Keskiviikko 14.11.2018
"
Minut itseni uhrataan jo pian, lähtöni hetki on tullut. Olen kilpaillut hyvän kilpailun, olen juossut perille ja säilyttänyt uskoni. 2 Tim. 4:6-7

SRK otti käyttöön uuden arkistonmuodostussuunnitelman

Uutiset 2.4.2014 00:00 | Päivi Martikainen
SRK:lla otettiin vuoden alussa käyttöön uusi arkistonmuodostussuunnitelma. Sen etuna aiempaan verrattuna on se, että asiakirjat ryhmitellään selkeästi tehtäväalueittain. 

SRK:n arkistoinnin perusohjeena toimii arkistosääntö ja siihen nojautuva arkistonmuodostussuunnitelma (AMS). Asiakirjat on luokiteltu ja järjestetty vuosikymmenien ajan ABC-arkistokaavan mukaan, josta nyt on luovuttu.

– Aiemmin ulkoisilta ominaisuuksiltaan samantyyppiset asiakirjat on ryhmitelty kokonaisuuksiksi, kuten luettelot ja pöytäkirjat, SRK:lla arkistonhoitajana vuodesta 1983 lähtien työskennellyt Irja Junttila kertoo.
 SRK lähetti viime vuonna arkistointisuosituksen kaikkiin rauhanyhdistyksiin.

– Historiantutkimuksen kannalta esimerkiksi rauhanyhdistyksen pöytäkirjat ovat keskeisin asiakirjaryhmä, joka säilytetään pysyvästi. Niihin sisältyviä tietoja ei voi saada muualta, koska kukin yhdistys huolehtii vain omasta arkistostaan, arkistonhoitaja huomauttaa.

 Menneisiin vaiheisiin palataan yleensä, kun rauhanyhdistys täyttää vuosia, jolloin tehdään historiikki tai järjestetään valokuvanäyttely.

– Tällöin on erityisen tärkeää, että asiakirjat ja muu aineisto löytyvät yhdistyksen arkistosta.

Junttilan mukaan asiakirjojen huolellinen arkistointi kannattaa.

– Arkiston järjestämisen jälkeen siihen on helppo liittää jatkossa uutta aineistoa, hän toteaa.


Tänään ilmestyneestä Päivämiehestä voit lukea lisää SRK:n arkistojärjestelmästä ja Tornion Rauhanyhdistyksellä aloitetusta arkistoprojektista.  

Tunnisteet:


srk arkisto

Lisää aiheesta:

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi