Lauantai 22.9.2018
"
Tomuun vaipuneet, herätkää ja riemuitkaa! Sinun kimaltava aamukasteesi virvoittaa maan, ja niin maa palauttaa kuolleet elämään. Jes. 26:19

Rovaniemen marianpäiväseuroissa puhuttiin Jeesuksen äidin elämästä

Uutiset 27.3.2014 18:03 | Kati Kanto
Maaliskuun loppupuolella, paaston keskellä, vietettiin riemullista Marian ilmestyspäivää. Päivä muistuttaa siitä, että jouluun on aikaa vain yhdeksän kuukautta. Rovaniemen rauhanyhdistyksellä pidettiin perinteiset marianpäivän seurat 22.–23.3. 
Lauantai-iltana Pekka Sipilä alusti aiheesta ”Maria ja Joosef – uskovaiset vanhemmat”. Sekä Maria että Joosef olivat köyhästä perheestä. He olivat rakastuneet ja kihlautuneet. 

Marian vaikea tilanne

Marialle ei ollut mitenkään helppo paikka se, että hän huomasi odottavansa lasta ennen avioliittoa. Se merkitsi tuon ajan yhteiskunnassa maallisen rangaistuksen lisäksi myös ääretöntä häpeää. Silti hän luotti Jumalaan: “Minä olen Herran palvelija”, hän sanoi enkelille.

Enkeli lohdutti Mariaa ja kehotti tätä katsomaan Elisabethia, joka oli myös raskaana. Elisabethista, joka ikänsä puolesta ei olisi koskaan voinut saada lasta, Maria saikin itselleen vertaistukea. Joosef puolestaan suunnitteli kihlauksen purkamista Marian kanssa. Enkeli ilmestyi kuitenkin myös Joosefille ja sai myös tämän uskomaan kaiken olevan Jumalan suurta suunnitelmaa.Jeesuksen perhe

Maria ja Joosef solmivat avioliiton. Niilin suistosta, Assuanisin saarelta on löytynyt pergamenttikäärö, jossa ovat sanat, jotka sulhanen lausui morsiamelleen: ”Hän on minun vaimoni ja minä hänen miehensä. Aina.” Näin tapahtui uskottavasti myös Joosefin ja Marian häissä.

Joosefissa korostuivat rakkaus, huolenpito ja kunnioitus Mariaa kohtaan, kun he yhdessä lähtivät vaivalloiselle verollepanomatkalle kuningas Augustinuksen käskystä. Matkalla Maria synnytti pojan, Hänet kastettiin Jumalan käskyn mukaan Jeesukseksi.

Jeesuksella oli neljä veljeä, Jaakob, Joosef, Juudas ja Simon sekä ainakin kaksi siskoa (Mk 6: 3). Jeesus kasvoi tavallisessa kodissa, mutta hänestä sanotaan: ”Jeesus kasvoi ja vahvistui ja täyttyi viisaudella, ja Jumalan armo oli hänen päällänsä.”
 
Jeesuksen tehtävä
 
Kun Jeesus oli 12-vuotias hän katosi vanhemmiltaan pääsiäisjuhlilla. Viimein he löysivät hänet temppelistä opettajien keskeltä. Kun vanhemmat nuhtelivat poikaansa, Jeesus sanoi heille: "Mitä te minua etsitte? Ettekö tienneet, että minun pitää niissä oleman, mitkä minun Isäni ovat?"
 
Joosefista ei löydy tämän jälkeen merkintöjä Raamatusta. Tiettävästi hän kuoli suhteellisen nuorena. Maria sen sijaan eli pienen uskovaisen ystäväjoukon ympäröimänä Jerusalemissa seuraten sieltä poikansa toimintaa. Raamattu kertoo, että ”He pitivät kaikki yhtä ja rukoilivat kaikki yhdessä”. Maria oli mukana vielä pääsiäisen ajankin tapahtumissa, Jeesuksen ristinkuoleman ja ylösnousemuksen hetkissä.

Jumalan sana tunteidenkin yläpuolella

Alustuksen jälkeisissä keskusteluissa korostuivat vertaistuen ja uskonystävien huolenpidon tärkeys. Ilari Kinnunen sanoi, että vaikka emme näe välttämättä enkeleitä Marian ja Joosefin tavoin, huomaamme usein, miten ihmeellisesti Jumala auttaa usein vaikeissa tilanteissa.

Keijo Nissilä totesi, miten nykyaikana esimerkiksi samaa sukupuolta olevien avioliittoa ajavat vetoavat ihmisen tunteisiin ja tuntemuksiin. Maria ja Joosef antoivat hyvän esimerkin: he uskoivat Jumalan sanaan vastoin omia tunteitaan ja järkeään. Jumalan sana on kaikkien tuntemusten yläpuolella, Nissilä totesi.

Rovaniemeläinen Petri Nuorti (kuvassa oikealla) muisteli kolmisen vuotta sitten sattunutta ihmeellistä johdatusta.

– Olin työssä seurakunnan ulkohommissa, kun eräs pikkupoika tuli tunnustamaan tehneensä jonkin väärän teon. Antaessani sen hänelle anteeksi, tajusin samalla, että en ollut itse enää lapsenuskossa. Vihdoin sain mentyä kirkkoseuroihin, joissa sain pitkän etsimisen jälkeen parannuksen armon, Petri kertoo. 
 
Kuvat: Kati Kanto ja Jarmo Määttä

Tunnisteet:


joosef jeesus maria

Lisää aiheesta:


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi