ryhmitellään selkeästi tehtäväalueittain. 

SRK:n arkistoinnin perusohjeena toimii arkistosääntö ja siihen nojautuva arkistonmuodostussuunnitelma (AMS). Asiakirjat on luokiteltu ja järjestetty vuosikymmenien ajan ABC-arkistokaavan mukaan, josta nyt on luovuttu.

– Aiemmin ulkoisilta ominaisuuksiltaan samantyyppiset asiakirjat on ryhmitelty kokonaisuuksiksi, kuten luettelot ja pöytäkirjat, SRK:lla arkistonhoitajana vuodesta 1983 lähtien työskennellyt Irja Junttila kertoo.
 SRK lähetti viime vuonna arkistointisuosituksen kaikkiin rauhanyhdistyksiin.

– Historiantutkimuksen kannalta esimerkiksi rauhanyhdistyksen pöytäkirjat ovat keskeisin asiakirjaryhmä, joka säilytetään pysyvästi. Niihin sisältyviä tietoja ei voi saada muualta, koska kukin yhdistys huolehtii vain omasta arkistostaan, arkistonhoitaja huomauttaa.

 Menneisiin vaiheisiin palataan yleensä, kun rauhanyhdistys täyttää vuosia, jolloin tehdään historiikki tai järjestetään valokuvanäyttely.

– Tällöin on erityisen tärkeää, että asiakirjat ja muu aineisto löytyvät yhdistyksen arkistosta.

Junttilan mukaan asiakirjojen huolellinen arkistointi kannattaa.

– Arkiston järjestämisen jälkeen siihen on helppo liittää jatkossa uutta aineistoa, hän toteaa.


Tänään ilmestyneestä Päivämiehestä voit lukea lisää SRK:n arkistojärjestelmästä ja Tornion Rauhanyhdistyksellä aloitetusta arkistoprojektista.  

Tunnisteet:


srk arkisto

Lisää aiheesta:

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi