Perjantai 26.4.2019
"
Herra, minun Jumalani, kukaan ei ole sinun vertaisesi! Sinä olet tehnyt suuria tekoja, sinä ajattelet meidän parastamme. Ps. 40:6

Kuopiossa laulettiin uudistettuja Siionin lauluja

Uutiset 6.4.2014 10:02 | Päivämies-verkkolehti


Virsien ja Siionin laulujen laulaminen seurojen lopuksi on Kuopiossa jo perinne. 30. maaliskuuta Kuopion rauhanyhdistyksen valkokankaalle heijastettiin sävelmiltään tai sanoiltaan uudistettuja Siionin lauluja. Yhdessä laulamalla sanoitusten ja sävelmien muokatut versiot tulevat tutuiksi. 
Pauliina Vänskä istui seuroissa nelivuotiaan Viliina-tyttönsä kanssa (kuva yllä).

– Minulla on tapana kuiskata Viliinalle laulun seuraava säe, koska hänkin tykkää laulaa. Huomasin, että nyt oli helppo sanoa lauseet, koska ne olivat niin selkeitä ja ymmärrettäviä, Pauliina kehui.

Toisaalta hän kertoi tuntevansa haikeutta siitä, että joidenkin laulujen sanat eivät ole enää vanhat ja tutut.


Jaakko Tölli pohdiskeli, että vanhoissa Siionin lauluissa on enemmän esillä henkilökohtainen Vapahtaja-suhde. Uusissa sanoituksissa tulee hyvin esille uskonystävien merkitys uskonelämän tukena. Tämä on Töllin mukaan tarpeellista tässä yksilökeskeisessä ajassa. 

Jaakko Tölli huomasi, että ”Oi, katsele lintua oksalla puun” oli saanut kokonaan uuden säkeistön. 
Sanna Kraft muisti kuulleensa, että yksi syy sanoitusten uudistamiselle on se, että laulujen tekstit olisivat helppotajuisia myös nuorille. 
– Minua ei kyllä yleensä häiritse, jos laulussa on sellainen sana, jota en ymmärrä. Erikoinen sana on voinut herättää kiinnostukseni ja kysymällä asiaa toiselta olen saanut siihen selvennyksen, hän jatkoi.
Samu Kraft toivoo, että Siionin laulujen uudistukset olisivat maltillisia.
– Minua ei haittaa, että lauluissa on vanhakantaisuutta. Niissä säilyy kielen historiaa, Samu huomautti.
Kraftit arvelivat, että ajan kanssa uudistettuihin sanoihin tottuu ja heidän lapsilleen uudistetut sanoitukset ovat aikanaan ne tutut.

Sanna ja Samu Kraft pitävät erityisesti kokonaan uusista Siionin lauluista. Sylissä perheen lapset Aamos ja Helka.
Siionin laulujen uudistus lyhyesti
  •     SRK päätti toukokuussa 2008 käynnistää Siionin laulut -kokoelman uudistamisen
  •     Tavoite uuden laulukirjan valmistumiselle on vuosi 2016
  •     Uudistamisessa tavoitteena ymmärrettävyys ja laulettavuus
  •     Nykyisen laulukirjan laulut käyty läpi, sanoituksia ja sävelmiä uudistettu tarpeen mukaan
  •     Laulukirjaehdotuksessa on 94 uutta laulua
  •     Menossa palautevaihe: Rauhanyhdistysten palauteryhmät lähettävät palautteensa laulukirjatoimikunnalle huhtikuun 2014 loppuun mennessä

Kuvat: Paavo Jääskeläinen

Lisää aiheesta:

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi